Kosta Kortidis (d. 3 Mayıs 1979, İstanbul), Türk tiyatro ve sinema oyuncusu, yazar, yönetmen, mitolog ve öğretim üyesi.

Kosta Kortidis
Doğum3 Mayıs 1979 (44 yaşında)
İstanbul, Türkiye
MeslekTiyatro sanatçısı, sinema sanatçısı, yazar, yönetmen,öğretim üyesi, mitolog, dialekt uzmanı
Evlilik
Habibe Kortidis (e. 2021)
Çocuk(lar)1

Hayatı ve kariyeri değiştir

1979 yılında Eski İstanbul olarak bilinen Suriçi bölgesinde dünyaya geldi. Baba tarafından çok eski Samatyalı bir soy ağacının son kuşak temsilcisi olup Anne tarafından Kayseri, Bandırma/Erdek Rumlarından gelmektedir. Çocukluk yılları Beyoğlu'nda geçti. İki yaşında yetim kaldı. Babası Poseidon Kortidis Şişli Rum Ortodoks Mezarlığında yatmaktadır. Sonradan babasının ismini oğluna verdi. İlk tahsilini Zapyon Rum Lisesi ilk bölümü; Orta ve lise tahsilini ise Zoğrafyon Rum Lisesi'nde tamamladı. İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü ve Dean College of London'da eğitim gördü. İlk kitabı serinin de ilk bölümü olan Kostalar Memetler Rebetler 1 (Sedat Simavi Edebiyat Ödülleri 2004), Rum Çocuğu, Rulet (Cevdet Kudret Edebiyat Ödülleri 2012, Yılın En Başarılı Yazarı 2015, Crimea Uluslararası Tiyatro Festivali 2004, Sarajevo International Festival 2005, Direklerarası ve Kültür Bakanlığı Ödülleri 2015)

Tiyatro ile ilk kez 1992 yılında tanıştı. Amatör düzeyde ilk kez bu tarihte sahneye çıktı. Profesyonel tiyatroya 1998 yılında geleneksel Türk tiyatrosu ustası Gazanfer Özcan'ın yanında Gönül Ülkü-Gazanfer Özcan Tiyatrosu'nda Engin Gürmen'in yönettiği Aşk Memuru adlı fars türü oyunla başladı. Daha sonra 1999 yılında kendi kurduğu İstanbul Oyuncuları'nda oyunculuk ve yönetmenlik yaptı. Yurt içi ve yurt dışı festivallere katıldı, ödüller kazandı. 1999 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'na sınavsız kabul edildi. Aynı yıl Türk tiyatrosunun son kuşak geleneksel Türk tiyatrosu ustalarından kabul edilen Zihni Göktay ile sahneye Gülsün Siren'in Pembe Konağın Gelinleri oyunuyla çıktı. Bu başarıdan sonra uzun yıllar Zihni Göktay ile birlikte çok sayıda eserde usta çırak ilişkisini ve sahne başarısını sürdürdü. Başta Lüküs Hayat, Kanlı Nigâr, Tiyatro Şarkıları ve Pembe Konağın Gelinleri olmak üzere birçok eserde ustasıyla birlikte 1500'ün üzerinde temsil sayısına ulaştı. İBB Şehir Tiyatroları'nda Sarıpınar 1914, Düğün ya da Davul,4. Murad, Benim Küçük Yıldızım, Lay,Lay,Lom, Gılgameş gibi oyunlarda önemli roller üstlendi. Bunun yanı sıra birçok sinema filminde rol aldı. Yerli ve yabancı sinema filmlerinin senaryolarını Türkçe ve Yunanca'ya çevirdi. Tiyatro oyunu ve şarkı sözü çevirmenliği yaptı. TRT'de iki yıl boyunca diyalekt uzmanlığı görevini üstlendi. Daha sonra bu görevi özel televizyon kanallarında sürdürdü. Dialekt uzmanlığı yanı sıra televizyon dizileri için seslendirme ve seslendirme yönetmenliği yaptı. Yunanca, İngilizce, İtalyanca ve Rumca dillerini bilmektedir. Son yıllarda oyun yazarlığı kimliği ile ön plana çıktı. Yazdığı eserler, ulusal ve uluslararası düzeyde oynandı, yabancı dillere çevrildi. Şu ana kadar oyunları, Boşnakça, Lehçe, Yunanca, Farsça, İngilizce, Almanca, Gürcüce, Fransızca, Sırpça, Rusça ve Çince'ye çevrilmiş ve çevrilmeye devam etmektedir. 9 Ekim 2014 itibarıyla ilk kez en yüksek ulusal düzeyde; "Rulet" adlı tiyatro oyunu Trabzon Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelenmeye başlandı. T.C. Kültür Bakanlığı Devlet Tiyatroları Edebi Kurul onaylı ve Millî Kütüphane'de mevcut 13 eseri bulunmaktadır.[1] Oyunları hakkında ulusal düzeyde birçok akademik tez yazıldı ve araştırma konusu yapıldı. Ulusal ve Uluslararası düzeyde oyunları üniversiteler tarafından ders müfredatına alındı, ders olarak okutuldu ve sahneye taşındı. Mitoloji alanında yaptığı çalışmalar ile tanındı. Halen aktif olarak antik Yunan mitolojisi alanında seminerler, dersler ve konferanslar vermektedir. Klasik Grekçe ve orijinal metinler üzerinden mitolojik çalışmalar ve okumalar yapabilen nadir mitologlardan biri olarak kabul edilmektedir. Son yıllarda eserleri sesli kitap olarak da ulusal ve uluslararası düzeyde yayınlandı.[2] 2019 yılında en yakın dostu ve çocukluk arkadaşı Akın Kaplan ile birlikte Teatro Rudius'u kurdu. Aynı tiyatronun sanat yönetmenliğini üstlendi. Şu an aktif olarak yazarlık akademileri, seminerler, üniversite panelleri düzenlemekte,yurt içi ve yurt dışında konferanslara davet edilmektedir. 2021 yılında Antalya - Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen tarafından Manavgat Belediyesi Manavgat Kent Tiyatrosu Kurucu Genel Sanat Yönetmeni görevine getirildi. Halen bu görevi sürdürmektedir. Kosta Kortidis'in birçok dilde yayımlanmış yirminin üzerinde basılı ve sesli kitabı bulunmaktadır.

Filmografisi değiştir

Sinema
Yıl Adı Rol Not
1998 Kayıkçı Nikos
Üçüncü Sayfa Ali
1999 Sevgilim İstanbul Peder
2000 Hayatın Tek Yolculuğu Vizynosun Hocası
2002 Abdülhamit Düşerken
2006 Son Osmanlı Yandım Ali
2008 Güz Sancısı Dialekt uzmanı
2011 Dedemin İnsanları Cemal
2012 Taş Mektep İrtibat Subayı
2014 Son Mektup Dr. Dimitri Dimitroyati
2015 İkimize Bir Dünya Meyhaneci Yanko
2021 My Beloved Smyrna Vali Rahmi Arslan
Televizyon
Yıl Adı Rol Not
1997 Yasemince Damat
1999 Yılan Hikayesi Polis 1. sezon
2002 Havada Bulut Okşan Bölüm oyuncusu
2003 Esir Şehrin İnsanları
Kurşun Yarası
2004 Yabancı Damat Atina Emniyet Müdürü
2005 Ölümüne Sevdalar
2010 Aşk Bir Hayal Alex 2. sezon
2011 Keşanlı Ali Destanı Titrek Ekrem
2012 2 Yaka Bir İsmail Oralet Saffet
Ağır Roman Yeni Dünya Dialekt uzmanı
2013 Merhamet Erdoğan
2013 Küçük Kıyamet Yasin
2014 Yetim Gönüller İrfan
2015 Galip Derviş 6 Parmaklı Adam
2016 Babam ve Ailesi Prof. Dr. Arif Baykara
2018 Gülizar Vet. Hekim İsmet
2019 Şampiyon Akif Karagöl
2020 Zemheri Yasin Hasman
2020 Saygı Dekan Bey
2021 Akif Muhacir Ağa

Eserleri (yazar) değiştir

  • Rulet (Devlet Tiyatroları) [3]
  • Malulen Emekli Gök bilimci Hüseyin Çineli (Cef Tiyatro) [4]
  • Ted Bundy (Devlet Tiyatroları - Tiyatro Keyfi) [5]
  • Taşın Kalbi - Camille Claudel (Devlet Tiyatroları - Tiyatro Keyfi) [6]
  • Kostalar Memetler Rebetler (Devlet Tiyatroları)
  • Büyük Tuzak (Devlet Tiyatroları)
  • Son Mülakat - Barış Manço
  • Hela Monologları
  • Sorgu
  • Matematik Bilmeyen Giremez
  • Son Bir Bahar
  • Bandırma Vapuru (Devlet Tiyatroları)
  • Çiçekçi Sokağı Cinayeti
  • Bana Amy De
  • Deli Şair Ömer Seyfettin (Devlet Tiyatroları)
  • Başka Biri (Devlet Tiyatroları)
  • Oyuna Geldim
  • Kurt Adam (Devlet Tiyatroları)
  • Eichman'ın Kavanozu
  • Vestiyer
  • İki Yakanın Hikayesi Manavgat
  • Gözyaşı Sarayı Kösem
  • Kiralık Yüzleşme (DevletTiyatroları)

Ödülleri değiştir

  • Direklerarası Ödülleri [7] Yılın En Başarılı Oyun Yazarı 2015/RULET
  • Cevdet Kudret Edebiyat Ödülleri 2012/RULET [7]
  • Kültür Bakanlığı Özel Ödülü 2014/RULET
  • Direklerarası Seyirci Ödülleri Yılın En Başarılı Oyun Yazarı 2019/TED BUNDY [8]
  • XXII. Direklerarası Ödülleri Yılın En Başarılı Oyun Yazarı Ödülü 2022/OYUNA GELDİM Kaynak hatası: <ref> etiketinde geçersiz değişken (Bkz: Kaynak gösterme)
  • XXIII. Direklerarası Seyirici Ödülleri Yılın En Başarılı Yönetmeni 2023/İKİ YAKANIN HİKAYESİ[9]
  • 10. Uluslararası Yeni Tiyatro Dergisi Emek ve Başarı Ödülleri Tuncer Cücenoğlu Yılın Yazarı Kosta Kortidis 2023/SORGU[10]
  • 10. Uluslararası Yeni Tiyatro Dergisi Emek ve Başarı Ödülleri Jüri Özel Ödülü 2023 - İki Yakanın Hikayesi / Kosta Kortidis - Manavgat Belediyesi Manavgat Kent Tiyatrosu[11]
  • Daejeon Uluslararası Tiyatro Festivali Özel Seçkisi Açılış Oyunu- Bana Amy De (Amy Winehouse) Kosta Kortidis [12]

Tiyatro oyunları (oyuncu) değiştir

Kaynakça değiştir

  1. ^ Sorgulama ekranı[ölü/kırık bağlantı] (Elle sorgulama yapılması gerekmektedir.)
  2. ^ [1]
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2016. 
  4. ^ http://www.bkziletisim.com/index.php/megbhc/[ölü/kırık bağlantı]
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2016. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2016. 
  7. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 30 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2016. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2020. 
  9. ^ "XXIII. DİREKLERARASI "İSTANBUL DIŞINDAKİ TİYATROLARIN" ÖDÜLLERİ – Direklerarası Seyircileri". 22 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2023. 
  10. ^ "Yeni Tiyatro Dergisi Ödülleri'nde en iyi oyun: Hamlet". www.hurriyet.com.tr. 18 Mayıs 2023. 27 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2023. 
  11. ^ "Yeni Tiyatro Dergisi Emek ve Başarı Ödülleri belli oldu". Tigris Haber - Son Dakika, Güncel ve Gazete Haberleri. 20 Mayıs 2023. 18 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2023. 
  12. ^ "İki tiyatro oyunumuz Güney Kore'de oynanacak". Gercek Edebiyat | Türk edebiyatı büyük bir edebiyattır... 18 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2023. 

Dış bağlantılar değiştir