Sadık Şendil

Sadık Şendil, (28 Şubat 1913, İstanbul - 26 Temmuz 1986, İstanbul), Türk yazar ve senarist.

Sadık Şendil
Sadik sendil.jpg
Doğum 28 Şubat 1913(1913-02-28)
İstanbul, Türkiye
Ölüm 26 Temmuz 1986 (73 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Milliyet Türk
Vatandaşlık Türkiye
Meslek Yazar, senarist
Etkin yıllar 1953-1984
Sanatçının bir eseri

Profesyonel sanat hayatına 1953 yılında senaryo yazmakla başlayan Sadık Şendil, Türk sinemasına 200 civarında film senaryosu yazarak büyük bir katkıda bulunmuştur. Türk tiyatro ve sinema tarihinin önemli eserlerini üreten Şendil, sekiz eser yazmış, popüler dizi-film senaryolarına da imza atmıştır. Sanatçı, özellikle Kemâl Sunal filmleri ve Hababam Sınıfı serisiyle tanınır. Sadık Şendil, bir dönem Müjdat Gezen'le birlikte "Güldürü Üretim Merkezi"nde çalıştı. Ünlü Senede Bir Gün şarkısının sözlerini yazan Şendil'in senaryoları, ağırlıklı olarak Ertem Eğilmez ve Sırrı Gültekin tarafından filme alındı.

ÖdülleriDüzenle

EserleriDüzenle

Filmografisi (senarist)Düzenle

  • Paydos - 1968
  • Menderes Köprüsü - 1968
  • Katip / Üsküdar'a Giderken - 1968
  • İncili Çavuş - 1968
  • Atlı Karınca Dönüyor - 1968
  • İstanbul'da Cümbüş Var - 1968
  • Kışlalar Doldu Bugün - 1968
  • Kalbimdeki Yabancı - 1968
  • Kanlı Nigar - 1968
  • Trafik Belma - 1967
  • Ömre Bedel Kız - 1967
  • Silahları Ellerinde Öldüler - 1967
  • Sürtüğün Kızı - 1967
  • Yaşlı Gözler - 1967
  • Yıkılan Gurur - 1967
  • Büyük Kin - 1967
  • Kara Davut - 1967
  • Bir Annenin Gözyaşları - 1967
  • Elveda - 1967
  • Mahzun Gönüller - 1966
  • Boyacı - 1966
  • Halime'yi Samanlıkta Vurdular - 1966
  • Seni Bekleyeceğim - 1966
  • Denizciler Geliyor - 1966
  • Kartal Yavrusu Hamido - 1966
  • Fakir Bir Kız Sevdim - 1966
  • Allaha Ismarladık - 1966
  • Seni Sevmiyorum - 1966
  • Ben Bir Sokak Kadınıyım - 1966
  • Ölmeyen Aşk - 1966
  • Yarın Ağlayacağım - 1966
  • Bir Millet Uyanıyor - 1966
  • Aşkın Kanunu - 1966
  • Senede Bir Gün - 1965
  • Helal Adanalı Celal - 1965
  • Kart Horoz - 1965
  • Sürtük - 1965
  • Şekerli misin Vay Vay - 1965
  • Adım Çıkmış Sarhoşa - 1965
  • Bilen Kazanıyor - 1965
  • Yalancının Mumu - 1965
  • Dokunma Bozulurum - 1965
  • Fatoş'un Fendi Tayfur'u Yendi - 1964
  • Cımbız Ali - 1964
  • Gözleri Ömre Bedel - 1964
  • Kırk Küçük Anne - 1964
  • Sahte Sevgili - 1964
  • Var mı Bana Yan Bakan - 1964
  • Cübbeli Gelin - 1964
  • Şafak Bekçileri - 1963
  • Can Pazarı - 1963
  • Üç Çapkın Gelin - 1963
  • Yedi Kocalı Hürmüz - 1963
  • Günahsız Aşıklar - 1962
  • Beş Kardeştiler - 1962
  • Aşk Güzeldir - 1962
  • Şeytan Bunun Neresinde - 1962
  • Akasyalar Açarken - 1962
  • Şoförün Karısı - 1962
  • Damat Beyefendi - 1962
  • Gençlik Hülyaları - 1962
  • Can Evimden Vurdular - 1962
  • Gurbet Yolcuları - 1962
  • Minnoş - 1961
  • Naciyem - 1961
  • Sabırtaşı - 1961
  • Biz İnsan Değil miyiz - 1961
  • Taş Bebek - 1960
  • Kırık Kalpler - 1960
  • Ninno - 1959
  • Ölürüm de Ayrılmam - 1959
  • Zümrüt - 1959
  • Sevdalı Gelin - 1959
  • Aşk Rüyası - 1959
  • Garipler Sokağı - 1959
  • Allı Yemeni - 1958
  • Sevmek Günah mı - 1958
  • Ayrılık - 1958
  • Altın Kafes - 1958
  • Beraber Ölelim - 1958
  • Çitlenbik - 1958
  • Pusu - 1957
  • Berduş - 1957
  • Gelin Ayşem - 1957
  • Kalbimin Şarkısı - 1956
  • Büyük Sır - 1956
  • İlk Ve Son - 1955
  • Beklenen Şarkı - 1953

Dış bağlantılarDüzenle