Kazım Akşar

Türk oyuncu (1953-2023)

Kazım Akşar (23 Ağustos 1953, Balıkesir - 28 Şubat 2023, Muğla), Türk tiyatro ve sinema oyuncusu.

Kazım Akşar
Doğum23 Ağustos 1953(1953-08-23)
Burhaniye, Balıkesir, Türkiye
Ölüm28 Şubat 2023 (69 yaşında)
Ula, Muğla, Türkiye
Ölüm sebebiKalp krizi
MeslekOyuncu, tiyatro yönetmeni
Etkin yıllar1978-2023

1979-2016 Devlet Tiyatroları'nda oyunculuk ve yönetmenlik yaptı. Kara Melek, Kadın İsterse, Kurtlar Vadisi gibi televizyon yapımlarındaki rolleri ile geniş kitlelerce tanındı.

Hayatı değiştir

23 Ağustos 1953 tarihinde Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde doğdu.[1][2]

1970 yılında Ankara Radyosu Çocuk Kulübü'ne girdi; radyoda yayımlanan Çocuk Saati programında roller aldı. Sonraki yıllarda radyoda Arkası Yarın, Mikrofonda Tiyatro programlarında, oyuncu ve yönetmen olarak yer aldı.

1978 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı tiyatro yüksek bölümünden mezun oldu. 1979 yılında Devlet Tiyatrolarında oyunculuğa başladı. 2016 yılında emekli olana kadar Devlet Tiyatroları sanatçısı olarak görev yaptı. 1986-1987'de kurumu tarafından İngiltere'ye gönderildi. Kraliyet Ulusal Tiyatrosu yönetmeni Peter Hall ile beraber; David Edgar'ın Entertaining Strangers, William Shakespeare'in Kış Masalı, Fırtına ve Cymbeline oyunlarında yardımcı olarak çalıştı.

1993 yılında Ankara Devlet Tiyatrosu'nun sahnelediği Orhan Asena'nın Candan Can Kopartmak adlı oyunu ile Ankara Sanat Kurumu'nun En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'ne değer görüldü. 15 Mart 2016'da Devlet Tiyatroları'ndan emekli oldu.[3] Devlet Tiyatroları dışında Tiyatro İstanbul, Tiyatro Ayna gibi özel tiyatrolarda oyunculuk ve yönetmenlik yaptı.

1988 yılından itibaren dört yıl Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi tiyatro bölümünde eğitmenlik yaptı. Sonraki yıllarda ODTÜ ve Kadir Has Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. İstanbul'da özel bir kurumda eğitmenlik yaptı.

Kara Melek, Kadın İsterse, Kurtlar Vadisi, Küçük Hanımefendi ve Yağmurdan Kaçarken gibi televizyon yapımlarında ve bazı sinema filmlerinde rol aldı.

Alman yazar Goethe'nin hayatını konu alan “Güneş Batarken Bile Büyük” (2014) adlı bir oyun yazmıştır.[4] Eser, 2014 yılında İstanbul Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelendi.[5][6]

Yaşamını Akyaka'da sürdürmüş olan Akşar, kalp krizi sonucu 28 Şubat 2023 tarihinde hayatını kaybetti.[4]

Tiyatro oyunları değiştir

Oyunlaştırdığı bazı eserler
Yıl Oyun Oyun yazarı Tiyatro sahnesi
... Dorian Gray'in Portresi Oscar Wilde ...
... Yeraltından Notlar Fyodor Dostoyevski ...
... Beyaz Geceler Fyodor Dostoyevski ...
Yazdığı oyunlar
Yıl Oyun Oyun yazarı Tiyatro sahnesi
2014 Güneş Batarken Bile Büyük[7][8][9] Kendisi İstanbul Devlet Tiyatrosu
Yönettiği oyunlar
Yıl Oyun Oyun yazarı Tiyatro sahnesi
2012 Pişti Mustafa Nogay Kesin Antalya Devlet Tiyatrosu
2011 Keşanlı Ali Destanı Haldun Taner Eskişehir Şehir Tiyatrosu
2010 Bedensiz Kadın Mate Matisic İstanbul Devlet Tiyatrosu
2009 Fesleğen Çıkmazı Meltem Yıldırım
2008 Misery Stephen King
Simon Mooreö
Tiyatro Ayna
2006 Eskici Dükkanı Orhan Kemal Antalya Devlet Tiyatrosu
Kanlı Nigar Sadık Şendil
2005 Tartuffe Molière İstanbul Devlet Tiyatrosu
2004 Otopark Cinayetleri Raşit Çelikezer
2003 Demir Rona Munro Ankara Devlet Tiyatrosu
2001 Suç ve Ceza Fyodor Dostoyevski
1995 Büyük Misafir Victor Haim
1994 Moskova Geceleri Karen Sunde
1991 Çiçu Aziz Nesin
1990 Ayak Takımı Arasında Maksim Gorki Ankara Sanat Tiyatrosu
1989 Beyaz Geceler Fyodor Dostoyevski Ankara Devlet Tiyatrosu
1988 Ayyar Hamza Ali Bey Diyarbakır Devlet Tiyatrosu
... Yeraltından Notlar Fyodor Dostoyevski ...
... Örümcek Kadının Öpücüğü Manuel Puig ...
Rol aldığı oyunlar
Yıl Oyun Oyun yazarı Tiyatro sahnesi
2008 Misery Stephen King
Simon Mooreö
Tiyatro Ayna
Var mısın Önder Paker
2007 Romantika Resul Ertaş
Yaşar Arak
TİM
2000 İdeal Koca Oscar Wilde Tiyatro İstanbul
1999 Savaştan Barışa Aşktan Kavgaya Recep Bilginer Ankara Devlet Tiyatrosu
1995 Gazap Üzümleri John Steinbeck
1993 Candan Can Kopartmak Orhan Asena
1991 Çicu Aziz Nesin
... Sarıpınar 1914 Turgut Özakman
1985 Karakolda Sidney Kingsley
... Otelci Kadın Carlo Goldoni
1982 İlkbaharda İntihar Yasak Alejandro Casona
1981 İntihar Nicolai Erdman
Ekinler Yeşerince Emlyn Willlmms
1978 Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım Haldun Taner
... Bakkhalar Euripides
Kaynak:[10]

Filmografisi değiştir

Filmler
Yıl Yapım Rol Yönetmen
2001 Şarkıcı Doktor Ersin Pertan
1998 Cumhuriyet Fethi Okyar Ziya Öztan
1982 Kader Bize Düşman mı Ümit Efekan
Diziler
Yıl Yapım Rol Kanal Yönetmen Notlar
2020 Menajerimi Ara Nadir Star TV Ali Bilgin Konuk
2015 Mayıs Kraliçesi Sencer Aytekin Show TV
2013 Yağmurdan Kaçarken Şerif atv Tayfun Güneyer
2012 Kaos Örümcek Ağı Güvenlik Müsteşarı Cem Gül
2011 Küçük Hanımefendi Numan TRT 1 Özer Kızıltan
2010 Arka Sokaklar Kanal D Orhan Oğuz 4. sezon
2008 Rüzgar Arif Ağa Kanal 1 Nihat Durak
2007 Gemilerde Talim Var Kaptan atv Ümit Efekan
2005 Kurtlar Vadisi Show TV
Kanal D
Serdar Akar 3.sezon
2004 Adı Aşk Olsun Ergün Kanal D Cem Sürücü
Kadın İsterse Cavit Show TV
Star TV
Yüksel Aksu
1999 Kara Melek Rıza Devrim Star TV Uğur Erkır\Türkan Derya
1997 Köstebek Enverin arkadaşı Nihat Durak
1998 Mercan Kolye Ahmet Tunca Yönder
Örümcek Cemil Doğu Show TV Zeynep Tor
1996 İstanbul 24 Saat TRT 1 Adnan Azar
1981 Şahin Tepesi Lorenzo Lamas seslendirmesi
Kaynak:[11][12][13][14]

Ödülleri değiştir

Yıl Ödül töreni Kategori Aday Sonuç
1993 Ankara Sanat Kurumu En İyi Erkek Oyuncu Ödülü Candan Can Kopartmak Ankara Devlet Tiyatrosu Kazandı

Kaynakça değiştir

  1. ^ "Kazım Akşar". tiyatrolar.com.tr. 18 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2023. 
  2. ^ "Çılgın denizciler ekrana geliyor..." Deniz Haber. 12 Nis 2007. 27 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2024. 
  3. ^ "Oyuncu Kazım Akşar hayatını kaybetti". TRT Haber. 28 Şubat 2023. 28 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2023. 
  4. ^ a b "Usta oyuncu Kazım Akşar hayatını kaybetti". Hürriyet. 28 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2023. 
  5. ^ "Güneş Batarken Bile Büyük". CNN Türk. 19 Ekim 2014. 1 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2023. 
  6. ^ "Kazım Akşar... "MAYIS KRALİÇESİ" NİN KÖTÜ ADAMI !." Magazin Kolik. 3 Eyl 2015. 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "Güneş Batarken Bile Büyük – Evet Benim". evetbenim.com. 27 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2024. 
  8. ^ "Güneş Batarken Bile Büyük". 20 Kas 2014. 7 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ "Güneş Batarken Bile Büyük". CNN TÜRK. 19 Eki 2014. 1 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  10. ^ "Kazım Akşar | tiyatrolar.com.tr". tiyatrolar.com.tr. 18 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  11. ^ "Kazım Akşar | SinemaTürk". www.sinematurk.com. 29 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  12. ^ "Kazım Akşar Filmleri - Sinemalar.com - Sinemalar.com -". www.sinemalar.com. 
  13. ^ "Kazim Aksar | Actor". IMDb. 28 Mart 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  14. ^ "Kazım Akşar oynadığı dizi filmler - Diziler.com". www.diziler.com. 

Dış bağlantılar değiştir