Ana menüyü aç

Başbakanlık Kupası kazanan teknik direktörler listesi

Kupayı üç kez kazanan (1966, 1972 ve 1987) tek teknik direktör Abdullah Matay.

Başbakanlık Kupası kazanan teknik direktörler listesi, 1944-1998 arasında Türkiye Futbol Federasyonu tarafından düzenlenen ve farklı yıllarda farklı turnuva veya ligleri şampiyon ya da ikinci tamamlayan takımların karşılaştığı Başbakanlık Kupası'nda şampiyonluk yaşayan teknik direktörlerin derlendiği listedir. Millî Küme ile Türkiye Futbol Şampiyonası şampiyonlarının karşılaştığı ilk Başbakanlık Kupası'nı kaldıran teknik direktör, Beşiktaş ile 1944'teki ilk maç sonrası şampiyonluğa ulaşan Refik Osman Top oldu. İlk 4 maç sonunda verilen iki sezonluk aranın ardından 1950'de bir kez daha düzenlenen organizasyona, 15 yıllık bir ara verildi. Ara sonrasında, Türkiye 2. Futbol Ligi (günümüzdeki adıyla 1. Lig) ve Türkiye Amatör Takımlar Şampiyonası şampiyonlarının karşılaştığı 1966 Başbakanlık Kupası'nda, Abdullah Matay'ın teknik direktörlüğünü yaptığı Eskişehirspor şampiyon oldu. 1971 Başbakanlık Kupası ile sistem bir kez daha değiştirilerek Türkiye 1. Futbol Ligi (günümüzdeki adıyla Süper Lig) ile Türkiye Kupası ikincilerinin mücadelesine sahne olmaya başladı. Yeni formattaki ilk maçta Bursaspor, Tomislav Kaloperović'in teknik direktörlüğünde şampiyon olan takımdı. 1981'de organizasyona bir kez daha ara verilirken, 1985 Başbakanlık Kupası'nda Türkiye 2. Futbol Ligi şampiyonu ile Türkiye Kupası ikincisi karşılaştı. İlyas Akçay'ın çalıştırdığı Trabzonspor bu senenin şampiyonuydu. 1986 Başbakanlık Kupası ile birlikte sistem son kez değiştirildi ve Türkiye 1. Futbol Ligi ile Türkiye Kupası ikincileri, Başbakanlık Kupası için karşılaşmaya başladı. Galatasaray'ın başındayken bu son sistemdeki ilk şampiyonluğu Jupp Derwall elde ederken, 1998'deki son organizasyonda Cemşir Muratoğlu'nun teknik direktörlüğündeki Fenerbahçe şampiyonluğa ulaştı.

1966, 1972 ve 1987'de Eskişehirspor'un başındayken kupayı kazanan Abdullah Matay, turnuvada 3 şampiyonluk kazanan tek teknik direktör oldu. Dört teknik direktör daha kupayı birden fazla kez kazanma başarısı gösterirken, bu dört isimden yalnızca Fikret Arıcan iki sezon üst üste kupayı kazanma başarısı göstermişti. Refik Osman Top, Beşiktaş'ın teknik direktörü olarak 1944 ve 1947'de; Fikret Arıcan, Fenerbahçe'nin teknik direktörü olarak 1945 ve 1946'da; Ahmet Suat Özyazıcı, Trabzonspor'un teknik direktörü olarak 1976 ve 1978'de; Yılmaz Vural ise Bursaspor'un teknik direktörü olarak 1992'de, Trabzonspor'un teknik direktörü olarak 1996'da bu sevinci yaşadı. Öte yandan 20 farklı isimle 26 şampiyonluk yaşayan Türkler, ülke bazında turnuva tarihin en çok şampiyonluk yaşayan teknik direktörleri oldu.

İçindekiler

Yıla göreDüzenle

 
1992 ve 1996'da şampiyonluk yaşayan Yılmaz Vural.
 
Lefter Küçükandonyadis, 1967 yılının kazanan teknik direktörü
 
Didi, 1973 yılının kazanan teknik direktörü
 
Sigfried Held, 1990 yılının kazanan teknik direktörü
 
Holger Osieck, 1993 yılının kazanan teknik direktörü
 
Şenol Güneş, 1994 yılının kazanan teknik direktörü
Yıl Milleti Teknik direktör Kulüp Kaynak
1944   Türkiye Refik Osman Top Beşiktaş [1]
1945   Türkiye Fikret Arıcan Fenerbahçe [2]
1946   Türkiye Fikret Arıcan Fenerbahçe [3]
1947   Türkiye Refik Osman Top Beşiktaş [4]
1950   İngiltere Peter Molloy Fenerbahçe [5]
1966   Türkiye Abdullah Matay Eskişehirspor [6][7]
1967   Türkiye Lefter Küçükandonyadis Mersin İdman Yurdu [8][9]
1968   Türkiye Şakir Kuruş Denizgücü [10]
1969   Türkiye Mustafa Ertan MKE Ankaragücü [11][12]
1970   Romanya Schileru Dincă Boluspor [13]
1971   Sırbistan[A] Tomislav Kaloperović Bursaspor [14]
1972   Türkiye Abdullah Matay Eskişehirspor [15]
1973   Brezilya Didi Fenerbahçe [16]
1974   Türkiye Metin Türel Beşiktaş [17]
1975   Türkiye Doğan Koloğlu Galatasaray [18]
1976   Türkiye Ahmet Suat Özyazıcı Trabzonspor [19]
1977   Türkiye İsmet Arıkan Beşiktaş [20]
1978   Türkiye Ahmet Suat Özyazıcı Trabzonspor [21]
1979   Türkiye Coşkun Özarı Galatasaray [22]
1980   Türkiye Ziya Şengül Fenerbahçe [23]
1981   Türkiye Cahit Sinan Boluspor [24]
1985   Türkiye İlyas Akçay Trabzonspor [25]
1986   Almanya Jupp Derwall Galatasaray [26]
1987   Türkiye Abdullah Matay Eskişehirspor [27]
1988   İngiltere Gordon Milne Beşiktaş [28]
1989   Sırbistan[A] Todor Veselinović Fenerbahçe [29]
1990   Almanya Sigfried Held Galatasaray [30]
1991   Türkiye Samet Aybaba MKE Ankaragücü [31]
1992   Türkiye Yılmaz Vural Bursaspor [32]
1993   Almanya Holger Osieck Fenerbahçe [33]
1994   Türkiye Şenol Güneş Trabzonspor [34]
1995   Türkiye Müfit Erkasap Galatasaray [35]
1996   Türkiye Yılmaz Vural Trabzonspor [36]
1997   Türkiye Rasim Kara Beşiktaş [37]
1998   Türkiye Cemşir Muratoğlu Fenerbahçe [38]

Birden fazla kazananlarDüzenle

Sıra Milleti Teknik direktör Kazanma sayısı Kazandığı yıllar Kazandığı kulüpler
1   Türkiye Abdullah Matay 3 1966, 1972, 1987 Eskişehirspor
2   Türkiye Refik Osman Top 2 1944, 1947 Beşiktaş
  Türkiye Fikret Arıcan 2 1945, 1946 Fenerbahçe
  Türkiye Ahmet Suat Özyazıcı 2 1976, 1978 Trabzonspor
  Türkiye Yılmaz Vural 2 1992, 1996 Bursaspor, Trabzonspor

Millete göreDüzenle

Millet Kazanma sayısı
  Türkiye 26
  Almanya 3
  İngiltere 2
  Sırbistan 2
  Brezilya 1
  Romanya 1

Ayrıca bakınızDüzenle

NotlarDüzenle

A.   Sırp olan Tomislav Kaloperović ve Todor Veselinović, kupayı kazandıkları dönemde Sırbistan bağımsız olmadığından, o dönem ülkenin bağlı olduğu Yugoslavya vatandaşıydı.

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Beşiktaş - Fenerbahçe (03.06.1944) Maç Detayı". Mackolik.com. 18 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Fenerbahçe - Harp Okulu (02.06.1945) Maç Detayı". Mackolik.com. 18 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Fenerbahçe - Gençlerbirliği (01.06.1946) Maç Detayı". Mackolik.com. 8 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Beşiktaş - Ankara Demirspor (01.06.1947) Maç Detayı". Mackolik.com. 18 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Fenerbahçe - Göztepe (17.06.1950) Maç Detayı". Mackolik.com. 18 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "Bursasporlu M. Tuçaltan antrenörlüğü bırakıyor". Milliyet. 8 Haziran 1966. s. 8. 
  7. ^ ""Başbakanlık Kupası"nı Eskişehirspor kazandı". Milliyet. Ankara. 24 Haziran 1966. s. 10. 
  8. ^ Doğu, Turhan (30 Haziran 1967). "Başbakanlık Kupası: M. İd. Yurdu-İz. D. Gücü". Milliyet. Ankara. s. 8. 
  9. ^ Doğu, Turhan (1 Temmuz 1967). "Başbakanlık Kupası Mersinin". Milliyet. Ankara. s. 8. 
  10. ^ Yüce, Mehmet (23 Kasım 2014). "Şakir Kuruş: Böyle Bir Futbol Sevgisi Olur mu?". Dinyakos. 28 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  11. ^ "A. Gücü-S. Gençlik 19 Mayısta oynuyor". Milliyet. Ankara. 18 Haziran 1969. s. 10. 
  12. ^ "Trabzon Sebat sahaya çıktı maçı oynamadı". Milliyet. Ankara. 19 Haziran 1969. s. 12. 
  13. ^ "Boluspor - Muhafızgücü (13.09.1970) Maç Detayı". Mackolik.com. 8 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  14. ^ Yılmaz, Safter (28 Haziran 1971). "Bursa temdit'te F. Bahçe'yi 1-0 yendi". Milliyet. Ankara. s. 12. 
  15. ^ Akyol, Barbaros (8 Haziran 1972). "Başbakanlık Kupası'nı Eskişehirspor kazandı". Milliyet. Ankara. s. 10. 
  16. ^ Alkış, Nezih (7 Haziran 1973). "F. Bahçe'nin intikamı acı oldu: 5-2". Milliyet. Ankara. s. 10. 
  17. ^ Büyüka, Şansal (6 Haziran 1974). "Başbakanlık Kupasını Beşiktaş kazandı". Milliyet. Ankara. s. 11. 
  18. ^ Büyüka, Şansal (8 Haziran 1975). "Başbakanlık Kupası'nı Galatasaray kazandı". Milliyet. Ankara. s. 12. 
  19. ^ Sağıroğlu, Devrim (7 Haziran 1976). "Başbakanlık Kupası da Trabzon'un". Milliyet. Ankara. s. 12. 
  20. ^ Kelecioğlu, Erdal (9 Haziran 1977). "Arıkan: "Başbakanlık Kupası'nı kazandığımız için sevinçliyiz"". Milliyet. Ankara. s. 15. 
  21. ^ Doğan, Taki (9 Haziran 1978). "Başbakanlık Kupası'nı Adana D. Spor'u 2-1 yenen Trabzonspor kazandı". Milliyet. Ankara. s. 13. 
  22. ^ Çöl, Zeki (11 Haziran 1979). "Başbakanlık Kupası'nı G. Saray kazandı". Milliyet. Ankara. s. 16. 
  23. ^ Büyüka, Şansal (2 Haziran 1980). "Başbakanlık Kupası'nı F. Bahçe aldı". Milliyet. Ankara. s. 12. 
  24. ^ Doğan, Taki (1 Haziran 1981). "Başbakanlık Kupası'nı Boluspor kazandı". Milliyet. Ankara. ss. 13-14. 
  25. ^ "Başbakanlık Kupası, Trabzonspor'un". Milliyet. 10 Haziran 1985. s. 12. 
  26. ^ Doğan, Taki (7 Haziran 1986). "Başbakanlık Kupası G. Saray'ın". Milliyet. Ankara. ss. 15-16. 
  27. ^ Ersan, Cemal (11 Haziran 1987). "Başbakanlık Kupası Eskişehir'in". Milliyet. Ankara. s. 16. 
  28. ^ Türker, Atilla (2 Haziran 1988). "Beşiktaş'a teselli". Milliyet. s. 16. 
  29. ^ Ersen, Cemal (21 Ağustos 1990). "Bu futbola bir kupa az". Milliyet. Ankara. s. 18. 
  30. ^ Türker, Atilla (24 Mayıs 1990). "G. Saray'a teselli". Milliyet. s. 20. 
  31. ^ "A. Gücü'ne teselli". Milliyet. 23 Mayıs 1991. s. 24. 
  32. ^ Türker, Atilla (21 Mayıs 1992). "F. Bahçe'nin eli boş kaldı". Milliyet. s. 20. 
  33. ^ "Osieck 'Bizi izlemeye devam edin'". Milliyet. 13 Ağustos 1993. ss. 26-28. 
  34. ^ Türker, Atilla (22 Mayıs 1994). "Çiller'in kupası Trabzon'un". Milliyet. s. 20. 
  35. ^ Ersen, Cemal (26 Mayıs 1995). "Bu şeref G. Saray'ın". Milliyet. s. 28. 
  36. ^ Kepçetutan, Necmi (12 Mart 1996). "İlk kupa Trabzon'a". Milliyet. s. 34. 
  37. ^ Meşe, Bilal (1 Haziran 1997). "Kartal'da transfer günleri". Milliyet. s. 32. 
  38. ^ Kepçetutan, Necmi (15 Mayıs 1998). "Fener'in de kupası oldu". Milliyet. s. 36.