Türkiye'deki otoyollar listesi

Türkiye'deki otoyolların yakın bir geçmişe sahip oluşu yolların modern olmasında büyük bir etkendir. İlk açılan otoyol 1973'de tamamlanan İstanbul 1. Çevre Yolu'dur. Türkiye'deki otoyollar, 2020 sonu itibarıyla 3.523 km'lik toplam uzunluğa sahiptir.[1] İnşa hâlinde bulunan otoyolların toplam uzunluğu 244 km'dir.

Türkiye otoyollar haritası
Türkiye'deki Avrupa E-yolları
Türkiye'de kullanılan yeşil otoyol tabelası
Türkiye´deki bir otoyol kavşağı uydu görüntüsü. Avrupa Otoyolu ile Kuzey Marmara Otoyolu'nun İkitelli Kavşağı

OtoyollarDüzenle

Numara İsim Uzunluk Durum
O-1 - O-7
  İstanbul 1. Çevre Yolu 23 km Trafiğe açık
  İstanbul 2. Çevre Yolu 38 km Trafiğe açık
  Avrupa Otoyolu 231 km Trafiğe açık
  Anadolu Otoyolu 379 km Trafiğe açık
  İstanbul - İzmir Otoyolu 407 km Trafiğe açık
  Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir Otoyolu 324 km Trafiğe açık: 86 km
İhale Aşamasında: Kınalı-Malkara 108 km
Plan hâlinde: Lapseki-Balıkesir 140 km
  Kuzey Marmara Otoyolu 443 km Trafiğe açık: 398 km
İnşa hâlinde: Nakkaş-Başakşehir 45 km
O-20 - O-22
  Ankara Çevre Yolu 107 km Trafiğe açık
  Tarsus-Ankara Otoyolu 432 km Trafiğe açık
  Bursa-Sivrihisar Otoyolu 238 km Trafiğe açık: 34 km
Plan hâlinde: Sivrihisar-Yenişehir 204 km
O-30 - O-33
  İzmir Çevre Yolu 72 km Trafiğe açık: 60 km
Plan hâlinde: İZKARAY (İzmir Karayolu ve Raylı Körfez Geçiş Projesi) 12 km
  İzmir-Aydın-Denizli-Burdur-Antalya Otoyolu 363 km Trafiğe açık: 95 km
İnşa hâlinde: Aydın-Denizli 163 km
Plan hâlinde: Denizli-Burdur-Antalya 105 km
  İzmir-Çeşme Otoyolu 77 km Trafiğe açık
  Kuzey Ege Otoyolu 76+? km Trafiğe açık: 76 km
Plan hâlinde: Çandarlı-Soma ? km
O-51 - O-54
  Adana-Mersin-Alanya Otoyolu 166+? km Trafiğe açık: 96 km
İnşa hâlinde: Çeşmeli-Kızkalesi 40 km
İhale aşamasında: Kızkalesi-Taşucu 30 km
Plan hâlinde: Taşucu-Alanya ? km
  Adana-Gaziantep-Şanlıurfa-Habur Otoyolu 694 km Trafiğe açık: 365 km
Plan hâlinde: Şanlıurfa-Habur 329 km
  Toprakkale-İskenderun Otoyolu 75 km Trafiğe açık
  Gaziantep Çevre Yolu 35 km Trafiğe açık
Numarasız otoyollar
  Edirne Pazarkule Bağlantı Yolu 5 km İnşa hâlinde
  Ankara-Samsun Otoyolu 381 km İhale aşamasında: Ankara-Kırıkkale-Delice 119 km
Plan halinde: Delice-Samsun 262 km
  Yalova-İzmit Otoyolu 65 km Plan hâlinde
  Ankara-İzmir Otoyolu 501 km İhale aşamasında: Ankara-Sivrihisar 130 km
Plan hâlinde: Sivrihisar-İzmir 371 km
  Viranşehir-Rize Otoyolu 80+? km Plan hâlinde
  Bozüyük-Afyon-Antalya-Alanya Otoyolu 422 km İhale aşamasında: Antalya-Alanya 154 km
Plan hâlinde: Bozhüyük - Antalya 268 km
  Gerede-Gürbulak Otoyolu 1200 km Plan hâlinde
  Bafra-Samsun-Ünye Otoyolu 136 km Plan hâlinde
  Büyük İstanbul Tüneli 6 km İhale Aşamasında
  Delice-Sivas-Refahiye Otoyolu ? km Plan hâlinde
  Trabzon-Habur Otoyolu ? km Plan hâlinde
  Dörtyol-Hassa Otoyolu 31 km Plan hâlinde
  Samsun-Mersin Otoyolu ? km Plan hâlinde

Otoyol levhalarıDüzenle

ÜcretlendirmeDüzenle

Türkiye'deki otoyollar HGS sistemine sahiptir. Ayrıca Hızlı Geçiş Sistemi (HGS), 17.09.2012 tarihinde İzmir-Aydın Otoyolu, İzmir-Çeşme Otoyolu, Boğaz Köprüleri, Avrupa Otoyolu, Anadolu Otoyolu ve Niğde-Mersin-Şanlıurfa otoyollarındaki ücret toplama istasyonlarında (Batı Hereke, Doğu Hereke, Dörtdivan, Çamlıdere ve Kızılcahamam ücret toplama istasyonlarındaki çıkış gişeleri hariç) PTT Genel Müdürlüğü tarafından devreye alınmıştır.

Otoyol standartlarıDüzenle

Türkiye'de otoyol levhaları yeşil renktedir. Amerikan Highway Gothic'e benzer bir yazı tipi kullanılmaktadır. Bazı eski otoyollar hariç, hepsi 3,75 m genişliğinde olan en az 6 şeride sahiptir. Otoyol üzerinde A, B, C ve D tipi olarak standardize edilmiş hizmet tesisleri bulunur:

  • A tipi: Park alanı, motel, akaryakıt istasyonu, yedek parça satışı, araç bakım yeri, araç yıkama yeri, dinlenme, yiyecek ve içecek satışı
  • B tipi: Park alanı, akaryakıt istasyonu, yedek parça satışı, araç bakım yeri, araç yıkama yeri, dinlenme, yiyecek ve içecek satışı
  • C tipi: Park alanı, akaryakıt istasyonu, yedek parça satışı, dinlenme, yiyecek ve içecek satışı
  • D tipi: Park alanı, dinlenme ve yemek yeme imkânı

Tehlikeli yerler (Tünel girişleri, virajlar gibi), kavşaklar ve hizmet tesislerinin etrafı aydınlatılır.

Otoyollarda otomobiller için asgari hız 40 km/h ve azami hız 120 km/h'dir. Dönmek, durmak ve park etmek yasaktır. Güvenlik şeridini acil durumlar hariç kullanmak yasaktır. Mümkünce sağdan gitmek zorunludur (bakınız şerit kullanımı levhası). Trafik yoğun olduğu zaman, güvenlik ekiplerinin geçebilmesi için yeterince yer bırakmak gerekir.

Yüksek hızlara rağmen güvenli seyahat imkânı sunmak ve yakıt tüketimini minimize etmek amacıyla otoyolların viraj ve eğim standartları özellikle devlet yollarına kıyasla çok yüksektir. Bu nedenle otoyollarda coğrafi şartların zor olduğu yerlerde çok sayıda viyadük ve tünel bulunur ve kilometre başına düşen maliyet diğer yollara göre daha yüksektir.

Ayrıca bakınızDüzenle

Dış bağlantılarDüzenle

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 24 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 7 Ocak 2021.