Ana menüyü aç

PewDiePie

İsveçli YouTuber ve video oyunu yorumcusu

Felix Arvid Ulf Kjellberg (İsveççe telaffuz: [ˈfeːlɪks ˈaɾvɪd ˈɵlf ˈɕɛlˌbæɾj];[1] d. 24 Ekim 1989) ya da PewDiePie, Göteborg, İsveç doğumlu YouTuber. 2013'ten bu yana PewDiePie YouTube'da en çok abonesi olan kanaldır. Kanalın 16 Nisan 2019 itibarıyla 94 milyonu aşkın abonesi var.

PewDiePie
PewDiePie at PAX 2015 crop.jpg
PewDiePie PAX 2015'te
Kişisel bilgiler
Doğum Felix Arvid Ulf Kjellberg
24 Ekim 1989 (1989-10-24) (29 yaşında)
Göteborg, İsveç
Milliyet İsveç
Resmî site pewdiepie.com
YouTube bilgileri
Takma ad Pewds
Kanal PewDiePie
Dönem 2010-günümüz
Tür
Abone 94 Milyon
(16 Nisan 2019)
Görüntülenme 21,160,684,042
(16 Nisan 2019)
Revelmode (Maker Studios)
İlgili ünlüler
Bilgiler 25 Şubat 2019 tarihinde güncellenmiştir.

İçindekiler

İlk yılları ve eğitimiDüzenle

Felix Göteborg, İsveç'te doğdu. Annesi Lotta Kristine Johanna ve babası Ulf Christian Kjellberg tarafından kız kardeşi ile beraber yetiştirildi. Bir şirkette Bilişim Kurulu Başkanı olan annesi 2010'da İsveç'in Yılın CIO'su ödülüne layık görülmüştür. Babası da bir şirkette yönetici konumunda çalışmaktadır.

Okul yıllarında sanat ve video oyunlarına ilgi duyan Felix lisede de video oyunu oynamak için okulu astığın röportajda dile getirmiştir.

Chalmers University of Technology'de endüstriyel ekonomi ve teknoloji yönetimi okumaya başlayan Felix 2011 yılında üniversiteyi kendine uygun olmadığı gerekçesi ile bırakmış ve İskandinavya'da bir reklamcılık ajansı için çırak seviyesinde çalışmaya başlamıştır.

Felix burada da başarısızlığa uğrayarak YouTube kanalı için içerik üretmeye yoğunlaştı. Kanalını geliştirmek için ve geçimini sağlamak için yaptığı Photoshop çalışmalarını satmaya ve bir sosisli sandviç standında çalışmaya başladı.

YouTube kariyeriDüzenle

Felix 2010 yılında "PewDiePie" adı altında bir Youtube kanalı açtı. Bu sırada Chalmers University of Technology'de endüstriyel ekonomi ve teknoloji yönetimi okuyordu.

Kariyerinin ilk başlarında Korku ve Aksiyon oyunu eleştirmenliği ve Let's Play formatında yüklediği Minecraft, Amnesia ve Call of Duty videoları ile popülerleşmeye başlayan Felix ilerleyen zamanlarda Fridays with Pewdiepie adlı kişisel vlog yüklemeleri de yapmaya başladı.

Temmuz, 2012'de 1 milyon aboneye ulaşan Felix, 18 Aralık 2013 tarihinde Smosh adlı kanalı geride bırakarak en çok takip edilen YouTuber unvanına sahip oldu.

İlerleyen yıllarda benzer Lets Play videoları yüklemeye devam eden Felix 2016 yılında YouTube ile anlaşmalı olarak Scare Pewdiepie isimli programını yayınlamaya başladı. Bu yıl aynı zamanda Felix'in daha az bilgisayar oyunu videosu ve daha çok komedi ve yorum videoları yüklemeye başladığı yıl olmuştur.

TartışmalarDüzenle

2017 yılında çeşitli antisemitizm ve ırkçılık suçlamalarıyla karşılaşan Felix, sahip olduğu sponsorlukları kaybederek pek çok tartışmaya neden oldu. Bu nedenlerden ötürü 2017 yılında YouTube Rewind'a davet edilmedi.

Bu suçlamaların en önemli nedeni Felix'in yüklediği bir videoda Yahudilere Ölüm adlı bir pankartın bulunduğu bir videonun geçmesidir. Felix bu pankartı gördüğünde bunu kesinlikle desteklemediğini belirtmesine rağmen İnternet'in tepkisini çekmiştir. Başka bir nedeni ise oyun oynayıp canlı yayın yapmakta olan Felix'in oyundaki rakibine nigger (zenci) diye seslenmiş olmasıdır.

Felix bu olayların ardından kanalında bir özür videosu yayınlamıştır.

Dizi formatındaki videolarDüzenle

2018 yılında Felix düzenli olarak kendi tasarladığı televizyon programlarını andıran parodi şovları kanalına yükleme başladı. Bunlardan en ünlüsü olan YLYL (You Laugh You Lose) Felix'in İnternet'teki komik videolara karşı gülmemeye çalışmasını konu alır.

LWIAY (Last Week I Asked You) kanalın başka popüler bir şovudur. Bu formatta Felix hayranlarının Reddit'e yükledikleri çeşitli içeriklere tepki vermektedir.

PEW News ise Felix'in genellikle diğer YouTuberlar ve İnternet hakkındaki haberleri sunduğu bir program olmuştur. Felix programı sunarken kendine Poppy Harlow yada Gloria Borger gibi ünlü CNN sunucularının ismini takmakta ve kimliğine bürünmektedir. Program sunuş ve format olarak haber bültenlerine de oldukça benzemektedir.

Meme Review programı ise Felix'in popüler İnternet mimlerini değerlendirmesini içerir.

Kişisel HayatDüzenle

Aslen İsveçli olan YouTuber YouTube'da Cutiepiemarzia olarak da tanınan Marzia Bisognin adlı YouTuber ile 2011 yılında tanışıp sevgili oldu. İlişkilerinin İnternet üzerinde başladığını belirten Felix daha sonra İtalya'ya taşınarak Marzia ile beraber yaşamaya başladı.

Sürekli İtalya-İsveç arasında gidip gelmekten yorulan çift 2013 yılında denize yakınlığı, anonimlik ve İnternet hızı gibi nedenlerden ötürü İngiltere'nin Brighton şehrine taşındılar.

2018'de nişanlanan çift günümüzde 2 pug cinsi köpekleri ile beraber yaşamaktadırlar.

FilmografiDüzenle

Yıl Program Rol Bölüm sayısı Kayn.
2012 Sveriges Television (Röportaj) Kendisi 2 [a]
2013 Epic Rap Battles of History Misha 1
2013 Internet Icon Kendisi 1
2013, 2015 Smosh Babies Baby Pewds 2 [b]
2013–2016 YouTube Rewind Kendisi 4
2014 Good Mythical Morning Kendi 1 [6]
2014 asdfmovie Yalnız adam / Sihirbaz 1 [7]
2014 Skavlan (Röportaj) Kendisi 1 [8]
2014 South Park Kendisi 2
2015 Oscar's Hotel for Fantastical Creatures Brock 6
2015 The Late Show with Stephen Colbert (Röportaj) Kendisi 1
2015 Pugatory Edgar 6 [9]
2016 Scare PewDiePie Kendisi Bütün bölümler [10]
2016 Conan (Röportaj) Kendisi 1 [11]

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Kjellberg pronunciation – Forvo". Forvo. Erişim tarihi: 23 November 2013. 
  2. ^ TV Interview With PewDiePie. YouTube. 5 May 2012. 14 March 2016 tarihinde kaynağından Arşivlendi. Erişim tarihi: 27 September 2015. 
  3. ^ PewDiePie on SVT. YouTube. 16 April 2012. 26 March 2016 tarihinde kaynağından Arşivlendi. Erişim tarihi: 27 September 2015. 
  4. ^ IAN'S LOST LOVE [Ft. PewDiePie] (Smosh Babies #9). Smosh Babies. YouTube. 7 October 2013. 27 May 2017 tarihinde kaynağından Arşivlendi. Erişim tarihi: 1 February 2017. 
  5. ^ THE NEW TEACHER [Ft. Shane Dawson] (Smosh Babies #31). Smosh Babies. YouTube. 12 June 2015. 9 February 2017 tarihinde kaynağından Arşivlendi. Erişim tarihi: 1 February 2017. 
  6. ^ Swedish Stereotypes (w/ PewDiePie). Good Mythical Morning. YouTube. 8 October 2014. 25 November 2016 tarihinde kaynağından Arşivlendi. Erişim tarihi: 7 December 2016. 
  7. ^ asdfmovie8. Tomska. YouTube. 10 October 2014. 9 February 2017 tarihinde kaynağından Arşivlendi. Erişim tarihi: 1 February 2017. 
  8. ^ PewDiePie (English Interview) [[:Şablon:Pipe]] "I sold hot dogs". Skavlan. YouTube. 28 November 2014. 11 October 2015 tarihinde kaynağından Arşivlendi. Erişim tarihi: 27 September 2015.  URL–vikibağı karışıklığı (yardım)
  9. ^ Rody-Mantha, Bree (28 October 2015). "New series Pugatory features the voice talent of PewDiePie". StreamDaily. 23 April 2016 tarihinde kaynağından Arşivlendi. Erişim tarihi: 11 April 2016. 
  10. ^ Kleckner, Stephen (21 October 2015). "'Scare PewDiePie' is YouTube Red's exclusive reality show". VentureBeat. 20 November 2015 tarihinde kaynağından Arşivlendi. Erişim tarihi: 19 November 2015. 
  11. ^ Makuch, Eddie (9 February 2016). "Watch PewDiePie Talk With Conan O'Brien About His "Very Specific Audience"". GameSpot. 14 April 2016 tarihinde kaynağından Arşivlendi. Erişim tarihi: 12 April 2016. 


Kaynak hatası: <ref> "lower-alpha" adında grup ana etiketi bulunuyor, ancak <references group="lower-alpha"/> etiketinin karşılığı bulunamadı ya da kapatma </ref> eksik. (Bkz: Kaynak gösterme)