Fadik Sevin Atasoy

Türk oyuncu

Fadik Sevin Atasoy (d. 1 Ekim 1975[1], Ankara), Türk oyuncu, senarist ve yönetmen.

Fadik Sevin Atasoy
Doğum 1 Ekim 1975 (1975-10-01) (46 yaşında)[1]
Ankara, Türkiye
Milliyet Türk
Vatandaşlık  Türkiye
Meslek Oyuncu
Senarist[2]
Yönetmen[3]
Etkin yıllar 2000-günümüz
Ebeveyn(ler) Sönmez Atasoy
Emel Göksu
Aile İbrahim Eren Keleş (kardeşi)
Ödüller Tüm liste

YaşamıDüzenle

Adını babası Sönmez Atasoy'un, o doğduğunda sahnelediği[4] Fadik Kız adlı oyundan alan sanatçı, henüz dört yaşındayken Selçuk Tiyatro Festivali'nde Devlet Tiyatroları'nın "Teneke" adlı oyununda rol aldı. Bu rolüyle henüz dört yaşında En İyi Oyuncu Ödülü'nü aldı. TRT'de çocuk programlarında sunuculuk yaptı. İlköğrenime başlayana kadar, ailesiyle birlikte turnelerde ve sahne arkasında yetişti. Önce İtalyan Dili ve Edebiyatı bölümünde eğitim almaya başladıysa da, daha sonra Bilkent Üniversitesi Tiyatro Bölümü sınavlarında birinci olarak burs kazanıp bu okuldan mezun oldu. Yine aynı Üniversitede yüksek lisansını burslu olarak tamamladı. "Oyunculuk Sanatında Diksiyon ve Fonetik" konulu bir tez vermiştir. Annesi Emel Göksu, Devlet Tiyatrosu sanatçısı, erkek kardeşi Devlet Opera ve Balesinde bale sanatçısı İbrahim Eren Keleş olan Atasoy, Devlet Tiyatroları'na girdi. İngiltere, Fransa, Rusya ve Bulgaristan'da tiyatro üzerine eğitim aldı ve araştırmalar yaptı. Bulgaristan Devlet Tiyatrosu'nda Carmen'i oynadı ve tiyatro yönetmenliği yaptı. İngilizce, İtalyanca, Almanca, Fransızca ve Bulgarca[not 1] konuşabilmektedir.

Oyun Atölyesi'nde Haluk Bilginer'le birlikte Moliere'in "Cimri" adlı oyununda[5] da rol alan sanatçı, kamera karşısına da geçerek sinema ve dizi filmlerde de oynadı. 2008 yılında Sönmez Atasoy yönetiminde, ABD'de yaşayan bir grup Türk sanatçı ile New York Şehri Türk Amerikan Sanat Topluluğu'nu kurdular. ABD'deki Türklere çağdaş Türk tiyatrosunu sevdirmek ve yetenekli gençleri eğiterek tiyatro dünyasına kazandırmak için ilk oyunları 'Kanlı Nigar'ı Broadway Town Hall Tiyatrosu'nda oynadılar.

FilmografiDüzenle

Televizyon
Yıl Yapım Rol Notlar
2000 Bizim Evin Halleri Rüya Ulusoy
2003 Serseri Aşıklar Yeliz
2004 Ah Be İstanbul Yeter
2006 Sev Kardeşim Fatoş Uzunoğlu
2007 Ayrılık Aslı
2007-2008 Dudaktan Kalbe Leyla Paşazade
2008 Son Bahar Lale
2009 Avrupa Yakası Maide
Aynadaki Düşman Zerrin Batıkaya
Ah Kalbim Sevilay
2021-günümüz Kardeşlerim Şengül Eren[6]
Sinema
Yıl Yapım Rol Notlar
2004 Kısmet Nazlı
2005 Döngel Kârhanesi Müstesna
O Şimdi Mahkum Katerina
2007 Beyaz Melek Hatice
Geçerken Uğradım Mehpare
Zeynep'in Sekiz Günü Zeynep
2008 Usta Emine
2009 Ay Lav Yu Zişan
2011 Mavi Pansiyon Bahar
Merhaba Özge Kısa film
2016 The 6th Degree Drea
2020 Hatıra Fotoğrafı Şefika Kısa film

Tiyatro[5]Düzenle

Tiyatro
Yıl Yapım Rol Notlar
2004 Cimri Elise
2019 MUSE 90401 Bir Esin Perisi[2] Oyuncu ve yazar olarak

Ödüller ve adaylıklarDüzenle

Yıl Ödül Kategori Proje Sonuç
2005 42. Altın Portakal Film Festivali En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu O Şimdi Mahkum Kazandı[7]
2006 11. Sadri Alışık Ödülleri En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Adaylık[8]
2007 1. Yeşilçam Ödülleri En İyi Kadın Oyuncu Zeynep'in Sekiz Günü Adaylık[9]
40. Sinema Yazarları Derneği Ödülleri En İyi Kadın Oyuncu Adaylık[10]
2008 19. Ankara Uluslararası Film Festivali En İyi Kadın Oyuncu Kazandı[11]
2011 New York Üniversitesi Tisch-First Run Film Festivali En İyi Kadın Oyuncu Merhaba Kazandı[12]
2012 World Consumer Academy (Dünya Kalite Zirvesi) Yılın En Kaliteli Oyuncusu - Kazandı[13]
2021 Moon Life Ödülü Yılın En İyi Kadın Oyuncusu Kardeşlerim Kazandı[14]

NotlarDüzenle

  1. ^ 15 Ocak 2012'de Disko Kralı'na katıldığında konuşabildiği dilleri söylemiştir.

KaynakçaDüzenle

  1. ^ a b "Instagram'da Fadik Sevin Atasoy: 🎂1 Ekim ; Teşekkürler Anne @emelgoksum". Instagram. 26 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2022. 
  2. ^ a b "MUSE 🇺🇸🇬🇧🇩🇰🇲🇸🇹🇷". Instagram. 26 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2022. 
  3. ^ "Fadik Sevin Atasoy yönetmen oldu". yenicaggazetesi.com. 18 Nisan 2022. 5 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2022. 
  4. ^ "Göz süzen, dudak büken aktrislerden sıkıldım". Taraf. 14 Eylül 2008. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2009. [ölü/kırık bağlantı]
  5. ^ a b "Fadik Atasoy | tiyatrolar.com = Fadik Atasoy<nowiki>". tiyatrolar.com. Erişim tarihi: 26 Nisan 2022. 
  6. ^ "Kardeşlerim Dizisi Şengül Kimdir? [Orhan'ın Eşi Şengül]". DiziCenter. 24 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2021. 
  7. ^ "42. Altın Portakal Film Festivali Ödülleri". Erişim tarihi: 26 Nisan 2022. 
  8. ^ "Sadri Alışık Ödülleri adayları açıklandı". hurriyet.com. 23 Nisan 2006. 15 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2022. 
  9. ^ "Yeşilçam Ödülleri'nde adaylar açıklandı". ntvmsnbc.com. 14 Mart 2008. Erişim tarihi: 26 Nisan 2022. 
  10. ^ "40. SİYAD Türk Sineması Ödülleri - Sinemalar.com". sinemalar.com. Erişim tarihi: 27 Nisan 2022. 
  11. ^ "2008 - Ödül Alanlar". filmfestankara.org.tr. 25 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2022. 
  12. ^ "Fadik Sevin Atasoy'a Amerika'da en iyi kadın oyuncu ödülü". T24. 30 Nisan 2011. 4 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2017. 
  13. ^ "Fadik Atasoy'a Amerika'dan bir ödül daha". gecce.com.tr. 10 Temmuz 2012. 4 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2017. 
  14. ^ "Instagram'da Fadik Sevin Atasoy:Posted • @atvturkiye Moon Life Ödülleri sahiplerini buldu". Instagram. 6 Kasım 2021. 26 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2022. 

Dış bağlantılarDüzenle