Sönmez Atasoy

Türk oyuncu

Salih Sönmez Atasoy (1944; Erzincan - 15 Aralık 2011; Isparta), Türk tiyatro ve sinema oyuncusudur.

Sönmez Atasoy
Doğum Salih Sönmez Atasoy[1]
1944
Erzincan, Türkiye
Ölüm 15 Aralık 2011 (67 yaşında)
Isparta, Türkiye
Ölüm sebebi Kalp krizi
Defin yeri Karşıyaka Mezarlığı, Ankara
Meslek Oyuncu
Etkin yıllar 1966-2011
Evlilik Emel Göksu
Çocuk(lar) Fadik Sevin Atasoy

Yaşam öyküsüDüzenle

Ankara Devlet Konservatuvarı tiyatro bölümü mezunudur. 1968 yılında Devlet Tiyatroları'nda çalışmaya başladı. 40 yıl oyuncu ve yönetmen olarak bu kurumda hizmet verdi. Sanat kurumu tarafından iki defa en iyi oyuncu (Sersem Kocanın Kurnaz Karısı, 1973; Kanlı Nigar) ve en iyi yönetmen (Ana Hanım Kız Hanım) seçildi. Yönettiği oyunlar: 1982 Dünya Tiyatro Festivalinde Sofya'da (Ana Hanım Kız Hanım), 1987 Balkan Tiyatro Festivali'nde (Misafir) ve 1992 Taşkent Festivali'nde (Bir Ben Vardır Bende) sergilendi. 1975 yılında Cüneyt Gökçer'in asistanı olarak başladığı sahne öğretmenliğini Ankara ve İzmir Devlet Konservatuvarlarında, İstanbul'da MSM okulu, Yeditepe ve Haliç üniversitelerinde sürdürdü.

Kurtlar Vadisi, Kurtlar Vadisi Terör, Kurtlar Vadisi Pusu serilerinde oynadığı Halil İbrahim Kapar (Halo Dayı) olarak hafızalara kazındı.

2007 yılında, Sönmez Atasoy kendisinin yazıp oynadığı, 'Kendi Gökkubbemiz' adlı oyunu ile New York'ta ilk kez Türk seyircisinin karşısına çıktı. Büyük ilgi gören Sönmez Atasoy, İbrahim Yazıcı ile birlikte, ABD'deki ilk resmi Türk tiyatrosunu kurdu. İlk oyunları Kanlı Nigar'ı Broadway'de 1500 kişi kapasiteli 'The Town Hall' salonunda oynadılar. Kızı, Fadik Sevin Atasoy ile ilk kez, bu sahnede beraber oynadılar. Sönmez Atasoy, New York Türk Amerikan Sanat Topluluğu (TAASNY)'nin onursal başkanıdır. 

11 Aralık 2011'de Isparta'daki dizi çekimleri sırasında kalp krizi geçirdi ve 15 Aralık 2011 tarihinde saat 00:15'te kalp durması sonucu hayatını kaybetti.[2]

Yönettiği bazı tiyatro oyunlarıDüzenle

Rol aldığı tiyatro oyunlarıDüzenle

Yazdığı bazı tiyatro oyunlarıDüzenle

FilmografiDüzenle

Yıl Yapım Rol Notlar
1983 Aile Kadını
1992 3. İstasyon
1997 Yanlış Saksının Çiçeği
2004-2005 Kurtlar Vadisi Halil İbrahim Kapar 36 Bölüm
2005 Aynalar
2007 Ayrılık Agah Reis
2007 Kurtlar Vadisi Terör Halil İbrahim Kapar 1-2.bölüm
2007-2009 Kurtlar Vadisi Pusu Halil İbrahim Kapar
2009-2010 Sakarya Fırat Mürsel Ağa

KaynakçaDüzenle

  1. ^ Ankara Büyükşehir Belediyesi Mezarlık Bilgi Sistemi, Karşıyaka Mezarlığı, Ada: M45, Parsel: 514
  2. ^ "Sönmez Atasoy hayatını kaybetti". Radikal Gazetesi. 15 Aralık 2011. Erişim tarihi: 15 Aralık 2011. 

Dış bağlantılarDüzenle