Ana menüyü aç

FIFA Kulüpler Dünya Kupası finalleri listesi

Vikimedya liste maddesi

FIFA Kulüpler Dünya Kupası, dünya futbolunun yönetim organı Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) tarafından düzenlenen uluslararası futbol turnuvasıdır.[1] Şampiyona ilk defa 2000 yılında FIFA Kulüpler Dünya Şampiyonası ismiyle düzenlendi.[2] Organizasyon, FIFA'nın pazarlama ortağı International Sport and Leisure'ın iflas etmesi nedeniyle 2001 ve 2004 yılları arasında düzenlenmedi.[3] 1960 ile 2004 yılları arasında Copa Libertadores (Güney Amerika) ile UEFA Şampiyonlar Ligi (Avrupa) şampiyonları arasında tek maç üzerinden oynatılan Toyota Kupası, 2005 yılında FIFA Kulüpler Dünya Şampiyonası ile birleştirilerek, "FIFA Kulüpler Dünya Kupası" ismiyle organize edilmeye başlandı.[4]

Turnuva, iki haftalık bir süre içerisinde ev sahibi ülkede belirlenen stadyumlarda oynanır ve ev sahibi ülkenin ulusal şampiyonu ile birlikte altı kıtadan toplam yedi kıta şampiyonu takım katılır. Asya'daki AFC Şampiyonlar Ligi, Afrika'daki CAF Şampiyonlar Ligi, Kuzey Amerika'daki CONCACAF Şampiyonlar Ligi, Güney Amerika'daki Copa Libertadores, Okyanusya'daki OFC Şampiyonlar Ligi ve Avrupa'daki UEFA Şampiyonlar Ligi'nin şampiyonları bu turnuvada mücadele eden takımlardır.[1]

Real Madrid, organizasyonda kazandığı dört şampiyonlukla en başarılı takım konumundadır. Takımları turnuvayı yedi defa kazanan İspanya kupanın en başarılı ülkesi, altı farklı kulübüyle toplam on bir defa şampiyonluk yaşayan Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA) ise en başarılı konfederasyondur. Birleşik Arap Emirlikleri'nin Abu Dabi kentinde bulunan Zayid Spor Şehri Stadyumu'nda oynanan 2018 FIFA Kulüpler Dünya Kupası Finali'nde Birleşik Arap Emirlikleri temsilcisi El-Ayn'ı 4-1 mağlup eden Real Madrid turnuvanın son şampiyonudur.

İçindekiler

FinallerDüzenle

Japonya'nın Yokohama kentindeki Yokohama Uluslararası Stadyumu, sekiz maç ile bugüne kadar FIFA Kulüpler Dünya Kupası finalinin en çok oynandığı stadyum oldu.[5] 1950 FIFA Dünya Kupası Finali'ne ev sahipliği yapan Maracanã Stadyumu ile 2002 FIFA Dünya Kupası Finali'ne ev sahipliği yapan Yokohama Uluslararası Stadyumu, bugüne kadar hem Dünya Kupası finaline hem de Dünya Kulüpler Kupası finaline ev sahipliği yapan stadyumlardır.[5][6] Brezilya'da 73.000 seyirciye karşı oynanan 2000 FIFA Kulüpler Dünya Şampiyonası Finali, bugüne kadarki en yüksek seyircili final olmuştur.[7] İki Brezilya takımı arasında oynanan bu final, aynı ulustan iki kulübün mücadele ettiği tek final karşılaşmasıdır.[7] 42.174 seyircinin izlediği Abu Dabi'deki 2010 FIFA Kulüpler Dünya Kupası Finali, en az seyircili finaldir.[8]

2000 finali, oynanan FIFA Kulüpler Dünya Kupası finalleri arasında tek golsüz biten maç olurken, 2007 finali ise beş oyuncunun kaydettiği altı gol ile finaller arasındaki en gollü maç olmuştur.[7][9] Dört farklı biten 2011 finali, finaller içerisindeki en farklı sonuçlanan maçtır.[10]

Anahtar
Kazanan, galibiyeti uzatmalarda elde etti.
* Kazanan, uzatmalardan sonraki penaltı atışlarıyla galibiyeti elde etti.
Finaller
Sezon Ülke Kulüp Skor Kulüp Ülke Final mekânı Ev sahibi ülke Seyirci Kaynak
Kazanan İkinci
2000   Brezilya Corinthians   0-0 [n 1] Vasco da Gama   Brezilya Maracanã Stadyumu, Rio de Janeiro   Brezilya 73.000 [7][11][12]
2005   Brezilya São Paulo 1-0 Liverpool   İngiltere Yokohama Uluslararası Stadyumu, Yokohama   Japonya 66.821 [13][14][15]
2006   Brezilya Internacional 1-0 Barcelona   İspanya Yokohama Uluslararası Stadyumu, Yokohama   Japonya 67.128 [16][17][18]
2007   İtalya Milan 4-2 Boca Juniors   Arjantin Yokohama Uluslararası Stadyumu, Yokohama   Japonya 68.263 [9][19][20]
2008   İngiltere Manchester United 1-0 LDU Quito   Ekvador Yokohama Uluslararası Stadyumu, Yokohama   Japonya 68.682 [21][22][23]
2009   İspanya Barcelona   2-1 [n 2] Estudiantes   Arjantin Zayid Spor Şehri Stadyumu, Abu Dabi   Birleşik Arap Emirlikleri 43.050 [25][26][27]
2010   İtalya Internazionale 3-0 TP Mazembe   D. Kongo Zayid Spor Şehri Stadyumu, Abu Dabi   Birleşik Arap Emirlikleri 42.174 [28][29]
2011   İspanya Barcelona 4-0 Santos   Brezilya Yokohama Uluslararası Stadyumu, Yokohama   Japonya 68.166 [25][30][31]
2012   Brezilya Corinthians 1-0 Chelsea   İngiltere Yokohama Uluslararası Stadyumu, Yokohama   Japonya 68.275 [12][32][33]
2013   Almanya Bayern München 2-0 Raja   Fas Marakeş Stadyumu, Marakeş   Fas 37.774 [34][35]
2014   İspanya Real Madrid 2-0 San Lorenzo de Almagro   Arjantin Marakeş Stadyumu, Marakeş   Fas 38.345 [36]
2015   İspanya Barcelona 3-0 River Plate   Arjantin Yokohama Uluslararası Stadyumu, Yokohama   Japonya 66.853 [37]
2016   İspanya Real Madrid   4-2 [n 3] Kashima Antlers   Arjantin Yokohama Uluslararası Stadyumu, Yokohama   Japonya 68.742 [38][39]
2017   İspanya Real Madrid 1-0 Grêmio   Brezilya Zayid Spor Şehri Stadyumu, Abu Dabi   Birleşik Arap Emirlikleri 41.094
2018   İspanya Real Madrid 4-1 El-Ayn   Birleşik Arap Emirlikleri Zayid Spor Şehri Stadyumu, Abu Dabi   Birleşik Arap Emirlikleri 40.696

PerformanslarDüzenle

Takıma göreDüzenle

Pep Guardiola, Barcelona ile 2011 FIFA Kulüpler Dünya Kupası'nı kazandıktan sonra oyuncuları tarafından havaya atılmakta. Barcelona, üç defa kazandığı organizasyonun, Real Madrid ile birlikte başarılı takımıdır.
Corinthians ekibi 2012 FIFA Kulüpler Dünya Kupası'nı kazandıktan sonra kutlama yapmakta. Corinthians Dünya Kulüpler Kupası'nda ev sahibi ülkeden organizasyonu kazanan tek kulüptür.
São Paulo oyuncuları 2005 FIFA Kulüpler Dünya Şampiyonası'nı kazandıktan sonra, Brezilya Devlet Başkanı Lula tarafından tebrik edilmekte. 2000 finali aynı milletten iki takımın mücadele ettiği tek final müsabakası olmuştur.

Barcelona ve Real Madrid takımları kupayı üçer defa kazanma başarısı göstererek en başarılı takım unvanını paylaşmaktadır.[12][25] Corinthians, organizasyonda ev sahibi ülkeden şampiyon olabilen tek takımdır. Barcelona, oynadığı dört final ile organizasyonda en çok final oynayan takımdır.[12][25]

Takım Şampiyonluk İkincilik Şampiyonluk yılı İkincilik yılı
Real Madrid 4 0 2014, 2016, 2017, 2018 -
Barcelona 3 1 2009, 2011, 2015 2006
Corinthians 2 0 2000, 2012 -
São Paulo 1 0 2005 -
Internacional 1 0 2006 -
Milan 1 0 2007 -
Manchester United 1 0 2008 -
Internazionale 1 0 2010 -
Bayern München 1 0 2013 -
Vasco da Gama 0 1 - 2000
Liverpool 0 1 - 2005
Boca Juniors 0 1 - 2007
LDU Quito 0 1 - 2008
Estudiantes 0 1 - 2009
TP Mazembe 0 1 - 2010
Santos 0 1 - 2011
Chelsea 0 1 - 2012
Raja 0 1 - 2013
San Lorenzo de Almagro 0 1 - 2014
River Plate 0 1 - 2015
Kashima Antlers 0 1 - 2016
Grêmio 0 1 - 2017
El-Ayn 0 1 - 2018

Ülkeye göreDüzenle

Ülke Şampiyonluk İkincilik
  İspanya 7 1
  Brezilya 4 3
  İtalya 2 0
  İngiltere 1 2
  Almanya 1 0
  Arjantin 0 4
  Kongo DC 0 1
  Ekvador 0 1
  Fas 0 1
  Japonya 0 1
  Birleşik Arap Emirlikleri 0 1

Konfederasyona göreDüzenle

UEFA toplamda on bir şampiyonluk ve on dört finalistlik ile ile en başarılı konfederasyondur.

Konfederasyon Şampiyonluk İkincilik
UEFA 11 3
CONMEBOL 4 8
CAF 0 2
AFC 0 2

Ayrıca bakınızDüzenle

NotlarDüzenle

  1. ^ 0-0 biten 120 dakikanın sonunda, Corinthians penaltılarla 4-3 kazandı.[7]
  2. ^ 90 dakika 1-1 tamamlandı.[24]
  3. ^ 90 dakika 2-2 tamamlandı.

KaynakçaDüzenle

  1. ^ a b "FIFA Club World Cup Japan 2012-Regulations" (İngilizce). FIFA. 16 Kasım 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2013. 
  2. ^ "Brazil 2000 Final Draw" (İngilizce). Fédération Internationale de Football Association. 14 Ekim 1999. 16 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2013. 
  3. ^ "FIFA decides to postpone 2001 Club World Championship to 2003" (İngilizce). Fédération Internationale de Football Association. 18 Mayıs 2001. 16 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2013. 
  4. ^ "Toyota confirmed as FIFA Club World Championship 2005 naming partner" (İngilizce). Fédération Internationale de Football Association. 15 Mart 2005. 16 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2013. 
  5. ^ a b "International Stadium Yokohama". Fédération Internationale de Football Association. 16 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2013. 
  6. ^ "Maracanã-Estádio Jornalista Mário Filho". Fédération Internationale de Football Association. 16 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2013. 
  7. ^ a b c d e "Corinthians-Vasco da Gama". Fédération Internationale de Football Association. 14 Ocak 2000. 16 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2013. 
  8. ^ "Tout Puissant Mazembe Englebert vs FC Internazionale Milano". Fédération Internationale de Football Association. 18 Aralık 2010. 16 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2013. 
  9. ^ a b "Boca Juniors - AC Milan". Fédération Internationale de Football Association. 16 Aralık 2007. 16 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2013. 
  10. ^ "Santos Futebol Clube vs FC Barcelona". Fédération Internationale de Football Association. 18 Aralık 2011. 16 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2013. 
  11. ^ de Arruda, Marcelo Leme (January 10, 2013). "FIFA Club World Championship". RSSSF. 16 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2013. 
  12. ^ a b c d "Futebol: Titulos" (Portekizce). Corinthians. 16 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2013. 
  13. ^ "Conquistas". São Paulo (Portekizce). 16 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2013. 
  14. ^ "Sao Paulo FC-Liverpool FC". Fédération Internationale de Football Association. 18 Aralık 2005. 16 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2013. 
  15. ^ Nakanishi, Masanori "Komabano"; de Arruda, Marcelo Leme (30 Nisan 2006). "FIFA Club World Championship 2005". RSSSF. 16 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2013. 
  16. ^ "Inter, o melhor do mundo" (Portekizce). Internacional. 16 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2013. 
  17. ^ "Sport Clube Internacional-FC Barcelona". Fédération Internationale de Football Association. 17 Aralık 2006. 16 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2013. 
  18. ^ Nakanishi, Masanori "Komabano"; de Arruda, Marcelo Leme (10 Mayıs 2007). "FIFA Club World Championship 2006". RSSSF. 16 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2013. 
  19. ^ "FIFA Club World Cup 2007" (İtalyanca). Milan. 16 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2013. 
  20. ^ de Arruda, Marcelo Leme (28 Mayıs 2008). "FIFA Club World Championship 2007". RSSSF. 16 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2013. 
  21. ^ "Trophy Room". Manchester United Football Club. 16 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2013. 
  22. ^ "Red Devils rule in Japan". Fédération Internationale de Football Association. 21 Aralık 2008. 16 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2013. 
  23. ^ Nakanishi, Masanori "Komabano"; de Arruda, Marcelo Leme (21 Mayıs 2009). "FIFA Club World Championship 2008". RSSSF. 16 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2013. 
  24. ^ "Club Estudiates de la Plata - FC Barcelona". Fédération Internationale de Football Association. 19 Aralık 2009. 16 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2013. 
  25. ^ a b c d "Palmarès" (Katalanca). Futbol Club Barcelona. 16 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2013. 
  26. ^ "Barça belatedly rule the world". Fédération Internationale de Football Association. 16 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2013. 
  27. ^ de Arruda, Marcelo Leme (14 Mayıs 2010). "FIFA Club World Championship 2009". RSSSF. 16 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2013. 
  28. ^ "Internazionale on top of the world". Fédération Internationale de Football Association. 18 Aralık 2010. 16 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2013. 
  29. ^ de Arruda, Marcelo Leme (17 Temmuz 2012). "FIFA Club World Championship 2010". RSSSF. 16 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2013. 
  30. ^ "Santos humbled by brilliant Barcelona". 'Fédération Internationale de Football Association. 18 Aralık 2011. 16 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2013. 
  31. ^ de Arruda, Marcelo Leme (17 Temmuz 2012). "FIFA Club World Championship 2011". RSSSF. 16 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2013. 
  32. ^ "Guerrero the hero as Corinthians crowned". Fédération Internationale de Football Association. 16 Aralık 2012. 16 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2013. 
  33. ^ de Arruda, Marcelo Leme (10 Ocak 2013). "FIFA Club World Championship 2012". RSSSF. 16 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2013. 
  34. ^ de Arruda, Marcelo Leme (21 Aralık 2013). "FIFA Club World Championship 2013". RSSSF. 19 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2013. 
  35. ^ "Bayern win to finish perfect 2013". Fédération Internationale de Football Association. 21 Aralık 2013. 7 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2014. 
  36. ^ "Real Madrid coast to Morocco 2014 title". FIFA.com. 16 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2014. 
  37. ^ http://www.mackolik.com/Mac/2440126/River-Plate-Barcelona
  38. ^ http://www.mackolik.com/Mac/2733440/Real-Madrid-Kashima-Antlers
  39. ^ http://www.goal.com/tr/match/real-madrid-vs-kashima-antlers/2357633/report

Dış bağlantılarDüzenle