Ana menüyü aç

FIFA Kulüpler Dünya Kupası kazanan teknik direktörler listesi

Vikimedya liste maddesi

Barcelona ile iki, Bayern München ile 1 kez olmak üzere toplamda üç defa FIFA Kulüpler Dünya Kupası'nı kazanma başarısı gösteren Pep Guardiola.

FIFA Kulüpler Dünya Kupası, futbolun küresel yönetim organı Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (Fédération Internationale de Football Association, kısaca FIFA) tarafından düzenlenen uluslararası bir futbol organizasyonudur.[1] Turnuva, iki haftalık bir süre içerisinde ev sahibi ülkede belirlenen stadyumlarda oynanır ve ev sahibi ülkenin ulusal şampiyonu ile birlikte altı kıtadan toplam yedi kıta şampiyonu takım katılır. Asya'daki AFC Şampiyonlar Ligi, Afrika'daki CAF Şampiyonlar Ligi, Kuzey Amerika'daki CONCACAF Şampiyonlar Ligi, Güney Amerika'daki Copa Libertadores, Okyanusya'daki OFC Şampiyonlar Ligi ve Avrupa'daki UEFA Şampiyonlar Ligi'nin şampiyonları bu turnuvada mücadele eden takımlardır.[1]

2000 yılında FIFA Kulüpler Dünya Şampiyonası ismiyle düzenlenmeye başlandı.[2] FIFA'nın pazarlama ortağı International Sport and Leisure'ın iflas etmesi nedeniyle 2001 ve 2004 yılları arasında gerçekleştirilmedi.[3] 1960 yılından beri Güney Amerika'daki Copa Libertadores şampiyonu ile Avrupa'daki UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonu arasında tek maç üzerinden oynanan Toyota Kupası, 2005 yılında FIFA Kulüpler Dünya Şampiyonası ile birleştirilerek, "FIFA Kulüpler Dünya Kupası" adı altında organize edilmeye başlandı.[4]

2000'deki ilk organizasyonda, ülkesinin Corinthians Paulista takımını çalıştıran Oswaldo de Oliveira şampiyonluğa ulaşan ilk teknik direktör oldu. Barcelona takımı ile 2009 ve 2011, Bayern München takımı ile de 2013 finallerini kazanan Pep Guardiola, kupayı üç kez kazanan ilk teknik direktördü. Kupayı kazanan diğer dokuz teknik direktör sadece bir kez bu başarıya ulaşabildi. İki teknik direktör; Oswaldo de Oliveira, ve Tite kupayı iki defa kazanan takımlarla şampiyonluk yaşadılar. İngiliz kulübü Manchester United'ı çalıştıran İskoç Alex Ferguson, 2008 yılında kupayı kazanırken, ülkesinden olmayan bir takımı çalıştıran ilk teknik direktör oldu. Son organizasyon olan 2018 FIFA Kulüpler Dünya Kupası'nda ise şampiyonluğa, Santiago Solari teknik direktörlüğündeki Real Madrid ulaştı.

Yıla göreDüzenle

Yıl Ülke Kazanan teknik direktör Ülke Kulüp
2000   Brezilya de Oliveira, OswaldoOswaldo de Oliveira   Brezilya Corinthians
2005   Brezilya Autuori, PauloPaulo Autuori   Brezilya São Paulo
2006   Brezilya Braga, AbelAbel Braga   Brezilya Internacional
2007   İtalya Ancelotti, CarloCarlo Ancelotti   İtalya Milan
2008   İskoçya Ferguson, AlexAlex Ferguson   İngiltere Manchester United
2009   İspanya Guardiola, PepPep Guardiola   İspanya Barcelona
2010   İspanya Benítez, RafaelRafael Benítez   İtalya Internazionale Milano
2011   İspanya Guardiola, PepPep Guardiola   İspanya Barcelona
2012   Brezilya , TiteTite   Brezilya Corinthians
2013   İspanya Guardiola, PepPep Guardiola   Almanya Bayern München
2014   İtalya Ancelotti, CarloCarlo Ancelotti   İspanya Real Madrid
2015   İspanya , Luis EnriqueLuis Enrique   İspanya Barcelona
2016   Fransa Zidane, ZinedineZinedine Zidane   İspanya Real Madrid
2017   Fransa Zidane, ZinedineZinedine Zidane   İspanya Real Madrid
2018   Arjantin Solari, SantiagoSantiago Solari   İspanya Real Madrid

Birden fazla kazananlarDüzenle

Paulo Autuori, São Paulo takımıyla 2005 finalinde şampiyonluğa ulaştı.
Alex Ferguson, 2008 yılında Manchester United takımıyla şampiyonluğa ulaşarak, yabancı bir takımla kupayı kazanan ilk teknik direktör oldu.

Pep Guardiola FIFA Kulüpler Dünya Kupası'nı Barcelona ile iki kez, Bayern München ile 1 kez olmak üzere toplamda üç defa kazanan tek teknik direktördür.[5][6]

Teknik direktör Kazanma Kazandığı yıl
  Pep Guardiola 3 2009, 2011, 2013
  Carlo Ancelotti 2 2007, 2014
  Zinedine Zidane 2 2016, 2017

Millete göreDüzenle

İspanyol teknik direktörler, yedi kez oynadıkları finallerin beş tanesini kazanarak bu konuda en başarılı milletler oldular. Arjantinli teknik direktörler ise dört ardışık final mağlubiyeti ile finalde art arda en çok kaybeden millet oldular.

Ülke Kazanılan
  İspanya 5
  Brezilya 4
  İtalya 2
  Fransa 2
  Arjantin 1
  İskoçya 1

Ayrıca bakınızDüzenle

KaynakçaDüzenle

  1. ^ a b "FIFA Club World Cup Japan 2012-Regulations". FIFA (İngilizce). 8 Kasım 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2013. 
  2. ^ "Brazil 2000 Final Draw". FIFA (İngilizce). 14 Ekim 1999. 8 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2013. 
  3. ^ "FIFA decides to postpone 2001 Club World Championship to 2003". FIFA (İngilizce). 18 Mayıs 2001. 8 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2013. 
  4. ^ "Toyota confirmed as FIFA Club World Championship 2005 naming partner". FIFA (İngilizce). 15 Mart 2005. 8 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2013. 
  5. ^ "Barça belatedly rule the world". Fédération Internationale de Football Association (İngilizce). 19 Aralık 2009. 8 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2013. 
  6. ^ "Santos humbled by brilliant Barcelona". Fédération Internationale de Football Association. 18 Aralık 2011. 8 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2013. 

Dış bağlantılarDüzenle