Dünyanın en yüksek binaları listesi

Vikimedya liste maddesi
Dünyanın en yüksek yedi binasının kıyaslanması.

Bu liste, dünyanın en yüksek binaları listesidir. Liste, en az 350 metre yüksekliğinde ve sürekli olarak yaşanılabilen yapıları kapsamakta olup kule gibi bina dışı yapılar kapsam dışındadır.

Tarihsel olarak, dünyanın en yüksek insan yapımı yapı, Mısır'daki Gize Piramitleri'ydi ve 1311'de İngiltere'de Lincoln Katedrali'nin inşasına kadar 3 bin yıldan fazla bir süre bu ünvanı elinde bulundurdu. Avrupa'da en yüksek binalar ise kilise ve katedrallerdi. İlk gökdelenler Chicago'da inşa edildi ve ABD, 1998'de Petronas İkiz Kuleleri'nin tamamlanmasına kadar 20. yüzyıl boyunca dünyanın en yüksek binalarına ev sahipliği yaptı. Bu zamandan beri iki bina olan Taipei 101 ve Burç Halife bu ünvana sahip oldu.

21. yüzyılın başından bu yana Çin, Orta Doğu ve Güneydoğu Asya'da gökdelen inşaatlarında bir patlama yaşadı.

Sıralama kriterleri ve alternatifleriDüzenle

1998 yılına kadar en yüksek bina, boydan boya katları olan ve anteni dahil olmayan yapı olarak, rakipsiz olan Chicago'daki Sears Kulesi kabul ediliyordu. Kuala Lumpur, Malezya'daki Petronas İkiz Kuleleri inşa edildiğinde tartışmalar başladı çünkü Petronas Kulelerinin helezonu Sears Kulesi'nin çatısından itibaren dokuz metre daha yüksektir. Helezon dahil edilmediğinde Petronas Kuleleri, Sears Kulesi'nden daha yüksek değildir. Chicago'daki kongresinde, Yüksek Binalar ve Kent Yerleşimleri Konseyi (UYKYK) Sears Kulesi'ni dünyanın en yüksek binalığından üçüncü en yüksek binalığa indirdi ve Petronas Kuleleri en yüksek bina kabul edildi. Bu karar birçok tartışmaya neden oldu ve UYKYK dört farklı kategori belirlemeye karar verdi:

  1. Mimari ve yapısal en tepe noktasına kadar olan yükseklik (helezonlar ve kuleler dahil ama antenler, direkler ve bayrak direkleri hariç)
  2. İçinde yaşanılan son kata kadar olan yükseklik
  3. Çatının tepesine kadar olan yükseklik
  4. Anten tepesine kadar olan yükseklik

Yükseklik ana girişteki kaldırım seviyesinden itibaren ölçüm kabul edildi. Bütün bu kategorilerde Sears Kulesi ikinci veya üçüncülüğü elinde bulundurmaktaydı. Petronas birinciliği, Dünya Ticaret Merkezi ise dördüncülüğü almıştı. Birkaç ay içinde Sears Kulesi'ne yeni bir anten yerleştirilmesiyle dördüncü kategoride başı çekmeye başladı.

20 Nisan, 2004'te, Taipei'deki Taipei 101   (Çin, Tayvan) tamamlandı ve böylece ilk üç kategoride birinciliği aldı.

Günümüzde, Burç Halife ilk kategoride 828 m (2,717 ft), ikinci kategoride 584 m (1,918 ft) üçüncü kategoride 828 m (2,717 ft) ve dördüncü kategoride 829.8 m (2,722 ft) ile birinciliği elinde tutmaktadır. Önceden ilk 3 kategoride liderlik Taipai 101 ve ondan önce de Petronas kulelerindeydi.

Sears Kulesi, Burç Halife'den önce 527 m (1,729 ft) ile dördüncü kategoride hâla lider durumdaydı.Ondan önce de birincilik Dünya Ticaret Merkezi'ndeydi (DTM) fakat Chicago kulesinin batı yayın anteninin 2000 yılında uzatılmasıyla, 11 Eylül saldırısından bir yıl kadar önce, DTM liderliği yitirmiştir. Anteni dahil, birinci DTM kulesi 526 metreydi (1,727 ft). 11 Eylül 2001'de DTM, dünyanın yıkılan en yüksek binası kategorisinde birinci oldu ve bu kategoride rekorlar kitabında, DTM'nin bir zamanlar bir blok uzağında olan Singer binasının yerini aldı.

Binalar listesiDüzenle

2019 itibarıyla liste, en yüksek mimari özelliklerine göre değerlendirildiği üzere, 350 metre veya daha fazla bir yüksekliğe ulaşan 64 binayı (tamamlanmış ve mimari olarak üst üste) içermektedir. Bunlardan 32'si (%50) Çin'de yer almaktadır. En yüksek bina olarak rekorunu elinde tutan son yedi binadan altısı, hala 11 Eylül saldırılarından sonra yıkılan 417 metre yüksekliğinde orijinal Dünya Ticaret Merkezi'nin Kuzey Kulesi olması dışında listede bulunuyor. İkiz kuleler yıkılmadıysa ve Özgürlük Kulesi hiç inşa edilmeseydi, günümüzde listede 28 ve 29. sırada yer alacaktılar.

Sıra İsim Resim Ülke Şehir Kat Yıl Yükseklik[1] Notlar
1 Burc Halife     Birleşik Arap Emirlikleri Dubai 828 163 2010 Dünyanın en yüksek binası ve en yüksek yapısı.
2 Şanghay Kulesi     Çin Şanghay 632 128 2015 Çin ve Doğu Asya'daki en yüksek bina ve en yüksek bükülmüş bina.
3 Ebrac el-Beyt     Suudi Arabistan Mekke 601 120 2012 Suudi Arabistan'daki en yüksek ve Orta Doğu'daki ikinci en yüksek bina ve saat kadranına sahip en yüksek bina.
4 Ping An International Finance Centre     Çin Shenzhen 599 115 2017 Shenzhen'deki en yüksek bina.
5 Goldin Finance 117     Çin Tientsin 596.6 128 2019 Tientsin'deki en yüksek bina.
6 Lotte World Tower   Güney Kore Seul 554.5 123 2016 Güney Kore ve OECD'deki en yüksek bina.
7 Özgürlük Kulesi     ABD New York 541.3 104 2014 ABD, Kuzey Amerika, Batı Yarımküre ve Asya dışındaki en yüksek bina.
8 CTF Finance Center     Çin Guangzhou 530 111 2016 Guangzhou'daki en yüksek bina.
9 Tianjin CTF Finance Center     Çin Tientsin 530 98 2018
10 China Zun     Çin Pekin 528 108 2018 Pekin'deki en yüksek bina.
11 Taipei 101     Tayvan Taipei 508 101 2004 2004-2010 yılları arasında dünyanın en yüksek binası.
12 Şanghay Dünya Finans Merkezi     Çin Şanghay 492 101 2008 Şanghay'daki ikinci en yüksek bina.
13 Uluslararası Ticaret Merkezi     Hong Kong Hong Kong 484 118 2010 Hong Kong'daki en yüksek bina.
14 Lakhta Center     Rusya Sankt Petersburg 462 86 2018 Rusya ve Avrupa'daki en yüksek bina.
15 Landmark 81     Vietnam Ho Chi Minh Kenti 461.2 81 2018 Vietnam ve Güneydoğu Asya'daki en yüksek bina.
16 Changsha IFS Tower T1     Çin Changsha 452.1 88 2017 Changsha'daki en yüksek bina.
17 Petronas Kulesi 1     Malezya Kuala Lumpur 451.9 88 1998 Malezya'nın en yüksek binası ve Dünya'nın en yüksek ikiz gökdeleni
Petronas Kulesi 2   Malezya Kuala Lumpur 451.9 88 1998
17 The Exchange 106     Malezya Kuala Lumpur 451.9 97 2018 Petronas Kuleleri ile birlikte Kuala Lumpur'daki en yüksek bina.
20 Zifeng Tower     Çin Nankin 450 89 2010 Nankin'deki en yüksek bina.
Suzhou IFS     Çin Suzhou 450 92 2017 Suzhou'daki en yüksek bina.
22 Willis Kulesi     ABD Chicago 442.1 108 1974 Eskiden Sears Tower adıyla bilinmekteydi. 1974-1998 yılları arasında dünyanın en yüksek binası ve günümüzde Batı Yarımküre'deki ikinci en yüksek bina.
23 KK100     Çin Shenzhen 442 100 2011 Shenzhen'deki ikinci en yüksek bina.
24 Guangzhou Uluslararası Finans Merkezi     Çin Guangzhou 440 103 2010 Guangzhou'daki ikinci en yüksek bina.
25 Wuhan Center     Çin Wuhan 438 88 2016 Wuhan'daki en yüksek bina.
26 432 Park Avenue     ABD New York 425.5 88 2015 New York'taki ikinci en yüksek bina, ABD'deki üçüncü en yüksek bina ve dünyanın en yüksek konut binası.
27 Marina 101   Birleşik Arap Emirlikleri Dubai 425 101 2015 Dubai'deki ikinci en yüksek bina.
28 Trump International Hotel and Tower     ABD Chicago 423.2 98 2009 Chicago'daki ikinci en yüksek bina.
29 Jin Mao Kulesi     Çin Şanghay 421 88 1999 Şanghay'daki üçüncü en yüksek bina.
30 Princess Tower   Birleşik Arap Emirlikleri Dubai 414 101 2012 Dubai'deki üçüncü en yüksek bina.
31 El Hamra Kulesi     Kuveyt Kuveyt 412.6 80 2011 Kuveyt'teki en yüksek bina.
32 International Finance Centre     Hong Kong Hong Kong 412 88 2003 Hong Kong'daki ikinci en yüksek bina.
33 Haeundae LCT The Sharp Landmark Tower   Güney Kore Busan 411.6 101 2019 İnşa halinde. Busan'daki en yüksek bina ve Güney Kore'deki ikinci en yüksek bina.
34 Nanning China Resources Tower   Çin Nanning 402.7 85 2018 Nanning'deki en yüksek bina.
35 China Resources Headquarters     Çin Shenzhen 392.5 67 2017 Shenzhen'deki en yüksek bina.
36 23 Marina   Birleşik Arap Emirlikleri Dubai 392.4 89 2012
37 CITIC Plaza     Çin Guangzhou 390.2 80 1996 Guangzhou'daki üçüncü en yüksek bina.
38 Shum Yip Upperhills Tower 1   Çin Shenzhen 388.1 80 2017
39 30 Hudson Yards     ABD New York 386.6 73 2018 New York'taki üçüncü en yüksek bina.
40 Capital Market Authority Headquarters   Suudi Arabistan Riyad 385 77 2016 Suudi Arabistan'daki ikinci en yüksek bina.
41 Shun Hing Square     Çin Shenzhen 384 69 1996
42 Eton Place Dalian Tower 1     Çin Dalian 383 81 2015 Dalian'daki en yüksek bina.
43 Logan Century Center 1   Çin Nanning 381.3 82 2017 Nanning'deki ikinci en yüksek bina.
44 Burc Muhammed Bin Raşid     Birleşik Arap Emirlikleri Abu Dabi 381 88 2014 Abu Dabi'deki en yüksek bina.
45 Empire State Building     ABD New York 381 102 1931 1931-1972 yılları arasında dünyanın en yüksek binası ve 100 katı geçen ilk bina.
46 Elite Residence     Birleşik Arap Emirlikleri Dubai 381 87 2012 Dubai'deki beşinci en yüksek bina.
47 Central Plaza     Hong Kong Hong Kong 373.9 78 1992 Hong Kong'daki üçüncü en yüksek bina.
48 Federation Kulesi (Doğu)     Rusya Moskova 373.7 95 2016 Rusya ve Avrupa'nın ikinci en yüksek binası.
49 Dalian International Trade Center     Çin Dalian 370.2 86 2018 Dalian'daki ikinci en yüksek bina.
50 Address Boulevard     Birleşik Arap Emirlikleri Dubai 370 72 2017
51 Golden Eagle Tiandi Tower A     Çin Nankin 368.1 76 2018 Nankin'deki ikinci en yüksek bina.
52 Çin Bankası Kulesi   Hong Kong Hong Kong 367 70 1990
53 Bank of America Kulesi     ABD New York City 365.8 54 2009
54 Vista Tower     ABD Chicago 362.9 101 2019
55 Almas Kulesi     Birleşik Arap Emirlikleri Dubai 363 68 2017
56 Hanking Center     Çin Shenzhen 358.9 65 2017
57 Gevora Hotel     Birleşik Arap Emirlikleri Dubai 356.3 75 2012
58 JW Marriott Marquis Dubai Tower 1     Birleşik Arap Emirlikleri Dubai 356.3 82 2012 Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki en yüksek ikiz gökdelen.
JW Marriott Marquis Dubai Tower 2   Birleşik Arap Emirlikleri Dubai 355 82 2012
60 Emirlik Ofis Kulesi     Birleşik Arap Emirlikleri Dubai 355 54 2000
61 Raffles City Chongqing T3N     Çin Chongqing 354.5 79 2018 Chongqing'deki en yüksek bina ve Çin'deki en yüksek ikiz gökdelen.
Raffles City Chongqing T4N   Çin Chongqing 354.5 79 2019
63 OKO-Güney Kulesi     Rusya Moskova 354 85 2015 Rusya'nın üçüncü en yüksek binası.
64 The Marina Torch     Birleşik Arap Emirlikleri Dubai 352 86 2011
65 Forum 66 Tower 1     Çin Shenyang 350.6 68 2015 Shenyang'daki en yüksek bina.
66 The Pinnacle     Çin Guangzhou 350.3 60 2012
67 Xi An Glory International Financial Center     Çin Xi'an 350 75 2017 Xi'an'daki en yüksek bina.

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Create Lists/Graphics - The Skyscraper Center". www.skyscrapercenter.com. 2 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2019. 

Dış bağlantılarDüzenle