Batı Avrupa'daki Dünya Mirasları listesi

Vikimedya liste maddesi

Aşağıdaki liste, Batı Avrupa'daki Dünya Mirasları listesidir.

TabloDüzenle

Tablonun üzerindeki sıralama butonuna basılarak ilgili kategori ile ilgili yeniden sıralama yapılabilir.

Site – Dünya Miras Komitesi'nin resmi adından almıştır[1]
Konum – alfabetik olarak ülkeye göre sıralanmıştır.
Kriter – Dünya Miras Komitesi'nin belirlediği ölçütler[2]
Alan – tampon bölgeler hariç, hektar ve acre olarak. Sıfır değeri, UNESCO tarafından hiçbir veri yayınlanmamış demektir
Yıl – Dünya Mirasları Listesine eklenme tarihi
Tanım – Mevcutsa, site ile ilgili diğer bilgiler
  * Sınır-aşan site

Listelenen alanlarDüzenle

Site Fotoğraf Konum Ölçüt Alan
ha (acre)
Yıl Açıklama
Aachen Katedrali   GermanyAachen,
 
50°46′28″K 6°5′4″D / 50.77444°K 6.08444°D / 50.77444; 6.08444 (Aachen Cathedral)
Cultural:GerAac
(i), (ii),
(iv), (vi)
02 (4,9) 1978 [3]
Lorsch'taki Manastır ve Altermünster   GermanyLorsch,
 
49°39′13″K 8°34′7″D / 49.65361°K 8.56861°D / 49.65361; 8.56861 (Abbey and Altenmünster of Lorsch)
Cultural:GerLor
(iii), (iv)
334 (830) 1991 [4]
Saint-Savin-sur-Gartempe Manastır Kilisesi   FranceVienne,
 
46°33′53″K 0°51′58″D / 46.56472°K 0.86611°D / 46.56472; 0.86611 (Abbey Church of Saint-Savin-sur-Gartempe)
Cultural:FraVie
(i), (iii)
161 (400) 1983 [5]
Amiens Katedrali    FranceAmiens,
 
49°53′42″K 2°18′6″D / 49.89500°K 2.30167°D / 49.89500; 2.30167 (Amiens Cathedral)
Cultural:FraAmi
(i), (ii)
154 (380) 1981 [6]
Bend of Boyne Arkeolojik Topluluğu   IrelandCounty Meath,
 
53°41′30.012″K 6°27′0″B / 53.69167000°K 6.45000°B / 53.69167000; -6.45000 (Archaeological Ensemble of the Bend of the Boyne)
Cultural:IreCouMea
(i), (iii), (iv)
770 (1.900) 1993 [7]
Le Corbusier'in Mimari Çalışmaları, Modern Hareket'a Üstün Bir Katkı   Belgium *
 *
 *
 *
 *
 *
 *
46°28′06″K 6°49′46″D / 46.46833°K 6.82944°D / 46.46833; 6.82944 (Architectural Work of Le Corbusier, an Outstanding Contribution to the Modern Movement)
Cultural:BelArc
(i), (ii), (vi)
98 (240) 2016 [8]
Arles, Roman ve Romanesk Anıtları   FranceBouches-du-Rhône,
 
43°40′40″K 4°37′51″D / 43.67778°K 4.63083°D / 43.67778; 4.63083 (Arles, Roman and Romanesque Monuments)
Cultural:FraArl
(ii), (iv)
65 (160) 1981 [9]
Weimar ve Dessau'daki Bauhaus ve Bağlantılı Alanlar   GermanyDessau ve Weimar
 
50°58′29″K 11°19′46″D / 50.97472°K 11.32944°D / 50.97472; 11.32944 (Bauhaus and its sites in Weimar and Dessau)
Cultural:GerBer1
(ii), (iv), (vi)
1996 [10]
Beemster Polder; Kurutulan Sulak Alanlar    NetherlandsNorth Holland,
 
52°32′56″K 4°54′40″D / 52.54889°K 4.91111°D / 52.54889; 4.91111 (Droogmakerij de Beemster (Beemster Polder))
Cultural:NetNorBeem
(i), (ii), (iv)
1999 [11]
Belçika ve Fransa'daki Çan Kuleleri   Belgium *
 *
50°10′28″K 3°13′53″D / 50.17444°K 3.23139°D / 50.17444; 3.23139 (Belfries of Belgium and France)
Cultural:Belg1
(ii), (iv)
1999 [12]
Müstair'deki St. John Benediktin Manastırı    SwitzerlandMüstair,
 
46°37′46″K 10°26′52″D / 46.62944°K 10.44778°D / 46.62944; 10.44778 (Benedictine Convent of St John at Müstair)
Cultural:SwiMus
(iii)
2.036 (5.030) 1983 [13]
Bergpark Wilhelmshöhe   GermanyKassel,
 
51°18′57″K 9°23′35″D / 51.31583°K 9.39306°D / 51.31583; 9.39306 (Bergpark Wilhelmshöhe in Kassel)
Cultural:GerKas
(iii), (iv)
559 (1.380) 2013 [14]
Berlin Modernizm Konutları    GermanyBerlin,
 
52°26′54″K 13°27′0″D / 52.44833°K 13.45000°D / 52.44833; 13.45000 (Berlin Modernism Housing Estates)
Cultural:GerBer2
(ii), (iv)
88 (220) 2008 [15]
Blaenavon Sanayi Bölgesi   United KingdomTorfaen, Galler,
 
51°46′35″K 3°5′17″B / 51.77639°K 3.08806°B / 51.77639; -3.08806 (Blaenavon Industrial Landscape)
Cultural:UniTorf
(iii), (iv)
3.290 (8.100) 2000 [16]
Blenheim Sarayı   United KingdomWoodstock, İngiltere,
 
51°50′31″K 1°21′41″B / 51.84194°K 1.36139°B / 51.84194; -1.36139 (Blenheim Palace)
Cultural:UniWoo
(ii), (iv)
1987 [17]
Bordeaux, Port of the Moon   FranceGironde,
 
44°50′20″K 0°34′20″D / 44.83889°K 0.57222°D / 44.83889; 0.57222 (Bordeaux, Port of the Moon)
Cultural:FraGir1
(ii), (iv)
1.731 (4.280) 2007 [18]
Bourges Katedrali   FranceBourges,
 
47°4′56″K 2°23′54″D / 47.08222°K 2.39833°D / 47.08222; 2.39833 (Bourges Cathedral)
Cultural:FraBou
(i), (iv)
085 (210) 1992 [19]
Canal du Midi   FranceSouthern France,
 
43°36′41″K 1°24′59″D / 43.61139°K 1.41639°D / 43.61139; 1.41639 (Canal du Midi)
Cultural:FraSou1
(i), (ii),
(iv), (vi)
1.172 (2.900) 1996 [20]
Canterbury KatedraliAziz Augustine Manastırı ve Azize Martin Kilisesi    United KingdomCanterbury, İngiltere,
 
51°16′48″K 1°4′59″D / 51.28000°K 1.08306°D / 51.28000; 1.08306 (Canterbury Cathedral, St Augustine's Abbey, and St Martin's Church)
Cultural:UniCan
(i), (ii), (vi)
18 (44) 1988 [21][22][23]
Carolingian Westwork ve Civitas Corvey   GermanyHöxter, Almanya,
 
51°46′42″K 9°24′37″D / 51.77833°K 9.41028°D / 51.77833; 9.41028 (Carolingian Westwork and Civitas Corvey)
Cultural:GerCar
(ii), (iii), (iv)
12 (30) 2014 [24]
Gwynedd'deki Kral Edward'ın Kaleleri ve Kent Surları   United KingdomGwynedd, Galler,
 
53°8′23″K 4°16′37″B / 53.13972°K 4.27694°B / 53.13972; -4.27694 (Castles and Town Walls of King Edward in Gwynedd)
Cultural:UniGwy
(i), (iii), (iv)
6 (15) 1986 [25][26]
Brühl'deki Augustusburg ve Falkenlust Sarayları   GermanyBrühl, Kuzey Ren-Vestfalya,
 
50°49′30″K 6°54′35″D / 50.82500°K 6.90972°D / 50.82500; 6.90972 (Castles of Augustusburg and Falkenlust at Brühl)
Cultural:GerBru
(ii), (iv)
89 (220) 1984 [27]
Reims'teki Notre-Dame KatedraliEski Saint-Remi Manastırı ve Tau Sarayı   FranceReims,
 
49°15′12″K 4°1′58″D / 49.25333°K 4.03278°D / 49.25333; 4.03278 (Cathedral of Notre-Dame, Former Abbey of Saint-Remi and Palace of Tau, Reims)
Cultural:FraRei
(i), (ii), (vi)
416 (1.030) 1991 [28]
Causses ve Cévennes, Akdeniz Tarımsal Pastoral Kültürel Peyzajı   FranceSouthern France,
 
44°13′13″K 3°28′23″D / 44.22028°K 3.47306°D / 44.22028; 3.47306 (The Causses and the Cévennes)
Cultural:FraSou2
(iii), (v)
302.319 (747.050) 2011 [29]
Svabya Alpleri'ndeki Mağaralar ve Buz Devri Sanatları    GermanyAch and Lone Valleys,
 
48°23′16″K 9°45′56″D / 48.38778°K 9.76556°D / 48.38778; 9.76556 (Ach Valley)
48°32′56″K 10°10′32″D / 48.54889°K 10.17556°D / 48.54889; 10.17556 (Lone Valley)
Cultural:GerJur
(iii)
4.621 (11.420) 2017 [30]
Chartres Katedrali    FranceChartres,
 
48°26′51″K 1°29′14″D / 48.44750°K 1.48722°D / 48.44750; 1.48722 (Chartres Cathedral)
Cultural:FraCha
(i), (ii), (iv)
106 (260) 1979 [31]
La Chaux-de-Fonds/Le Locle Saatçilik Şehri Planlaması   SwitzerlandCanton of Neuchâtel,
 
47°6′14″K 6°49′58″D / 47.10389°K 6.83278°D / 47.10389; 6.83278 (La Chaux-de-Fonds/Le Locle, Watchmaking Town Planning.)
Cultural:SwiNeu
(iv)
284 (700) 2009 [32]
Champagne yamaçları, evleri ve kilerleri   FranceMarne,
 
49°04′39″K 3°56′46″D / 49.07750°K 3.94611°D / 49.07750; 3.94611 (Champagne hillsides, houses and cellars)
Cultural:FraMar
(iii), (iv), (vi)
1.101 (2.720) 2015 [33]
Fontenay Sistersiyen Manastırı   FranceMarmagne, Côte-d'Or,
 
47°38′22″K 4°23′21″D / 47.63944°K 4.38917°D / 47.63944; 4.38917 (Cistercian Abbey of Fontenay)
Cultural:FraMar
(iv)
577 (1.430) 1981 [34]
Climats, Burgonya'nın bağları   FranceCôte-d'Or,
 
47°03′29″K 4°51′52″D / 47.05806°K 4.86444°D / 47.05806; 4.86444 (Climats, terroirs of Burgundy)
Cultural:FraCot
(iii), (v)
13.219 (32.660) 2015 [35]
Tarihi Bath Şehri   United KingdomSomerset, İngiltere,
 
51°22′53″K 2°21′31″B / 51.38139°K 2.35861°B / 51.38139; -2.35861 (City of Bath)
Cultural:UniSom
(i), (ii), (iv)
2.900 (7.200) 1987 [36]
Tarihi Graz Şehri ve Eggenberg Şatosu    AustriaStyria,
 
47°4′27″K 15°23′30″D / 47.07417°K 15.39167°D / 47.07417; 15.39167 (City of Graz – Historic Centre and Schloss Eggenberg)
Cultural:AusSty
(ii), (iv)
1999 [37]
Tarihi Lüksemburg Şehri   Luxembourg 
49°36′36″K 6°7′59.988″D / 49.61000°K 6.13333000°D / 49.61000; 6.13333000 (City of Luxembourg: its Old Quarters and Fortifications)
Cultural:Luxembourg
(iv)
30 (74) 1994 [38]
Klasik Weimar    GermanyTüringiya,
 
50°58′39″K 11°19′43″D / 50.97750°K 11.32861°D / 50.97750; 11.32861 (Classical Weimar)
Cultural:GerWei
(iii), (vi)
1998 [39]
Quedlinburg Eski Şehri, Kalesi ve Üniversite Kilisesi   GermanyHarz,
 
51°47′0″K 11°9′0″D / 51.78333°K 11.15000°D / 51.78333; 11.15000 (Collegiate Church, Castle and Old Town of Quedlinburg)
Cultural:GerHar
(iv)
90 (220) 1994 [40]
Köln Katedrali    GermanyKöln,
 
50°56′28″K 6°57′26″D / 50.94111°K 6.95722°D / 50.94111; 6.95722 (Cologne Cathedral)
Cultural:GerCol
(i), (ii), (iv)
1996 [41][42]
Aziz Gall Manastırı   SwitzerlandSt. Gallen,
 
47°25′24″K 9°22′40″D / 47.42333°K 9.37778°D / 47.42333; 9.37778 (Convent of St Gall)
Cultural:SwiStGal
(ii), (iv)
1983 [43]
Cornwall ve Batı Devon Madencilik Peyzajı    United KingdomSouth West England,
 
50°8′10″K 5°23′1″B / 50.13611°K 5.38361°B / 50.13611; -5.38361 (Cornwall and West Devon Mining Landscape)
Cultural:UniSouCor
(ii), (iii), (iv)
19,719 (48,73) 2006 [44]
Chauvet-Pont d'Arc Mağarası olarak bilinen dekore edilmiş Pont d'Arc Mağarası, Ardèche    FranceVallon-Pont-d'Arc,
 
44°23′20″K 4°24′59″D / 44.38889°K 4.41639°D / 44.38889; 4.41639 (Decorated Cave of Pont d’Arc, known as Grotte Chauvet-Pont d’Arc, Ardèche)
Cultural:FraDec
(i), (iii)
9 (22) 2014 [45]
Amsterdam'ın Savunma Hattı    NetherlandsAmsterdam,
 
52°22′28″K 4°53′35″D / 52.37444°K 4.89306°D / 52.37444; 4.89306 (Defence Line of Amsterdam)
Cultural:NetAmsDef
(ii), (iv), (v)
14.953 (36.950) 1996 [46]
Derwent Vadisi Değirmenleri   United KingdomDerbyshire, İngiltere,
 
53°1′44″K 1°29′17″B / 53.02889°K 1.48806°B / 53.02889; -1.48806 (Derwent Valley Mills)
Cultural:UniDer
(ii), (iv)
1.229 (3.040) 2001 [47][48]
Dorset ve Doğu Devon Kıyıları   United KingdomDorset, İngiltere,
 
50°42′20″K 2°59′23.6″B / 50.70556°K 2.989889°B / 50.70556; -2.989889 (Dorset and East Devon Coast)
Natural:UniEasDev
(viii)
2.550 (6.300) 2001 [49]
Durham Kalesi ve Katedrali    United KingdomDurham, İngiltere,
 
54°46′29″K 1°34′34″B / 54.77472°K 1.57611°B / 54.77472; -1.57611 (Durham Castle and Cathedral)
Cultural:UniDur
(ii), (iv), (vi)
879 (2.170) 1986 [50]
Lake District    United KingdomNorth West England,
 
54°28′36″K 3°4′57″B / 54.47667°K 3.08250°B / 54.47667; -3.08250 (The English Lake District)
Cultural:UniLak
(ii), (v), (vi)
22.920.519 (56.637.840) 2017 [51]
Albi Piskoposluk Şehri   FranceTarn,
 
43°55′42″K 2°8′33″D / 43.92833°K 2.14250°D / 43.92833; 2.14250 (Cité épiscopale d'Albi)
Cultural:FraTar
(iv), (v)
19 (47) 2010 [52]
Alfeld'deki Fagus Fabrikası   GermanyAlfeld,
 
51°59′1″K 9°48′40″D / 51.98361°K 9.81111°D / 51.98361; 9.81111 (Fagus Factory in Alfeld)
Cultural:GerAlf
(ii), (iv)
188 (460) 2011 [53]
Fertő/Neusiedl Kültürel Peyzajı   AustriaBurgenland ve Győr-Moson-Sopron County,
 *
 *
47°43′9.4″K 16°43′21.8″D / 47.719278°K 16.722722°D / 47.719278; 16.722722 (Fertö / Neusiedlersee Cultural Landscape)
Cultural:AusBur
(v)
52 (130) 2001 [54]
Flaman Béguinages   BelgiumFlanders,
 
51°1′52″K 4°28′26″D / 51.03111°K 4.47389°D / 51.03111; 4.47389 (Flemish Béguinages)
Cultural:BelFla
(ii), (iii), (iv)
60 (150) 1998 [55]
Forth Köprüsü    United Kingdomİskoçya,
 
56°0′3″K 3°23′23″B / 56.00083°K 3.38972°B / 56.00083; -3.38972 (Forth Bridge)
Cultural:UniFor
(i), (iv)
75 (190) 2015 [56]
Vauban'ın Tahkimatı   France 
50°16′57″K 2°45′32″D / 50.28250°K 2.75889°D / 50.28250; 2.75889 (Fortifications of Vauban)
Cultural:Fra1
(i), (ii), (iv)
1.153 (2.850) 2008 [57]
Canal du Centre'deki Gemi Asansörleri   BelgiumLa Louvière,
 
50°28′52″K 4°8′14″D / 50.48111°K 4.13722°D / 50.48111; 4.13722 (The Four Lifts on the Canal du Centre)
Cultural:BelLaLou
(iii), (iv)
67 (170) 1998 [58]
Tarihi Roma İmparatorluğu Surları:Yukarı Germanik-Rhaetya Surları   GermanyCentral Lowlands,
Northern England,
and Southern Germany
 *
 *
54°59′33″K 2°36′4″B / 54.99250°K 2.60111°B / 54.99250; -2.60111 (Frontiers of the Roman Empire)
Cultural:GerCen
(ii), (iii), (iv)
527 (1.300) 1987 [59][60]
Dessau-Wörlitz'teki Bahçe Krallığı   GermanySaksonya-Anhalt,
 
51°50′33″K 12°25′15″D / 51.84250°K 12.42083°D / 51.84250; 12.42083 (Garden Kingdom of Dessau-Wörlitz)
Cultural:GerSax1
(ii), (iv)
14.500 (36.000) 2000 [61]
Devler Kaldırımı   United KingdomCounty Antrim, Kuzey İrlanda,
 
55°15′0″K 6°29′7″B / 55.25000°K 6.48528°B / 55.25000; -6.48528 (Giant's Causeway and Causeway Coast)
Natural:UniCouAnt
(vii), (viii)
70 (170) 1986 [62]
La Grand-Place, Brussels   BelgiumBrüksel,
 
50°50′48.048″K 4°21′9″D / 50.84668000°K 4.35250°D / 50.84668000; 4.35250 (La Grand-Place, Brussels)
Cultural:BelBru1
(ii), (iv)
148 (370) 1998 [63]
Porto Körfezi: Calanques de PianaGirolata Körfezi ve Scandola Doğa Koruma Alanı   FranceCorsica,
 
42°19′31″K 8°37′43.8″D / 42.32528°K 8.628833°D / 42.32528; 8.628833 (Gulf of Porto: Calanche of Piana, Gulf of Girolata, Scandola Reserve)
Natural:FraCor
(vii), (viii), (x)
11.800 (29.000) 1983 [64]
Hallstatt-Dachstein ve Salzkammergut'un Kültürel Peyzajı   AustriaSalzkammergut,
 
47°33′34″K 13°38′47″D / 47.55944°K 13.64639°D / 47.55944; 13.64639 (Hallstatt-Dachstein / Salzkammergut Cultural Landscape)
Cultural:AusSal
(iii), (iv)
28.446 (70.290) 1997 [65]
Hanseatik Dönemin Lübeck Şehri   GermanySchleswig-Holstein,
 
53°52′0″K 10°41′30″D / 53.86667°K 10.69167°D / 53.86667; 10.69167 (Hanseatic City of Lübeck)
Cultural:GerSch
(iv)
81 (200) 1987 [66]
Heart of Neolithic Orkney   United KingdomMainland, İskoçya,
 
58°59′45.8″K 3°11′19″B / 58.996056°K 3.18861°B / 58.996056; -3.18861 (Heart of Neolithic Orkney)
Cultural:UniMai
(i), (ii),
(iii), (iv)
15 (37) 1999 [67]
Avingon'un Tarihi MerkeziPapalık Sarayı Piskoposluk Topluluğu ve Avignon Köprüsü   FranceVaucluse,
 
43°57′10″K 4°48′22″D / 43.95278°K 4.80611°D / 43.95278; 4.80611 (Historic Centre of Avignon)
Culture:FraVau
(i), (ii), (iv)
82 (200) 1995 [68]
Tarihi Brugge Şehri   BelgiumWest Flanders,
 
51°12′32.076″K 3°13′30.972″D / 51.20891000°K 3.22527000°D / 51.20891000; 3.22527000 (Historic Centre of Brugge)
Cultural:BelWes
(ii), (iv), (vi)
410 (1.000) 2000 [69]
Tarihi Salzburg Şehri    AustriaSalzburg,
 
47°48′2″K 13°2′36″D / 47.80056°K 13.04333°D / 47.80056; 13.04333 (Historic Centre of the City of Salzburg)
Cultural:AusSal
(ii), (iv), (vi)
236 (580) 1996 [70]
Tarihi Viyana Şehri   Austria 
48°13′0″K 16°22′59″D / 48.21667°K 16.38306°D / 48.21667; 16.38306 (Historic Centre of Vienna)
Cultural:Aus2
(ii), (iv), (vi)
371 (920) 2001 [71]
Tarihi Stralsund Şehri ve Wismar Şehri Merkezleri   GermanyMecklenburg-Vorpommern,
 
54°18′9″K 13°5′7″D / 54.30250°K 13.08528°D / 54.30250; 13.08528 (Historic Centres of Stralsund and Wismar)
Cultural:GerMec
(ii), (iv)
168 (420) 2002 [72]
Tarihi Lyon Şehri    FranceRhône,
 
45°46′2″K 4°50′0″D / 45.76722°K 4.83333°D / 45.76722; 4.83333 (Historic Site of Lyons)
Cultural:FraRho
(ii), (iv)
427 (1.060) 1998
Müstahkem Carcassonne Şehri   FranceAude,
 
43°12′38″K 2°21′32″D / 43.21056°K 2.35889°D / 43.21056; 2.35889 (Historic Fortified City of Carcassonne)
Cultural:FraAud
(ii), (iv)
11 (27) 1997
D.F. Wouda Buhar Pompa İstasyonu   NetherlandsLemmer,
 
52°50′45″K 5°40′44″D / 52.84583°K 5.67889°D / 52.84583; 5.67889 (Ir.D.F. Woudagemaal (D.F. Wouda Steam Pumping Station))
Culture:NetLem
(i), (ii), (iv)
732 (1.810) 1998
Ironbridge Vadisi   United KingdomShropshire, İngiltere,
 
52°37′35″K 2°28′22″B / 52.62639°K 2.47278°B / 52.62639; -2.47278 (Ironbridge Gorge)
Cultural:UniShr
(i), (ii),
(iv), (vi)
1986 [73]
Saint-Émilion Yargı Bölgesi   FranceGironde,
 
44°53′41″K 0°9′19″D / 44.89472°K 0.15528°D / 44.89472; 0.15528 (Jurisdiction of Saint-Emilion)
Cultural:FraGir2
(iii), (iv)
7.847 (19.390) 1999 [74]
Kinderdijk-Elshout'taki Yeldeğirmenleri   NetherlandsAlblasserdam ve Nieuw-Lekkerland,
 
51°52′57″K 4°38′58″D / 51.88250°K 4.64944°D / 51.88250; 4.64944 (Mill Network at Kinderdijk-Elshout)
Cultural:NetAlb
(i), (ii), (iv)
1997 [75]
Lavaux, Asma Bahçeleri   SwitzerlandVaud,
 
46°29′31″K 6°44′46″D / 46.49194°K 6.74611°D / 46.49194; 6.74611 (Lavaux, Vineyard Terraces)
Cultural:SwiVau
(iii), (iv), (v)
1.408 (3.480) 2007 [76]
Le Havre: Auguste Perret Tarafından Yeniden İnşa Edilen Şehir    FranceSeine-Maritime,
 
49°29′34″K 0°6′27″D / 49.49278°K 0.10750°D / 49.49278; 0.10750 (Le Havre)
Cultural:FraSei
(ii), (iv)
133 (330) 2005 [77]
Liverpool Deniz Ticareti Şehri    United KingdomMerseyside, İngiltere,
 
53°24′24″K 2°59′40″B / 53.40667°K 2.99444°B / 53.40667; -2.99444 (Liverpool – Maritime Mercantile City)
Cultural:UniMer
(ii), (iii), (iv)
136 (340) 2004 [78]
Sully-sur-Loire ile Chalonnes Arasındaki Loire Vadisi   FranceLoire Valley,
 
47°23′56″K 0°42′10″D / 47.39889°K 0.70278°D / 47.39889; 0.70278 (The Loire Valley between Sully-sur-Loire and Chalonnes)
Cultural:FraLoi
(i), (ii), (iv)
85.394 (211.010) 2000 [79]
Eisleben ve Wittenberg'deki Luther Anıtları   GermanySaksonya-Anhalt,
 
51°51′53″K 12°39′10″D / 51.86472°K 12.65278°D / 51.86472; 12.65278 (Luther Memorials in Eisleben and Wittenberg)
Cultural:GerSax2
(iv), (vi)
1996
Valon Bölgesi'ndeki Ana Maden Sahaları   BelgiumWallonia,
 
50°26′7″K 3°50′18″D / 50.43528°K 3.83833°D / 50.43528; 3.83833 (Major Mining Sites of Wallonia)
Cultural:BelMaj
(ii), (iv)
118 (290) 2012
Mimar Victor Horta'nın Major Kenti Evleri   BelgiumBrüksel,
 
50°49′41″K 4°21′44″D / 50.82806°K 4.36222°D / 50.82806; 4.36222 (Major Town Houses of the Architect Victor Horta (Brussels))
Cultural:BelBru2
(i), (ii), (iv)
2000
Bayreuth'taki Margravial Opera Evi   GermanyBayreuth, Bavyera
 
49°56′40″K 11°34′43″D / 49.94444°K 11.57861°D / 49.94444; 11.57861 (Margravial Opera House Bayreuth)
Cultural:GerMar
(i), (iv)
019 (47) 2012
Maritime Greenwich   United KingdomLondra, İngiltere,
 
51°28′45″K 0°0′0″D / 51.47917°K 0.00000°D / 51.47917; 0.00000 (Maritime Greenwich)
Cultural:UniLon1
(i), (ii),
(iv), (vi)
110 (270) 1997 [80]
Maulbronn Manastır Kompleksi   GermanyMaulbronn,
 
49°0′2.988″K 8°48′47.016″D / 49.00083000°K 8.81306000°D / 49.00083000; 8.81306000 (Maulbronn Monastery Complex)
Cultural:GerMau
(ii), (iv)
1993 [81]
Messel Çukuru Fosil Sahası   GermanyMessel,
 
49°55′0″K 8°45′14″D / 49.91667°K 8.75389°D / 49.91667; 8.75389 (Messel Pit Fossil Site)
Natural:GerMes
(viii)
42 (100) 1995 [82]
Rammelsberg MadenleriTarihi Goslar Şehri ve Yukarı Harz Su Yönetimi Sistemi    GermanyGoslar,
Upper Harz,
 
51°49′12″K 10°20′24″D / 51.82000°K 10.34000°D / 51.82000; 10.34000 (Mines of Rammelsberg, Historic Town of Goslar and Upper Harz Water Management System)
Cultural:GerGos
(i), (ii),
(iii), (iv)
1.010 (2.500) 1992 [83]
Reichenau Manastır Adası    GermanyBaden-Württemberg,
 
47°41′55.4″K 9°3′40.7″D / 47.698722°K 9.061306°D / 47.698722; 9.061306 (Monastic Island of Reichenau)
Cultural:GerBad
(iii), (iv), (vi)
2000 [84]
Mont Saint-Michel FranceManche,
 
48°38′8″K 1°30′38″B / 48.63556°K 1.51056°B / 48.63556; -1.51056 (Mont-Saint-Michel and its Bay)
Cultural:FraMan
(i), (iii), (vi)
6.558 (16.210) 1979 [85]
Monte San Giorgio   SwitzerlandTicino,
 *
 *
45°53′20″K 8°54′50″D / 45.88889°K 8.91389°D / 45.88889; 8.91389 (Monte San Giorgio)
Natural:SwiCanTic
(viii)
3.207 (7.920) 2010 [86]
Berlin'deki Müzeler Adası   GermanyBerlin,
 
52°31′11″K 13°23′55″D / 52.51972°K 13.39861°D / 52.51972; 13.39861 (Museumsinsel (Museum Island), Berlin)
Cultural:GerBer3
(ii), (iv)
86 (210) 1999 [87]
Muskauer Park / Park Mużakowski   PolandUpper Lusatia,
 *
 *
51°34′46″K 14°43′35″D / 51.57944°K 14.72639°D / 51.57944; 14.72639 (Muskauer Park / Park Mużakowski)
Cultural:GerUpp
(i), (iv)
348 (860) 2004 [88]
Van Nelle Fabrikası   NetherlandsRotterdam,
 
51°55′24″K 4°25′6″D / 51.92333°K 4.41833°D / 51.92333; 4.41833 (Van Nellefabriek)
Cultural:NetRot
(ii), (iv)
694 (1.710) 2014 [89]
Spiennes'deki Neolitik Çakmaktaşı Madenleri   BelgiumSpiennes,
 
50°25′51″K 3°58′44″D / 50.43083°K 3.97889°D / 50.43083; 3.97889 (Neolithic Flint Mines at Spiennes (Mons))
Cultural:BelSpi
(i), (iii), (iv)
172 (430) 2000 [90]
New Lanark   United KingdomLanark, Scotland,
 
55°39′48″K 3°46′59″B / 55.66333°K 3.78306°B / 55.66333; -3.78306 (New Lanark)
Cultural:UniLanSco
(ii), (iv), (vi)
146 (360) 2001 [91]
Nord-Pas-de-Calais Madencilik Havzası   FranceNord-Pas de Calais,
 
50°27′45″K 3°32′46″D / 50.46250°K 3.54611°D / 50.46250; 3.54611 (Nord-Pas de Calais Mining Basin)
Cultural:FraNor
(ii), (iv), (vi)
3.943 (9.740) 2012
Tournai'deki Notre-Dame Katedrali   BelgiumTournai,
 
50°36′22″K 3°23′21″D / 50.60611°K 3.38917°D / 50.60611; 3.38917 (Notre-Dame Cathedral in Tournai)
Cultural:BelTou
(ii), (iv)
05 (12) 2000 [92]
Tarihi Bern Şehri   SwitzerlandBern,
 
46°56′53″K 7°27′1″D / 46.94806°K 7.45028°D / 46.94806; 7.45028 (Old City of Bern)
Cultural:SwiCanBer
(iii)
84.684 (209.260) 1983 [93]
Eski ve Yeni Edinburgh Şehirleri   United KingdomEdinburgh, Scotland,
 
55°57′0″K 3°13′0″B / 55.95000°K 3.21667°B / 55.95000; -3.21667 (Old and New Towns of Edinburgh)
Cultural:UniEdiSco
(ii), (iv)
1995 [94]
Tarihi Regensburg Şehri ve Stadtamhof Mahallesi   GermanyRegensburg,
 
49°1′14″K 12°5′57″D / 49.02056°K 12.09917°D / 49.02056; 12.09917 (Old Town of Regensburg with Stadtamhof)
Cultural:GerBavReg
(ii), (iii), (iv)
183 (450) 2006 [95]
Schönbrunn Sarayı ve Bahçesi   AustriaViyana,
 
48°11′12″K 16°18′48″D / 48.18667°K 16.31333°D / 48.18667; 16.31333 (Palace and Gardens of Schönbrunn)
Cultural:AusVie
(i), (iv)
186 (460) 1996 [96]
Fontainebleau Sarayı ve Bahçesi    FranceFontainebleau,
 
48°24′7″K 2°41′53″D / 48.40194°K 2.69806°D / 48.40194; 2.69806 (Palace and Park of Fontainebleau)
Cultural:FraFon
(ii), (vi)
144 (360) 1981 [97]
Versay Sarayı ve Bahçesi   FranceVersailles,
 
48°48′18″K 2°7′10″D / 48.80500°K 2.11944°D / 48.80500; 2.11944 (Palace and Park of Versailles)
Cultural:FraVer
(i), (ii), (vi)
1.070 (2.600) 1979 [98]
Postdam ve Berlin'deki Bahçe ve Saraylar   GermanyBerlin, Potsdam,
 
52°23′59″K 13°1′59″D / 52.39972°K 13.03306°D / 52.39972; 13.03306 (Palaces and Parks of Potsdam and Berlin)
Cultural:GerBer4
(i), (ii), (iv)
2.064 (5.100) 1990 [99]
ParisSen Nehri'nin Çevresi   FranceParis,
 
48°51′30″K 2°17′39″D / 48.85833°K 2.29417°D / 48.85833; 2.29417 (Paris, Banks of the Seine)
Cultural:FraPar
(i), (ii), (iv)
365 (900) 1991 [100]
Wies Hac Kilisesi   GermanySteingaden,
 
47°40′53″K 10°54′1″D / 47.68139°K 10.90028°D / 47.68139; 10.90028 (Pilgrimage Church of Wies)
Cultural:GerSte
(i), (iii)
01 (2,5) 1983 [101]
Nancy'deki StanislasCarrière ve Alliance Meydanları   FranceNancy,
 
48°41′37″K 6°10′59″D / 48.69361°K 6.18306°D / 48.69361; 6.18306 (Place Stanislas, Place de la Carrière and Place d'Alliance in Nancy)
Cultural:FraNan
(i), (iv)
7 (17) 1983 [102]
Plantin-Moretus Müze Kompleksi   BelgiumAnvers,
 
51°13′6″K 4°23′52″D / 51.21833°K 4.39778°D / 51.21833; 4.39778 (Plantin-Moretus House-Workshops-Museum Complex)
Cultural:BelAnt
(ii), (iii),
(iv), (vi)
023 (57) 2005 [103]
Pontcysyllte Su Kemeri ve Kanalları   United KingdomWrexham, Galler,
 
52°58′13″K 3°5′16″B / 52.97028°K 3.08778°B / 52.97028; -3.08778 (Pontcysyllte Aqueduct and Canal)
Cultural:UniWreWal
(i), (ii), (iv)
105 (260) 2009 [104]
Pont du Gard (Roma Su Kemeri)   FranceVers-Pont-du-Gard,
 
43°56′50″K 4°32′7″D / 43.94722°K 4.53528°D / 43.94722; 4.53528 (Pont du Gard (Roman Aqueduct))
Cultural:FraVer
(i), (iii), (iv)
033 (82) 1985 [105]
Alplerin çevresinde yer alan Tarihöncesi Kazık Evler   Austria *,
 *,
 *,
 *,
 *,
 *
47°16′42″K 8°12′27″D / 47.27833°K 8.20750°D / 47.27833; 8.20750 (Prehistoric pile dwellings around the Alps)
Cultural:Swi
(iv), (v)
3.961 (9.790) 2011 [106]
Vézère Vadisi'ndeki Tarihöncesi Alanlar ve Dekore Edilmiş Mağaralar   FranceLascaux,
 
45°3′27″K 1°10′12″D / 45.05750°K 1.17000°D / 45.05750; 1.17000 (Prehistoric Sites and Decorated Caves of the Vézère Valley)
Cultural:FraLas
(i), (iii)
1979 [107]
Karpatlardaki ve Avrupa'nın Diğer Bölgelerindeki İlkel Kayın Ormanları   Germany *,
 *,
 *
49°5′10″K 22°32′10″D / 49.08611°K 22.53611°D / 49.08611; 22.53611 (Primeval Beech Forests of the Carpathians and the Ancient Beech Forests of Germany)
Natural:Ger1
(ix)
33.670 (83.200) 2007 [108]
Provins: Orta Çağ Fuar Kenti   FranceProvins,
 
48°33′35″K 3°17′56″D / 48.55972°K 3.29889°D / 48.55972; 3.29889 (Provins, Town of Medieval Fairs)
Cultural:FraPro
(ii), (iv)
108 (270) 2001 [109]
Pireneler-Mont Perdu   FranceHautes-Pyrénées and
Province of Huesca,
 *
 *
42°41′8″K 0°0′2″D / 42.68556°K 0.00056°D / 42.68556; 0.00056 (Pyrénées - Mont Perdu)
Mixed:FraHau
(iii), (iv), (v),
(vii), (viii)
30.639 (75.710) 1997 [110]
Albula/Bernina Peyzajlarındaki Rhaetian Demiryolları   SwitzerlandGraubünden and Tirano,
 *
 *
46°29′54″K 9°50′47″D / 46.49833°K 9.84639°D / 46.49833; 9.84639 (Rhaetian Railway)
Cultural:SwiGra
(ii) (iv)
109.386 (270.300) 2008 [111]
Rietveld Schröder Sarayı   NetherlandsUtrecht,
 
52°5′7″K 5°8′50″D / 52.08528°K 5.14722°D / 52.08528; 5.14722 (Rietveld Schröder House)
Cultural:NetUtr
(i), (ii)
2000 [112]
Trier'deki Roma Kalıntıları, St. Peter Katedrali ve Meryem Ana Kilisesi   GermanyTrier,
 
49°45′0″K 6°37′59″D / 49.75000°K 6.63306°D / 49.75000; 6.63306 (Roman Monuments, Cathedral of St. Peter and Church of Our Lady in Trier)
Cultural:GerTri
(i)(iii),
(iv), (vi)
1986 [113]
Orange'daki Roma Tiyatrosu ve çevresindeki anıtlar ile Zafer Takı   FranceOrange,
 
44°8′9″K 4°48′30″D / 44.13583°K 4.80833°D / 44.13583; 4.80833 (Roman Theatre and its Surroundings and the "Triumphal Arch" of Orange)
Cultural:FraOra
(iii), (vi)
945 (2.340) 1981 [114]
Fransa'daki Santiago de Compostela Yolu    France 
45°11′3″K 0°43′23″D / 45.18417°K 0.72306°D / 45.18417; 0.72306 (Routes of Santiago de Compostela in France)
Cultural:Fra2
(ii), (iv), (vi)
1998 [115]
Kraliyet Botanik Bahçeleri, Kew    United KingdomLondra, İngiltere,
 
51°28′55″K 0°17′39″D / 51.48194°K 0.29417°D / 51.48194; 0.29417 (Royal Botanic Gardens, Kew)
Cultural:UniLon2
(ii), (iii), (iv)
132 (330) 2003 [116]
Salins-les-Bains'teki Büyük Tuz Fabrikası ve Arc-et-Senans'taki Kraliyet Tuz Fabrikası   FranceArc-et-Senans,
Salins-les-Bains,
 
46°56′15″K 5°52′35″D / 46.93750°K 5.87639°D / 46.93750; 5.87639 (Royal Saltworks of Arc-et-Senans)
Cultural:FraArc
(i), (ii), (iv)
1.048 (2.590) 1982 [117]
Saltaire   United KingdomCity of Bradford, İngiltere,
 
53°50′21″K 1°47′18″B / 53.83917°K 1.78833°B / 53.83917; -1.78833 (Saltaire)
Cultural:United Kingdom
(ii), (iv)
20 (49) 2001 [118]
Schokland ve Çevresi    NetherlandsNoordoostpolder,
 
52°38′19″K 5°46′18″D / 52.63861°K 5.77167°D / 52.63861; 5.77167 (Schokland and Surroundings)
Cultural:NetNoo
(iii), (v)
1.306 (3.230) 1995 [119]
Semmering Demiryolu   AustriaGloggnitz,
Simmering in Styria,
 
47°38′56″K 15°49′41″D / 47.64889°K 15.82806°D / 47.64889; 15.82806 (Semmering railway)
Cultural:AusGlo
(ii), (iv)
156 (390) 1998 [120]
Amsterdam'ın Singelgracht İçindeki Onyedinci Yüzyıl Yapımı Kanallar ile Çevrilmiş Bölgesi    NetherlandsAmsterdam,
 
52°21′54″K 4°53′16″D / 52.36500°K 4.88778°D / 52.36500; 4.88778 (Seventeenth-century canal ring area of Amsterdam inside the Singelgracht)
Cultural:NetAmsSev
(i), (ii), (iv)
198 (490) 2010 [121]
Skellig Michael   IrelandCounty Kerry,
 
51°46′19″K 10°32′19″B / 51.77194°K 10.53861°B / 51.77194; -10.53861 (Skellig Michael)
Cultural:IreCou
(iii), (iv)
22 (54) 1996 [122]
Speicherstadt ve Kontorhaus Şehirleri ve Chilehaus   GermanyHamburg,
 
53°32′36″K 9°59′31″D / 53.54333°K 9.99194°D / 53.54333; 9.99194 (Speicherstadt)
Cultural:GerSpei
(iv)
26 (64) 2015 [123]
Speyer Katedrali   GermanySpeyer,
 
49°19′0″K 8°26′35″D / 49.31667°K 8.44306°D / 49.31667; 8.44306 (Speyer Cathedral)
Cultural:GerSpey
(ii)
1981 [124]
St. Kilda   United KingdomSt Kilda, İskoçya,
 
57°49′2″K 8°34′36″B / 57.81722°K 8.57667°B / 57.81722; -8.57667 (St Kilda)
Mixed:UniStkSco
(iii), (v), (vii),
(ix), (x)
24.201 (59.800) 1986 [125][126]
Hildesheim'deki Meryem Ana Katedrali ve St. Michael Kilisesi   GermanyHildesheim,
 
52°9′10″K 9°56′38″D / 52.15278°K 9.94389°D / 52.15278; 9.94389 (St Mary's Cathedral and St Michael's Church at Hildesheim)
Cultural:GerHil
(i), (ii), (iii)
058 (140) 1985 [127]
Stoclet Sarayı   BelgiumBrüksel,
 
50°50′6″K 4°24′58″D / 50.83500°K 4.41611°D / 50.83500; 4.41611 (Stoclet House)
Cultural:BelBru3
(i), (ii)
086 (210) 2009 [128]
Stonehenge, Avebury ve Bağlantılı Siteler   United KingdomWiltshire, İngiltere,
 
51°10′44″K 1°49′31″B / 51.17889°K 1.82528°B / 51.17889; -1.82528 (Stonehenge, Avebury and Associated Sites)
Cultural:UniWil
(i), (ii), (iii)
4.985 (12.320) 1986 [129]
StrasbourgGrande Île    FranceStrasbourg,
 
48°34′53″K 7°43′48″D / 48.58139°K 7.73000°D / 48.58139; 7.73000 (Strasbourg – Grande île)
Cultural:FraStr
(i), (ii), (iv)
94 (230) 1988 [130]
Fountains Manastırı Kalıntıları da Dahil Studley Kraliyet Parkı   United KingdomNorth Yorkshire, İngiltere,
 
54°6′58″K 1°34′23″B / 54.11611°K 1.57306°B / 54.11611; -1.57306 (Studley Royal Park including the Ruins of Fountains Abbey)
Cultural:UniNor
(i), (iv)
309 (760) 1986 [131]
İsviçre Alpleri Jungfrau-Aletsch   SwitzerlandCantons of Bern ve Valais,
 
46°30′0″K 8°1′59″D / 46.50000°K 8.03306°D / 46.50000; 8.03306 (Swiss Alps Jungfrau-Aletsch)
Natural:SwiBer2
(vii), (viii), (ix)
82.400 (204.000) 2007 [132]
Sardona Tektonik Bölgesi   SwitzerlandGlarus,
St. Gallen
and Graubünden
,
 
46°55′0″K 9°15′0″D / 46.91667°K 9.25000°D / 46.91667; 9.25000 (Swiss Tectonic Arena Sardona)
Natural:SwiCanGla
(viii)
32.850 (81.200) 2008 [133]
Bellinzona Pazar-Kentinin Üç Kalesi, Savunma Duvarları ve Siperleri   SwitzerlandBellinzona,
 
46°11′35″K 9°1′21″D / 46.19306°K 9.02250°D / 46.19306; 9.02250 (Three Castles of Bellinzona)
Cultural:SwiCanTic
(iv)
5 (12) 2000 [134]
Londra Kalesi   United KingdomLondra, İngiltere,
 
51°30′29″K 0°4′34″B / 51.50806°K 0.07611°B / 51.50806; -0.07611 (Tower of London)
Cultural:UniLon3
(ii), (iv)
1988 [135]
Bremen Pazar Meydanı'ndaki Belediye Sarayı ve Roland Heykeli   GermanyBremen,
 
53°4′34″K 8°48′27″D / 53.07611°K 8.80750°D / 53.07611; 8.80750 (Town Hall and Roland on the Marketplace of Bremen)
Cultural:GerBre
(iii), (iv), (vi)
029 (72) 2004 [136]
Tarihi Bamberg Şehri   GermanyBamberg,
 
49°53′30″K 10°53′20″D / 49.89167°K 10.88889°D / 49.89167; 10.88889 (Town of Bamberg)
Cultural:GerBam
(ii)(iv)
142 (350) 1993 [137]
Yukarı Orta Ren Vadisi   GermanyRenanya-Palatina,
Hesse,
 
50°10′25″K 7°41′39″D / 50.17361°K 7.69417°D / 50.17361; 7.69417 (Upper Middle Rhine Valley)
Cultural:GerRhi
(ii), (iv), (v)
27.250 (67.300) 2002 [138]
Vézelay, Kilise ve Tepe    FranceVézelay,
 
47°27′59″K 3°44′54″D / 47.46639°K 3.74833°D / 47.46639; 3.74833 (Vézelay, Church and Hill)
Cultural:FraVez
(i), (vi)
183 (450) 1979 [139]
Völkingen Demir İşletmesi    GermanyVölklingen,
 
49°14′40″K 6°50′59″D / 49.24444°K 6.84972°D / 49.24444; 6.84972 (Völklingen Ironworks)
Cultural:GerVöl
(ii), (iv)
6 (15) 1994 [140]
Wachau Vadisi’nin Kültürel Peyzajı   AustriaWachau,
 
48°21′52″K 15°26′3″D / 48.36444°K 15.43417°D / 48.36444; 15.43417 (Wachau Cultural Landscape)
Cultural:AusWac
(ii), (iv)
18.387 (45.440) 2000 [141]
Wadden Denizi   Germany *,
 *,
 *
53°31′43″K 8°33′22″D / 53.52861°K 8.55611°D / 53.52861; 8.55611 (The Wadden Sea)
Natural:Ger2
(viii), (ix), (x)
968.393 (2.392.950) 2009, 2011, 2014 [142]
Wartburg Kalesi   GermanyEisenach,
 
50°58′0″K 10°18′25″D / 50.96667°K 10.30694°D / 50.96667; 10.30694 (Wartburg Castle)
Cultural:GerEis
(iii), (vi)
1999 [143]
Westminster SarayıWestminster Manastırı ve St. Margaret Kilisesi   United KingdomLondra, İngiltere,
 
51°29′59″K 0°7′43″B / 51.49972°K 0.12861°B / 51.49972; -0.12861 (Westminster Palace, Westminster Abbey and Saint Margaret's Church)
Cultural:UniLon4
(i), (ii), (iv)
10 (25) 1987 [144][145][146]
Würzburg Rezidansı, Meydanı ve Bahçeleri   GermanyWürzburg,
 
49°47′34″K 9°56′20″D / 49.79278°K 9.93889°D / 49.79278; 9.93889 (Würzburg Residence with the Court Gardens and Residence Square)
Cultural:GerWür
(i), (iv)
15 (37) 1981 [147]
Essen'deki Zollverein Kömür Madeni Endüstriyel Kompleksi    GermanyEssen,
 
51°29′29″K 7°2′46″D / 51.49139°K 7.04611°D / 51.49139; 7.04611 (Zollverein Coal Mine Industrial Complex in Essen)
Cultural:GerEss
(ii), (iii)
2001 [148]

Ayrıca bakınızDüzenle

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "World Heritage List". UNESCO. 29 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  2. ^ "The Criteria for Selection". UNESCO. 30 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2011. 
  3. ^ "Aachen Cathedral". UNESCO. 19 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2011. 
  4. ^ "Abbey and Altenmünster of Lorsch". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2011. 
  5. ^ "Abbey Church of Saint-Savin sur Gartempe". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2011. 
  6. ^ "Amiens Cathedral". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2011. 
  7. ^ "Archaeological Ensemble of the Bend of the Boyne". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2011. 
  8. ^ "Architectural Work of Le Corbusier, an Outstanding Contribution to the Modern Movement". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2016. 
  9. ^ "Arles, Roman and Romanesque Monuments". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2011. 
  10. ^ "Bauhaus and its Sites in Weimar and Dessau". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2011. 
  11. ^ "Droogmakerij de Beemster (Beemster Polder)". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ekim 2011. 
  12. ^ "Belfries of Belgium and France". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2011. 
  13. ^ "Benedictine Convent of St John at Müstair". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2011. 
  14. ^ "Bergpark Wilhelmshöhe". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2013. 
  15. ^ "Berlin Modernism Housing Estates". UNESCO. 19 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2012. 
  16. ^ "Blaenavon Industrial Landscape". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2011. 
  17. ^ "Blenheim Palace". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2011. 
  18. ^ "Bordeaux, Port of the Moon". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2011. 
  19. ^ "Bourges Cathedral". UNESCO. 18 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2011. 
  20. ^ "Canal du Midi". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2011. 
  21. ^ "Canterbury Cathedral, St Augustine's Abbey, and St Martin's Church". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2011. 
  22. ^ Şablon:IoE
  23. ^ Şablon:PastScape
  24. ^ "Carolingian Westwork and Civitas Corvey". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2014. 
  25. ^ "Castles and Town Walls of King Edward in Gwynedd". UNESCO. 19 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2011. 
  26. ^ Liddiard (2005), p. 9.
  27. ^ "Castles of Augustusburg and Falkenlust at Brühl". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2011. 
  28. ^ "Cathedral of Notre-Dame, Former Abbey of Saint-Rémi and Palace of Tau, Reims". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2011. 
  29. ^ "The Causses and the Cévennes". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2012. 
  30. ^ "Caves and Ice Age Art in the Swabian Jura". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2017. 
  31. ^ "Chartres Cathedral". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2011. 
  32. ^ "La Chaux-de-Fonds / Le Locle, Watchmaking Town Planning". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2011. 
  33. ^ "Champagne hillsides, houses and cellars". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2016. 
  34. ^ "Cistercian Abbey of Fontenay". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2011. 
  35. ^ "Climats, terroirs of Burgundy". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2016. 
  36. ^ "City of Bath". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2011. 
  37. ^ "City of Graz – Historic Centre and Schloss Eggenberg". UNESCO. 19 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2011. 
  38. ^ "City of Luxembourg: its Old Quarters and Fortifications". UNESCO. 19 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2011. 
  39. ^ "Classical Weimar". UNESCO. 19 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2011. 
  40. ^ "Collegiate Church, Castle, and Old Town of Quedlinburg". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2011. 
  41. ^ "Cologne Cathedral Number 1 Attraction" (PDF) (Basın açıklaması). Cologne Tourist Board. 19 Ocak 2011. Erişim tarihi: 20 Aralık 2012. 
  42. ^ "Cologne Cathedral". UNESCO. 19 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2011. 
  43. ^ "Convent of St Gall". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2011. 
  44. ^ "Cornwall and West Devon Mining Landscape". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2011. 
  45. ^ "Decorated Cave of Pont d'Arc, known as Grotte Chauvet-Pont d'Arc, Ardèche". UNESCO. 19 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2014. 
  46. ^ "Defence Line of Amsterdam". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2011. 
  47. ^ "Derwent Valley Mills". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2011. 
  48. ^ Derwent Valley Mills Partnership (2000), pp. 30–31, 96.
  49. ^ "Dorset and East Devon Coast". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2011. 
  50. ^ "Durham Castle and Cathedral". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2011. 
  51. ^ "The English Lake District". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2017. 
  52. ^ "Episcopal City of Albi". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2011. 
  53. ^ "Fagus Factory in Alfeld". UNESCO. 19 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2011. 
  54. ^ "Fertö / Neusiedlersee Cultural Landscape". UNESCO. 19 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2011. 
  55. ^ "Flemish Béguinages". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2011. 
  56. ^ "Forth Bridge". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2015. 
  57. ^ "Fortifications of Vauban". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2011. 
  58. ^ "The Four Lifts on the Canal du Centre and their Environs, La Louvière and Le Roeulx (Hainault)". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2011. 
  59. ^ "Frontiers of the Roman Empire". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2011. 
  60. ^ "Frontiers of the Roman Empire". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2016. 
  61. ^ "Garden Kingdom of Dessau-Wörlitz". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2011. 
  62. ^ "Giant's Causeway and Causeway Coast". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2011. 
  63. ^ "La Grand-Place, Brussels". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2011. 
  64. ^ "Gulf of Porto: Calanche of Piana, Gulf of Girolata, Scandola Reserve". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2011. 
  65. ^ "Hallstatt-Dachstein / Salzkammergut Cultural Landscape". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2011. 
  66. ^ "Hanseatic City of Lübeck". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2011. 
  67. ^ "Heart of Neolithic Orkney". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2011. 
  68. ^ "Historic Centre of Avignon: Papal Palace, Episcopal Ensemble and Avignon Bridge". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2011. 
  69. ^ "Historic Centre of Brugge". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2011. 
  70. ^ "Historic Centre of the City of Salzburg". UNESCO. 19 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2011. 
  71. ^ "Historic Centre of Vienna". UNESCO. 19 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2011. 
  72. ^ "Historic Centres of Stralsund and Wismar". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2011. 
  73. ^ "Ironbridge Gorge". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2011. 
  74. ^ "Jurisdiction of Saint-Emilion". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2011. 
  75. ^ "Mill Network at Kinderdijk-Elshout". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2012. 
  76. ^ "Lavaux, Vineyard Terraces". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2012. 
  77. ^ "Le Havre, the City Rebuilt by Auguste Perret". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2011. 
  78. ^ "Liverpool – Maritime Mercantile City". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2011. 
  79. ^ "The Loire Valley between Sully-sur-Loire and Chalonnes". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2012. 
  80. ^ "Maritime Greenwich". UNESCO. 19 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2011. 
  81. ^ "Maulbronn Monastery Complex". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2012. 
  82. ^ "Messel Pit Fossil Site". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2012. 
  83. ^ "Mines of Rammelsberg, Historic Town of Goslar and Upper Harz Water Management System". UNESCO. 19 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2012. 
  84. ^ "Monastic Island of Reichenau". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2012. 
  85. ^ "Mont-Saint-Michel and its Bay". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2012. 
  86. ^ "Monte San Giorgio". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2012. 
  87. ^ "Museumsinsel (Museum Island), Berlin". UNESCO. 19 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2012. 
  88. ^ "Muskauer Park / Park Mużakowski". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2012. 
  89. ^ "Van Nellefabriek". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2014. 
  90. ^ "Neolithic Flint Mines at Spiennes (Mons)". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2012. 
  91. ^ "New Lanark". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2012. 
  92. ^ "Notre-Dame Cathedral in Tournai". UNESCO. 19 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2012. 
  93. ^ "Old City of Bern". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2012. 
  94. ^ "Old and New Towns of Edinburgh". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2012. 
  95. ^ "Old Town of Regensburg with Stadtamhof". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2012. 
  96. ^ "Palace and Gardens of Schönbrunn". UNESCO. 19 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2012. 
  97. ^ "Palace and Park of Fontainebleau". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2012. 
  98. ^ "Palace and Park of Versailles". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2012. 
  99. ^ "Palaces and Parks of Potsdam and Berlin". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2012. 
  100. ^ "Paris, Banks of the Seine". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2012. 
  101. ^ "Pilgrimage Church of Wies". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2012. 
  102. ^ "Place Stanislas, Place de la Carrière and Place d'Alliance in Nancy". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2012. 
  103. ^ "Plantin-Moretus House-Workshops-Museum Complex". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2012. 
  104. ^ "Pontcysyllte Aqueduct and Canal". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2012. 
  105. ^ "Pont du Gard (Roman Aqueduct)". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2012. 
  106. ^ "Prehistoric Pile dwellings around the Alps". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2012. 
  107. ^ "Prehistoric Sites and Decorated Caves of the Vézère Valley". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2012. 
  108. ^ "Primeval Beech Forests of the Carpathians and the Ancient Beech Forests of Germany". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2012. 
  109. ^ "Provins, Town of Medieval Fairs". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2012. 
  110. ^ "Pyrénées - Mont Perdu". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2012. 
  111. ^ "Rhaetian Railway in the Albula / Bernina Landscapes". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2012. 
  112. ^ "Rietveld Schröder House". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2012. 
  113. ^ "Roman Monuments, Cathedral of St. Peter and Church of Our Lady in Trier". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2012. 
  114. ^ "Roman Theatre and its Surroundings and the "Triumphal Arch" of Orange". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2012. 
  115. ^ "Routes of Santiago de Compostela in France". UNESCO. 18 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2012. 
  116. ^ "Royal Botanic Gardens, Kew". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2012. 
  117. ^ "From the Great Saltworks of Salins-les-Bains to the Royal Saltworks of Arc-et-Senans, the Production of Open-pan Salt". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2012. 
  118. ^ "Saltaire". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2012. 
  119. ^ "Schokland and Surroundings". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2012. 
  120. ^ "Semmering railway". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2012. 
  121. ^ "Seventeenth-century canal ring area of Amsterdam inside the Singelgracht". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2011. 
  122. ^ "Skellig Michael". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2012. 
  123. ^ "Speicherstadt". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2015. 
  124. ^ "Speyer Cathedral". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2012. 
  125. ^ "St Kilda". UNESCO. 12 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2012. 
  126. ^ Benvie (2000).
  127. ^ "St Mary's Cathedral and St Michael's Church at Hildesheim". UNESCO. 19 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2012. 
  128. ^ "Stoclet House". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2012. 
  129. ^ "Stonehenge, Avebury and Associated Sites". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2012. 
  130. ^ "Strasbourg – Grande île". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2012. 
  131. ^ "Studley Royal Park including the Ruins of Fountains Abbey". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2012. 
  132. ^ "Swiss Alps Jungfrau-Aletsch". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2011. 
  133. ^ "Swiss Tectonic Arena Sardona". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2012. 
  134. ^ "Three Castles of Bellinzona". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2012. 
  135. ^ "Tower of London". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2012. 
  136. ^ "Town Hall and Roland on the Marketplace of Bremen". UNESCO. 19 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2012. 
  137. ^ "Town of Bamberg". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2012. 
  138. ^ "Upper Middle Rhine Valley". UNESCO. 19 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2012. 
  139. ^ "Vézelay, Church and Hill". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2012. 
  140. ^ "Völklingen Ironworks". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2012. 
  141. ^ "Wachau Cultural Landscape". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2012. 
  142. ^ "The Wadden Sea". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2015. 
  143. ^ "Wartburg Castle". UNESCO. 19 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2012. 
  144. ^ "Westminster Palace, Westminster Abbey and Saint Margaret's Church". UNESCO. 11 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2012. 
  145. ^ "History". Westminster Abbey. 14 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2009. 
  146. ^ Thornbury (1878), p. 567.
  147. ^ "Würzburg Residence with the Court Gardens and Residence Square". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2012. 
  148. ^ "Zollverein Coal Mine Industrial Complex in Essen". UNESCO. 19 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2012.