Ana menüyü aç

Büyük ayetullahlar listesi

Vikimedya liste maddesi
(Büyük Ayetullah listesi sayfasından yönlendirildi)

Bu liste Şiiliğinin Onikicilik (İmamiyye) mezhebi tarafından kabul edilen şu anki ve eski Büyük Ayetullah (مرجع Marja') ların listesidir.

"Merci-i taklid" kavramı Şiiliğin fıkıhî mezheplerinden Usûlî ekolünün temelini oluşturmaktadır[1] (Kur'an, Peygember, İmamet'ten sonra önemsenen fıkıhî delildir). Merci- taklid, hukuk ve ritüeller konularında diî yorumlar sağlarlar.[2][3]

Günümüzde büyük ayetullahlarDüzenle

Ad Doğum tarihi Doğum yeri Öğrenim İkametgâh Web sitesi Resim
Sadık Hüseyni Şirazi
صادق الحسيني الشيرازي
1942   Irak   Irak,   İran   İran Resmî sitesi
Arapça, Farsça,
Fransızca, İngilizce


Türkçe, Rusça


Endonezca, Urduca

Azerice, Çince

Bengalce, Hintçe

Tamilce, Kürtçe
Muhammed Hüseyin Fadlallah
محمد حسين فضل الله
1935   Irak   Irak   Lübnan Resmî sitesi
Arapça, Farsça,
Fransızca, İngilizce

 
Ali Hamaney
آیت‌الله سید علی حسینی خامنه‌ای
1939   İran   İran   İran Resmî sitesi
Almanca, Arapça,
Azerice, Endonezca,
Farsça, Fransızca,
İngilizce, İspanyolca,
Svahili, Rusça,
Türkçe, Urduca

 
Ali Hüseyni Sistani
سید علی حسینی سیستانی
1930   İran   Irak   Irak Resmî sitesi
Arapça, Farsça,
Fransızca, İngilizce,
Türkçe, Urduca

Hüseyin Ali Muntazeri
حسین علی منتظری
1922   İran   İran   İran Resmî sitesi
Arapça, Fransızca,
İngilizce

 
Lütfullah Safi Gülpeygani
لطف الله صافی گلپایگانی
1935   İran   Irak   İran Resmî sitesi
Arapça, Azerice,
Farsça, İngilizce,
Türkçe, Urduca

 
Kazım Hairi
کاظم حسينی حائری
1938   Irak   Irak   Irak Resmî sitesi
Arapça
Muhammed Hüseyin Necefi
محمد حسين نجفی
1932   Britanya Hindistanı   Pakistan &   Irak   Pakistan Resmî sitesi
İngilizce
Abdulkerim Musaevi Erdebili
عبدالکریم موسوی اردبیلی
1926   İran   İran   İran Resmî sitesi
Arapça, Farsça,
Türkçe, Azerice

Beşir Hüseyin Necefi
بشیر نجفی
1942   Britanya Hindistanı   Pakistan &   Irak   Pakistan &   Irak Resmî sitesi
Arapça
Hüseyin Mazaheri
حسین مظاهری
1934   İran   İran   İran Resmî sitesi
Arapça
Hüseyin Nuri Hemedani
حسين نوري همداني
1926   İran   İran   İran Resmî sitesi
Arapça, Farsça,
İngilizce

Hüseyin Vahid Horasani‎
حسین وحید خراسانی
1924   İran   Irak   İran Resmî sitesi
Arapça, Azerice,
Endonezca, Farsça,
Fransızca, İngilizce,
Svahili, Rusça,
Türkçe, Urduca

 
Cevad Garavi Aliari
جواد غروي علياری
1935   İran   Irak   İran Resmî sitesi
Arapça, Farsça,
İngilizce

Muhammed İshak el-Feyyaz
محمد إسحاق الفياض
1930   Afganistan   Irak   Irak Resmî sitesi
Arapça
Muhammed Bakır el-Hekim
محمد باقر الحكيم
1936   Irak   Irak   Irak Resmî sitesi
Arapça, Farsça,
İngilizce, Urduca

Muhammed Şahrudi
سید محمود هاشمی شاهرودی
1925   Irak   İran   İran Resmî sitesi
Arapça, Farsça,
İngilizce, Urduca

Muhammed Taki Behcet Fumani
محمدتقی بهجت فومنی
1917   İran   İran   İran Resmî sitesi
Arapça, Farsça,
Fransızca, İngilizce

Muhammed Taki Müderrisi
محمد تقي المدرسي
1945   Irak   Irak   Irak Resmî sitesi
Arapça
Müslim Melekuti
العظمی میرزا مسلم‌ ملکوتی
1923   İran   İran   İran
Musa Şubairi Zencani
موسى شبیری زنجانی
[4]
1927   İran   İran   İran
Nasır Mekarim Şirazi
ناصر مکارم شیرازی
1927   İran   Irak   İran Resmî sitesi
Arapça, Farsça,
Fransızca, İngilizce,
Rusça, Urduca

Sadık Ruhani
سید محمد صادق روحانی
1926   İran   İran   İran Resmî sitesi
Arapça, Farsça,
İngilizce

Yusuf Sanei
شیخ یوسف صانعی
1927   İran   İran   İran Resmî sitesi
Arapça, Farsça,
İngilizce, Urdu

 
Muhammed Taki Misbah Yezdi
محمد تقی مصباح یزدی
1932   İran   Irak   İran Resmî sitesi
Arapça, Farsça,
İngilizce

Abdullah Cevadi Amuli
عبدالله جوادی آملی
1930   İran   İran   İran Resmî sitesi
Arapça, Farsça,
İngilizce

Rıza Hüseyni Nisab
سید رضا حسینی نسب
1960   İran   İran   Kanada Resmî sitesi
Almanca, Arapça,
Farsça, İngilizce

 

NotDüzenle

  1. ^ http://www.globalsecurity.org/military/intro/islam-ithna-ashari2.htm
  2. ^ Lara Deeb, An Enchanted Modern: Gender and Public Piety in Shi'i Lebanon, Princeton University Press, pp.69-70
  3. ^ Michael W. Suleiman,Arabs in America: Building a New Future, p.55, Temple University Press
  4. ^ [1] The Biography of Current Marjas