Ana menüyü aç

AFI'nın 100 Yılı... 100 Film

Vikimedya liste maddesi
(AFI'nın 100 Yıl... 100 Film listesi sayfasından yönlendirildi)

AFI’s 100 Years...100 Movies Amerikan Film Enstitüsü'nün orijinalini 1998'de yayınladığı, 10 yıl sonra 2007'de ise tekrar düzenlediği, tüm zamanların en iyi 100 amerikan filminin yer aldığı liste.

2007 listesiDüzenle

  • Steven Spielberg listede en fazla filmi olan yönetmendir. E.T. the Extra-Terrestrial, Jaws, Raiders of the Lost Ark, Saving Private Ryan ve Schindler's List filmleri ile toplam 5 filmi bu listede yer almaktadır. Alfred Hitchcock, Stanley Kubrick ve Billy Wilder 4 film ile; Frank Capra, Charles Chaplin, Francis Ford Coppola, John Huston ve Martin Scorsese 3 film ile listede yer almışlardır.
  • Robert Duvall 6 filmle en çok film de oynayan oyuncudur(M*A*S*H,To Kill Mockingbird,Godfather 1,Godfather 2,Apocalypse Now,Network
  • Robert De Niro, James Stewart ve Harrsion Ford listedeki 5 filmde rol almıştır. Faye Dunaway, Katharine Hepburn ve Diane Keaton 3 filmle temsil edilmiştir.
  • 1970'ler listeye giren 20 filmle beraber bu listede en fazla filmi olan on yıldır.
  • 1969, 1976 ve 1982 yıllarından 4'er film listede yer almıştır: 1982 (E.T. the Extra-Terrestrial, Tootsie, Blade Runner, Sophie's Choice); 1976 (Network, Taxi Driver, Rocky, All the President's Men); 1969 (Butch Cassidy and the Sundance Kid, Midnight Cowboy, Easy Rider, The Wild Bunch).
  • Listede yer alan yapım tarihi en erken olan film 1916 yapımı olanIntolerance , yapım tarihi en geç olan film ise 2001 yapımı The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
  • 1997-2006 yılları arasından listeye sadece 4 film girebilmiştir The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (#50), Saving Private Ryan (#71), Titanic (#83), veThe Sixth Sense (#89); 2000'li yılları temsil eden tek film ise The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring .
  • Star Wars (#13), 2001: A Space Odyssey (#15), E.T. the Extra-Terrestrial (#24), A Clockwork Orange (#70), ve Blade Runner (#97) listede yer almayı başarabilen 5 bilim-kurgu filmidir.
  • Yedi müzikal film listeye girmiştir. Bunlar; Cabaret, Singin' in the Rain, The Sound of Music, Swing Time, West Side Story, The Wizard of Oz ve Yankee Doodle Dandy.
  • Listeye 18 komedi filmi girmiştir. Bunlar; City Lights (#11), The Graduate (#17), The General (#18), Some Like It Hot (#22), Annie Hall (#36), Dr. Strangelove (#39), The Philadelphia Story (#44), It Happened One Night (#46), M*A*S*H (#54), The Gold Rush (#58), Duck Soup (#60), Sullivan's Travels (#61), American Graffiti (#62), Tootsie (#69), Modern Times (#78), The Apartment (#80), A Night at the Opera (#85), ve Bringing Up Baby (#88).

1998 ve 2007 listesi karşılaştırmasıDüzenle

  • Üç film 10 yıl önceki yerlerini korudu. Bunlar; Yurttaş Kane, Baba II ve Hayatımızın En Güzel Yılları
  • Önceki listede olan fakat 2007 yılındaki listede olmayan en yüksek dereceli film ilk listede 39. sırada bulunan 1969 yapımı Doktor Jivago filmiydi. İlk listede olmayan ve 2007 listesinde yer alan en yüksek dereceli film ise 18. sıradan listeye giren 1927 yapımı The General filmidir.
  • Kızgın Boğa (#4) ve Ölüm Korkusu (#9) yeni listede ilk 10'a girmeyi başarırken, The Graduate (önceki sırası #7) ve Rıhtımlar Üzerinde (önceki sırası #8) ilk 10'dan çıkmıştır.
  • 1998 yılındaki listede 18. sırada yer alan Afrika Kraliçesi 2007 listesinde 48 sıra birden düşmüş ve 65. sırada yer almıştır. The African Queen İki liste arasında en fazla yer kaybeden filmdir.
  • En fazla yükselen filmler ise; 84 sıra yükselen Çöl Aslanı , 65 sıra yükselen Şehir Işıkları, 52 sıra yükselen Vertigo, 30 sıra yükselen Unforgiven, ve 26 sıra yükseleb The Deer Hunter filmleridir.
  • İlk 10daki 8 film En İyi Film Akademi Ödülü'ne aday gösterildi ve bu filmlerden 5'i bu ödülü kazanmayı başardı.1998 yılında ise 9 film aday gösterilmiş, 6'sı ödülü kazanmıştı.

ListeDüzenle

# 1998'deki liste Değişim 2007'deki liste
1. Yurttaş Kane (1941)   Yurttaş Kane (1941)
2. Casablanca (1942)   1   1 Baba (1972)
3. Baba (1972)   1   1 Casablanca (1942)
4. Rüzgâr Gibi Geçti (1939)   2  20 Kızgın Boğa (1980)
5. Arabistanlı Lawrence (1962)   2  5 Singin' in the Rain (1952)
6. Oz Büyücüsü (1939)  4  2 Rüzgâr Gibi Geçti (1939)
7. The Graduate (1967)   10   2 Arabistanlı Lawrence (1962)
8. On the Waterfront (1954)   11   1 Schindler's List (1993)
9. Schindler's List (1993)   1   52 Vertigo (1958)
10. Singin' in the Rain (1952)   5   4 The Wizard of Oz (1939)
11. It's a Wonderful Life (1946)   9   65 City Lights (1931)
12. Sunset Boulevard (1950)   4   84 The Searchers (1956)
13. The Bridge on the River Kwai (1957)   23   2 Star Wars (1977)
14. Some Like It Hot (1959)   8   4 Psycho (1960)
15. Star Wars (1977)   2   7 2001: A Space Odyssey (1968)
16. All About Eve (1950)   12   4 Sunset Boulevard (1950)
17. The African Queen (1951)   48   10 The Graduate (1967)
18. Psycho (1960)   4 Yeni The General (1927)
19. Chinatown (1974)   2   11 On the Waterfront (1954)
20. One Flew Over the Cuckoo's Nest (1975)   13   9 It's a Wonderful Life (1946)
21. The Grapes of Wrath (1940)   2   2 Chinatown (1974)
22. 2001: A Space Odyssey (1968)   7   8 Some Like It Hot (1959)
23. The Maltese Falcon (1941)   8   2 The Grapes of Wrath (1940)
24. Raging Bull (1980)   20   1 E.T. the Extra-Terrestrial (1982)
25. E.T. the Extra-Terrestrial (1982)   1   9 To Kill a Mockingbird (1962)
26. Dr. Strangelove (1964)   13   3 Mr. Smith Goes to Washington (1939)
27. Bonnie and Clyde (1967)   15   6 High Noon (1952)
28. Apocalypse Now (1979)   2   12 All About Eve (1950)
29. Mr. Smith Goes to Washington (1939)   3   9 Double Indemnity (1944)
30. The Treasure of the Sierra Madre (1948)   8   2 Apocalypse Now (1979)
31. Annie Hall (1977)   4   8 The Maltese Falcon (1941)
32. The Godfather Part II (1974)   The Godfather Part II (1974)
33. High Noon (1952)   6   13 One Flew Over the Cuckoo's Nest (1975)
34. To Kill a Mockingbird (1962)   9   15 Snow White and the Seven Dwarfs (1937)
35. It Happened One Night (1934)   11   4 Annie Hall (1977)
36. Midnight Cowboy (1969)  7  23 The Bridge on the River Kwai (1957)
37. The Best Years of Our Lives (1946)   The Best Years of Our Lives (1946)
38. Double Indemnity (1944)   9   8 The Treasure of the Sierra Madre (1948)
39. Doctor Zhivago (1965) Dışında   13 Dr. Strangelove (1964)
40. North by Northwest (1959)   15   15 The Sound of Music (1965)
41. West Side Story (1961)   10   2 King Kong (1933)
42. Rear Window (1954)   6   15 Bonnie and Clyde (1967)
43. King Kong (1933)   2   7 Midnight Cowboy (1969)
44. The Birth of a Nation (1915) Dışında   7 The Philadelphia Story (1940)
45. A Streetcar Named Desire (1951)   2   24 Shane (1953)
46. A Clockwork Orange (1971)   24   11 It Happened One Night (1934)
47. Taxi Driver (1976)  5  2 A Streetcar Named Desire (1951)
48. Jaws (1975)  8  6 Rear Window (1954)
49. Snow White and the Seven Dwarfs (1937)   15 Yeni Intolerance (1916)
50. Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969)   23 Yeni The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2001)
51. The Philadelphia Story (1940)   7   10 West Side Story (1961)
52. From Here to Eternity (1953) Dışında   5 Taxi Driver (1976)
53. Amadeus (1984) Dışında  26 The Deer Hunter (1978)
54. All Quiet on the Western Front (1930) Dışında   2 M*A*S*H (1970)
55. The Sound of Music (1965)   15   15 North by Northwest (1959)
56. M*A*S*H (1970)   2   8 Jaws (1975)
57. The Third Man (1949) Dışında   21 Rocky (1976)
58. Fantasia (1940) Dışında   16 The Gold Rush (1925)
59. Rebel Without a Cause (1955) Dışında Yeni Nashville (1975)
60. Raiders of the Lost Ark (1981)  6   25 Duck Soup (1933)
61. Vertigo (1958)   52 Yeni Sullivan's Travels (1941)
62. Tootsie (1982)  7   15 American Graffiti (1973)
63. Stagecoach (1939) Dışında Yeni Cabaret (1972)
64. Close Encounters of the Third Kind (1977) Dışında   2 Network (1976)
65. The Silence of the Lambs (1991)   9   48 The African Queen (1951)
66. Network (1976)   2  6 Raiders of the Lost Ark (1981)
67. The Manchurian Candidate (1962) Dışında Yeni Who's Afraid of Virginia Woolf? (1966)
68. An American in Paris (1951) Dışında   30 Unforgiven (1992)
69. Shane (1953)   24   7 Tootsie (1982)
70. The French Connection (1971)   23   24 A Clockwork Orange (1971)
71. Forrest Gump (1994)   5 Yeni Saving Private Ryan (1998)
72. Ben-Hur (1959)   28 Yeni The Shawshank Redemption (1994)
73. Wuthering Heights (1939) Dışında   23 Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969)
74. The Gold Rush (1925)   16   9 The Silence of the Lambs (1991)
75. Dances with Wolves (1990) Dışında Yeni In the Heat of the Night (1967)
76. City Lights (1931)   65   5 Forrest Gump (1994)
77. American Graffiti (1973)   15 Yeni All the President's Men (1976)
78. Rocky (1976)   21   3 Modern Times (1936)
79. The Deer Hunter (1978)   26   1 The Wild Bunch (1969)
80. The Wild Bunch (1969)   1   13 The Apartment (1960)
81. Modern Times (1936)   3 Yeni Spartacus (1960)
82. Giant (1956) Dışında Yeni Sunrise (1927)
83. Platoon (1986)   3 Yeni Titanic (1997)
84. Fargo (1996) Dışında   4 Easy Rider (1969)
85. Duck Soup (1933)   25 Yeni A Night at the Opera (1935)
86. Mutiny on the Bounty (1935) Dışında   3 Platoon (1986)
87. Frankenstein (1931) Dışında Yeni 12 Angry Men (1957)
88. Easy Rider (1969)   4   9 Bringing Up Baby (1938)
89. Patton (1970) Dışında Yeni The Sixth Sense (1999)
90. The Jazz Singer (1927) Dışında Yeni Swing Time (1936)
91. My Fair Lady (1964) Dışında Yeni Sophie's Choice (1982)
92. A Place in the Sun (1951) Dışında   2 Goodfellas (1990)
93. The Apartment (1960)   13   23 The French Connection (1971)
94. Goodfellas (1990)   2   1 Pulp Fiction (1994)
95. Pulp Fiction (1994)   1 Yeni The Last Picture Show (1971)
96. The Searchers (1956)   84 Yeni Do the Right Thing (1989)
97. Bringing Up Baby (1938)   9 Yeni Blade Runner (1982)
98. Unforgiven (1992)   30   2 Yankee Doodle Dandy (1942)
99. Guess Who's Coming to Dinner (1967) Dışında Yeni Toy Story (1995)
100. Yankee Doodle Dandy (1942)   2   28 Ben-Hur (1959)

Ayrıca bakınızDüzenle

Dış bağlantılarDüzenle