Ana menüyü aç

Yelda Kaymakçı Reynaud (d. 17 Ocak 1972[1], Viyana), Türk tiyatro ve sinema oyuncusu. 1972'de Avusturya'da doğdu. Almanya'da ilk öğretimini gördü. Almanya'dan Mısır'a gitti.

Yelda Reynaud
Doğum Yelda Kaymakçı Reynaud
17 Ocak 1972
Viyana, Avusturya
Milliyet Türk
Meslek Oyuncu
Etkin yıllar 1992-günümüz
Resmî site http://yeldareynaud.org/

İçindekiler

BiyografiDüzenle

Mısır'da üç yıl dalgıç hocalığı yaptı. Daha sonra, ABD'ye gitti ve bir yıl araştırma yaptıktan sonra Fransa'ya yerleşti. Paris'in en ünlü tiyatro okullarında 6 yıl eğitim gördü.[2] Çeşitli tiyatrolarda dört yıl boyunca zaman zaman oynadı. Almanya, Türkiye, İsveç ortak yapımı olan, Yılmaz Arslan'ın Yara adlı sinema filminde başrol oynadı.

Yara filmindeki rolüyle Antalya Film Festivali'nde "En iyi kadın oyuncu" Altın Portakal ödülünü aldı. Hala eğitimi devam etmektedir. Akıcı olarak Türkçe, İngilizce, Almanca, Fransızca konuşabilmektedir. Ayrıca orta derecede Mısır Arapçası, İtalyanca ve İspanyolca bilmektedir.[3]

Özlem Düvencioğlu ile birlikte Başıbozuk Ltd. adlı bir yapım şirketi kurdu. Başıbozuk ismini Tenten dergisi okurken gördü ve daha sonra "savaşta cephenin en önünde yer alan toplama, maaşsız Osmanlı ordusu" anlamına geldiğini öğrendi. Bu kelimeyi kendisiyle ilişkilendirip/özdeşleştirerek; şirkete bu adı verdi.[2]

ÖdülleriDüzenle

  • 2005 Uluslararası İstanbul Film Festivali - En İyi kadın oyuncu (Anlat İstanbul)
  • 2004 SİYAD - En İyi Kadın Oyuncu
  • 2000 SİYAD - En İyi Kadın Oyuncu
  • 1999 Uluslararası İstanbul Film Festivali - Jüri Özel Ödülü
  • 1999 ÇASOD - En İyi Kadın Oyuncu.
  • 1998 Uluslararası Alexandria (Mısır) Film festivali - En İyi Kadın Oyuncu
  • 1998 Antalya Altın Portakal Film Festivali - En İyi Kadın Oyuncu.
  • 1998 Mar Del Plata (Arjantin) Uluslararası Film Festivali - En İyi Kadın Oyuncu.

FilmografiDüzenle

  • 2007 Parmaklıklar Ardında - Aliye (tv dizisi)
  • 2007 Ölümle Dans - Det. Catherine Pulliam
  • 2007 Yaşamın Kıyısında - Emine
  • 2005 Sessiz gece, Reyhan (tv dizisi)
  • 2004 Anlat İstanbul - Banu
  • 2004 Hoş Geldin Hayat
  • 2004 Yolda - Tezer Hanım.
  • 2004 Kasabanın İncisi – İnci (tv dizisi, TRT)
  • 2004 Gece 11:45 – Zeynep
  • 2003 Çamur – Ayşe
  • 2002 Amnesia - Anais
  • 2002 Sony-Fransa - Ticari Reklâm
  • 2001 Roberto Succo - Mylene
  • 2000 Les Filles Ne Savent Pas Nager [Girls Can't Swim]
  • 2000 Journey Out My Room - Laura
  • 2000 Nefes Nefese (TV filmi)
  • 1998 Yara – Hülya

TiyatroDüzenle

  • İki Kişilik Bir Oyun - Bülent Erkmen - DOT
  • Toi et Et tes Nauges -1997
  • Jock 1996
  • Before Breakfast -1996
  • Tartuffe -1994
  • Jean Bete -1993
  • The Stolen Letter -1992

KaynakçaDüzenle

  1. ^ http://www.imdb.com/name/nm0721538/
  2. ^ a b "Başıbozuk bir yapıya sahibim". Takvim gazetesi. 2008. 13 Ağustos 2009 tarihinde kaynağından (Röportaj) arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2008.  Tarih değerini gözden geçirin: |yıl= (yardım)
  3. ^ "Benim en büyük takıntım Oscar". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2008. 

Dış bağlantılarDüzenle