Tolga Çevik

Türk oyuncu ve komedyen

Tolga Çevik (d. 12 Mayıs 1974, İstanbul),[1] Türk oyuncu ve komedyen.

Tolga Çevik
Tolga Çevik (2017)
Doğum12 Mayıs 1974 (50 yaşında)
Kadıköy, İstanbul, Türkiye
MilliyetTürk
MeslekOyuncu, Komedyen
Etkin yıllar1996-günümüz
Boy1,74 m (5 ft 8+12 in)
Evlilik
Özge Yılmaz (e. 2004)
Çocuk(lar)2
Akraba(lar)Cem Yılmaz (kayınbiraderi)
Can Yılmaz (kayınbiraderi)
ÖdüllerTüm Liste

1996 yılında Central Missouri State Üniversitesinin Tiyatro Ana Sanat Dalı Oyunculuk Bölümünden mezun olmuş ve eğitimi sırasında Amerikalı aktör Robin Williams'tan eğitim almıştır.[2] Vizontele film serisinde aldığı rolle tanınan oyuncu, Organize İşler ile kariyerinde yükselme kaydetti. Avrupa Yakası adlı dizide Sacit Kıral karakterini canlandırmış ve daha sonra diziden ayrılarak kendi hazırladığı Komedi Dükkanı adlı programa ağırlık vermiştir. 2014-2015 yılları arasında ise Arkadaşım Hoşgeldin ile devam etmiştir. Ayrıca Beşiktaş Kültür Merkezi (BKM) üyesi de olan Çevik, pek çok yapımda Yılmaz Erdoğan ile beraber çalışmıştır. 2016 yılında Müdür Ne'aptın? adındaki programa devam etmiştir. 2017-2018 yılları arasında TOLGSHOW programında yer almıştır ve TOLGSHOW turneleri yapmıştır.[3] 2021 yılında Exxen platformunda Tolgshow Filtresiz adlı programını sundu.

İlk yılları değiştir

Tolga Çevik, 12 Mayıs 1974 tarihinde aslen Mersinli olan Çetin ve Reyhan Çevik çiftinin iki çocuğunun en büyüğü olarak Kadıköy, Kızıltoprak'ta doğdu.[4] Bahariye İlkokulunu bitirmesinin ardından Özel Doğuş Lisesinde ortaokulu ve liseyi bitiren Çevik, ilk defa bu okulda tiyatro çalışmalarında bulundu. Liseler arası yarışmalarda en iyi oyuncu ödülleri aldı. İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı sınavını kazanamaması üzerine Yeditepe Oyuncuları adlı tiyatroya katıldı. 1996 yılında Central Missouri State Üniversitesinin Tiyatro Ana Sanat Dalı Oyunculuk Bölümünden mezun olmuş ve eğitimi sırasında Amerikalı aktör Robin Williams'tan eğitim almıştır.[2]

Kariyeri değiştir

Amerika'daki eğitimini tamamladıktan sonra Hadi Çaman Tiyatrosu'nda profesyonel hayatına başlamıştır.[3] BKM oyuncusu olan Çevik, genellikle BKM yapımı film, dizi ve oyunlarda rol alır. Topluluğun Bana Bir Şeyhler Oluyor oyunu dışında, Yeditepe Oyuncuları'nın Kelebekler Özgürdür oyununda rol aldı.

Komedi Dükkanı (2007-2011) değiştir

Komedi Dükkanı adlı programı ilk sezonu TV8'de, ikinci sezonu TRT 1'de, 3. veya son sezonu ise Star TV'de yayımlandı. 15 Haziran 2011 tarihinde program Yolun Sonu adlı 101. bölümü ile sona erdi. Arkadaşım Hoşgeldin adlı Avrupa turnesini bitirdikten sonra, 31 Aralık 2013'te Kanal D'de yayınlanmaya başlayan Arkadaşım Hoşgeldin oyunu 31 Ocak 2015 tarihinde 39. bölümü ile final yapmıştır. 2016'da ise Müdür Ne'aptın? final yapmıştır. 2017-2018 yılları arasında ise FOX'ta TOLGSHOW programını yapmıştır ancak program 26 bölüm sürmüş, kendi deyimiyle sezon finali TV'ye göre final yapmıştır. 2021 yılında ise Exxen'de yayımlanan TOLGSHOW Filtresiz isimli programı sundu ve 20. bölümü ile sona erdi. 2023'te başlayan ve yine Exxen'de yayınlanan TOLGSHOW Çılgın Sezon ile devam etmektedir.

Kişisel hayatı değiştir

Tolga Çevik, Cem Yılmaz ve Can Yılmaz'ın kardeşi Özge Yılmaz ile 2004 yılında evlenmiştir. Bir kız (Tuna) ve bir erkek (Tan) iki çocuğu vardır.[3]

Ödülleri değiştir

Tiyatro oyunları değiştir

  • Bana Bir Şeyhler Oluyor - Ramazan Duran
  • Sen Beni Sevmiyorsun - Edi
  • Kalbin Sesi - Bob
  • Kelebekler Özgürdür - Can
  • Küheylan - Alan Strang

Filmografisi değiştir

Sinema
Yıl Yapım Rol
2000 Köçek Kemal
2001 Herkes Kendi Evinde Selim
Vizontele Nafiz Doğan
2003 Bana Bir Şeyhler Oluyor Ramazan
Vizontele Tuuba Nafiz Doğan
2005 Organize İşler Samet Bulut
2009 The Tale of Despereaux Despero (Türkçe seslendirme)[6]
2012 Sen Kimsin? Dedektif Tekin Yüksek
2014 Patron Mutlu Son İstiyor Sinan Armağan / İsfendiyar Sıcak
2016 Sen Benim HerŞeyimsin Sedat
Televizyon
Yıl Yapım Rol Kanal
1998 Feride Ali Star TV
Salacak Öyküleri
2002 Aşk ve Gurur Savaş Temur Star TV
2003 Esir Şehrin İnsanları Fuat TRT 1
Ölümsüz Aşk Tahsin atv
2004 Dişi Kuş İskender
Her Şey Yolunda Başar
Sevinçli Haller Necmi Güven atv
2006-2008 Avrupa Yakası Sacit Kıral
2008, 2012,
2014, 2016
Beyaz Show Kendisi (Konuk) Kanal D
2007-2011 Komedi Dükkanı Kendisi, Sunucu TV8, TRT 1 ve Star TV
2013-2015 Arkadaşım Hoşgeldin Kanal D
2016 Müdür Ne'aptın? Star TV
3 Adam Kendisi (Konuk) TV8
2017-2018 TOLGSHOW Kendisi, Sunucu FOX
İnternet
Yıl Yapım Rol Platform
2021 Tolgshow Filtresiz Kendisi, Sunucu Exxen
2023-günümüz Tolgshow Çılgın Sezon

Kaynakça değiştir

  1. ^ @ozgeyilmazcevik (12 Mayıs 2022). "...Nice yıllara Tolgişim 😘 48'in kutlu olsun..."Instagram vasıtasıyla. 
  2. ^ a b "Tolga Çevik - Biyografi". tolgacevik.com. 13 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2012. 
  3. ^ a b c "Arşivlenmiş kopya". 22 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2016. 
  4. ^ "Baba tarafından Mersinli olduğunu söylüyor". 
  5. ^ "Altın Kelebek 41'inci Kez Sahiplerini Buldu". 23 Haziran 2014. 27 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2020. 
  6. ^ "Despero". Seslendirme Kadroları. 1 Kasım 2023. 6 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2023. 

Dış bağlantılar değiştir