Avni Dilligil

Türk oyuncu, senarist ve yönetmen

Avni Dilligil (1 Ocak 1908, Hayfa - 21 Mayıs 1971, İstanbul), Türk oyuncu ve yönetmendir.

Avni Dilligil
Doğum1 Ocak 1908(1908-01-01)
Hayfa, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm21 Mayıs 1971 (63 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Ölüm sebebiKalp krizi
Defin yeriKaracaahmet Mezarlığı, İstanbul
MilliyetTürk
MeslekOyuncu, yönetmen
Etkin yıllar1927-1971
EvlilikNezahat Tanyeri
(e. 1933; b. ?)
Belkıs Dilligil
(e. 1956; ö. 1971)
Çocuk(lar)Erhan Dilligil
Rahmi Dilligil
Çiçek Dilligil
Akraba(lar)Turhan Dilligil (kardeşi)
Aliye Rona (kardeşi)

Hayatı değiştir

Avni Dilligil, Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarında Hayfa şehrinde doğdu. Edirne Lisesi'nde ve ardından İstanbul Lisesi'nde okudu. Liseyi İstanbul'da bitirdikten sonra, 1927'de Şehir Tiyatroları'nda "Hamlet" oyununda rol alarak sanat hayatına adım attı. Uzun süre Şehir Tiyatrosu'nda oyunculuk yapan Avni Dilligil, Muhsin Ertuğrul ile aralarında geçen bir münakaşa üzerine Şehir Tiyatroları'ndan ayrıldı. Daha sonra Ses Opereti, Şehir Tiyatrosu (İzmir), Gençlik Tiyatrosu, Çığır Sahne, Halk Tiyatrosu, Avni Dilligil Tiyatrosu gibi toplulukları da kurmuş, Raşit Rıza Tiyatrosu, Türk Tiyatrosu, Bizim Tiyatroda görev almış, ayrıca 350'den fazla filmde de rol almıştı. 1941 yılında "Kahveci Güzeli" filmiyle sinemada yer aldı. 1950'de "Oğlum İçin" filmiyle yönetmenliğe başladı. Dört film senaryosu yazmıştır. Tiyatro çalışmalarının yanı sıra aralarında Nejat Uygur, Metin Serezli, Ayşen Gruda, Halit Akçatepe, Hulusi Kentmen gibi pek çok oyuncunun hocalığını yapmış ve geniş kitlelerce tanınmasına vesile olmuştur.[1] "Tiyatroda demokrasi olmaz" lafı kendisiyle özdeşleşmiştir.[1]

 
Avni Dilligil'in ilk eşi Nezahat Tanyeri, oğlu Erhan Dilligil, ikinci eşi Belkıs Dilligil ve kardeşi Aliye Rona ile birlikte yattığı aile kabristanı, Karacaahmet Mezarlığı

1933'te evlendiği ilk eşi Nezahat Tanyeri'den Erhan Dilligil, Belkıs Dilligil ile olan evliliğinden kendisi gibi oyuncu olan çocuğu Çiçek Dilligil ve Devlet Tiyatroları eski genel müdürü Rahmi Dilligil doğdu.[2] Turhan Dilligil ve Aliye Rona'nın ağabeyidir.[3] Kadıköy'de tiyatro kulisinde kalp krizi nedeniyle hayatını kaybeden Avni Dilligil, Karacaahmet Mezarlığı'nda defnedildi.[4]

1978 yılından beri adına "Avni Dilligil Tiyatro Ödülleri" dağıtılmaktadır.[5]

Filmografisi değiştir

  • 1938: Doğan Çavuş
  • 1941: Kahveci Güzeli
  • 1942: Sürtük
  • 1945: Köroğlu
  • 1950: Oğlum İçin
  • 1953: Mahallenin Namusu
  • 1954: Beyaz Cehennem
  • 1954: Evlat Acısı
  • 1955: Karacaoğlan
  • 1955: Yaşlı Gözler
  • 1955: Yetim Yavrular
  • 1956: Ana Hasreti
  • 1959: Gönül Kimi Severse
  • 1960: Benli Emine
  • 1960: Ölüm Peşimizde
  • 1960: Yeşil Köşkün Lambası
  • 1961: Hatırla Sevgilim
  • 1961: Küçük Hanımefendi
  • 1961: Sevimli Haydut
  • 1961: Aşka Dönüş
  • 1961: Aşkın Saati Gelince
  • 1961: Oğlum
  • 1961: Otobüs Yolcuları
  • 1961: Sokaktan Gelen Kadın
  • 1961: Vahşi Kedi
  • 1961: Ya O Ya Ben
  • 1962: Küçük Hanımın Şoförü
  • 1962: Çifte Kumrular
  • 1962: Gönül Avcısı
  • 1962: Hayat Bazen Tatlıdır
  • 1962: Hodri Meydan
  • 1962: Kiralık Koca
  • 1962: Küçük Hanım Avrupa'da
  • 1962: Küçük Hanımın Kısmeti
  • 1963: Hiç mi Beni Sevmedin
  • 1963: Kadınlar Hep Aynıdır
  • 1963: Liman Yosması
  • 1963: Mukadderat
  • 1963: Rüzgâr Zehra
  • 1964: Yankesici Kız
  • 1964: İstanbul Kaldırımları
  • 1964: İstikbal
  • 1965: Aşk ve İntikam
  • 1965: Dudaktan Kalbe
  • 1965: Gönül Kuşu
  • 1965: Hep O Şarkı
  • 1965: Sevgim Ve Gururum
  • 1965: Torpido Yılmaz
  • 1965: Beyaz Atlı Adam
  • 1965: Çiçekçi Kız
  • 1965: Dünkü Çocuk
  • 1965: Gençliğe Veda
  • 1965: Gurbet Türküsü
  • 1965: Hak Yolunda
  • 1965: Hazreti Yusuf'un Hayatı
  • 1965: Şoförün Kızı
  • 1965: Suçlu Çocuklar
  • 1965: Uzakta Kal Sevgilim
  • 1965: Yasak Cennet
  • 1966: İntikam Uğruna
  • 1966: Çamaşırcı Güzeli
  • 1967: Kimsesizim
  • 1967: Kızılcıklar Oldu mu
  • 1967: Paşa Kızı
  • 1969: Ayşecik'le Ömercik
  • 1969: Kınalı Yapıncak
  • 1969: Berduş
  • 1969: Erkek Fatma
  • 1969: Karlı Dağdaki Ateş
  • 1969: Serseri
  • 1969: Tel Örgü
  • 1970: Cafer Bey
  • 1970: Yarım Kalan Saadet
  • 1970: Babaların Günahı
  • 1970: Bir Lokma Ekmek
  • 1970: Darıldın mı Cicim Bana
  • 1970: Fıstık Gibi
  • 1970: Güller Ve Dikenler
  • 1970: Merhamet
  • 1970: Öp Beni Beybaba
  • 1970: Saadet Güneşi
  • 1970: Şıllık
  • 1971: Bir Kadın Tuzağı

Kaynakça değiştir

  1. ^ a b "40. ölüm yılında Avni Dilligil". 26 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2014. 
  2. ^ "Avni Dilligil Sergisi". tiyatromuzesi.org. 10 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Temmuz 2020. 
  3. ^ "Acı Kaybımız - Turhan Dilligil". Milliyet. 26 Mart 1997. s. 25. 
  4. ^ "Avni Dilligil toprağa verildi". Cumhuriyet. 23 Mayıs 1971. s. 7. 23 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Temmuz 2020. 
  5. ^ Milliyet Sanat, Dergisi (15 Mayıs 1978). "Avni Dilligil Tiyatro Ödüllerini Kazananlar Belli Oldu". Milliyet Sanat. Cilt Sayı 277. ss. Sayfa 33. 

Dış bağlantılar değiştir