Türk diplomatlara düzenlenen suikastlar listesi

Türkiye'nin yurt dışındaki temsilciliklerinde görev alan ve bu esnada suikasta veya suikast girişimine uğrayan kişilerin listesi.

Ölümle sonuçlananlarDüzenle

# Suikasta Uğrayan Görevi Tarih Yer Koordinat Suikastçının Adı Suikastçının Örgütü Suikastçının Akıbeti Suikast Biçimi Not
1 Mehmet Baydar Los Angeles Başkonsolosu 27 Ocak 1973 Santa Barbara, Los Angeles, ABD 34°25′02.8″K 119°38′31.5″B / 34.417444°K 119.642083°B / 34.417444; -119.642083 Gürgen Mıgırdiç Yanıkyan Örgütsüz Müebbet hapis cezasına çarptırıldı. 31 Aralık 1984 tarihinde af ile serbest bırakıldı, iki ay sonra öldü. Silahlı saldırı (tabanca) Bkz. 1973 Biltmore Oteli saldırısı
2 Bahadır Demir Los Angeles Başkonsolosluğu Muavin Konsolosu 27 Ocak 1973 Santa Barbara, Los Angeles, ABD 34°25′02.8″K 119°38′31.5″B / 34.417444°K 119.642083°B / 34.417444; -119.642083 Gürgen Mıgırdiç Yanıkyan Örgütsüz Müebbet hapis cezasına çarptırıldı. 31 Aralık 1984 tarihinde af ile serbest bırakıldı, iki ay sonra öldü. Silahlı saldırı (tabanca) Bkz. 1973 Biltmore Oteli saldırısı
3 Daniş Tunalıgil Viyana Büyükelçisi 22 Ekim 1975 Viyana, Avusturya 48°11′34″K 16°22′42″D / 48.19278°K 16.37833°D / 48.19278; 16.37833 Maskeli üç fail ESAK Katillerin kimliği tespit edilemedi. Silahlı saldırı (otomatik silah) Bkz. 1975 Türkiye'nin Viyana Büyükelçiliği saldırısı
4 İsmail Erez Paris Büyükelçisi 24 Ekim 1975 Paris, Fransa 48°51′23.9″K 2°17′11.5″D / 48.856639°K 2.286528°D / 48.856639; 2.286528 İki fail ASALA Katillerin kimliği tespit edilemedi. Silahlı saldırı (tabanca) Bkz. 1975 Paris Bir-Hakeim Köprüsü saldırısı
5 Talip Yener Paris Büyükelçiliği Makam Şoförü 24 Ekim 1975 Paris, Fransa 48°51′23.9″K 2°17′11.5″D / 48.856639°K 2.286528°D / 48.856639; 2.286528 İki fail ASALA Katillerin kimliği tespit edilemedi. Silahlı saldırı (tabanca) Bkz. 1975 Paris Bir-Hakeim Köprüsü saldırısı
6 Oktar Cirit Beyrut Büyükelçiliği Başkatibi 16 Şubat 1976 Beyrut, Lübnan 33°53′43.884″K 35°29′1.457″D / 33.89552333°K 35.48373806°D / 33.89552333; 35.48373806 Bir fail ASALA Katilin kimliği tespit edilemedi. Silahlı saldırı (tabanca) Bkz. 1976 Beyrut saldırısı
7 Taha Carım Vatikan Büyükelçisi 9 Haziran 1977 Roma, İtalya 41°55′6.995″K 12°29′35.404″D / 41.91860972°K 12.49316778°D / 41.91860972; 12.49316778 Bir fail ASALA Katilin kimliği tespit edilemedi. Silahlı saldırı (tabanca) Bkz. 1977 Türkiye'nin Vatikan Büyükelçiliği saldırısı
8 Necla Kuneralp Madrid Büyükelçisinin eşi 2 Haziran 1978 Madrid, İspanya 40°25′54.5″K 3°41′25.7″B / 40.431806°K 3.690472°B / 40.431806; -3.690472 Üç fail ESAK Katillerin kimliği tespit edilemedi. Silahlı saldırı (tabanca) Bkz. 1978 Madrid saldırısı
9 Beşir Balcıoğlu Emekli Büyükelçi 2 Haziran 1978 Madrid, İspanya 40°25′54.5″K 3°41′25.7″B / 40.431806°K 3.690472°B / 40.431806; -3.690472 Üç fail ESAK Katillerin kimliği tespit edilemedi. Silahlı saldırı (tabanca) Bkz. 1978 Madrid saldırısı
10 Ahmet Benler Lahey Büyükelçisinin oğlu 12 Ekim 1979 Lahey, Hollanda 52°04′59.6″K 4°19′04.5″D / 52.083222°K 4.317917°D / 52.083222; 4.317917 Mustafa Hassan Ammar ESAK Ammar 11 Nisan 1980'de ABD'de tutuklandı, iade edildiği ve yargılandığı Hollanda'da 12 Eylül 1980 tarihinde delil yetersizliğinden beraat etti. Silahlı saldırı (tabanca) • Bkz. 1979 Lahey saldırısı
• Benler 11 Mayıs 1952 tarihinde doğdu. Arabasıyla kavşakta beklediği sırada vurularak öldürüldü.
11 Yılmaz Çolpan Paris Büyükelçiliği Turizm ve Tanıtma Müşaviri 22 Aralık 1979 Paris, Fransa 48°52′18.4″K 2°18′05.9″D / 48.871778°K 2.301639°D / 48.871778; 2.301639 Bir fail ESAK Katilin kimliği tespit edilemedi. Soruşturma 20 Haziran 1983 tarihinde kapatıldı. Silahlı saldırı (tabanca) • Bkz. 1979 Paris saldırısı
• Çolpan 13 Mayıs 1928 tarihinde doğdu. Champs-Élysées Caddesi'nde arkadan vurularak öldürüldü.
12 Galip Özmen Atina Büyükelçiliği İdari Ataşesi 31 Temmuz 1980 Atina, Yunanistan 37°58′04.1″K 23°44′51.4″D / 37.967806°K 23.747611°D / 37.967806; 23.747611 Bir fail ASALA Katilin kimliği tespit edilemedi. Silahlı saldırı (otomatik silah) Bkz. 1980 Atina saldırısı
13 Neslihan Özmen Atina Büyükelçiliği İdari Ataşesinin kızı 31 Temmuz 1980 Atina, Yunanistan 37°58′04.1″K 23°44′51.4″D / 37.967806°K 23.747611°D / 37.967806; 23.747611 Bir fail ASALA Katilin kimliği tespit edilemedi. Silahlı saldırı (otomatik silah) • Bkz. 1980 Atina saldırısı
• Ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı, 3 Ağustos günü hayatını kaybetti. 14 yaşındaydı.
14 Şarık Arıyak Sidney Başkonsolosu 17 Aralık 1980 Sidney, Avustralya 33°52′08.0″G 151°16′48.0″D / 33.86889°G 151.28°D / -33.86889; 151.28 Motosikletli iki fail ESAK Katillerin kimliği tespit edilemedi. Soruşturma 23 Mart 1983'te kapatıldı. Silahlı saldırı (tabanca) Bkz. 1980 Sidney saldırısı
15 Engin Sever Sidney Başkonsolosluğu Güvenlik Görevlisi 17 Aralık 1980 Sidney, Avustralya 33°52′08.0″G 151°16′48.0″D / 33.86889°G 151.28°D / -33.86889; 151.28 Motosikletli iki fail ESAK Katillerin kimliği tespit edilemedi. Soruşturma 23 Mart 1983'te kapatıldı. Silahlı saldırı (tabanca) Bkz. 1980 Sidney saldırısı
16 Reşat Moralı Paris Büyükelçiliği Çalışma Müşaviri 4 Mart 1981 Paris, Fransa 48°51′21.1″K 2°22′08.9″D / 48.855861°K 2.369139°D / 48.855861; 2.369139 Üç fail ASALA Katillerin kimliği tespit edilemedi. Silahlı saldırı (tabanca) Bkz. 1981 Paris saldırısı
17 Tecelli Arı Paris Büyükelçiliği Din Görevlisi 4 Mart 1981 Paris, Fransa 48°51′21.1″K 2°22′08.9″D / 48.855861°K 2.369139°D / 48.855861; 2.369139 Üç fail ASALA Katillerin kimliği tespit edilemedi. Silahlı saldırı (tabanca) • Bkz. 1981 Paris saldırısı
• Yaralı halde kaldırıldığı Val de Grace Hastanesi'nde hayatını kaybetti.
18 Mehmet Savaş Yergüz Cenevre Başkonsolosluğu Sözleşmeli Sekreteri 9 Haziran 1981 Cenevre, İsviçre 46°12′00.7″K 6°09′12.6″D / 46.200194°K 6.1535°D / 46.200194; 6.1535 Mardiros Jamkodjian ASALA Cinayetten 6 ay sonra hakkında 15 yıl ağır hapis cezası verildi; cinayetin 10. yıldönümünde serbest bırakıldı. Silahlı saldırı (tabanca) Bkz. 1981 Cenevre saldırısı
19 Cemal Özen Paris Başkonsolosluğu Güvenlik Görevlisi 24 Eylül 1981 Paris, Fransa 48°52′31.5″K 2°18′30.2″D / 48.875417°K 2.308389°D / 48.875417; 2.308389 • Vasken Sako Sesliyan
• Kevork Abraham Gozlian
• Aram Avedis Basmadjian
• Agop Abraham Joflian
ASALA Dört fail de yedişer yıl hapis cezasına çarptırıldı. Silahlı saldırı (otomatik silah) • Bkz. 1981 Türkiye'nin Paris Başkonsolosluğu saldırısı
• Aynı saldırıda Başkonsolos Kaya İnal ve güvenlik görevlisi Fahri Çallı yaralandı.
• Ölümünün üç gün öncesinde erkek çocuğu dünyaya gelmişti.
20 Kemal Arıkan Los Angeles Başkonsolosu 28 Ocak 1982 Los Angeles, ABD 34°04′04.7″K 118°25′31.5″B / 34.067972°K 118.425417°B / 34.067972; -118.425417 Hampig Sasunyan ve Krikor Saliba ESAK Sasunyan, cinayetten iki yıl sonra ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Saliba kaçmayı başardı ve ertesi yıl Lübnan'da öldüğü söylendi. Silahlı saldırı (tabanca) Bkz. Kemal Arıkan suikastı
21 Orhan Gündüz Boston Fahri Başkonsolosu 4 Mayıs 1982 Boston, ABD 42°22′40.8″K 71°05′44.6″B / 42.378°K 71.095722°B / 42.378; -71.095722 Belirsiz sayıda fail ESAK Katil(ler)in kimliği tespit edilemedi. Silahlı saldırı (tabanca) Bkz. Orhan Gündüz suikastı
• 1922'de doğdu. Anılan görevi 1971 yılında üstlendi. Suikasttan önce 22 Mart 1982 tarihinde ofisi bombalandı. Evli ve iki çocuk babasıydı.
22 Erkut Akbay Lizbon Büyükelçiliği İdari Ataşesi 7 Haziran 1982 Lizbon, Portekiz 38°42′25.6″K 9°14′31.4″B / 38.707111°K 9.242056°B / 38.707111; -9.242056 Bir fail ESAK Katilin kimliği tespit edilemedi. Silahlı saldırı (tabanca) • Bkz. 1982 Lizbon saldırısı
• 11 ve 5 yaşlarında iki çocuğu vardı.
23 Nadide Akbay Lizbon Büyükelçiliği Sözleşmeli Sekreteri 7 Haziran 1982 Lizbon, Portekiz 38°42′25.6″K 9°14′31.4″B / 38.707111°K 9.242056°B / 38.707111; -9.242056 Bir fail ESAK Katilin kimliği tespit edilemedi. Silahlı saldırı (tabanca) • Bkz. 1982 Lizbon saldırısı
• Suikastta ağır yaralandı, 7 ay sonra hayatını kaybetti.
24 Atilla Altıkat Ottava Büyükelçiliği Askeri Ataşesi, Kurmay Albay 27 Ağustos 1982 Ottava, Kanada 45°24′09.9″K 75°45′07.0″B / 45.40275°K 75.75194°B / 45.40275; -75.75194 İki fail ESAK Katillerin kimliği tespit edilemedi. Silahlı saldırı (tabanca) Bkz. 1982 Ottawa saldırısı
25 Bora Süelkan Burgaz Başkonsolosluğu İdari Ataşesi 9 Eylül 1982 Burgaz, Bulgaristan 42°30′57.4″K 27°27′36.8″D / 42.515944°K 27.460222°D / 42.515944; 27.460222 Bir fail ESAK Katilin kimliği tespit edilemedi. Silahlı saldırı (tabanca) • Bkz. 1982 Türkiye'nin Burgaz Başkonsolosluğu saldırısı
• 1937 doğumluydu.
26 Galip Balkar Belgrad Büyükelçisi 9 Mart 1983 Belgrad, Yugoslavya 44°48′33.0″K 20°28′03.0″D / 44.80917°K 20.4675°D / 44.80917; 20.4675 • Harutyun Kirkor Levonian
• Raffi Alexandre Elbekian
ESAK İki katil de yirmişer yıl hapis cezasına çarptırıldı. Levonian 4 yıl, Elbekian 8 yıl hapiste kaldıktan sonra serbest bırakıldı. Silahlı saldırı (tabanca) • Bkz. 1983 Belgrad saldırısı
• Saldırıdan iki gün sonra hastanede hayatını kaybetti.
27 Dursun Aksoy Brüksel Büyükelçiliği İdari Ataşesi 14 Temmuz 1983 Brüksel, Belçika 50°48′52.8″K 4°22′39.8″D / 50.814667°K 4.377722°D / 50.814667; 4.377722 Hüsnü Göl ASALA1 Hollanda'da tutuklandı, Belçika'ya iade edildikten sonra serbest bırakıldı. Silahlı saldırı (tabanca) Bkz. 1983 Brüksel saldırısı
28 Cahide Mıhçıoğlu Lizbon Büyükelçiliği Maslahatgüzarının eşi 27 Temmuz 1983 Lizbon, Portekiz 38°42′27.0″K 9°12′56.3″B / 38.7075°K 9.215639°B / 38.7075; -9.215639 • Simon Yahneyan
• Sarkias Aprahamyan
• Vatch Navar Tagihityan
• Strak Onnik Agaminyan
• Ara Hosvel Harvikyan
Ermeni Devrimci Ordusu Hepsi saldırı esnasında öldürüldü. • Silahlı saldırı (otomatik silah)
• Patlayıcı
• Bkz. 1983 Türkiye'nin Lizbon Büyükelçiliği saldırısı
• Aynı saldırıda eşi ve oğlu yaralandı.
29 Işık Yönder Tahran Büyükelçiliği Sözleşmeli Sekreterinin eşi 28 Nisan 1984 Tahran, İran 35°42′56.8″K 51°24′37.1″D / 35.715778°K 51.410306°D / 35.715778; 51.410306 İki fail ASALA Saldırganların kimliği tespit edilemedi. Silahlı saldırı (tabanca) Bkz. 1984 Tahran saldırıları
30 Erdoğan Özen Viyana Büyükelçiliği Çalışma Müşavir Vekili 20 Haziran 1984 Viyana, Avusturya 48°11′34.0″K 16°22′41.0″D / 48.19278°K 16.37806°D / 48.19278; 16.37806 Belirsiz Ermeni Devrimci Ordusu Katillerin kimliği tespit edilemedi. Soruşturma bir ay sonra sonlandırıldı. Patlayıcı tuzaklama Bkz. 1984 Viyana saldırısı
31 Enver Ergun Birleşmiş Milletler Viyana Ofisi'nde Direktör 19 Kasım 1984 Viyana, Avusturya 48°12′50.0″K 16°21′45.0″D / 48.21389°K 16.3625°D / 48.21389; 16.3625 Bir fail Ermeni Devrimci Ordusu Katilin kimliği tespit edilemedi. Silahlı saldırı (tabanca) Bkz. Enver Ergun suikastı
32 Çetin Görgü Atina Büyükelçiliği Basın Ataşe Yardımcısı 7 Ekim 1991 Atina, Yunanistan 37°58′26.8″K 23°44′50.0″D / 37.974111°K 23.74722°D / 37.974111; 23.74722 İki fail 17 Kasım Devrimci Örgütü Katillerin kimliği tespit edilemedi. Silahlı saldırı (tabanca) Bkz. Çetin Görgü suikastı
33 Çağlar Yücel Bağdat Büyükelçiliği İdari Ataşesi 11 Aralık 1993 Bağdat, Irak 33°18′42.7″K 44°25′27.7″D / 33.311861°K 44.424361°D / 33.311861; 44.424361 Belirsiz Halkın Mücahitleri Örgütü Katillerin kimliği açıklanmadı. Irak Dışişleri Bakanlığı ertesi yıl "katillerin beş yıl hapis cezasına çarptırıldığını" söyledi. HMÖ Türkiye'den özür diledi. Silahlı saldırı (otomatik silah) Aynı saldırıda Haberleşme Teknisyeni Hüseyin Kerimoğlu yaralandı.
34 Ömer Haluk Sipahioğlu Atina Büyükelçiliği İkinci Müsteşarı 4 Temmuz 1994 Atina, Yunanistan 37°55′17.4″K 23°41′51.1″D / 37.9215°K 23.697528°D / 37.9215; 23.697528 Üç fail 17 Kasım Devrimci Örgütü Katillerin kimliği tespit edilemedi. Silahlı saldırı (tabanca) -

Yaralanmayla sonuçlananlarDüzenle

# Suikast Girişimine Uğrayan Görevi Tarih Yer Saldırganın Adı Saldırganın Örgütü Saldırganın Akıbeti Saldırı Biçimi Not
1 Niyazi Adalı Cenevre Başkonsolosluğunda Konsolos Yardımcısı 22 Ağustos 1979 Cenevre, İsviçre ? ASALA Saldırganın kimliği tespit edilemedi. Bombalı saldırı Olay yerinde bulunan iki kişi daha yaralandı. Adalı 1999-2003 yılları arasında Sidney Başkonsolosu olarak görev yaptı.
2 Doğan Türkmen Bern Büyükelçisi 6 Şubat 1980 Bern, İsviçre Max Hraïr Kilndjian ESAK Üç gün sonra Marsilya'da yakalandı. İki yıl hapis cezasına çarptırıldı. Silahlı saldırı (tabanca) -
3 Vecdi Türel Vatikan Büyükelçisi 17 Nisan 1980 Roma, İtalya İki fail ESAK Saldırganların kimliği tespit edilemedi. Silahlı saldırı (tabanca) -
4 Sevim Özmen Atina Büyükelçiliği İdari Ataşesinin eşi 31 Temmuz 1980 Atina, Yunanistan Bir fail ASALA Saldırganın kimliği tespit edilemedi. Silahlı saldırı (otomatik silah) • Bkz. 1980 Atina saldırısı
• Yaralandı ve 13 gün hastanede tedavi gördü. Aynı saldırıda eşi Galip Özmen ve kızı Neslihan Özmen hayatını kaybetti.
5 Kaan Özmen Atina Büyükelçiliği İdari Ataşesinin oğlu 31 Temmuz 1980 Atina, Yunanistan Bir fail ASALA Saldırganın kimliği tespit edilemedi. Silahlı saldırı (otomatik silah) • Bkz. 1980 Atina saldırısı
• Saldırı sırasında 17 yaşındaydı. Aynı saldırıda babası Galip Özmen ve kardeşi Neslihan Özmen hayatını kaybetti.
6 Selçuk Bakkalbaşı Paris Büyükelçiliği Basın Müşaviri 26 Eylül 1980 Paris, Fransa Bir fail ASALA Saldırganın kimliği tespit edilemedi. Silahlı saldırı (tabanca) Evinin önünde arabasından inerken vuruldu ve felç kaldı.
7 Cavit Demir Kopenhag Büyükelçiliği Çalışma Müşaviri 3 Nisan 1981 Kopenhag, Danimarka ? ? ? Silahlı saldırı (tabanca) Evine giderken kurşunlandı.
8 Kaya İnal Paris Başkonsolosu 24 Eylül 1981 Paris, Fransa • Vasken Sako Sesliyan
• Kevork Abraham Gozlian
• Aram Avedis Basmadjian
• Agop Abraham Joflian
ASALA Dört fail de yedişer yıl hapis cezasına çarptırıldı. Silahlı saldırı (otomatik silah) • Bkz. 1981 Türkiye'nin Paris Başkonsolosluğu saldırısı
• İnal saldırıda yaralandı. Güvenlik görevlisi Cemal Özen ise yaşamını yitirdi.
9 Fahri Çallı Paris Başkonsolosluğu güvenlik görevlisi 24 Eylül 1981 Paris, Fransa • Vasken Sako Sesliyan
• Kevork Abraham Gozlian
• Aram Avedis Basmadjian
• Agop Abraham Joflian
ASALA Dört fail de yedişer yıl hapis cezasına çarptırıldı. Silahlı saldırı (otomatik silah) • Bkz. 1981 Türkiye'nin Paris Başkonsolosluğu saldırısı
• Çallı saldırıda yaralandı. Diğer güvenlik görevlisi Cemal Özen ise yaşamını yitirdi.
10 Gökberk Ergenekon Roma Büyükelçiliği İkinci Katibi 3 Ekim 1981 Roma, İtalya ? ? ? Silahlı saldırı (tabanca) Saldırıda ağır yaralandı.
11 Kemalettin Kani Güngör Ottava Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri 8 Nisan 1982 Ottava, Kanada Raffic Balian (Bastirmadjian) ASALA Saldırıyı planlayan ve gerçekleştiren dört kişi 12 Mart 1984'te tutuklandı, 2 ila 9 yıl arasında hapis cezasına çarptırıldı. Silahlı saldırı (tabanca) Apartmanının kapalı garajında saldırıya uğrayan Güngör (d.1932) sağ omzundan ve sağ bacağından yaralandı. Boynundan aşağısı felç oldu.
12 Yurtsev Mıhçıoğlu Lizbon Büyükelçiliği Maslahatgüzarı 27 Temmuz 1983 Lizbon, Portekiz • Simon Yahneyan
• Sarkias Aprahamyan
• Vatch Navar Tagihityan
• Strak Onnik Agaminyan
• Ara Hosvel Harvikyan
Ermeni Devrimci Ordusu Hepsi saldırı esnasında öldürüldü. • Silahlı saldırı (otomatik silah)
• Patlayıcı
• Bkz. 1983 Türkiye'nin Lizbon Büyükelçiliği saldırısı
• Aynı saldırıda eşi hayatını kaybetti, oğlu yaralandı.
13 Atasay Mıhçıoğlu Lizbon Büyükelçiliği Maslahatgüzarının oğlu 27 Temmuz 1983 Lizbon, Portekiz • Simon Yahneyan
• Sarkias Aprahamyan
• Vatch Navar Tagihityan
• Strak Onnik Agaminyan
• Ara Hosvel Harvikyan
Ermeni Devrimci Ordusu Hepsi saldırı esnasında öldürüldü. • Silahlı saldırı (otomatik silah)
• Patlayıcı
• Bkz. 1983 Türkiye'nin Lizbon Büyükelçiliği saldırısı
• Aynı saldırıda annes hayatını kaybetti, babası yaralandı.
14 İsmail Pamukçu Tahran Büyükelçiliği Askeri Ataşe Yardımcısı, Başçavuş 28 Mart 1984 Tahran, İran Motosikletli iki fail ASALA Saldırganların kimliği tespit edilemedi. Silahlı saldırı (otomatik silah) • Bkz. 1984 Tahran saldırıları
• Otomobilinin yanındayken başından ve karnından vuruldu.
15 Hasan Servet Öktem Tahran Büyükelçiliği Başkatibi 28 Mart 1984 Tahran, İran İki fail ? Saldırganların kimliği tespit edilemedi. Silahlı saldırı (tabanca) • Bkz. 1984 Tahran saldırıları
• Evinden çıkarken omzundan vuruldu.
16 Coşkun Kırca Ottava Büyükelçisi 12 Mart 1985 Ottava, Kanada • Kevork Maraşlıyan
• Rafi Panos Titizyan
• Ohannes Nubaryan
Ermeni Devrimci Ordusu Ömür boyu hapis cezasına çarptırıldılar. 2010'da serbest bırakıldılar. Silahlı saldırı (otomatik silah) • Bkz. 1985 Türkiye'nin Ottawa Büyükelçiliği saldırısı
• Büyükelçilik baskınında Kanadalı bir koruma görevlisi öldürüldü.
17 Deniz Bölükbaşı Atina Büyükelçiliği Müsteşarı 16 Temmuz 1991 Atina, Yunanistan Belirsiz sayıda fail 17 Kasım Devrimci Örgütü Saldırganların kimliği tespit edilemedi. Bombalı saldırı Araç zırhlı olduğu için yaralı kurtuldu. Civardaki 10 araç kullanılamaz hale geldi.
18 Nilgün Keçeci Atina Büyükelçiliği İdari Ataşesi 16 Temmuz 1991 Atina, Yunanistan Belirsiz sayıda fail 17 Kasım Devrimci Örgütü Saldırganların kimliği tespit edilemedi. Bombalı saldırı Araç zırhlı olduğu için yaralı kurtuldu. Civardaki 10 araç kullanılamaz hale geldi.
19 Adil Yıldırım Atina Büyükelçiliği şoförü 16 Temmuz 1991 Atina, Yunanistan Belirsiz sayıda fail 17 Kasım Devrimci Örgütü Saldırganların kimliği tespit edilemedi. Bombalı saldırı Araç zırhlı olduğu için yaralı kurtuldu. Civardaki 10 araç kullanılamaz hale geldi.
20 Hüseyin Kerimoğlu Bağdat Büyükelçiliği Haberleşme Teknisyeni 11 Aralık 1993 Bağdat, Irak Belirsiz sayıda fail Halkın Mücahitleri Örgütü Katillerin kimliği açıklanmadı. Irak Dışişleri Bakanlığı ertesi yıl "katillerin beş yıl hapis cezasına çarptırıldığını" söyledi. HMÖ Türkiye'den özür diledi. Silahlı saldırı (otomatik silah) Aynı saldırıda Bağdat Büyükelçiliği İdari Ataşesi Çağlar Yücel öldürüldü.

Diğer suikast girişimleriDüzenle

# Suikast Girişimine Uğrayan Görevi Tarih Yer Saldırganın Adı Saldırganın Örgütü Saldırganın Akıbeti Saldırı Biçimi Not
1 Ömer Demirel Beyrut Büyükelçiliği Birinci Ataşesi 17 Şubat 1976 Beyrut, Lübnan Bir fail ? Saldırganın kimliği tespit edilemedi. Tabancayla ateş etme Demirel içinde bulunduğu sırada arabasına ateş edildi. Kimse yaralanmadı.
2 Zeki Kuneralp Madrid Büyükelçisi 2 Haziran 1978 Madrid, İspanya Üç saldırgan ESAK Saldırganların kimliği tespit edilemedi. Tabancayla ateş etme • Bkz. 1978 Madrid saldırısı
• Kuneralp, aracına yapılan saldırı sırasında olay yerinde olmadığı için sağ kurtuldu; fakat eşi, eniştesi ve şoförü hayatını kaybetti.
3 Alper Özmen Atina Büyükelçiliği İdari Ataşesinin oğlu 31 Temmuz 1980 Atina, Yunanistan Bir fail ASALA Saldırganın kimliği tespit edilemedi. Silahlı saldırı (otomatik silah) • Bkz. 1980 Atina saldırısı
• Alper Özmen yara almadan kurtuldu. Saldırı sırasında 13 yaşındaydı. Aynı saldırıda babası Galip Özmen ve ablası Neslihan Özmen hayatını kaybetti.
4 Ahmet Erbeyli Paris Büyükelçiliği Çalışma Müşaviri 13 Ocak 1981 Paris, Fransa Belirsiz sayıda fail ASALA Saldırganın kimliği tespit edilemedi. Soruşturma 21 Şubat 1981'de kapatıldı. Tuzaklı bomba Arabaya yerleştirilen bomba, Erbeyli (d.1932) arabasındayken patladı fakat Erbeyli yara almadan kurtuldu.
5 Işık Ünel Tahran Büyükelçiliği Ticaret Müşavir Yardımcısı 27 Mart 1984 Tahran, İran Sultan Gregorian Semaperdan ? Saldırı hazırlığındayken öldü. Tuzaklı bomba • Bkz. 1984 Tahran saldırıları
• Ünel'in aracına bomba yerleştirmeye çalışan bir kişi, bombanın erken patlaması sonucu öldü. Ünel yara almadı.
6 İbrahim Özdemir Tahran Büyükelçiliği İdari Ataşesi 28 Mart 1984 Tahran, İran İki fail ? Saldırı hazırlığındayken yakalandılar. İsimleri açıklanmadı. Silahlı saldırı (tabanca) • Bkz. 1984 Tahran saldırıları
• Özdemir'in evinin önünde bekleyen iki kişi gözaltına alındı. İran polisince yapılan sorguda Ermeni oldukları, silah taşıdıkları ve ceplerinde Türk diplomatların ev adreslerinin yer aldığı bir liste bulunduğu anlaşıldı.
7 İhsan Yiğit Tahran Büyükelçiliği İdari Ataşesi 11 Nisan 1984 Tahran, İran ? ? Saldırgan(lar)ın kimliği tespit edilemedi. Silahlı saldırı (tabanca) • Bkz. 1984 Tahran saldırıları
8 Şadiye Yönder Tahran Büyükelçiliği Sözleşmeli Sekreteri 28 Nisan 1984 Tahran, İran İki fail ASALA Saldırganların kimliği tespit edilemedi. Silahlı saldırı (tabanca) • Bkz. 1984 Tahran saldırıları
• Yara almadan kurtuldu. Aynı saldırıda eşi Işık Yönder öldürüldü.
9 Bedrettin Tunabaş Budapeşte Büyükelçisi 19 Aralık 1991 Budapeşte, Macaristan Bir fail ASALA ? Silahlı saldırı (tabanca) Tunabaş, aracı kurşun geçirmez zırha sahip olduğu için yara almadan kurtuldu.

Ayrıca bakınızDüzenle

NotlarDüzenle

1.^ Saldırıyı iki grup daha üstlense de resmi yetkililer açıklamalarında fail olarak ASALA'yı gösterdiler.

KaynakçaDüzenle