Osmanlı-Sırp çatışmalarının listesi

Vikimedya liste maddesi

Osmanlı-Sırp savaşları veya Türk-Sırp savaşları çeşitli Sırp devletleri ve Osmanlı İmparatorluğu arasında Osmanlı'nın Balkanlara genişlemesinden, I.Dünya Savaşı'na kadar geçen sürede olan savaşlar ve Yugoslav savaşları (modern Türkiye'nin dahil olduğu kadarıyla) sırasındaki çatışmalar yer almaktadır.

Osmanlı-Sırp savaşları
TarihEkim 1352 – 30 Mayıs 1913 (560 yıl, 7 ay)
Bölge
Sebep
  • Osmanlıların balkanlara hakim olma isteği
  • Sırpların Türklerden bağımsızlık kazanma isteği
Sonuç
  • Sırbistan yüzyıllarca Türk egemenliğinde kaldı.
  • Sırbistan bağımsızlık elde etti.
  • Taraflar
    Fictitious Ottoman flag 2.svg Osmanlı İmparatorluğu

    Flag of the Serbian Empire, reconstruction.svg Sırp İmparatorluğu

    Coat of arms of Moravian Serbia.svgSırbistan Prensliği (Orta Çağ)

    Despot of Serbia.pngSırp Despotluğu

    Sırp isyancıları

    Civil flag of Serbia.svgSırbistan Prensliği (1817-1882)

    Flag of Serbia (1882–1918).svgSırbistan Krallığı

    Destekleyenler:

     Kutsal Roma İmparatorluğu

     Macaristan

    Rus Çarlığı sonrasında  Rus İmparatorluğu

    Yunan isyancıları

    OrtaçağDeğiştir

    Erken karşılaşmalar
    Sırp İmparatorluğunun Düşüşü
    Sırp Despotluğu
    • 1402'de Tripolje Muharebesi
    • 1412'de Novo Brdo Kuşatması
    • 1425'te Sırbistan'a Osmanlı akınları
    • 1427'de Sırbistan'a Osmanlı akınları
    • 1437'de Sırbistan'a Osmanlı akınları
    • 1438'de Sırbistan'a Osmanlı akınları
    • Sırbistan'a Osmanlı akınları (1439–44)
    • Varna Haçlı Seferi
    • Sırbistan'a Osmanlı akınları (1454–55)
      • 1454 Alacahisar Muharebesi
      • 1454 Leskofça Muharebesi
    • 1456'da Osmanlı işgali ve Sırbistan'ın fethi

    1471'de Sırbistan Despotluğu, Macaristan'ın vasalı haline gelerek yeniden kuruldu. 1540'ta çökene kadar, sürekli olarak Türklerle savaştı. Devlet, Macaristan Krallığı'na destek ve yardımcı birlikler sağladı.

    Osmanlı dönemiDeğiştir

    Osmanlı Sırbistanı

    Sırp İsyanlarıDeğiştir

    İlk Sırp Ayaklanması
    • Drlupa Muharebesi
    • Svileuva Muharebesi
    • Adakale Muharebesi
    • Jagodina Muharebesi
    • İvankovaç Muharebesi (18 Ağustos 1805)
    • Rudnik Muharebesi
    • Vrbica Muharebesi
    • Mişar Muharebesi (12–15 Ağustos 1806)
    • Deligrad Muharebesi (Aralık 1806)
    • Belgrad Kuşatması (1806)
    • Belgrad'ın Kurtuluşu (1807)
    • Malajnica ve Štubik Muharebeleri
    • Çegar Muharebesi (15 Nisan - 31 Mayıs 1809)
    • Jasika Muharebesi
    • Prahovo Muharebesi
    • Drina Muharebesi (1810)
    • Varvarin Muharebesi
    • Tičar Muharebesi
    • Lozniçe Muharebesi
    • Mačva Muharebesi
    • Ravnje Muharebesi

    Hadži Prodan İsyanı

    İkinci Sırp Ayaklanması
    • Ljubić Muharebesi
    • Čačak Muharebesi
    • Palez Muharebesi
    • Pasarofça Muharebesi
    • Dublje Muharebesi

    19. yüzyılDeğiştir

    Modern çağDeğiştir

    Ayrıca bakınızDeğiştir

    KaynaklarDeğiştir