Hatice Aslan

Hatice Aslan (20 Şubat 1962, Sivas - ), Türk oyuncu.

Hatice Aslan
Doğum 20 Şubat 1962 (1962-02-20) (60 yaşında)
Sivas, Türkiye
Milliyet Türk
Vatandaşlık  Türkiye
Meslek Oyuncu
Evlilik Hakkı Ergök
Renan Kaleli
Çocuk(lar) Ekin Ergök (1986)

İstanbul Devlet Tiyatrosu sanatçısıdır. Ferhunde Hanımlar ve En Son Babalar Duyar dizilerindeki ve Nuri Bilge Ceylan'ın yönettiği Üç Maymun filminde canlandırdığı roller ile tanınır.

HayatıDüzenle

1962’de Sivas’ta doğdu. Babası Devlet Demiryolları memuru Halife Aslan, annesi ev hanım Rahime Aslan'dır. Dokuz çocuklu bir ailesinin altıncı çocuğudur.[1] Hatice Aslan, ortaöğrenimini Sivas Lisesi'nde tamamladıktan sonra Ankara Devlet Konservatuvarı’nda Tiyatro bölümünde yükseköğrenim gördü.

Mezun olduğu yıl Ankara Devlet Tiyatrosu'nda göreve başladı. İlk rolü, 1983-1984 sezonunda Nezihe Araz’ın yazdığı, Kenan Işık’ın yönettiği “Bozkır Güzellemesi” oyununda canlandırdığı Gülizar karkateri idi[2]. 1986-1992 yılları arasında İzmir Devlet Tiyatrosu’nda görev aldı.

1992 yılında Ankara Devlet Tiyatrosu’na döndü. Aynı dönemde dizi oyunculuğuna başladı ve Türkiye'de yayımlanan ilk günlük televizyon dizisi olan Ferhunde Hanımlar adlı dizide rol aldı. Bu dizide 1993-1999 arasında Necla karakterini canlandırdı ve bu rolüyle meşhur oldu.[3]

Ankara Devlet Tiyatrosu'nun 1995'te sahnelemeye başladığı “Azizname 95” adlı oyunda oynadı. Oyun yazarı Yücel Erten'in rejisiyle sahnlenen oyun, beş yıl boyunca yurt içi ve yurt dışı pek çok turnede kapalı gişe oynadı. [4]

2000 yılında İstanbul Devlet Tiyatrosu’na atanan oyuncu, “Küçük Adam Ne Oldu Sana” oyunuyla 6. Afife Jale Ödülleri’nde Yılın En İyi Yardımcı Kadın Oyuncusu ödülüne aday gösterildi.[5] İstanbul Devlet Tiaytrosu'nda Sevgi Sanlı’nın yazdığı “Kaygusuz Abdal” ve Melih Cevdet Anday’ın “Ölümsüzler” oyunlarının ardından Devlet Tiyatroları’ndan emekli oldu.

2008-2009 tiyatro sezonunda DOT Tiyatro’nun sahnlediği 16 kısa oyundan oluşan “Vur/Yağmala/Yeniden” epik oyun serisinde Mahşer bölümünde yer aldı.[6] İngiliz yazar Simon Stephens'in Tiyatro Dot'ta sahnelenen “Pornografi” adlı oyununda oynadı.[7] 2015-2016 sezonunda Craft Tyatrosu’nda Dario Fo’nun kadın öykülerinden oluşan “Hepimizin Öyküsü Aynı” oyununda Bir Ana’yı oynadı ve bu oyundaki performansı ile 21. Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Oyuncu Ödülleri’nde "Seçici Kurul Özel Ödülü”ne değer görüldü.

Tiyatroculuğun yanı sıra Türk televizyon dizilerinde oyunculuk yaptı. En Son Babalar Duyar, Kınalı Kar, Düğün Şarkıcısı, Lale Devri rol aldğı dizilerden bazılarıdır.

2008'de, Nuri Bilge Ceylan'ın dördüncü uzun metrajlı filmi olan Üç Maymun'da baş kadın karakter Hacer'i canlandırdı. Bu filmdeki rolüyle 7. River Run Uluslararası Film Festivali’nde, 2. Yeşilçam Ödülleri’nde ve 41. SİYAD Türk Sineması Ödülleri’nde En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'nü aldı.

Mustafa Nuri Sezer'in çektiği 2011 yapımı Vücut filmiyle de 18. Altın Koza Film Festivali’nde yine En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'nü aldı.[8]

Tiyatro oyunlarıDüzenle

FilmografisiDüzenle

Televizyon
Yıl Yapım Rol Notlar
1992 Elif'in Rüyaları - Yardımcı oyuncu
1993 Deli Balta Rosa Yardımcı oyuncu
1993-1999 Ferhunde Hanımlar Necla Yardımcı oyuncu
2002-2006 En Son Babalar Duyar Hülya Başrol oyuncusu
2002 Kınalı Kar Leyla Yardımcı oyuncu
2003 Hürrem Sultan Mahidevran Sultan Yardımcı oyuncu
2003 A. G. A Yardımcı oyuncu
2003 Hırçın Menekşe Pelin Yardımcı oyuncu
2007 Güzel Günler Feride Yardımcı oyuncu
2008 Düğün Şarkıcısı Şükran Yardımcı oyuncu
2009 Masumlar Necla Yardımcı oyuncu
2009-2010 Samanyolu Belkıs Başrol oyuncusu
2010-2014 Lale Devri Zümrüt Taşkıran Başrol oyuncusu
2014 Bugünün Saraylısı Türkan Yardımcı oyuncu
2015 Ayrılsak da Beraberiz Mehveş Başrol oyuncusu
2015-2016 Mayıs Kraliçesi Asu Aytekin Başrol oyuncusu
2017 Adı: Zehra Şule Başrol oyuncusu
2018 Bir Deli Rüzgar Melike Candan Başrol oyuncusu
2019 Kuzgun Meryem Başrol oyuncusu
2020-2021 Zümrüdüanka Ülfet Kuloğlu Başrol oyuncusu
2021 Cam Tavanlar Süreyya Başrol oyuncusu
2021-2022 Annemizi Saklarken Benan Demir Başrol oyuncusu
İnternet dizi ve filmleri
Yıl Yapım Rol Notlar
2020 Alef Semiha Yardımcı oyuncu
2021 Hamlet Nazan Yardımcı oyuncu
2022 Özel Ders
Sinema
Yıl Yapım Rol Notlar
2007 Bayrampaşa: Ben Fazla Kalmayacağım Hatice Yardımcı oyuncu
2008 Üç Maymun Hacer Başrol oyuncusu
2009 Kıskanmak Feriha Yardımcı oyuncu
2009 Şark Oyunları Işıl'ın Annesi Yardımcı oyuncu
2012 Vücut Leyla Başrol oyuncusu
2014 9on Nermin Yardımcı oyuncu
2021 Anadolu Leoparı Tezer Başrol oyuncusu
2022 Kurak Günler Yardımcı oyuncu
Yakında Annesinin Kuzusu[9] Başrol oyuncusu

ÖdülleriDüzenle

Yıl Ödül veren organizasyon Kategori Proje
2009 7. River Run Uluslararası Film Festivali En İyi Kadın Oyuncu Üç Maymun
41. SİYAD Türk Sineması Ödülleri En İyi Kadın Oyuncu Üç Maymun
2. Yeşilçam Ödülleri En İyi Kadın Oyuncu Üç Maymun
2011 18. Adana Altın Koza Film Şenliği En İyi Kadın Oyuncu Vücut
2016 21. Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Oyuncu Ödülleri Seçici Kurul Özel Ödülü Hepimizin Öyküsü Aynı, Craft Tiyatro

KaynakçaDüzenle

  1. ^ Arman, Ayşe (28 Nisan 2012). "Ben senin gördüğün şeyi yaşamıyorum". Hurriyet.com.tr. 13 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2022. 
  2. ^ "Rol çalmadım". Hurriyet.com.tr. 22 Maysı 2008. 13 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2022.  Tarih değerini gözden geçirin: |tarih= (yardım)
  3. ^ ""Sete elimizde bavulla geliyorduk"". Medya Gazete. 23 Aralık 2021. 13 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2022. 
  4. ^ "Alacakaranlığımızın mizah dolu hikayesi: Azizname". Cumhuriyet.com.tr. 25 Aralık 2019. 13 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2022. 
  5. ^ "Adaylar / 2002 | Kazananlar ve Adaylar / 2002". afife.org. 26 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2022. 
  6. ^ "Dotbilsarda projesinin 6. gösterisi iki ayrı oyunculuk resitali". Evrensel.net. 26 Nisan 2009. 13 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2022. 
  7. ^ "'Pornografi' başlıyor". Hurriyet.com.tr. 17 Kasım 2009. 13 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2022. 
  8. ^ Araştırmaları, Türk Sineması. "TSA Türk Sineması Araştırmaları-Beta". www.tsa.org.tr (İngilizce). 11 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2022. 
  9. ^ "Umut Evirgen yeni filminin çekimlerine başladı". Birsen Altuntaş. 24 Mayıs 2022. 24 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2022. 

Dış bağlantılarDüzenle