Ana menüyü aç

Gülistan Güzey

Gülistan Güzey, (asıl adı Gülistan Cemali Güzey, d. 17 Mayıs 1927, ö. 6 Mart 1987, İstanbul), Türk tiyatro ve sinema sanatçısı.

Gülistan Güzey
Gulistan-guzey.jpg
Gülistan Güzey
Doğum 17 Mayıs 1927
İstanbul, Türkiye Türkiye
Ölüm 6 Mart 1987 (59 yaşında)
İstanbul
Meslek Tiyatro ve sinema oyuncusu
Etkin yıllar 1943-1984
Evlilik Ümit Deniz
Kamil Cemali

Henüz 6 aylık iken babasını kaybetti. Parmakkapı 29'uncu İlkokul'dan sonra Beyoğlu İkinci Ortaokulunda okudu. Son sınıfta okurken gazetelerde ' Şehir Tiyatrosu kadın artist namzedi arıyor' diye bir ilan görür.

Güzey o günleri şöyle anlatıyor: ''50 kişi imtihana girdik Perihan Tedü ile kazandık. Sonra hemen kadroya girdik. 1943 'te 100 lira aylık önemliydi. Annem önce bir hafta yüzüme bakmadı. Tiyatroya girdiğim 1943 yılında Dertli Pınar filmiyle sinemaya başladım. 44'te oynadığım Hürriyet Apartmanı büyük sükse yaptı. Şimdiki Lüks sinemasında uzun süre gösterildi. Bu filmdeki başrol için o zman 300 lira almıştım. Filmin başarısı üzerine Necip Erses 200 lira ekstra prim verdi. Sonra zaten piyesler birbirini kovaladı''.

Güzey, ilk evliliğini 1946 yılında gazeteci Ümit Deniz ile yapmış ve 1951'de biten bu evlilikten 1947 yılında bir oğlu olmuştu. Bu yüzden bazı filmlerde soyadı Deniz diye geçer. 1953 yılında sinemacı Kamil Cemali ile evlenir. Bu evlilik ise 6 yıl kadar sürer ve çift boşanır.

Birçok filmde başrol olan Güzey 1964'te sinemaya ara verir. 4 yıl sonra Ülkü Erakalın'ın yönettiği Paydos adlı film ile tekrar dönüş yapar sinemaya. O tarihten sonra başrol yerine teyze rollerinde çıkmaya başlar. Bir süre sonra sinemaya ara verir. Üçüncü evliliğini iş adamı Suat Baydur ile yapar. Lakin aradığı sevgiyi yine bulamaz ve boşanır. 74'te oğlu Müfit doğar.

Gülistan Güzey, 6 Mart 1987 tarihinde yaşadığı mutsuz evlilikler ve sinema sektörünün ilgisizliği onu üzüntü içerisine sokar. Üzüntüden dolayı Akciğer Kanserine yakalanır. Akciğer kanseri nedeniyle vefat etmiştir. Sanatçının naaşı vefatından sonra bir süre yoğun kar yağışı nedeniyle defnedilemez. Ancak 14 Mart 1987 tarihinde Zincirlikuyu Mezarlığı 'na defnedilebilmiştir.

FilmografisiDüzenle

  • Yabancı - 1984
  • Taçsız Kraliçe - 1984
  • Gazap Rüzgarı - 1982
  • Gülünüz Güldürünüz 1977
  • Şıpsevdi - 1977
  • Acı Hayat - 1973
  • Kurt Yemini - 1973
  • Elbet Birgün Buluşacağız - 1973
  • Yirmi Yıl Sonra - 1972
  • Tanrı Misafiri - 1972
  • Asi Gençler - 1972
  • Üç Sevgili - 1972
  • Unutulan Kadın - 1971
  • Bütün Anneler Melektir - 1971
  • Bir Genç Kızın Romanı - 1971
  • Yarın Ağlayacağım - 1971
  • Fakir Aşıkların Romanı - 1971
  • Yağmur - 1971
  • Ali Cengiz Oyunu - 1971
  • Beklenen Şarkı - 1971
  • Pamuk Prenses Ve 7 Cüceler - 1970
  • Söz Müdafanın - 1970
  • Zindandan Gelen Mektup - 1970
  • Saadet Güneşi - 1970
  • Hüzünlü Aşk - 1969
  • Uykusuz Geceler - 1969
  • Kezban - 1968
  • Paydos - 1968
  • Katip / Üsküdar'a Giderken - 1968
  • Hırsız Kız - 1968
  • Kadın Asla Unutmaz - 1968
  • Bir Şoförün Gizli Defteri - 1967
  • Sayın Bayan - 1963
  • Akasyalar Açarken - 1962
  • Bir Yetimenin Hasreti - 1961
  • Doğmadan Ölenler - 1961
  • Şafakta Buluşalım - 1961
  • Hancı - 1961
  • Gece Ve Gündüz - 1960
  • Zehir Ali - 1959
  • Garipler Sokağı - 1959
  • Kendi Düşen Ağlamaz - 1959
  • Ömrüm Böyle Geçti - 1959
  • Allı Yemeni - 1958
  • Sokak Çocuğu - 1958
  • Bir Dilim Ekmek - 1958
  • Kelepçe - 1958
  • Hata / Bırakın Ağlayım - 1957
  • Sönen Yıldız - 1956
  • Yangın - 1956
  • Katibim - 1956
  • Kadın Severse - 1955
  • Artık Çok Geç - 1955
  • Ebediyete Kadar - 1955
  • Irz Düşmanları - 1955
  • Aramızda Yaşıyamazsın - 1954
  • Katil - 1953
  • Çakırcalı Mehmet Efe'nin Definesi - 1952
  • Kanun Namına - 1952
  • Kahpenin Kızı - 1952
  • İngiliz Kemal Lawrence'e Karşı - 1952
  • Tanrı Şahidimdir - 1951
  • Allahaısmarladık - 1951
  • İstanbul Kan Ağlarken - 1951
  • Yavuz Sultan Selim Ve Yeniçeri Hasan - 1951
  • Çakırcalı Mehmet Efe - 1950
  • Ölünceye Kadar Seninim - 1949
  • Hülya - 1947
  • Karanlık Yollar - 1947
  • Sonsuz Acı - 1946
  • Yayla Kartalı - 1945
  • Köroğlu - 1945
  • Hürriyet Apartmanı - 1944
  • Dertli Pınar - 1943

Dış bağlantılarDüzenle