Gülistan Güzey

Türk oyuncu

Gülistan Güzey, ya da kimlik adıyla Gülistan Cemali Güzey(17 Mayıs 1927 - 6 Mart 1987), Türk tiyatro ve sinema sanatçısıdır.

Gülistan Güzey
Gulistan-guzey.jpg
Gülistan Güzey
Doğum 17 Mayıs 1927
İstanbul, Türkiye
Ölüm 6 Mart 1987 (59 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Ölüm sebebi Akciğer kanseri
Defin yeri Zincirlikuyu Mezarlığı, İstanbul
Milliyet Türk
Vatandaşlık  Türkiye
Meslek Oyuncu
Etkin yıllar 1943-1984
Evlilik Ümit Deniz
Kamil Cemali

HayatıDüzenle

Henüz 6 aylıkken babasını kaybetti. Parmakkapı 29'uncu İlkokul'dan sonra Beyoğlu İkinci Ortaokulunda okudu. Son sınıfta okurken gazetelerde 'Şehir Tiyatrosu kadın artist namzedi arıyor' diye bir ilan görür.

Güzey o günleri şöyle anlatıyor: ''50 kişi imtihana girdik Perihan Tedü ile kazandık. Sonra hemen kadroya girdik. 1943 'te 100 lira aylık önemliydi. Annem önce bir hafta yüzüme bakmadı. Tiyatroya girdiğim 1943 yılında Dertli Pınar filmiyle sinemaya başladım. 44'te oynadığım Hürriyet Apartmanı büyük sükse yaptı. Şimdiki Lüks Sinemasında uzun süre gösterildi. Bu filmdeki başrol için o zaman 300 lira almıştım. Filmin başarısı üzerine Necip Erses 200 lira ekstra prim verdi. Sonra zaten piyesler birbirini kovaladı''.

Güzey, ilk evliliğini 1946 yılında gazeteci Ümit Deniz ile yapmış ve 1951'de biten bu evlilikten 1947 yılında bir oğlu olmuştu. Bu yüzden bazı filmlerde soyadı Deniz diye geçer. 1953 yılında sinemacı Kamil Cemali ile evlenir. Bu evlilik ise 6 yıl kadar sürer ve çift boşanır.

Birçok filmde başrol olan Güzey 1964'te sinemaya ara verir. 4 yıl sonra Ülkü Erakalın'ın yönettiği Paydos adlı film ile tekrar dönüş yapar sinemaya. O tarihten sonra başrol yerine teyze rollerinde çıkmaya başlar. Bir süre sonra sinemaya ara verir. Üçüncü evliliğini iş insanı Suat Baydur ile yapar. Lakin aradığı sevgiyi yine bulamaz ve boşanır. 74'te oğlu Müfit doğar.

Özel hayatı ve ölümüDüzenle

Gülistan Güzey, 6 Mart 1987 tarihinde yaşadığı mutsuz evlilikler ve sinema sektörünün ilgisizliği onu üzüntü içerisine sokar. Üzüntüden dolayı akciğer kanserine yakalanır. Akciğer kanseri nedeniyle ölmüştür. Sanatçının naaşı vefatından sonra bir süre yoğun kar yağışı nedeniyle defnedilemez. Ancak 14 Mart 1987 tarihinde Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedilebilmiştir.

FilmografiDüzenle

  • 1943: Dertli Pınar
  • 1944: Hürriyet Apartmanı
  • 1945: Köroğlu
  • 1945: Yayla Kartalı
  • 1946: Sonsuz Acı
  • 1947: Hülya
  • 1947: Karanlık Yollar
  • 1949: Ölünceye Kadar Seninim
  • 1950: Çakırcalı Mehmet Efe
  • 1951: Yavuz Sultan Selim ve Yeniçeri Hasan
  • 1951: Allahaısmarladık
  • 1951: İstanbul Kan Ağlarken
  • 1951: Tanrı Şahidimdir
  • 1952: İngiliz Kemal Lawrence'e Karşı
  • 1952: Çakırcalı Mehmet Efe'nin Definesi
  • 1952: Kahpenin Kızı
  • 1952: Kanun Namına
  • 1953: Katil
  • 1954: Aramızda Yaşıyamazsın
  • 1955: Artık Çok Geç
  • 1955: Ebediyete Kadar
  • 1955: Irz Düşmanları
  • 1955: Kadın Severse
  • 1956: Katibim
  • 1956: Sönen Yıldız
  • 1956: Yangın
  • 1957: Hata / Bırakın Ağlayım
  • 1958: Allı Yemeni
  • 1958: Bir Dilim Ekmek
  • 1958: Kelepçe
  • 1958: Sokak Çocuğu
  • 1959: Garipler Sokağı
  • 1959: Kendi Düşen Ağlamaz
  • 1959: Ömrüm Böyle Geçti
  • 1959: Zehir Ali
  • 1960: Gece Ve Gündüz
  • 1961: Bir Yetimenin Hasreti
  • 1961: Doğmadan Ölenler
  • 1961: Hancı
  • 1961: Şafakta Buluşalım
  • 1962: Akasyalar Açarken
  • 1963: Sayın Bayan
  • 1967: Bir Şoförün Gizli Defteri
  • 1968: Kezban
  • 1968: Hırsız Kız
  • 1968: Kadın Asla Unutmaz
  • 1968: Katip / Üsküdar'a Giderken
  • 1968: Paydos
  • 1969: Hüzünlü Aşk
  • 1969: Uykusuz Geceler
  • 1970: Pamuk Prenses ve 7 Cüceler
  • 1970: Saadet Güneşi
  • 1970: Söz Müdafanın
  • 1970: Zindandan Gelen Mektup
  • 1971: Fakir Aşıkların Romanı
  • 1971: Ali Cengiz Oyunu
  • 1971: Beklenen Şarkı
  • 1971: Bir Genç Kızın Romanı
  • 1971: Bütün Anneler Melektir
  • 1971: Unutulan Kadın
  • 1971: Yağmur
  • 1971: Yarın Ağlayacağım
  • 1972: Üç Sevgili
  • 1972: Asi Gençler
  • 1972: Tanrı Misafiri
  • 1972: Yirmi Yıl Sonra
  • 1973: Acı Hayat
  • 1973: Elbet Birgün Buluşacağız
  • 1973: Kurt Yemini
  • 1977: Gülünüz Güldürünüz
  • 1977: Şıpsevdi
  • 1982: Gazap Rüzgarı
  • 1984: Taçsız Kraliçe
  • 1984: Yabancı

KaynakçaDüzenle

Dış bağlantılarDüzenle