Ana menüyü aç

FIFA ülke kodları listesi

Vikimedya liste maddesi

FIFA, üyesi olan ve olmayan her bir ülkeye (FIFA Trigrammeadıyla da anılan) üç harfli birer kod verir. Bunlar FIFA ve onun kıtasal konfederasyonları (AFC, CAF, CONCACAF, CONMEBOL, OFC ve UEFA) tarafından ülkelerin ve bağımsız bölgelerin adlarının kısaltması olarak resmî müsabakalarda kullanılan resmî kodlardır.

FIFA üyeleriDüzenle

Şu an kayıtlı 208 FIFA üyesinin her birinin kendine has bir kodu vardır.

Ülke Kod
  Afganistan AFG
  Arnavutluk ALB
  Cezayir ALG
  Amerikan Samoası ASA
  Andorra AND
  Angola ANG
  Anguilla AIA
  Antigua ve Barbuda ATG
  Arjantin ARG
  Ermenistan ARM
  Aruba ARU
  Avustralya AUS
  Avusturya AUT
  Azerbaycan AZE
  Bahamalar BAH
  Bahreyn BHR
  Bangladeş BAN
  Barbados BRB
  Beyaz Rusya BLR
  Belçika BEL
  Belize BLZ
  Benin BEN
  Bermuda BER
  Bhutan BHU
  Bolivya BOL
  Bosna-Hersek BIH
  Botsvana BOT
  Brezilya BRA
  Britanya Virjin Adaları VGB
  Brunei BRU
  Bulgaristan BUL
  Burkina Faso BFA
  Burundi BDI
  Kamboçya CAM
  Kamerun CMR
  Kanada CAN
  Yeşil Burun Adaları CPV
  Cayman Adaları CAY
  Orta Afrika Cumhuriyeti CTA
  Çad CHA
  Şili CHI
  Çin CHN
  Tayvan TPE
  Kolombiya COL
  Komorlar COM
  Kongo Cumhuriyeti CGO
  Kongo DC COD
  Cook Adaları COK
  Kosta Rika CRC
  Fildişi Sahili CIV
  Hırvatistan CRO
  Küba CUB
Ülke Kod
  Kıbrıs Cumhuriyeti CYP
  Çekya CZE
  Danimarka DEN
  Cibuti DJI
  Dominika DMA
  Dominik Cumhuriyeti DOM
  Ekvador ECU
  Mısır EGY
  El Salvador SLV
  İngiltere ENG
  Ekvator Ginesi EQG
  Eritre ERI
  Estonya EST
  Etiyopya ETH
  Faroe Adaları FRO
  Fiji FIJ
  Finlandiya FIN
  Fransa FRA
  Gabon GAB
  Gambiya GAM
  Gürcistan GEO
  Almanya GER
  Gana GHA
  Yunanistan GRE
  Grenada GRN
  Guam GUM
  Guatemala GUA
  Gine GUI
  Gine-Bissau GNB
  Guyana GUY
  Haiti HAI
  Honduras HON
  Hong Kong HKG
  Macaristan HUN
  İzlanda ISL
  Hindistan IND
  Endonezya IDN
  İran IRN
  Irak IRQ
  İsrail ISR
  İtalya ITA
  Jamaika JAM
  Japonya JPN
  Ürdün JOR
  Kazakistan KAZ
  Kenya KEN
  Kuzey Kore PRK
  Güney Kore KOR
  Kuveyt KUW
  Kırgızistan KGZ
  Laos LAO
  Letonya LVA
Ülke Kod
  Lübnan LIB
  Lesotho LES
  Liberya LBR
  Libya LBY
  Lihtenştayn LIE
  Litvanya LTU
  Lüksemburg LUX
  Makao MAC
  Kuzey Makedonya MKD
  Madagaskar MAD
  Malavi MWI
  Malezya MAS
  Maldivler MDV
  Mali MLI
  Malta MLT
  Moritanya MTN
  Mauritius MRI
  Meksika MEX
  Moldova MDA
  Moğolistan MGL
  Karadağ MNE
  Montserrat MSR
  Fas MAR
  Mozambik MOZ
  Myanmar MYA
  Namibya NAM
  Nepal NEP
  Hollanda NED
  Hollanda Antilleri ANT
  Yeni Kaledonya NCL
  Yeni Zelanda NZL
  Nikaragua NCA
  Nijer NIG
  Nijerya NGA
  Kuzey İrlanda NIR
  Norveç NOR
  Umman OMA
  Pakistan PAK
  Filistin PLE
  Panama PAN
  Papua Yeni Gine PNG
  Paraguay PAR
  Peru PER
  Filipinler PHI
  Polonya POL
  Portekiz POR
  Porto Riko PUR
  Katar QAT
  İrlanda IRL
  Romanya ROU
  Rusya RUS
  Ruanda RWA
Ülke Kod
  Saint Kitts ve Nevis SKN
  Saint Lucia LCA
  Saint Vincent ve Grenadinler VIN
  Samoa SAM
  San Marino SMR
  São Tomé ve Príncipe STP
  Suudi Arabistan KSA
  İskoçya SCO
  Senegal SEN
  Sırbistan SRB
  Seyşeller SEY
  Sierra Leone SLE
  Singapur SIN
  Slovakya SVK
  Slovenya SVN
  Solomon Adaları SOL
  Somali SOM
  Güney Afrika RSA
  İspanya ESP
  Sri Lanka SRI
  Sudan SUD
  Surinam SUR
  Esvatini SWZ
  İsveç SWE
  İsviçre SUI
  Suriye SYR
  Tahiti TAH
  Tacikistan TJK
  Tanzanya TAN
  Tayland THA
  Doğu Timor TLS
  Togo TOG
  Tonga TGA
  Trinidad ve Tobago TRI
  Tunus TUN
  Türkiye TUR
  Türkmenistan TKM
  Turks ve Caicos Adaları TCA
  Uganda UGA
  Ukrayna UKR
  Birleşik Arap Emirlikleri UAE
  Amerika USA
  Uruguay URU
  ABD Virjin Adaları VIR
  Özbekistan UZB
  Vanuatu VAN
  Venezuela VEN
  Vietnam VIE
  Galler WAL
  Yemen YEM
  Zambiya ZAM
  Zimbabve ZIM

FIFA ya da konfederasyonlar tarafından FIFA üyesi olmayan ülkeler için kullanılan kodlarDüzenle

Aşağıdaki kodlar, FIFA'ya bağlı olmayan ülkeleri veya bağımlı bölgeleri belirtmektedir ancak, bu ülkelerin kodları FIFA'nın sonuçları gösterdiği veritabanında ya da ilgili konfederasyon sitesinde düzenli olarak bulunmaktadır.

Ülke Kod
  Fransız Guyanası 2 GYF
  Guadeloupe 2 GPE
  Martinik 2 MTQ3
Ülke Kod
  Réunion 1 REU
  Sint Maarten 2 SXM
  Zanzibar 1 ZAN
  • 1 CAF'a bağlı üye.
  • ² CONCACAF üyeleri.
  • ³ CONCACAF Martinik, MQE olarak da kullanılabilir.

Düzensiz kodlarDüzenle

Aşağıdaki kodlar günümüzde FIFA'ya üye olmayan ülkelere ya da bağımsız bölgelere atfedilmiştir. Bu ülkelerin veya bölgelerin üye veya kısmî üye oldukları kendi bölgesel konfederasyonlarınca kullanılan, buna rağmen FIFA'nın tebliğlerinde düzenli olarak kullanılmayan kodlardır.

Ülke Kod
  Mikronezya Federal Devletleri 2 FSM
  Niue 2 NIU
  Kuzey Mariana Adaları 2 NMI
  Palau 2 PLW
  Saint-Martin1 SMT
  Tuvalu 2 TUV
  • 1 CONCACAF üyesi (Saint-Martin)
  • ² OFC'ye bağlı üye (Mikronezya, Niue, Kuzey Mariana Adaları, Palau, Tuvalu)

Kullanılmayan ülke kodlarıDüzenle

Aşağıdaki kodlar bir ülkenin varlığı sona erdiğinden, adının değiştirildiğinden, kodunun değiştirilmesinden ya da başka bir ülkenin bir parçası olmasından dolayı kullanımlarına son verilmiş kodlardır.

Ülke Kod
  Aden ADE
  Britanya Guyanası BGU
  Britanya Hondurası BHO
  Britanya Hindistanı BIN
  Bohemya BOH
  Burkina Faso BUR
  Orta Afrika Cumhuriyeti CAF
  Seylan CEY
  Bağımsız Devletler Topluluğu CIS
  Kongo-Kinşasa CKN
  Kongo-Brazzaville COB
  Curaçao CUR
  Çekoslovakya TCH
  Dahomey DAH
  Hollanda Doğu Hint Adaları DEI
  Doğu Almanya DDR
  Altın Sahili GOC
  Surinam NGY
  Yeni Hebridler HEB
  Kuzey Borneo NBO
Ülke Kod
  Kuzey Vietnam VNO
  Kuzey Yemen NYE
  Kuzey Rodezya NRH
  Filistin/Eretz İsrail PAL
  Rodezya RHO
  Saar SAA
  Sırbistan-Karadağ SCG
  Siyam SIA
  Güney Rodezya SRH
  Güney Vietnam VSO
  Güney Yemen SYE
  Sovyetler Birliği URS
  Tanganyika TAA
  Tayvan TAI
  Birleşik Arap Cumhuriyeti UAR
  Yukarı Volta UPV
  Batı Almanya FRG
  Batı Samoa WSM
  Yugoslavya YUG
  Zaire ZAI

FIFA, IOC ve ISO farklılıklarıDüzenle

Pek çok FIFA kodu Uluslararası Olimpiyat Komitesi ülke kodları ile aynı şekilde Olimpiyat Oyunlarında kullanılsa bile, hâlâ bazı tutarsızlıklar vardır:

Ülke FIFA IOC ISO
Antigua ve Barbuda ATG ANT ATG
Bahreyn BHR BRN BHR
Barbados BRB BAR BRB
Belize BLZ BIZ BLZ
Britanya Virgin Adaları VGB IVB VGB
Burkina Faso BFA BUR BFA
Orta Afrika Cumhuriyeti CTA CAF CAF
Hırvatistan CRO CRO HRV
El Salvador SLV ESA SLV
Ekvator Ginesi EQG GEQ EQG
Gine-Bissau GNB GBS GNB
Endonezya IDN INA IDN
İran IRN IRI IRN
Letonya LVA LAT LVA
Libya LBY LBA LBY
Malavi MWI MAW MWI
Hollanda NED NED NLD
Hollanda Antilleri ANT AHO ANT
Nijerya NGA NGR NGA
Filistin PLE PLE PSE
Slovenya SVN SLO SVN
ABD Virgin Adaları VIR ISV VIR
Vietnam VIE VIE VMN

Bir de bazı ülkeler FIFA'ya üye olmalarına karşın Uluslararası Olimpiyat Komitesi'ne üye olmayabilirken, bunun tersi de mevcuttur:

KaynakçaDüzenle

Dış bağlantılarDüzenle