FA Community Shield şampiyonluğu kazanan teknik direktörler listesi

FA Community Shield şampiyonluğu kazanan teknik direktörler listesi, 1908-2001 yılları arasında FA Charity Shield, 2002'den itibaren ise FA Community Shield adıyla Futbol Federasyonu tarafından, günümüzdeki formatıyla tamamlanan son sezonun Premier League ile FA Cup şampiyonlarının karşılaştığı tek maçlık futbol müsabakasında şampiyonluk yaşayan teknik direktörlerin derlendiği listedir. FA Charity Shield'ı kazanan ilk teknik direktör, Manchester United ile 1908'de şampiyonluğa ulaşan Ernest Mangnall oldu. 1913, 1923, 1924, 1925, 1926 ve 1929 yıllarında, ülkedeki amatör ve profesyonel futbolcuların karmaları mücadele ettiği için şampiyonluk yaşayan takımların herhangi bir teknik direktörü yoktu. 1949, 1954, 1960, 1964, 1965, 1977, 1981, 1986, 1990 ve 1991'deki maçlarda berabere kalan takımlar ve dolayısıyla teknik direktörler şampiyonluğu paylaşırken 1993'teki müsabakayla birlikte maçların normal sürelerinin berabere bitmesi durumunda penaltı vuruşlarıyla kazanan takım belirlenmeye başladı. Sonuncusu 2020'de düzenlenen müsabakada şampiyonluğa ulaşan Arsenal'ın teknik direktörlüğünü Mikel Arteta yapmaktaydı.

On kez ile ödülü en çok kazanan teknik direktör konumundaki Alex Ferguson

İskoç Alex Ferguson; 1990,[a] 1993, 1994, 1996, 1997, 2003, 2007, 2008, 2010 ve 2011'de Manchester United ile kupayı kazanarak 10 şampiyonluk ile etkinlik tarihinin en çok kupa kazanan teknik direktörü oldu. Toplamda 15 teknik direktör kupayı birden fazla kez kazanma başarısı gösterirken Bill Shankly (Liverpool ile 1964,[b] 1965[c] ve 1966'da), Howard Kendall (Everton ile 1984, 1985 ve 1986'da[d]) ile Kenny Dalglish (Liverpool ile 1988, 1989 ve 1990'da[a]) üst üste üç sezon şampiyonluk yaşadı. Herbert Chapman (Arsenal ile 1930 ve 1931 ile 1933 ve 1934'te), Matt Busby (Manchester United ile 1956 ve 1957'de), Bill Nicholson (Tottenham Hotspur ile 1961 ve 1962'de), Bob Paisley (Liverpool ile 1976 ve 1977[e] ile 1979 ve 1980'de), Alex Ferguson (Manchester United ile 1993 ve 1994, 1996 ve 1997, 2007 ve 2008, 2010 ve 2011'de), Arsène Wenger (Arsenal ile 1998 ve 1999 ile 2014 ve 2015'te) ve Pep Guardiola (Manchester City ile 2018 ve 2019'da) ise iki sezon üst üste şampiyon olan diğer teknik direktörlerdi. Öte yandan 38 farklı isimle 57 şampiyonluk yaşayan İngilizler, ülke bazında turnuva tarihinin en çok şampiyonluk yaşayan teknik direktörler oldu.

Yıla göreDüzenle

Yıl Millet Teknik direktör Kulüp Kaynak
1908   İngiltere Mangnall, ErnestErnest Mangnall Manchester United [1]
1909   İskoçya Watt, FrankFrank Watt Newcastle United [2]
1910   İngiltere Robson, JackJack Robson Brighton & Hove Albion [3]
1911   İngiltere Mangnall, ErnestErnest Mangnall Manchester United [4]
1912   İngiltere Middleton, RobertRobert Middleton Blackburn Rovers [5]
1913 Yok İngiliz profesyoneller karması
1920   İngiltere Everiss, FredFred Everiss West Bromwich Albion [6]
1921   İskoçya McWilliam, PeterPeter McWilliam Tottenham Hotspur [7]
1922   İngiltere Chapman, HerbertHerbert Chapman Huddersfield Town [8]
1923 Yok İngiliz profesyoneller karması
1924 Yok İngiliz profesyoneller karması
1925 Yok İngiliz amatörler karması
1926 Yok İngiliz amatörler karması
1927   İngiltere Stewart, FredFred Stewart Cardiff City [9]
1928   İngiltere McIntosh, ThomasThomas McIntosh Everton [10][11]
1929 Yok İngiliz profesyoneller karması
1930   İngiltere Chapman, HerbertHerbert Chapman Arsenal [12]
1931   İngiltere Chapman, HerbertHerbert Chapman Arsenal [13]
1932   İngiltere McIntosh, ThomasThomas McIntosh Everton [14]
1933   İngiltere Chapman, HerbertHerbert Chapman Arsenal [15]
1934   İngiltere Chapman, HerbertHerbert Chapman Arsenal [16]
1935   İngiltere Walker, BillyBilly Walker Sheffield Wednesday [17]
1936   İngiltere Cochrane, JohnnyJohnny Cochrane Sunderland [18]
1937   İngiltere Wild, WilfWilf Wild Manchester City [19]
1938   İngiltere Allison, GeorgeGeorge Allison Arsenal [20]
1948   İngiltere Whittaker, TomTom Whittaker Arsenal [21]
1949[f]   İngiltere Jackson, BobBob Jackson Portsmouth [22]
  İngiltere Cullis, StanStan Cullis Wolverhampton Wanderers
1950   İngiltere Winterbottom, WalterWalter Winterbottom İngiltere Dünya Kupası kadrosu [23]
1951   İngiltere Rowe, ArthurArthur Rowe Tottenham Hotspur [24]
1952   İskoçya Busby, MattMatt Busby Manchester United [25]
1953   İngiltere Whittaker, TomTom Whittaker Arsenal [26]
1954[g]   İngiltere Cullis, StanStan Cullis Wolverhampton Wanderers [27]
  İngiltere Buckingham, VicVic Buckingham West Bromwich Albion
1955   İngiltere Drake, TedTed Drake Chelsea [28]
1956   İskoçya Busby, MattMatt Busby Manchester United [29]
1957   İskoçya Busby, MattMatt Busby Manchester United [30]
1958   İngiltere Ridding, BillBill Ridding Bolton Wanderers [31]
1959   İngiltere Cullis, StanStan Cullis Wolverhampton Wanderers [32]
1960[h]   İngiltere Potts, HarryHarry Potts Burnley [33]
  İngiltere Cullis, StanStan Cullis Wolverhampton Wanderers
1961   İngiltere Nicholson, BillBill Nicholson Tottenham Hotspur [34]
1962   İngiltere Nicholson, BillBill Nicholson Tottenham Hotspur [35]
1963   İngiltere Catterick, HarryHarry Catterick Everton [36]
1964[b]   İskoçya Shankly, BillBill Shankly Liverpool [37]
  İngiltere Greenwood, RonRon Greenwood West Ham United
1965[c]   İskoçya Shankly, BillBill Shankly Liverpool [38]
  İskoçya Busby, MattMatt Busby Manchester United
1966   İskoçya Shankly, BillBill Shankly Liverpool [39]
1967   İskoçya Busby, MattMatt Busby Manchester United [40]
1968   İngiltere Mercer, JoeJoe Mercer Manchester City [41]
1969   İngiltere Revie, DonDon Revie Leeds United [42]
1970   İngiltere Catterick, HarryHarry Catterick Everton [43]
1971   İngiltere Bloomfield, JimmyJimmy Bloomfield Leicester City [44]
1972   İngiltere Allison, MalcolmMalcolm Allison Manchester City [45]
1973   İngiltere Adamson, JimmyJimmy Adamson Burnley [46]
1974   İngiltere Paisley, BobBob Paisley Liverpool [47]
1975   İskoçya Mackay, DaveDave Mackay Derby County [48]
1976   İngiltere Paisley, BobBob Paisley Liverpool [49]
1977[e]   İngiltere Paisley, BobBob Paisley Liverpool [50]
  İngiltere Sexton, DaveDave Sexton Manchester United
1978   İngiltere Clough, BrianBrian Clough Nottingham Forest [51]
1979   İngiltere Paisley, BobBob Paisley Liverpool [52]
1980   İngiltere Paisley, BobBob Paisley Liverpool [53]
1981[i]   İngiltere Saunders, RonRon Saunders Aston Villa [54]
  İngiltere Burkinshaw, KeithKeith Burkinshaw Tottenham Hotspur
1982   İngiltere Paisley, BobBob Paisley Liverpool [55]
1983   İngiltere Atkinson, RonRon Atkinson Manchester United [56]
1984   İngiltere Kendall, HowardHoward Kendall Everton [57]
1985   İngiltere Kendall, HowardHoward Kendall Everton [58]
1986[d]   İngiltere Kendall, HowardHoward Kendall Everton [59]
  İskoçya Dalglish, KennyKenny Dalglish Liverpool
1987   İngiltere Harvey, ColinColin Harvey Everton [60]
1988   İskoçya Dalglish, KennyKenny Dalglish Liverpool [61]
1989   İskoçya Dalglish, KennyKenny Dalglish Liverpool [62]
1990[a]   İskoçya Dalglish, KennyKenny Dalglish Liverpool [63]
  İskoçya Ferguson, AlexAlex Ferguson Manchester United
1991[j]   İskoçya Graham, GeorgeGeorge Graham Arsenal [64]
  Galler Shreeves, PeterPeter Shreeves Tottenham Hotspur
1992   İngiltere Wilkinson, HowardHoward Wilkinson Leeds United [65]
1993   İskoçya Ferguson, AlexAlex Ferguson Manchester United [66]
1994   İskoçya Ferguson, AlexAlex Ferguson Manchester United [67]
1995   İngiltere Royle, JoeJoe Royle Everton [68]
1996   İskoçya Ferguson, AlexAlex Ferguson Manchester United [69]
1997   İskoçya Ferguson, AlexAlex Ferguson Manchester United [70]
1998   Fransa Wenger, ArsèneArsène Wenger Arsenal [71]
1999   Fransa Wenger, ArsèneArsène Wenger Arsenal [72][73]
2000   İtalya Vialli, GianlucaGianluca Vialli Chelsea [74][75]
2001   Fransa Houllier, GérardGérard Houllier Liverpool [76][77]
2002   Fransa Wenger, ArsèneArsène Wenger Arsenal [78]
2003   İskoçya Ferguson, AlexAlex Ferguson Manchester United [79][80]
2004   Fransa Wenger, ArsèneArsène Wenger Arsenal [81]
2005   Portekiz Mourinho, JoséJosé Mourinho Chelsea [82]
2006   İspanya Benítez, RafaelRafael Benítez Liverpool [83]
2007   İskoçya Ferguson, AlexAlex Ferguson Manchester United [84]
2008   İskoçya Ferguson, AlexAlex Ferguson Manchester United [85]
2009   İtalya Ancelotti, CarloCarlo Ancelotti Chelsea [86]
2010   İskoçya Ferguson, AlexAlex Ferguson Manchester United [87]
2011   İskoçya Ferguson, AlexAlex Ferguson Manchester United [88]
2012   İtalya Mancini, RobertoRoberto Mancini Manchester City [89]
2013   İskoçya Moyes, DavidDavid Moyes Manchester United [90]
2014   Fransa Wenger, ArsèneArsène Wenger Arsenal [91]
2015   Fransa Wenger, ArsèneArsène Wenger Arsenal [92]
2016   Portekiz Mourinho, JoséJosé Mourinho Manchester United [93]
2017   Fransa Wenger, ArsèneArsène Wenger Arsenal [94]
2018   İspanya Guardiola, PepPep Guardiola Manchester City [95]
2019   İspanya Guardiola, PepPep Guardiola Manchester City [96]
2020   İspanya Arteta, MikelMikel Arteta Arsenal [97]

Birden fazla kazananlarDüzenle

Sıra Milleti Teknik direktör Kazanma sayısı Kazandığı yıllar Kazandığı kulüpler
1   İskoçya Ferguson, AlexAlex Ferguson 10 1990,[a] 1993, 1994, 1996, 1997, 2003, 2007, 2008, 2010, 2011 Manchester United
2   Fransa Wenger, ArsèneArsène Wenger 10 1998, 1999, 2002, 2004, 2014, 2015, 2017 Arsenal
3   İngiltere Paisley, BobBob Paisley 6 1974, 1976, 1977,[e] 1979, 1980, 1982 Liverpool
4   İskoçya Busby, MattMatt Busby 5 1952, 1956, 1957, 1965,[c] 1967 Manchester United
  İngiltere Chapman, HerbertHerbert Chapman 5 1922, 1930, 1931, 1933, 1934 Huddersfield Town, Arsenal
6   İngiltere Cullis, StanStan Cullis 4 1949,[f] 1954,[g] 1959, 1960[h] Wolverhampton Wanderers
  İskoçya Dalglish, KennyKenny Dalglish 4 1986[d], 1988, 1989, 1990[a] Wolverhampton Wanderers
8   İskoçya Shankly, BillBill Shankly 3 1964,[b] 1965,[c] 1966 Liverpool
  İngiltere Kendall, HowardHoward Kendall 3 1984, 1985, 1986[d] Everton
10   İngiltere Mangnall, ErnestErnest Mangnall 2 1908, 1911 Manchester United
  İngiltere McIntosh, ThomasThomas McIntosh 2 1928, 1932 Everton
  İngiltere Nicholson, BillBill Nicholson 2 1961, 1962 Tottenham Hotspur
  İskoçya Catterick, HarryHarry Catterick 2 1963, 1970 Everton
  Portekiz Mourinho, JoséJosé Mourinho 2 2005, 2016 Chelsea, Manchester United
  İspanya Guardiola, PepPep Guardiola 2 2018, 2019 Manchester City

Millete göreDüzenle

Millet Kazanma sayısı Teknik direktör
  İngiltere[k] 57 38
  İskoçya[l] 27 9
  Fransa 8 2
  İspanya 4 3
  İtalya 3 3
  Portekiz 2 1
  Galler[m] 1 1

Ayrıca bakınızDüzenle

NotlarDüzenle

  1. ^ a b c d e 1990'daki kupa, Alex Ferguson ile Kenny Dalglish arasında paylaşıldı
  2. ^ a b c 1964'teki kupa, Bill Shankly ile Ron Greenwood arasında paylaşıldı
  3. ^ a b c d 1965'teki kupa, Bill Shankly ile Matt Busby arasında paylaşıldı
  4. ^ a b c d 1986'daki kupa, Howard Kendall ile Kenny Dalglish arasında paylaşıldı
  5. ^ a b c 1977'deki kupa, Dave Sexton ile Bob Paisley arasında paylaşıldı
  6. ^ a b 1949'daki kupa, Bob Jackson ile Stan Cullis arasında paylaşıldı
  7. ^ a b 1954'teki kupa, Stan Cullis ile Vic Buckingham arasında paylaşıldı
  8. ^ a b 1960'taki kupa, Harry Potts ile Stan Cullis arasında paylaşıldı
  9. ^ 1981'deki kupa, Keith Burkinshaw ile Ron Saunders arasında paylaşıldı
  10. ^ 1991'deki kupa, George Graham ile Peter Shreeves arasında paylaşıldı
  11. ^ 1949, 1954, 1960 ve 1977'de iki İngiliz; 1964 ve 1986'da ise birer İngiliz ve İskoç teknik direktör şildi paylaştı
  12. ^ 1990'da iki İskoç, 1964 ve 1986'da birer İngiliz ve İskoç, 1991'de ise birer Galli ve İskoç teknik direktör şildi paylaştı
  13. ^ 1991'de birer Galli ve İskoç teknik direktör şildi paylaştı

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "The Football Association" . Yorkshire Post and Leeds Intelligencer (İngilizce) (19093). 1 Eylül 1908. s. 12. 
  2. ^ Henderson, Tony (30 Kasım 2012). "Frank Watt's medals reflect glory days of Newcastle United". The Journal (İngilizce). 22 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2020. 
  3. ^ "The Football Association Charity Shield". The Times (İngilizce). 6 Eylül 1910. s. 13. 
  4. ^ "Football Association Charity Shield". The Times (İngilizce). 26 Eylül 1911. s. 9. 
  5. ^ "Association Football". The Times (İngilizce). 6 Mayıs 1912. s. 14. 
  6. ^ "F.A. Charity Cup: Defeat of Tottenham Hotspur". The Times (İngilizce). 17 Mayıs 1920. s. 6. 
  7. ^ "F.A. Charity Shield: Burnley Beaten at Tottenham". The Times (İngilizce). 17 Mayıs 1921. s. 13. 
  8. ^ "Football". Daily Express. 11 Mayıs 1922. s. 9. 
  9. ^ "Corinthians Beaten by Cardiff City". The Times (İngilizce). 13 Ekim 1927. s. 6. 
  10. ^ "League Champions Win Charity Shield". Daily Express. 25 Ekim 1928. s. 9. 
  11. ^ Prentice, David (12 Aralık 2012). "Everton FC legend Dixie Dean scored 85 goals in a year - just like Lionel Messi and Gerd Muller". Liverpool Echo (İngilizce). 3 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mart 2017. 
  12. ^ "Arsenal Win The F.A. Charity Shield". The Times (İngilizce). 9 Ekim 1930. s. 6. 
  13. ^ "The F.A. Charity Shield". The Times (İngilizce). 8 Ekim 1931. s. 5. 
  14. ^ "F.A. Charity Shield". The Times (İngilizce). 13 Ekim 1932. s. 5. 
  15. ^ "Arsenal Win F.A. Shield". The Times (İngilizce). 19 Ekim 1933. s. 6. 
  16. ^ "Arsenal Win The F.A. Charity Shield". The Times (İngilizce). 29 Kasım 1934. s. 6. 
  17. ^ "The Charity Shield Match". The Times (İngilizce). 24 Ekim 1935. s. 6. 
  18. ^ "Sunderland Beat Arsenal". The Times (İngilizce). 29 Ekim 1936. s. 6. 
  19. ^ "Every Trophy Now Won". Daily Express (İngilizce). 4 Kasım 1937. s. 21. 
  20. ^ "Sports in Brief". The Times (İngilizce). 27 Eylül 1938. s. 6. 
  21. ^ "A Pleasant Revival". The Times (İngilizce). 7 Ekim 1948. s. 2. 
  22. ^ "F.A. Charity Shield To Be Shared". The Times (İngilizce). 20 Ekim 1949. s. 8. 
  23. ^ Lipton, Martin (2017). White Hart Lane: The Spurs Glory Years 1899-2017 (İngilizce). Hachette UK. s. 99. ISBN 1409169286. 
  24. ^ "Tottenham Win The Charity Shield". The Times (İngilizce). 25 Eylül 1951. s. 7. 
  25. ^ "Depleted Newcastle Beaten at Old Trafford". The Times (İngilizce). 25 Eylül 1952. s. 10. 
  26. ^ "Arsenal Recover". The Times (İngilizce). 13 Ekim 1953. s. 3. 
  27. ^ "Drawn Match Under Floodlights". The Times (İngilizce). 30 Eylül 1954. s. 9. 
  28. ^ "Chelsea Out Of Touch, An Untidy Victory Over Newcastle". The Times (İngilizce). 15 Eylül 1955. s. 5. 
  29. ^ "United Defeat City, Charity Shield at Manchester". The Times (İngilizce). 25 Ekim 1956. s. 15. 
  30. ^ "Villa Out Of Depth, Outclassed At Old Trafford, Cup Final Reversal". The Times (İngilizce). 23 Ekim 1957. s. 15. 
  31. ^ "Bolton Wanderers Win Charity Shield, Reserves' Big Part In Defeat Of League Champions". The Times (İngilizce). 7 Ekim 1958. s. 3. 
  32. ^ "To-day's Football Fixtures". The Times (İngilizce). 15 Ağustos 1959. s. 3. 
  33. ^ "Aperitif To The New Season". The Times (İngilizce). 15 Ağustos 1960. s. 13. 
  34. ^ "Tottenham Football Back In The Old Routine". The Times (İngilizce). 14 Ağustos 1961. s. 4. 
  35. ^ "Tottenham Give Ipswich Rude Awakening". The Times (İngilizce). 13 Ağustos 1962. s. 4. 
  36. ^ "F.A. Charity Shield, Manchester United Shed Wembley Sparkle". The Times (İngilizce). 19 Ağustos 1963. s. 3. 
  37. ^ "Liverpool Find West Ham Full Of Confidence". The Times (İngilizce). 17 Ağustos 1964. s. 3. 
  38. ^ "Colourful Foretaste Of New Season". The Times (İngilizce). 16 Ağustos 1965. s. 4. 
  39. ^ "Familiar ring about Liverpool's win". The Times (İngilizce). 15 Ağustos 1966. s. 5. 
  40. ^ German, Tom (14 Ağustos 1967). "Kidd has makings of a star". The Times (İngilizce). s. 13. 
  41. ^ Green, Geoffrey (5 Ağustos 1968). "Manchester City Defence Still Raises Doubts". The Times (İngilizce). s. 10. 
  42. ^ German, Tom (4 Ağustos 1969). "Leeds Justify Lavish Expenditure". The Times (İngilizce). s. 12. 
  43. ^ Green, Geoffrey (10 Ağustos 1970). "Two For Vanguard Again". The Times (İngilizce). s. 9. 
  44. ^ Ingall, Peter (9 Ağustos 1971). "Bloomfield's Secret is Out". Daily Mirror (İngilizce). s. 17. 
  45. ^ "Villa impress Manchester City". The Times (İngilizce). 7 Ağustos 1972. s. 7. 
  46. ^ "For The Record". The Times (İngilizce). 20 Ağustos 1973. s. 9. 
  47. ^ Green, Geoffrey (12 Ağustos 1974). "Clubs should be hit where it hurts for conduct unbecoming the game". The Times (İngilizce). Londra. s. 9. 
  48. ^ "Showpiece in spite of acts of violence". The Times (İngilizce). Londra. 11 Ağustos 1975. s. 6. 
  49. ^ "Keegan an export that Britain cannot afford to sell". The Times (İngilizce). Londra. 15 Ağustos 1976. s. 6. 
  50. ^ Fox, Norman (15 Ağustos 1977). "Liverpool shows signs of staying on top". The Times (İngilizce). Londra. s. 7. 
  51. ^ Jones, Stuart (14 Ağustos 1978). "An early kindling of the Forest fire". The Times (İngilizce). Londra. s. 7. 
  52. ^ Mossop, James (12 Ağustos 1979). "Kings of Anfield Make Arsenal Suffer". Sunday Express (İngilizce). s. 28. 
  53. ^ "Doubt knocks on door as new season opens". The Times (İngilizce). Londra. 11 Ağustos 1980. s. 7. 
  54. ^ Jones, Stuart (24 Ağustos 1981). "Cobwebs fail to obscure a recent theme recalled by Spurs and Villa". The Times (İngilizce). Londra. s. 12. 
  55. ^ Jones, Stuart (23 Ağustos 1982). "Lured into the Liverpool fly-trap". The Times (İngilizce). Londra. s. 16. 
  56. ^ Jones, Stuart (22 Ağustos 1983). "Mersey ripple may raise sea of troubles". The Times (İngilizce). Londra. s. 15. 
  57. ^ White, Clive (20 Ağustos 1984). "The Blues rush in where Souness used to tread". The Times (İngilizce). Londra. s. 16. 
  58. ^ Jones, Stuart (12 Ağustos 1985). "Wembley charity performance that was in urgent need of live aid". The Times (İngilizce). Londra. Erişim tarihi: 1 Kasım 2016.  (abonelik gereklidir)
  59. ^ "Battle of Merseysiders ends in a tie at Wembley". Toronto Star (İngilizce). Reuters. 17 Ağustos 1986. s. E4. Erişim tarihi: 1 Kasım 2016.  (abonelik gereklidir)
  60. ^ "Everton captures Charity Shield". Toronto Star (İngilizce). Associated Press. 2 Ağustos 1987. s. G4. Erişim tarihi: 1 Kasım 2016.  (abonelik gereklidir)
  61. ^ Curry, Steve (22 Ağustos 1988). "Aldridge Nails His Colour to the Mast". Daily Express. s. 31. 
  62. ^ Jones, Stuart (14 Ağustos 1989). "Beardsley shows no charity". The Times (İngilizce). Londra. Erişim tarihi: 1 Kasım 2016.  (abonelik gereklidir)
  63. ^ Curry, Steve (20 Ağustos 1990). "Barnes Hits a Blindspot". Daily Express. ss. 40-41. 
  64. ^ Lacey, David (18 Ağustos 1991). "Always room for faith and hope". The Guardian Weekly. Londra. s. 32. 
  65. ^ Glanville, Brian (9 Ağustos 1992). "French Fried! Grobbelaar stunner as Eric canters to victory". The Sunday People. Londra. s. 40. Erişim tarihi: 1 Kasım 2016.  (abonelik gereklidir)
  66. ^ Harris, Bob (8 Ağustos 1993). "It's Gunner Be All Wright - Arsenal hammer out a title warning to Fergie's champs". Sunday Mirror (İngilizce). s. S54. Erişim tarihi: 31 Ekim 2016.  (abonelik gereklidir)
  67. ^ Jones, Grahame L. (15 Ağustos 1994). "World Cup Stars Scattered Across Europe". Los Angeles Times. Erişim tarihi: 1 Kasım 2016.  (abonelik gereklidir)
  68. ^ Hughes, Rob (14 Ağustos 1995). "Blackburn bow to Samways' inspiration". The Times (İngilizce). Londra. Erişim tarihi: 31 Ekim 2016.  (abonelik gereklidir)
  69. ^ Hughes, Rob (12 Ağustos 1996). "United puncture the £15m dreams". The Times (İngilizce). Londra. s. 1. Erişim tarihi: 31 Ekim 2016.  (abonelik gereklidir)
  70. ^ Moore, Glenn (3 Ağustos 1997). "United fall back on a gritty display". The Independent (İngilizce). Erişim tarihi: 31 Ekim 2016. 
  71. ^ Moore, Glenn (9 Ağustos 1998). "Arsenal show United little charity". The Independent (İngilizce). 3 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2016. 
  72. ^ "Parlour gives Gunners Wembley win" (İngilizce). BBC. 1 Ağustos 1999. Erişim tarihi: 31 Ekim 2016. 
  73. ^ Moore, Glenn (1 Ağustos 1999). "Kanu ignites the Gunners". The Independent (İngilizce). Erişim tarihi: 31 Ekim 2016. 
  74. ^ "Keane sees red as Chelsea triumph" (İngilizce). BBC. 13 Ağustos 2000. 15 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2016. 
  75. ^ Bradley, Mark (14 Ağustos 2000). "Champs Hassled To Distraction By Improved Blues". Birmingham Post (İngilizce). s. 21. Erişim tarihi: 30 Ekim 2016.  (abonelik gereklidir)
  76. ^ "Liverpool edge out Man Utd" (İngilizce). BBC. 12 Ağustos 2001. 20 Nisan 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2016. 
  77. ^ Moore, Glenn (12 Ağustos 2001). "United suffer shock from electric Owen". The Independent (İngilizce). Erişim tarihi: 30 Ekim 2016. 
  78. ^ "Slick Arsenal win Shield" (İngilizce). BBC. 11 Ağustos 2002. Erişim tarihi: 30 Ekim 2016. 
  79. ^ "Man Utd win Community Shield" (İngilizce). BBC. 10 Ağustos 2003. 25 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2016. 
  80. ^ Dickinson, Matt; Jacob, Gary (11 Ağustos 2003). "United remain ahead of pack". The Times (İngilizce). Londra. s. S12. Erişim tarihi: 30 Ekim 2016.  (abonelik gereklidir)
  81. ^ "Arsenal 3 - 1 Man Utd" (İngilizce). BBC. 8 Ağustos 2004. Erişim tarihi: 30 Ekim 2016. 
  82. ^ "Chelsea 2 - 1 Arsenal" (İngilizce). BBC. 7 Ağustos 2005. 20 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2016. 
  83. ^ "Chelsea 1 - 2 Liverpool" (İngilizce). BBC. 31 Ağustos 2006. 26 Ağustos 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2016. 
  84. ^ Cheese, Caroline (5 Ağustos 2007). "Chelsea 1 - 1 Man Utd" (İngilizce). BBC. 24 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2016. 
  85. ^ Bevan, Chris (10 Ağustos 2008). "Man Utd 0 - 0 Portsmouth" (İngilizce). BBC. Erişim tarihi: 30 Ekim 2016. 
  86. ^ McNulty, Phil (9 Ağustos 2009). "Chelsea 2 - 2 Man Utd (4 - 1 pens)" (İngilizce). BBC. 12 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2016. 
  87. ^ Fletcher, Paul (8 Ağustos 2010). "Chelsea 1 - 3 Man Utd" (İngilizce). BBC. 8 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2016. 
  88. ^ Bevan, Chris (7 Ağustos 2011). "Manchester City 2 - 3 Manchester United" (İngilizce). BBC. 7 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2016. 
  89. ^ Smith, Ben (12 Ağustos 2012). "Chelsea 2 - 3 Man City" (İngilizce). BBC. Erişim tarihi: 30 Ekim 2016. 
  90. ^ Rostance, Tom (11 Ağustos 2013). "Man Utd 2 - 0 Wigan" (İngilizce). BBC. 26 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2016. 
  91. ^ Sanghera, Mandeep (10 Ağustos 2014). "Arsenal 3 - 0 Manchester City" (İngilizce). BBC. 23 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2016. 
  92. ^ Cryer, Andy (2 Ağustos 2015). "Arsenal 1 - 0 Chelsea" (İngilizce). BBC. 13 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2016. 
  93. ^ Bevan, Chris (7 Ağustos 2016). "Leicester City 1 - 2 Manchester United" (İngilizce). BBC. 21 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2016. 
  94. ^ Rostance, Tom (6 Ağustos 2017). "Arsenal 1 - 1 Chelsea (Arsenal won 4 - 1 on pens)" (İngilizce). BBC. 6 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2017. 
  95. ^ Bevan, Chris (5 Ağustos 2018). "Chelsea 0 - 2 Manchester City" (İngilizce). BBC. 2 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2018. 
  96. ^ Begley, Emlyn (4 Ağustos 2019). "Liverpool 1 - 1 Man City (City won 5 - 4 on pens)" (İngilizce). BBC. 4 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2019. 
  97. ^ Sanders, Emma (29 Ağustos 2020). "Arsenal 1-1 (5-4 pens) Liverpool: Gunners win on penalties" (İngilizce). BBC Sport. 28 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi.