Ana menüyü aç

Berk Cankat, (d. 9 Mayıs 1984, Ankara), Türk oyuncu ve grafiker.

Berk Cankat
Doğum Ömer Berk Cankat
9 Mayıs 1984 (1984-05-09) (35 yaşında)
Ankara, Türkiye
Milliyet  Türkiye
Meslek Oyuncu - Grafiker
Etkin yıllar 2013-günümüz
Resmî site http://berkcankat.com

BiyografiDüzenle

Aslen Çerkes kökenli olan Berk Cankat, 9 Mayıs 1984 tarihinde Ankara'da doğdu.[1] Çocukluğu, mimar olan ve müteahhitlik yapan babasının mesleği sebebiyle; Ankara, Eskişehir ve Hatay gibi şehirlerde geçti. Bu sebeple; ilkokul'u Hatay'da, ortaokul ve lise'yi ise Ankara'da okudu. Ortaokul ve lise döneminde, okul tiyatrosunda yer aldı. Amatör olarak ilk tiyatro deneyimini de, 1999 senesinde Haldun Taner'in yazdığı "Ay Işığında Samata" oyununda aldığı rol ile kazandı. Lise eğitimini tamamladıktan sonra Ankara Bilkent Üniversitesi - Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi - Grafik Tasarım Bölümü'nden mezun oldu. (2002-2007)

Üniversite yıllarında hiç oyunculukla ilgilenmedi. Üniversiteden mezun olduktan sonra çok yakın arkadaşı ile birlikte grafiker mesleğini yapmak için İstanbul’a geldi.[2] İstanbul'a geldikten sonra oyuncu olmaya karar verdi. Akademi 35 Buçuk Sanat Evi'nde oyunculuk eğitimi aldı ve artık profesyonel olarak tiyatro hayatına başladı. 2011 yılında Anton Chekhov'un yazdığı "Martı" ve Dejan Dukovski'nin yazdığı "Barut Fıçısı" oyunlarında, 2012 yılında ise Muzaffer İzgü'nün yazmış olduğu "Merhaba Efendim" adlı tiyatro oyununda rol aldı.[3] Ayrıca tiyatro hayatında "Kızıl Ötesi Aydınlık" adlı oyunda, Civan Canova’nın, "Otobüs" adlı oyunda ise Vahide Perçin'in asistanlığını üstlenmiştir.[4]

İlk televizyon dizisi tecrübesini ise, FOX TV ekranlarında yayınlanan, Sana Bir Sır Vereceğim dizisi ile kazandı. Bu dizide, fantastik güçlere sahip olan ve bakışlarıyla zihinleri kontrol eden "Savaş" karakterini canlandırdı.[5] Bu dizi ile adını duyurduktan sonra, Medcezir dizisine konuk oyuncu olarak katıldı ve dizide "Cem" karakterine hayat verdi.[6] Ekranlara iyice ısınan oyuncu, 2014 yaz sezonunda Star TV ekranlarında yayın hayatına başlayan Güzel Köylü dizisinde "Cemal" karakterini canlandırdı.[7] Berk Cankat dizide; Gizem Karaca, Mehmet Ali Nuroğlu ve Ahmet Mümtaz Taylan gibi isimlerle birlikte yer aldı. Ancak bu dizi, 17 Haziran 2015 tarihinde sona erdi. Kasım 2015 tarihinde Star TV'de yayınlanmaya başlayan Tims Productions'ın yapımını üstlendiği Muhteşem Yüzyıl Kösem dizisinde Yeniçeri acemisi olan "İskender(Alex)" karakterini canlandırdı.[8][9] Berk Cankat, Ocak 2016 tarihinde ELLE dergisi tarafından düzenlenen ELLE Style Awards - Yılın Erkek Oyuncusu ödülüne layık görülmüştür.[10] 2017 yılında yayınlanmaya başlayan Yıldızlar Şahidim adlı dizide Özge Gürel ile birlikte başrolde oynamıştır.[11]

Rol Aldığı Tiyatro OyunlarıDüzenle

Tiyatro
Yıl Rol Aldığı Tiyatro Oyunu Yazan
1999 Ay Işığında Samata Haldun Taner
2011 Martı Anton Çehov
Barut Fıçısı Dejan Dukovski
2012 Merhaba Efendim Muzaffer İzgü

FilmografisiDüzenle

Televizyon
Yıl Adı Rol Notlar
2013 - 2014 Sana Bir Sır Vereceğim Savaş Yardımcı Karakter
2014 Medcezir Cem Konuk Oyuncu
2014 - 2015 Güzel Köylü Cemal Başrol
2015 - 2016 Muhteşem Yüzyıl Kösem Alex / İskender Yardımcı Karakter
2017 Yıldızlar Şahidim Aras Başrol
2018 Gülizar Murat Başrol
2018- Bir Deli Rüzgar Uğur Başrol

Ödülleri ve AdaylıklarıDüzenle

Ödülleri ve Adaylıkları
Yıl Ödül Kategori Dizi - Film Sonuç
2015 ELLE Style Awards Yılın Erkek Oyuncusu Güzel Köylü Kazandı
2016 Ayaklı Gazete TV Yıldızları En İyi Dönem Dizisi Yardımcı Erkek Oyuncu Muhteşem Yüzyıl Kösem Adaylık
2016 Türkiye Gençlik Ödülleri En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Muhteşem Yüzyıl Kösem Adaylık

KaynakçaDüzenle

Dıș BağlantılarDüzenle