Basketbol Süper Ligi şampiyonluğu kazanan koçlar listesi

Basketbol Süper Ligi şampiyonu koçlar listesi, TBF'nin en üst düzey lig organizasyonu olan Basketbol Süper Ligi'nde şampiyonluk kazanan koçların sezonlara göre yapılmış listesidir. 1966'dan bu yana geçen elli sezonda 24 farklı koç şampiyonluk yaşamıştır.

Aydan Siyavuş, 7 kez ile en çok şampiyonluk yaşayan koçtur. Ergin Ataman 3 farklı takımla (Anadolu Efes, Beşiktaş, Galatasaray) şampiyonluk yaşayan ilk ve tek koçtur. Željko Obradović 4 şampiyonluk ile en başarılı yabancı koçtur.

Kazanan koçlarDüzenle

 
Željko Obradović, Fenerbahçe ile yaşadığı 4 şampiyonluk ile en başarılı yabancı koçtur.
Yıl
Şampiyon
İkinci
Üçüncü
Normal sezon (G-M)
Başantrenör
Sayı Kralı
Şampiyonun normal sezona göre belirlendiği sezonlar
1966-67
Altınordu
Galatasaray
İTÜ
20-1-1
  Samim Göreç
  Hüseyin Alp (Altınordu-553 sayı)
1967-68
İTÜ
Fenerbahçe
Galatasaray
25-1-2
  Mehmet Baturalp
  Ümit Nacaroğlu (Kurtuluş-657 sayı)
1968-69
Galatasaray
İTÜ
Kolejliler
25-0-3
  Petar Sinemov
  Hüseyin Kozluca (Fenerbahçe-736 sayı)
1969-70
İTÜ
Fenerbahçe
Muhafızgücü
20-0-2
  Mehmet Baturalp
  Firuz Kocas (Altay-579 sayı)
1970-71
İTÜ
Fenerbahçe
Galatasaray
19-1-2
  Şengün Kaplanoğlu
  Barış Küce (Muhafızgücü-652 sayı)
1971-72
İTÜ
Beşiktaş
Galatasaray
20-1-1
  Samim Göreç
  Barış Küce (Kolejliler-713 sayı)
1972-73
İTÜ
Şekerspor
Kolejliler
20-0-2
  Öner Şaylan
  Barış Küce (Kolejliler)
1973-74
Muhafızgücü
Şekerspor
Galatasaray
20-0-1
  Armağan Asena
  Hüseyin Alp (İTÜ)
1974-75
Beşiktaş
Galatasaray
Karşıyaka
18-2-2
  Cavit Altunay
  Zeki Tosun (Beşiktaş
1975-76
Eczacıbaşı
Beşiktaş
Karşıyaka
21-0-1
  Aydan Siyavuş
1976-77
Eczacıbaşı
Beşiktaş
Şekerspor
19-0-3
  Aydan Siyavuş
  Zeki Tosun (İTÜ-29 sayı ort.)
1977-78
Eczacıbaşı
Tofaş SAS
Yenişehir Meysu
20-0-2
  Aydan Siyavuş
  Serdar Koçyiğit (DSİ)
Yıl
Şampiyon
İkinci
Üçüncü
Normal sezon+Final Grubu (G-M)
Başantrenör
Sayı Kralı
Şampiyonun final grubuna göre belirlendiği sezonlar
1978-79
Efes Pilsen
Eczacıbaşı
Karşıyaka
21-3-6
  Faruk Akagün
1979-80
Eczacıbaşı
Efes Pilsen
Beşiktaş
23-0-3
  Aydan Siyavuş
  Erman Kunter (Beşiktaş-31,7 sayı ort.)
1980-81
Eczacıbaşı
Beşiktaş
Efes Pilsen
24-0-1
  Aydan Siyavuş
  Erman Kunter (Beşiktaş-33,9 sayı ort.)
1981-82
Eczacıbaşı
Beşiktaş
Efes Pilsen
22-3
  Aydan Siyavuş
  Erman Kunter (Beşiktaş)
1982-83
'Efes Pilsen
Fenerbahçe
Eczacıbaşı
26-3
  Rıza Erverdi
  Jerry Scott (İTÜ)
Yıl
Şampiyon
Final serisi
Finalist
Normal sezon (G-M)
Başantrenör
Sayı Kralı
Şampiyonun elemeli play-off'a göre belirlendiği sezonlar
1983-84
Efes Pilsen
2-1
Karşıyaka
16-6
  Aydan Siyavuş
1984-85
Galatasaray
2-1
Fenerbahçe
17-5
  Nur Germen
  Paul Dawkins (Galatasaray)
1985-86
Galatasaray
2-1
Efes Pilsen
15-6
  Fehmi Sadıkoğlu
  Paul Dawkins (Galatasaray)
1986-87
Karşıyaka
2-1
Galatasaray
14-8
  Nadir Vekiloğlu
  Michael Kennedy (İTÜ)
1987-88
Eczacıbaşı
3-1
Çukurova
13-9
  Mehmet Baturalp
  Erman Kunter (Fenerbahçe)
1988-89
Eczacıbaşı
3-1
Çukurova
14-7
  Mehmet Baturalp
  Hüsnü Çakırgil (Beslen-641 sayı)
1989-90
Galatasaray
3-1
Paşabahçe
18-4
  Faruk Akagün
  Harun Erdenay (İTÜ)
1990-91
Fenerbahçe
3-2
Tofaş SAS
20-2
  Çetin Yılmaz
1991-92
Efes Pilsen
3-1
Paşabahçe
16-10
  Aydın Örs
  Michael Cumberland (Beslen)
1992-93
Efes Pilsen
4-0
Fenerbahçe
30-0
  Aydın Örs
1993-94
Efes Pilsen
4-2
Ülkerspor
27-3
  Aydın Örs
  Jole de Bortoli (Bakırköyspor-25,5 sayı ort.)
1994-95
Ülkerspor
4-2
Fenerbahçe
27-3
  Çetin Yılmaz
  George Gilmore (Darüşşafaka-25,9 sayı ort.)
1995-96
Efes Pilsen
4-0
Ülkerspor
28-2
  Aydın Örs
  William Strothers (Darüşşafaka-23,9 sayı ort.)
1996-97
Efes Pilsen
4-1
Türk Telekom PTT
27-3
  Aydın Örs
  William Strothers (Darüşşafaka-23,2 sayı ort.)
1997-98
Ülkerspor
4-2
Efes Pilsen
24-6
  Çetin Yılmaz
  Michael Ansley (Darüşşafaka-23,5 sayı ort.)
1998-99
Tofaş SAS
4-2
Efes Pilsen
23-5
  Jasmin Repesa
  İbrahim Kutluay (Fenerbahçe-24,8 sayı ort.)
1999-2000
Tofaş SAS
4-1
Efes Pilsen
19-7
  Tolga Öngören
  Damir Mrsic (Troy Pilsner-22,6 sayı ort.)
2000-01
Ülkerspor
4-2
Efes Pilsen
22-4
  Murat Didin
  Bud Eley (Beşiktaş-24,3 sayı ort.)
2001-02
Efes Pilsen
4-2
Ülkerspor
20-2
  Oktay Mahmuti
  Damir Mrsic (Fenerbahçe-22 sayı ort.)
2002-03
Efes Pilsen
4-3
Ülkerspor
24-2
  Oktay Mahmuti
  Dwayne Jefferson (Karşıyaka-22,8 sayı ort.)
2003-04
Efes Pilsen
4-2
Ülkerspor
22-4
  Oktay Mahmuti
  Marc Salyers (Oyak Renault-25,3 sayı ort.)
2004-05
Efes Pilsen
4-1
Beşiktaş
24-2
  Oktay Mahmuti
  Harun Erdenay (İTÜ

-21,4 sayı ort.)

2005-06
Ülkerspor
4-0
Efes Pilsen
25-5
  Murat Özyer
  Malik Dixon (Galatasaray-22,4 sayı ort.)
2006-07
Fenerbahçe Ülker
4-0
Efes Pilsen
28-2
  Aydın Örs
  Willie Solomon (16.4 ppg)
2007-08
Fenerbahçe Ülker
4-1
Türk Telekom
21-9
  Bogdan Tanjević
  Quinton Hosley (Pınar Karşıyaka-22,9 sayı ort.)
2008-09
Efes Pilsen
4-2
Fenerbahçe Ülker
28-2
  Ergin Ataman
  Alex Gordon (Oyak Renault-20,8 sayı ort.)
2009-10
Fenerbahçe Ülker
4-2
Efes Pilsen
23-7
  Bogdan Tanjević
  Quincy Douby (Darüşşafaka-23,6 sayı ort.)
2010-11
Fenerbahçe Ülker
4-2
Galatasaray Cafe Crown
23-7
  Neven Spahija
   Ali Karadeniz (Medical Park Trabzonspor-23 sayı ort.)
2011-12
Beşiktaş Milangaz
4-2
Anadolu Efes
23-7
  Ergin Ataman
  Jonathan Gibson (Trabzonspor-19,9 sayı ort.)
2012-13
Galatasaray Medical Park
4-1
Banvit
27-3
  Ergin Ataman
  Carlos Arroyo (Galatasaray Medical Park-20,9 sayı ort.)
2013-14
Fenerbahçe Ülker
4-3
Galatasaray Liv Hospital
24-6
  Željko Obradović
2014-15
Pınar Karşıyaka
4-1
Anadolu Efes
19-11
  Ufuk Sarıca
2015-16
Fenerbahçe
4-2
Anadolu Efes
24-6
  Željko Obradović
2016-17
Fenerbahçe
4-0
Beşiktaş
28-2
  Željko Obradović
2017-18
Fenerbahçe
4-1
Tofaş
27-3
  Željko Obradović
2018-19
Anadolu Efes
4-3
Fenerbahçe
25-3
  Ergin Ataman

Bireysel performanslarDüzenle

İsim Toplam Kulüp(ler) Kazandığı sezonlar
1
  Aydan Siyavuş
7
Eczacıbaşı (6), Efes Pilsen (1) 1976, 1977, 1978, 1980, 1981, 1982, 1984,
2
  Aydın Örs
6
Efes Pilsen (5), Fenerbahçe (1) 1992, 1993, 1994, 1996, 1997, 2007
3   Oktay Mahmuti 4 Efes Pilsen 2002, 2003, 2004, 2005
  Mehmet Baturalp İTÜ (2), Eczacıbaşı (2) 1968, 1970, 1988, 1989
  Željko Obradović Fenerbahçe 2014, 2016, 2017, 2018
  Ergin Ataman Anadolu Efes (2), Beşiktaş (1), Galatasaray (1) 2009, 2012, 2013, 2019
6   Çetin Yılmaz 3 Fenerbahçe (1), Ülkerspor (2) 1991, 1995, 1998
8   Bogdan Tanjević 2 Fenerbahçe 2008, 2010
  Samim Göreç Altınordu (1), İTÜ (1) 1967, 1972
  Faruk Akagün Efes Pilsen (1), Galatasaray (1) 1979, 1990
11   Petar Sinemov 1 Galatasaray 1969
  Jasmin Repesa Tofaş 1999
  Murat Didin Ülkerspor 2001
  Murat Özyer Ülkerspor 2006
  Şengün Kaplanoğlu İTÜ 1971
  Öner Şaylan İTÜ 1973
  Armağan Asena Muhafızgücü 1974
  Cavit Altunay Beşiktaş 1975
  Rıza Erverdi Efes Pilsen 1983
  Nur Germen Galatasaray 1985
  Neven Spahija Fenerbahçe 2011
  Tolga Öngören Tofaş 2000
  Nadir Vekiloğlu Karşıyaka 1987
  Ufuk Sarıca Karşıyaka 2015

Milliyete göre performanslarDüzenle

Ülke Şampiyonluk
sayısı
Koç
sayısı
Kazanılan sezonlar
1
  Türkiye
43
20
1967, 1968, 1970, 1971, 1972, 1973, 1974, 1975, 1976, 1977, 1978, 1979, 1980, 1981, 1982, 1983, 1984, 1985, 1987, 1988, 1989, 1990, 1991, 1992, 1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2009, 2012, 2013, 2015, 2019
2
  Sırbistan
6
2
2008, 2010, 2014, 2016, 2017, 2018
3
  Hırvatistan
2
2
1999, 2011
4
  Bulgaristan
1
1
1969