Azer Bülbül

Türk şarkıcı

Subutay Kesgin ya da sahne adıyla Azer Bülbül (d. 1 Şubat 1967; Arpaçay, Kars[1] - ö. 6 Ocak 2012; Antalya[2]), Türk halk müziği,arabesk fantezi müzik sanatçısı ve oyuncu.

Azer Bülbül
Genel bilgiler
Doğum adı Subutay Kesgin
Doğum 1 Şubat 1967[1]
Arpaçay, Kars, Türkiye[1]
Ölüm 6 Ocak 2012 (44 yaşında)
Antalya, Türkiye
Tarzlar Türk halk müziği, arabesk fantezi
Meslekler Müzisyen, oyuncu
Etkin yıllar 1983-2012
Müzik şirketi Uzelli Müzik,Barış Müzik
İlişkili hareketler Müslüm Gürses,Seyfi Doğanay,Yıldız Tilbe

Hayatı ve kariyeriDüzenle

Kars’ın Arpaçay ilçesinde gurbetçi bir ailenin çocuğu olarak doğdu. Daha sonra ailesi ile Almanya'ya taşındı.Düğün salonlarında şarkı söylerken ünlü sanatçı Yıldız Tezcan tarafından keşfedildi.Yıldız Tezcan ona Azer Bülbül adını verdi. Müzik yaşantısına 1984 yılında çıkardığı "Garip Yolcu" albümü ile başladı. Arabesk tarzında "Yalan Olur, "Ben Sana Vurgunum", "Fırat" gibi albümleri ile müzik yaşamına devam etti. 1996 yılında çıkardığı "Ben Babayım" adlı albümünde yer alan "Yaralandın mı Ey Can" ve "Dokunmayın Çok Fenayım" adlı parçaları popüler oldu. Arabesk müzikte "Baba" ve şarkı söylerken titremesi nedeniyle "Titrek Kral " lakapları ile tanındı.1998'deki Gülhane konserine 1.000.000 kişi katıldı.O yıl Yıldız Tilbe'ye olan aşkı ve evlenme teklifi ile dillerden düşmedi.

Bazıları için tek kasetlik ünlüydü ama Azer Bülbül Ağıt, Zordayım, Kör Kurşun,Bana Düştü gibi tek kelimeyle klasik olacak albümlere imzasını attı. 15 Şubat 2001'de kokain kullandığı tespit edilerek 10 ay hapis cezasına çarptırıldı ve cezası daha sonra paraya çevrildi.

2007'nin sonlarına doğru çıkardığı Kalemin Kırıldı albümünün Alıştım, Dayanamıyorum,Zoruna mı Gitti parçaları dinleyenlerini mest etti.

2012'de yeni albümünün tanıtımını yapmak için Antalya'ya gitti. Antalya'da kaldığı otel odasında kalp krizi sonucu 44 yaşında öldü. Cenazesi İstanbul'a getirilerek Hadımköy Gülbahçe Mezarlığı 'nda toprağa verildi.

DiskografiDüzenle

  • 1984: Garip Yolcu
  • 1986: Esmerin Adı Oya
  • 1987: Yalan Olur (Yoruldum)
  • 1988: Güzel Kız
  • 1989: Fırat (Yürüyorum)
  • 1990: Ben Sana Vurgunum
  • 1991: Bir Yudum Su
  • 1993: Dağlara Yolculuk
  • 1995 Ben Babayım & Yaralandın mı Ey Can
  • 1996: Ağıt (Vasiyet)
  • 1996: Doğudan Esintiler (düet). Seyfi Doğanay
  • 1996: Eline Düştüm (düet). Müslüm Gürses
  • 1996: Yine Düştün Aklıma (düet) Müslüm Gürses & Mustafa Keser
  • 1997: Hayatımın Şarkıları
  • 1998: Zordayım & Canım Yanıyor
  • 1999: Kör Kurşun & Sana Yalan Gelebilir
  • 2000: Dünden Bugüne
  • 2000: Bana Düştü & Neden Dedo
  • 2001: Yalan Sevgiler
  • 2002: Başımda Bela Var
  • 2004: Ateş Düştüğü Yeri Yakar
  • 2005: Seçmeler
  • 2006: Üzülmedim ki
  • 2007: Kalemin Kırıldı
  • 2011: Duygularım

FilmografiDüzenle

  • 2012: Seninki Kaç Para - Mafya[3]
  • 2008: Vefa Borcu (Başrol)
  • 2008: Arkadaş (Başrol)
  • 2002: Rus Gelin
  • 1998: Bedel (Başrol)
  • 1985: Mavi Mavi Masmavi

KaynakçaDüzenle

  1. ^ a b c http://www.haberturk.com/magazin/herkes-bunu-konusuyor/haber/704017-son-yolculuguna-boyle-ugurlandi-galerivideo
  2. ^ Hurriyet.com.tr, "Azer Bülbül otel odasında ölü bulundu" 07.01.2012 tarihinde erişildi.
  3. ^ "Azer Bülbül Filmografi". sinematurk.com. 30 Ocak 2016. 4 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2016. 

Dış bağlantılarDüzenle