Arjantin devlet başkanları listesi

Vikimedya liste maddesi
Arjantin Devlet Başkanlığı forsu

Arjantin devlet başkanı, Amerika kıtasının güney bölümünde (Güney Amerika) yer alan Arjantin'de 1810 yılından bu yana ülkenin en üst makamında bulunan kişiye verilen unvandır.

1810 ile 1814 yılları arasında Río de la Plata Birleşik Eyaletleri'nin başkanı olarak cunta yönetimi iktidarda bulunmuş, 1814 ile 1820 yılları arasında da Director Supremo olarak adlandırılan yönetim. 1820-1826 ile 1827-1852 yılları arasında merkezi bir hükûmeti bulunmayan Arjantin'de, tüm eyaletler bağımsız yapılar olarak kendi başkanlarını çıkartmıştır. Bu süreçte Buenos Aires eyaleti öncü eyalet konumundaydı. 1853 yılında gerçekleşen anayasa değişikliği ile birlikte günümüzdeki yapıya kavuşan ülkede, federatif bir cumhuriyet oluşturularak başkanlık sistemine geçilmiştir. Listede fiili olarak belirtilen kişiler askerî yönetimi belirtmekte olup, bu kişiler anayasal yollardan iktidara gelmeyen kişileri ifade etmektedir.

Arjantin devlet başkanları listesi (1810-günümüz)Düzenle

Görev süresi Birinci Cunta dönemi başkanları
1810   Cornelio Judas Tadeo de Saavedra Rodríguez
(İkinci) Büyük Cunta dönemi başkanları
1810–1811   Cornelio Judas Tadeo de Saavedra Rodríguez
1811   Domingo Matheu Chicola
1811–1812  
 
 

Feliciano Antonio Chiclana y Ximénez de Paz, Manuel de Sarratea Altoguirre, Juan José Esteban Paso Fernández (Birinci üç kişilik yönetim I)

1812  
 
 

Feliciano Antonio Chiclana y Ximénez de Paz, Manuel de Sarratea Altoguirre, Juan Martín de Pueyrredón y O'Dogan (Birinci üç kişilik yönetim II)

1812–1813  
 
 

Juan José Esteban Paso Fernández, Nicolás Santiago Rodríguez de la Peña y Funes, Antonio Álvarez Jonte (İkinci üç kişilik yönetim I)

1813–1814  
 
 

Juan José Esteban Paso Fernández, Nicolás Santiago Rodríguez de la Peña y Funes, Gervasio Antonio de Posadas Dávila (İkinci üç kişilik yönetim II)

Directores Supremos
1814–1815   Gervasio Antonio de Posadas Dávila
1815   Carlos María de Alvear y Balbastro
1815   Juan José Viamonte González
1815–1816   José Ignacio Álvarez Thomas
1816   Antonio González de Balcarce
1816–1819   Juan Martín de Pueyrredón y O'Dogan
1819–1820   José Casimiro Rondeau Pereyra
1820   Juan Pedro Julián de Aguirre y López de Anaya (vekaleten)
1820–1826 Merkezî hükûmet yok (fiilen Buenos Aires valisi)
Devlet başkanları
1826–1827   Bernardino de la Trinidad González Rivadavia y Rivadavia
1827   Alejandro Vicente López y Planes (geçici)
1827–1852 Merkezî hükûmet yok (Buenos Aires'te (1832–1835 hariç) Juan Manuel de Rosas vali olarak bulunmuştur)
Director Provisional
1852–1854   Justo José de Urquiza
Devlet başkanları
1854–1860   Justo José de Urquiza
1860–1861   Santiago Derqui

(istifa)

1861–1861   Juan Esteban Pedernera
1862–1868   Bartolomé Mitre
1868–1874   Domingo Faustino Sarmiento
1874–1880   Nicolás Avellaneda
1880–1886   Julio Argentino Roca
1886–1890   Miguel Juárez Celman
1890–1892   Carlos Pellegrini
1892–1895   Luis Sáenz Peña
1895–1896   José Evaristo Uriburu
1895–1896   Julio Argentino Roca (Uriburu'nun rahatsızlığı sebebiyle vekaleten)
1896–1898   José Evaristo Uriburu
1898–1904   Julio Argentino Roca
1904–1906   Manuel Quintana
1906–1910   José Figueroa Alcorta
1910–1914   Roque Sáenz Peña
1914–1916   Victorino de la Plaza
1916–1922   Hipólito Yrigoyen
1922–1928   Marcelo Torcuato de Alvear
1928–1930   Hipólito Yrigoyen
1930–1932   José Félix Uriburu (fiilî)
1932–1938   Agustín Pedro Justo
1938–1942   Roberto María Ortiz
1942–1943   Ramón Castillo
1943   Arturo Rawson (fiilî)
1943–1944   Pedro Pablo Ramírez (fiilî)
1944–1946   Edelmiro Julián Farrell (fiilî)
1946–1955   Juan Domingo Perón
1955   Eduardo Lonardi (fiilî)
1955–1958   Pedro Eugenio Aramburu (fiilî)
1958–1962   Arturo Frondizi
1962–1963 José María Guido (Geçici senato başkanı, vekaleten)
1963–1966   Arturo Umberto Illia
1966–1970   Juan Carlos Onganía (fiilî)
1970–1971   Roberto Marcelo Levingston (fiilî)
1971–1973   Alejandro Agustín Lanusse (fiilî)
1973   Héctor José Cámpora (istifa)
1973 Raúl Alberto Lastiri (vekaleten)
1973–1974   Juan Domingo Perón (görevi sırasında hayatını kaybetti)
1974–1976   Isabel Martínez de Perón
1976 Askerî cunta (Jorge Rafael Videla, Emilio Massera, Orlando Agosti) (fiilî)
1976–1981   Jorge Rafael Videla (fiilî)
1981 Roberto Eduardo Viola (fiilî)
1981 Carlos Alberto Lacoste (fiilî)
1981–1982   Leopoldo Galtieri (fiilî)
1982 Alfredo Saint Jean (fiilî)
1982–1983   Reynaldo Bignone (fiilî)
1983–1989   Raúl Alfonsín
1989–1999   Carlos Menem
1999–2001   Fernando de la Rúa
2001   Ramón Puerta (Geçici senato başkanı, vekaleten)
2001   Adolfo Rodríguez Saá
2001–2002   Eduardo Camaño (Meclis başkanı, vekaleten)
2002–2003   Eduardo Duhalde
2003–2007   Néstor Kirchner
2007–2015   Cristina Fernández de Kirchner
2015–2019   Mauricio Macri
2019–   Alberto Ángel Fernández