UEFA Şampiyonlar Ligi finalleri listesi

Vikimedya liste maddesi

UEFA Şampiyonlar Ligi, 1955 yılından bu yana düzenlenen ve Avrupa'nın kulüpler bazında en prestijli futbol turnuvasıdır.[1] UEFA Şampiyonlar Ligi'ne UEFA üyesi ülkelerin takımları katılabilmektedir.[2] Daha önce Şampiyon Kulüpler Kupası olarak düzenlenen organizasyon, 1992-93 sezonunda yapılan değişiklikle Şampiyonlar Ligi adını almıştır.[1] Başlarda sadece ulusal liglerinde şampiyonluk yaşayan takımlar turnuvaya katılabilirken, 1992 yılındaki isim ve statü değişikliğiyle UEFA katsayılarına bağlı olmak üzere şampiyon olmayan takımlara da katılım yolu açıldı.[1] 1997 yılında ise statüde küçük bir değişikliğe daha gidildi.[3] 2005 yılında yapılan değişiklik ise statüde yapılan son değişiklik olmuştur. Bu değişiklikle Şampiyonlar Ligi'ni kazanan ancak ulusal ligindeki performansıyla bir sonraki turnuvaya katılma hakkı kazanamayan takımların, turnuvaya direkt olarak katılabilmeleri sağlanmıştır. Bu değişiklik Liverpool'un kupayı kazanması fakat ulusal liginde bir sonraki yıl turnuvaya katılacak sıralamada bulunmamasından dolayı yapılmıştır.[4] Turnuvanın ilk şampiyonu 1955-56 sezonunda finalde Stade de Reims'ü 4-3 mağlup eden Real Madrid'dir. 1992 yılında Şampiyonlar Ligi adını aldıktan sonra ise ilk şampiyonluğu Olympique de Marseille yaşamıştır.

Eğer bir takım kupayı üst üste üç yıl ya da genel olarak beş kez kupayı kazanırsa, o takıma birden çok galibiyet rozeti verilir.[5] Bu başarıya Real Madrid, Bayern München, Milan, FC Barcelona ve Liverpool takımları nail olmuştur.[6]

Real Madrid, toplam on üç kez şampiyonluk kazanmıştır ve kupanın en başarılı takımıdır. Bu şampiyonlukların beşi, 1956 ile 1960 yılları arasında üst üste kazanılmıştır. Organizasyon Şampiyonlar Ligi adını aldıktan sonra üst üste üç kez şampiyon olan tek kulüp de Real Madrid'dir. Kupayı yedi kez finalde kaybeden Juventus, en fazla final kaybeden kulüptür. Takımları toplamda on sekiz şampiyonluk kazanan İspanya, kupanın en başarılı ülkesidir.[7]

ŞampiyonlarDüzenle

Anahtar
(T) Maç tekrar edilmiş.
Maç uzatmalara kalmış.
* Maçta uzatmalar sonrasında penaltı atışlarına geçilmiş.
Sezon Şampiyon[8][9] Sonuç[8][9] Finalist[8][9] Stadyum[8][9] Seyirci Notlar
1955-56   Real Madrid 4-3   Stade de Reims Prensler Parkı, Paris 38.239
1956-57   Real Madrid 2-0   Fiorentina Santiago Bernabéu Stadyumu, Madrid 120.000
1957-58   Real Madrid 3-2   Milan Heysel Stadyumu, Brüksel 67.000
1958-59   Real Madrid 2-0   Stade de Reims Neckar Stadyumu, Stuttgart 80.000
1959-60   Real Madrid 7-3   Eintracht Frankfurt Hampden Park, Glasgow 135.000
1960-61   Benfica 3-2   Barcelona İsviçre Stadyumu, Bern 33.000
1961-62   Benfica 5-3   Real Madrid Olimpiyat Stadyumu, Amsterdam 65.000
1962-63   Milan 2-1   Benfica Wembley Stadyumu, Londra 45.700
1963-64   Internazionale 3-1   Real Madrid Prater Stadyumu, Viyana 72.000
1964-65   Internazionale 1-0   Benfica Giuseppe Meazza Stadyumu, Milano 85.000
1965-66   Real Madrid 2-1   Partizan Heysel Stadyumu, Brüksel 55.000
1966-67   Celtic 2-1   Internazionale Ulusal Stadyum, Lizbon 56.000
1967-68   Manchester United 4-1   Benfica Wembley Stadyumu, Londra 92.225
1968-69   Milan 4-1   Ajax Santiago Bernabéu Stadyumu, Madrid 50.000
1969-70   Feyenoord 2-1   Celtic Giuseppe Meazza Stadyumu, Milano 50.000
1970-71   Ajax 2-0   Panathinaikos Wembley Stadyumu, Londra 90.000
1971-72   Ajax 2-0   Internazionale Feijenoord Stadyumu, Rotterdam 67.000
1972-73   Ajax 1-0   Juventus Rajko Mitić Stadyumu, Belgrad 93.500
1973-74   Bayern München 1-1   Atlético Madrid Heysel Stadyumu, Brüksel 49.000 [nb 1]
Tekrar   Bayern München (T)4-0(T)   Atlético Madrid Heysel Stadyumu, Brüksel 23.000
1974-75   Bayern München 2-0   Leeds United Prensler Parkı, Paris 50.000
1975-76   Bayern München 1-0   Saint-Étienne Hampden Park, Glasgow 54.864
1976-77   Liverpool 3-1   Borussia Mönchengladbach Olimpiyat Stadyumu, Roma 52.000
1977-78   Liverpool 1-0   Club Brugge Wembley Stadyumu, Londra 92.000
1978-79   Nottingham Forest 1-0   Malmö FF Olimpiyat Stadyumu, Münih 57.000
1979-80   Nottingham Forest 1-0   Hamburg Santiago Bernabéu Stadyumu, Madrid 50.000
1980-81   Liverpool 1-0   Real Madrid Prensler Parkı, Paris 48.360
1981-82   Aston Villa 1-0   Bayern München Feijenoord Stadyumu, Rotterdam 46.000
1982-83   Hamburg 1-0   Juventus Olimpiyat Stadyumu, Atina 75.000
1983-84   Liverpool *1-1
  Roma Olimpiyat Stadyumu, Roma 69.693 [nb 2]
1984-85   Juventus 1-0   Liverpool Heysel Stadyumu, Brüksel 59.000
1985-86   Steaua București *0-0
  Barcelona Ramón Sánchez Pizjuán Stadyumu, Sevilla 70.000 [nb 3]
1986-87   Porto 2-1   Bayern München Prater Stadyumu, Viyana 62.000
1987-88   PSV *0-0
  Benfica Neckar Stadyumu, Stuttgart 70.000 [nb 4]
1988-89   Milan 4-0   Steaua București Camp Nou, Barselona 97.000
1989-90   Milan 1-0   Benfica Prater Stadyumu, Viyana 57.500
1990-91   Crvena zvezda *0-0
  Marsilya San Nicola Stadyumu, Bari 56.000 [nb 5]
1991-92   Barcelona 1-0   Sampdoria Wembley Stadyumu, Londra 70.827
1992-93   Marsilya 1-0   Milan Olimpiyat Stadyumu, Münih 64.400
1993-94   Milan 4-0   Barcelona Olimpiyat Stadyum, Atina 70.000
1994-95   Ajax 1-0   Milan Ernst Happel Stadyumu, Viyana 49.730
1995-96   Juventus *1-1
  Ajax Olimpiyat Stadyumu, Roma 67.000 [nb 6]
1996-97   Borussia Dortmund 3-1   Juventus Olimpiyat Stadyumu, Münih 59.000
1997-98   Real Madrid 1-0   Juventus Amsterdam ArenA, Amsterdam 47.500
1998-99   Manchester United 2-1   Bayern München Camp Nou, Barselona 90.045
1999-00   Real Madrid 3-0   Valencia Fransa Stadyumu, Saint-Denis 78.759
2000-01   Bayern München *1-1
  Valencia Giuseppe Meazza Stadyumu, Milano 71.500 [nb 7]
2001-02   Real Madrid 2-1   Bayer Leverkusen Hampden Park, Glasgow 52.000
2002-03   Milan *0-0
  Juventus Old Trafford, Manchester 63.215 [nb 8]
2003-04   Porto 3-0   Monaco Arena AufSchalke, Gelsenkirchen 52.000
2004-05   Liverpool *3-3
  Milan Atatürk Olimpiyat Stadyumu, İstanbul 70.024 [nb 9]
2005-06   Barcelona 2-1   Arsenal Fransa Stadyumu, Saint-Denis 79.500
2006-07   Milan 2-1   Liverpool Olimpiyat Stadyum, Atina 74.000
2007-08   Manchester United *1-1
  Chelsea Lujniki Stadyumu, Moskova 67.310 [nb 10]
2008-09   Barcelona 2-0   Manchester United Olimpiyat Stadyumu, Roma 62.467
2009-10   Internazionale 2-0   Bayern München Santiago Bernabéu Stadyumu, Madrid 80.354
2010-11   Barcelona 3-1   Manchester United Wembley Stadyumu, Londra 87.695
2011-12   Chelsea *1-1
  Bayern München Allianz Arena, Münih 62.500 [nb 11]
2012-13   Bayern München 2-1   Borussia Dortmund Wembley Stadyumu, Londra 87.695
2013-14   Real Madrid 4-1   Atlético Madrid Işık Stadyumu, Lizbon 60.976
2014-15   Barcelona 3-1   Juventus Olimpiyat Stadyumu, Berlin 70.442
2015-16   Real Madrid *1-1
  Atlético Madrid Giuseppe Meazza Stadyumu, Milano 71.942
2016-17   Real Madrid 4-1   Juventus Milenyum Stadyumu, Cardiff 65.842
2017-18   Real Madrid 3-1   Liverpool Olimpiyat Stadyumu, Kiev 61.561
2018-19   Liverpool 2-0   Tottenham Hotspur Wanda Metropolitano, Madrid 63.272
2019-20   Bayern München 1-0   Paris Saint-Germain Işık Stadyumu, Lizbon 0

Kulüplere göre şampiyonluklarDüzenle

Kulüp Şamp. İkinc. Kazandığı yıllar İkinci olduğu yıllar
  Real Madrid 13 3 1956, 1957, 1958, 1959, 1960, 1966, 1998, 2000, 2002, 2014, 2016, 2017, 2018 1962, 1964, 1981
  Milan 7 4 1963, 1969, 1989, 1990, 1994, 2003, 2007 1958, 1993, 1995, 2005
  Bayern München 6 5 1974, 1975, 1976, 2001, 2013, 2020 1982, 1987, 1999, 2010, 2012
  Liverpool 6 3 1977, 1978, 1981, 1984, 2005, 2019 1985, 2007, 2018
  Barcelona 5 3 1992, 2006, 2009, 2011, 2015 1961, 1986, 1994
  Ajax 4 2 1971, 1972, 1973, 1995 1969, 1996
  Internazionale 3 2 1964, 1965, 2010 1967, 1972
  Manchester United 3 2 1968, 1999, 2008 2009, 2011
  Juventus 2 7 1985, 1996 1973, 1983, 1997, 1998, 2003, 2015, 2017
  Benfica 2 5 1961, 1962 1963, 1965, 1968, 1988, 1990
  Porto 2 0 1987, 2004
  Nottingham Forest 2 0 1979, 1980
  Olympique de Marseille 1 1 1993 1991
  Steaua București 1 1 1986 1989
  Hamburg 1 1 1983 1980
  Celtic 1 1 1967 1970
  Chelsea 1 1 2012 2008
  Borussia Dortmund 1 1 1997 2013
  Crvena zvezda 1 0 1991
  PSV 1 0 1988
  Aston Villa 1 0 1982
  Feyenoord 1 0 1970
  Atlético Madrid 0 3 1974, 2014, 2016
  Valencia 0 2 2000, 2001
  Stade de Reims 0 2 1956, 1959
  Paris Saint-Germain 0 1 2020
  Tottenham Hotspur 0 1 2019
  Arsenal 0 1 2006
  AS Monaco 0 1 2004
  Bayer Leverkusen 0 1 2002
  Sampdoria 0 1 1992
  Roma 0 1 1984
  Malmö 0 1 1979
  Club Brugge 0 1 1978
  Borussia Mönchengladbach 0 1 1977
  Saint-Étienne 0 1 1976
  Leeds United 0 1 1975
  Panathinaikos 0 1 1971
  Partizan 0 1 1966
  Eintracht Frankfurt 0 1 1960
  Fiorentina 0 1 1957

Ülkelere göre şampiyonluklarDüzenle

Ülke Şamp. İkincilik
  İspanya 18 11
  İngiltere 13 9
  İtalya 12 16
  Almanya 8 10
  Hollanda 6 2
  Portekiz 4 5
  Fransa 1 6
  İskoçya 1 1
  Romanya 1 1
  Yugoslavya 1 1
  Yunanistan 0 1
  Belçika 0 1
  İsveç 0 1

NotlarDüzenle

  1. ^ Bayern München tekrar maçında 4-0 kazandı.[10]
  2. ^ Liverpool penaltılarla 4-2 kazandı[11]
  3. ^ Steaua București penaltılarla 2-0 kazandı[12]
  4. ^ PSV penaltılarla 6-5 kazandı[13]
  5. ^ Crvena zvezda penaltılarla 5-3 kazandı[14]
  6. ^ Juventus penaltılarla 4-2 kazandı[15]
  7. ^ Bayern München penaltılarla 5-4 kazandı[16]
  8. ^ Milan penaltılarla 3-2 kazandı[17]
  9. ^ Liverpool penaltılarla 3-2 kazandı[18]
  10. ^ Manchester United penaltılarla 6-5 kazandı[19]
  11. ^ Chelsea penaltılarla 3-4 kazandı[20]

KaynakçaDüzenle

  1. ^ a b c "History". 6 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2010. 
  2. ^ "Competition format". 25 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2010. 
  3. ^ "1997/98: Seventh heaven for Madrid". 26 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2010. 
  4. ^ "Liverpool get in Champions League". 12 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2010. 
  5. ^ "Regulations of the UEFA Champions League" (PDF). 12 Mart 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 31 Ağustos 2010. 
  6. ^ "10.5 UEFA Direct" (PDF). 17 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 31 Ağustos 2010. 
  7. ^ "Spain savour European pre-eminence". 4 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2010. 
  8. ^ a b c d "Football's premier club competition: History". 6 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2010. 
  9. ^ a b c d "European Champions' Cup". 7 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2010. 
  10. ^ 1973/74: Müller ends Bayern wait
  11. ^ 1983/84: Kennedy spot on for Liverpool
  12. ^ 1985/86: Steaua stun Barcelona
  13. ^ 1987/88: PSV prosper from Oranje boom
  14. ^ 1990/91: Crvena Zvezda spot on
  15. ^ 1995/96: Juve hold their nerve
  16. ^ 2000/01: Kahn saves day for Bayern
  17. ^ 2002/03: Shevchenko spot on for Milan
  18. ^ 2004/05: Liverpool belief defies Milan
  19. ^ =2007/08: Fate favours triumphant United
  20. ^ Shoot-out win ends Chelsea's long wait for glory