Yunanistan'daki siyasi partiler listesi

Vikimedya liste maddesi

Yunanistan'da 2012 seçimlerine kadar olan süreçte iki parti sistemi bulunmaktaydı. Bu sistemde hakim partiler Yeni Demokrasi (Yunanistan) ve Panhelenik Sosyalist Hareket'iydi. Fakat durum yaşanan ekonomik kriz sonrasında yapılan seçimlerde değişmiştir.

Seçim sistemine göre parlamentoda sandalye kazanabilmesi için bir partinin %3 seçim barajını geçmesi gerekmektedir. Ayrıca, seçimi kazanan parti toplamda bulunan 300 sandalyeden 50'sini doğudan alma hakkını kazanır. 17 Haziran 2012 tarihinde gerçekleşen genel seçimin ardından Yunan parlamentosunda 7 parti yer almaktadır, ve bu partiler şu şekildedir; Yeni Demokrasi Partisi, Radikal Sol Koalisyon, Panhelenik Sosyalist Hareket, Bağımsız Yunanlar, Altın Şafak, Demokratik Sol, Yunanistan Komünist Partisi.

Yunan Parlamentosu'nda ve Avrupa Parlamentosu'nda Temsil Edilen PartilerDüzenle

7 Temmuz 2019 tarihinde gerçekleşen 2019 genel seçimleri sonucunda Yunan Parlamentosunda yer alan siyasi partiler şu şekildedir[1]:

  Yunan Parlamentosu'nda Temsil Edilen Partiler  
# İsim K Lider(ler) İdeoloji Pozisyon MV Bölgeler AP Mv. Avrupa Üyelik AP Grubu Uluslararası Üyelik
1 Yeni Demokrasi
((Néa Dimokratía))
ND Kiryakos Miçotakis Liberal muhafazakârlık
Hristiyan demokrasi
Merkez Sağ
158 / 300
0 / 725
8 / 21
Avrupa Halk Partisi EPP Uluslararası Demokrat Birliği
Merkezci Demokratlar Enternasyonali
2 Radikal Sol Koalisyon
(Synaspismós Rhizospastikís Aristerás)
SYRIZA Alexis Tsipras Demokratik sosyalizm
Avrupa komünizmi
Sol
86 / 300
0 / 725
6 / 21
Avrupa Solu Partisi GUE/NGL -
3 Panhelenik Sosyalist Hareket
(Panhellinion Sosialistiku Kinema)
PASOK Fofi Gennimata Sosyal demokrasi
Sosyal liberalizm
Merkez Sol
22 / 300
0 / 725
2 / 21
Avrupa Sosyalistler Partisi S&D Sosyalist Enternasyonal
İlerici İttifak
4 Yunanistan Komünist Partisi
(Kommounistikó Kómma Elládas)
KKE Dimitris Koutsoumpas Komünizm
Marksizm-Leninizm
Aşırı Sol
15 / 300
0 / 725
2 / 21
Komünist ve İşçi Partileri İnisiyatifi - Uluslararası Komünist ve İşçi Partileri Toplantısı
5 Yunan Çözümü
EL Kyriakos Velopoulos Muhafazakarlık
Milliyetçilik
Sağ
10 / 300
0 / 725
1 / 21
- ECR -
4 MeRA21
To Potami Yanis Varoufakis Sosyal Demokrasi Merkez Sol
9 / 300
0 / 725
0 / 21
- S&D -

Diğer Siyasi PartilerDüzenle

İsim K Pozisyon İdeoloji Lider Ulusal Üyelik Avrupa Üyelik MV AP MV
Birinci Toplum
Η Κοινωνία Πρώτα
H.K.P
Η.Κ.Π
Sol kanat Demokratik Sosyalizm Stefanos Katsaras SYRIZA Yok 0 0
Demokrasi ve Kalkınma için Reformcular
Μεταρρυθμιστές για τη Δημοκρατία και την Ανάπτυξη
Reformcular
Μεταρρυθμιστές
Merkez sol Sosyal Demokrasi Nehir Yok 0 0
Ekolojist Yeşiller
Οικολόγοι Πράσινοι
OP
ΟΠ
Merkez sol Yeşil siyaset
Çevrecilik
Altı üyeli komite Ekolojist Yeşiller - Yunanistan Korsan Partisi (2014)
SYRIZA (2015)
EGP, G-EFA 0 0
İki Partili Sosyal Grupların Halk Birlikleri
Λαϊκές Ενώσεις Υπερκομματικών Κοινωνικών Ομάδων
LEFKO
ΛΕΥΚΟ
Merkez sol Sosyal Demokrasi
Popülizm
Konstantinos Dalios Bağımsız Yunanlar Yok 0 0
Drassi
Δράση
Drassi
Δράση
Merkez Liberalizm
Klasik Liberalizm
Theodoros Skylakakis el (2014)
Nehir (2015)
ALDE 0 0
Ortodoks Halk Uyanışı
Λαικός Ορθόδοξος Συναγερμός
LAOS
Λα.Ο.Σ
Merkez sağ
Aşırı sağ
Yunan milliyetçiliği
Muhafazakârlık
Georgios Karatzaferis Yok MELD 0 0
Demokratik Sosyalistler Hareketi
Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών
KIDISO
ΚI.ΔH.ΣO.
Merkez sol Sosyal Demokrasi Yorgo Papandreou Yok Yok 0 0
Demokratik Sol
Δημοκρατική Αριστερά
DIMAR
ΔΗΜΑΡ
Merkez sol Sosyal Demokrasi
Demokratik Sosyalizm
Fotis Kouvelis Yeşiller-Demokratik Sol S&D 0 0
Yeşiller
Πράσινοι
Yeşiller
Πράσινοι
Merkez sol Yeşil siyaset
Çevrecilik
el Yeşiller-Demokratik Sol Yok 0 0
Yeniden Yunanistan
Δημιουργία Ξανά
DX
Δ.Ξ.
Merkez Liberalizm el el ALDE 0 0
Liberal İttifak
Φιλελεύθερη Συμμαχία
FS
Φ.Σ.
Merkez Sosyal Liberalizm
İlericilik
Grigorios Vallianatos Yok Yok 0 0
Demokratlar
Δημοκρατικοί
Dem
Δημ
Merkez Sosyal Liberalizm
Ekonomik Liberalizm
el Yok Yok 0 0
Yıkılış için Antikapitalist Sol İşbirliği
Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή
ANTARSYA
ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Aşırı sol Devrimci sosyalizm
Anti-kapitalizm
21 üyelik komite Yok Yok 0 0
Sosyal Anlaşma
Κοινωνική Συμφωνία
KOISY
ΚΟΙ.ΣΥ.
Merkez sol Sosyal Demokrasi
Demokratik sosyalizm
Louka Katseli SYRIZA Yok 0 0
Merkezciler Birliği
Ένωση Κεντρώων
EK
Ε.Κ.
Merkez Venizelosçuluk Vassilis Leventis Yok Yok 0 0
Ulusal Birlik Derneği
Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας
SEE
Σ.Ε.Ε.
Sağ
Radikal Sağ
Vatanseverlik
Ulusal Muhafazakârlık
Nikos Alikakos Yok Yok 0 0
Yunanistan Korsan Partisi
Κόμμα Πειρατών Ελλάδας
KPP
Κ.Π.Π.
Sol Bilgi Edinme Özgürlüğü
Doğrudan demokrasi
Lider yok, ama bir yönetim kurulu vardır. Ekolojist Yeşiller - Yunanistan Korsan Partisi (2014) PPEU,
destek G-EFA
0 0
Yunanistan Komünist Partisi (Marksist-Leninist)
Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (Μαρξιστικό - Λενινιστικό)
KKE(m-l)
Κ.Κ.Ε.(μ-λ)
Aşırı sol Marksizm-Leninizm
Anti-Revizyonizm
Grigoris Konstantopoulos Yunanistan Marksist-Leninist Komünist Partiler Yok 0 0
Yunanistan Marksist-Leninist Komünist Partisi
Μαρξιστικό-Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας
M-L KKE
Μ-Λ Κ.Κ.Ε.
Aşırı sol Marksizm-Leninizm
Anti-Revizyonizm
Antonis Papadopoulos Yunanistan Marksist-Leninist Komünist Partiler Yok 0 0
Devrimci İşçi Partisi
Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα
EEK
ΕΕΚ
Aşırı sol Komünizm
Troçkizm
el Yok Yok 0 0
Demokratik Uyanış
Δημοκρατική Αναγέννηση
Diman
Δημαν
Merkez sağ Ulusal muhafazakârlık
Hristiyan Sosyalizm
Stelios Papathemelis Yok Yok 0 0
Beş Yıldız Drahmi Yunan Demokratik Hareketi
Δραχμή, Δημοκρατική Κίνηση Πέντε Αστέρων
Beş Yıldız Drahmi
Δραχμή Πέντε Αστέρων
Merkez
Merkez sağ
Liberal Muhafazakârlık
Yurtsever Sosyalizm
Theodore Katsanevas Yok Yok 0 0
Yunanistan Sosyalist Mücadele Partisi
Αγωνιστικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας
ASKE
Α.Σ.Κ.Ε.
Merkez sol Demokratik sosyalizm
Sol milliyetçilik
Nikos Kargopoulos Yok Yok 0 0
Ulusal Cephe
Eθνικό Mέτωπο
EM
Ε.Μ.
Aşırı sağ Aşırı milliyetçilik
Yunan milliyetçiliği
Emmanouil Konstas Yok Yok 0 0
Ulusal Umut
Εθνική Ελπίδα
EE
E.E.
Aşırı sağ Ulusal muhafazakârlık
Meşrutiyetçilik
Yiorgos Papadopoulos Yok Yok 0 0
Yunan Ekolojistler
Έλληνες Οικολόγοι
EO
E.O.
Merkez sol Ekolojizm
Sosyal ilericilik
Dimosthenis Vergis Yok Yok 0 0
Liberal Parti
Κόμμα Φιλελευθέρων
KF
Κ.Φ.
Merkez Liberalizm
Venizelosçuluk
Manolis Kalligiannis Yok Yok 0 0
Yunanistan Komünist Partisi Yeniden Yapılanma Organizasyonu
Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του Κομουνιστικού Κόμματος Ελλάδας
OAKKE
Ο.Α.Κ.Κ.Ε.
Aşırı sol Komünizm
Marksizm-Leninizm-Maoizm
Elias Zafiropoulos Yok Yok 0 0
Yunanistan Enternasyonalist Komünistler Organizasyonu
Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας
OKDE
Ο.Κ.Δ.Ε.
Aşırı sol Komünizm
Troçkizm
Yok Yok 0 0
Panhelenik Vatandaş Aracı
Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών
PAP
ΠΑΠ
Merkez
Merkez sol
Sosyal Demokrasi
Demokratik Sosyalizm
el Bağımsız Yunanlar (2014)
Yok (2015)
destek ECR 2 0

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Per Parliamentary Group". 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2015.  (İngilizce)