Yazılım kategorileri

(Yazılım kategorileri listesi sayfasından yönlendirildi)

Yazılım kategorileri, yazılım gruplarıdır. Yazılımın bu kategoriler açısından anlaşılmasını sağlamaktadırlar. Farklı sınıflandırma şemaları, yazılımların farklı yönlerini dikkate alır.

Bilgisayar yazılımıDüzenle

Bilgisayar yazılımı, ortak işlev, tür veya kullanım alanına göre kategorilere ayrılabilir. Üç geniş sınıflandırma vardır:

Telif hakkı durumuDüzenle

GNU Projesi, yazılımları telif hakkı durumuna göre özgür yazılım, açık kaynaklı yazılım, kamu malı yazılım, copyleft yazılım, copyleft olmayan özgür yazılım, gevşek lisanslı yazılım, GPL ile kapsanan yazılım, GNU işletim sistemi, GNU programları, GNU yazılımı, FSF lisanslı GNU yazılımı, özgür olmayan yazılım, sahipli yazılım, ücretsiz yazılım, paylaşımlı yazılım, özel yazılım ve ticari yazılım şeklinde sınıflandırır. [1]

Özgür yazılımDüzenle

Özgür yazılım, herkese bedelsiz veya bir ücret karşılığında aynen veya değişikliklerle kullanma, kopyalama ve dağıtma izni ile gelen yazılımdır. Bu, özellikle kaynak kodunun mevcut olması gerektiği anlamına gelir. "Kaynak değilse, yazılım değildir." Bir program özgürse, GNU gibi özgür bir işletim sistemine veya Linux sisteminin özgür sürümlerine potansiyel olarak dahil edilebilir.

Telif hakkı lisansı (ve GNU projesi) anlamında özgür yazılım bir fiyat değil özgürlük meselesidir. Ancak özel mülk yazılım şirketleri, fiyatı belirtmek için tipik olarak "özgür yazılım" terimini kullanır. Bazen bu, ikili bir kopyanın ücretsiz olarak elde edilebileceği anlamına gelir; bazen bu, bir kopyanın ek ücret olmaksızın bir bilgisayarla birlikte satıldığı anlamına gelir. [1]

Açık kaynaklı yazılımDüzenle

Açık kaynaklı yazılım, kaynak kodu belirli bir lisans altında lisans sahiplerine sunulan yazılımdır. Herhangi bir noktada kullanılabilir ve yayılabilir, kaynak kodu açıktır ve gerektiği gibi değiştirilebilir. Bu tür yazılımların tek şartı, değişiklikler yapıldığında kullanıcıların bu değişiklikleri başkalarına bildirmesidir. Açık kaynak yazılımın temel özelliklerinden biri, tüm geliştiricilerin ve kullanıcıların paylaşılan fikri mülkiyetidir. Linux işletim sistemi, açık kaynaklı yazılım koleksiyonunun en iyi bilinen örneklerinden biridir.[2]

Copyleft yazılımıDüzenle

Copyleft yazılım, dağıtım koşulları, tüm sürümlerin tüm kopyalarının aşağı yukarı aynı dağıtım koşullarını taşımasını sağlayan ücretsiz bir yazılımdır. Bu, örneğin, copyleft lisanslarının genellikle başkalarının yazılıma ek gereksinimler eklemesine izin vermediği (ancak sınırlı sayıda güvenli ek gereksinime izin verilebildiği halde) ve kaynak kodunun kullanılabilir olmasını gerektirdiği anlamına gelir. Bu, programı ve değiştirilmiş sürümlerini, bir programı tescilli yapmanın bazı yaygın yollarından korur. Bazı copyleft lisansları, yazılımı tescilli hale getirmenin diğer yollarını engeller.

Copyleft genel bir kavramdır. Gerçek bir programın kopyalanması, belirli bir dağıtım koşulları gerektirir. Farklı copyleft lisansları, değişen şartlar nedeniyle genellikle “uyumsuzdur”, bu da bir lisansı kullanarak kodun diğer lisansı kullanan kodla birleştirilmesini yasa dışı kılar. İki yazılım parçası aynı lisansı kullanıyorsa, bunlar genellikle birleştirilebilir. [1]

Copyleft olmayan özgür yazılımDüzenle

Copyleft olmayan özgür yazılım, yazardan, yeniden dağıtma, değiştirme ve lisans kısıtlamaları ekleme izni ile gelir.

Bir program ücretsizse ancak copyleft uygulanmamışsa, bazı kopyalar veya değiştirilmiş sürümler ücretsiz olmayabilir. Bir yazılım şirketi, programı değiştirerek veya değiştirmeden derleyebilir ve yürütülebilir dosyayı özel bir yazılım ürünü olarak dağıtabilir. X Pencere Sistemi bu yaklaşımı göstermektedir. X Konsorsiyumu, X11'i copyleft olmayan özgür yazılım yapan dağıtım koşullarıyla yayınlar. Dilerseniz, bu dağıtım şartlarına sahip ve ücretsiz bir kopya edinebilirsiniz. Ancak, özgür olmayan sürümler mevcuttur ve yalnızca özgür olmayan sürümlerin çalıştığı iş istasyonları ve PC grafik kartları mevcuttur. X11'in geliştiricileri X11'i bir süreliğine özgür yazılım kapsamından çıkardı; bunu yapabilmelerinin nedeni ise diğerlerinin kendi kodlarına aynı copyleft dışı lisans kapsamında katkıda bulunmalarıdır. [1]

Paylaşımlı yazılımDüzenle

Paylaşımlı yazılım veya shareware, kopyaları yeniden dağıtma izniyle birlikte gelen ancak bir kopyasını kullanmaya devam eden herkesin ödeme yapması gerektiğini söyleyen bir yazılımdır. Paylaşımlı yazılım özgür bir yazılım değildir ve hatta yarı özgür değildir. Çoğu paylaşılan yazılım için kaynak kodu mevcut değildir; bu nedenle program değiştirilemez. Shareware, kâr amacı gütmeyen kuruluşlar da dâhil olmak üzere, bir lisans ücreti ödemeden bir kopya oluşturma ve yükleme iznine sahip değildir.[1]

Ücretsiz yazılımDüzenle

Paylaşımlı yazılıma benzer şekilde, ücretsiz yazılım veya freeware, herhangi bir ön ödeme olmaksızın indirilebilen ve dağıtılabilen yazılımdır. Ücretsiz yazılımın hiçbir zaman ilişkili bir ücreti yoktur. Küçük program güncellemeleri ve küçük oyunlar gibi şeyler genellikle ücretsiz olarak dağıtılmaktadır. Ücretsiz yazılımın ücretsiz olmasına rağmen telif hakkı vardır, bu nedenle başkaları yazılımı kendi başlarına pazarlayamazlar.[3]

Microsoft TechNet ve AIS Yazılım kategorileriDüzenle

Bu sınıflandırmanın yedi ana unsuru vardır. Bunlar: platform ve yönetim, eğitim ve referans, ev ve eğlence, içerik ve iletişim, operasyonlar ve profesyonel, ürün imalatı ve hizmet sunumu ve iş koludur.

Pazara dayalı kategorilerDüzenle

Yatay uygulamalarDüzenle

Dikey uygulamalarDüzenle

KaynakçaDüzenle

  1. ^ a b c d e "Categories of Free and Nonfree Software - GNU Project - Free Software Foundation (FSF)". Gnu.org. 2012-10-18. Erişim tarihi: 2012-11-12. 
  2. ^ "Heidelberg - Glossary - O". Directimaging.com. Erişim tarihi: 2012-11-12. 
  3. ^ "Freeware Definition". Techterms.com. Erişim tarihi: 2012-11-12. 
  4. ^ a b "This Topic Is No Longer Available". Technet.microsoft.com. 2008-09-21 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2012-11-12.