UEFA kulüp turnuvaları şampiyonları listesi

Vikimedya liste maddesi

UEFA, Avrupa futbolunun en yüksek idari ve kontrol organıdır. UEFA Şampiyonlar Ligi, UEFA Avrupa Ligi, UEFA Konferans Ligi ve UEFA Süper Kupası gibi önemli futbol turnuvalarını düzenlemektedir. UEFA Kupa Galipleri Kupası, UEFA Intertoto Kupası ve Kıtalararası Kupa gibi feshedilmiş ve artık oynanmayan turnuvaların da sorumluluğu kendisinde idi.

Milan taraftarları UEFA turnuvalarında en çok şampiyonluk görmüş taraftarlardır

İtalyan kulübü Juventus, tüm UEFA kulüp turnuvalarını kazanan ilk kulüptür. Bu nedenle 12 Temmuz 1988 tarihinde UEFA Plaketi'ne layık görülmüştür.[1] Juventus, bu başarısından sonra UEFA Intertoto Kupası'nı da 1999 yılında kazanmıştır.[2]

UEFA'nın en önem verdiği kulüp turnuvası olan UEFA Şampiyonlar Ligi'ni en fazla kazanan kulüp ise İspanyol Real Madrid'tir. Real Madrid 15 kez şampiyon olduğu turnuvada, en yakın rakibi İtalyan Milan'ın 7 şampiyonluğu bulunmaktadır. Tüm UEFA kulüp turnuvalarında en fazla şampiyonluğu 66 kez ile İspanyol kulüpleri yaşamıştır. İtalyanlar ise 50 şampiyonluk ile İspanyollardan sonra gelmektedir.

Feshedilmiş bir turnuva olan Fuar Şehirleri Kupası, şimdiki ismi UEFA Avrupa Ligi olan UEFA Kupası'nın selefi olarak kabul edilmektedir. Fakat UEFA'nın bu durumu reddetmesinden dolayı Fuar Şehirleri Kupası'nın istatistikleri UEFA Avrupa Ligi'ne dahil edilmez.[3] 1972 Avrupa Süper Kupası da bu durumdadır. De Telegraaf'ın maddi desteği ile oynanan bu kupa resmî olarak UEFA tarafından kabul edilmemekte ve istatistiklere dahil edilmemektedir.[4]

Kulüplere göre

değiştir

Bu tabloda kulüplerin kazandığı UEFA kulüp turnuvalarının istatistiği verilmiştir. Real Madrid farklı UEFA turnuvalarında kazandığı toplamda 24 şampiyonluk ile UEFA'nın en başarılı futbol kulübüdür. Ayrıca UEFA'nın kulüp bazında en önemli turnuvası olan UEFA Şampiyonlar Ligi'ni de 14 defa kazanarak bu alandaki rekorlarını da ellerinde bulundurmaktadır. Real Madrid'i ise kazandığı 17 kupa ile Milan takip etmektedir. Barcelona ise toplamda 14 kez kazandıkları UEFA turnuvalarının en başarılı üçüncü kulübüdür. Barcelona, UEFA Kupa Galipleri Kupası'nda kazandığı 4 şampiyonluk ile de farklı bir rekoru elinde bulundurmaktadır. Sevilla ise 7 şampiyonluk ile UEFA Avrupa Ligi'nin en başarılı kulübüdür.[5]

Bugüne kadar tüm UEFA kulüp turnuvalarında şampiyonluğa ulaşan üç takım bulunmaktadır. Juventus, Ajax ve Bayern München bu anlamda farklı bir yerde bulunmaktadır.

Kulüp Ülke UŞL KGK UAL UKL ITK USK KK Toplam
Real Madrid   İspanya 15 0 2 0 0 5 3 25
Milan   İtalya 7 2 0 0 0 5 3 17
Barcelona   İspanya 5 4 0 0 0 5 0 14
Liverpool   İngiltere 6 0 3 0 0 4 0 13
Bayern München   Almanya 6 1 1 0 0 2 2 12
Juventus   İtalya 2 1 3 0 1 2 2 11
Ajax   Hollanda 4 1 1 0 0 2 2 10
Internazionale   İtalya 3 0 3 0 0 0 2 8
Chelsea   İngiltere 2 2 2 0 0 2 0 8
Atlético Madrid   İspanya 0 1 3 0 0 3 1 8
Sevilla   İspanya 0 0 7 0 0 1 0 8
Manchester United   İngiltere 3 1 1 0 0 1 1 7
Porto   Portekiz 2 0 2 0 0 1 2 7
Anderlecht   Belçika 0 2 1 0 0 2 0 5
Valencia   İspanya 0 1 1 0 1 2 0 5
Feyenoord   Hollanda 1 0 2 0 0 0 1 4
Parma Calcio 1913   İtalya 0 1 2 0 0 1 0 4
Hamburg   Almanya 1 1 0 0 2 0 0 4
Nottingham Forest   İngiltere 2 0 0 0 0 1 0 3
Borussia Dortmund   Almanya 1 1 0 0 0 0 1 3
Aston Villa   İngiltere 1 0 0 0 1 1 0 3
Tottenham Hotspur   İngiltere 0 1 2 0 0 0 0 3
Dinamo Kyiv   Ukrayna 0 2 0 0 0 1 0 3
West Ham United   İngiltere 0 1 0 1 1 0 0 3
Schalke 04   Almanya 0 0 1 0 2 0 0 3
Villarreal   İspanya 0 0 1 0 2 0 0 3
Benfica   Portekiz 2 0 0 0 0 0 0 2
Manchester City   İngiltere 1 1 0 0 0 1 1 4
PSV   Hollanda 1 0 1 0 0 0 0 2
Borussia Mönchengladbach   Almanya 0 0 2 0 0 0 0 2
IFK Göteborg   İsveç 0 0 2 0 0 0 0 2
Eintracht Frankfurt   Almanya 0 0 2 0 0 0 0 2
Steaua București   Romanya 1 0 0 0 0 1 0 2
Crvena zvezda   Sırbistan 1 0 0 0 0 0 1 2
Aberdeen   İskoçya 0 1 0 0 0 1 0 2
Mechelen   Belçika 0 1 0 0 0 1 0 2
Lazio   İtalya 0 1 0 0 0 1 0 2
Galatasaray   Türkiye 0 0 1 0 0 1 0 2
Zenit   Rusya 0 0 1 0 0 1 0 2
Marseille   Fransa 1 0 0 0 1 0 0 2
Werder Bremen   Almanya 0 1 0 0 1 0 0 2
Paris Saint-Germain   Fransa 0 1 0 0 1 0 0 2
VfB Stuttgart   Almanya 0 0 0 0 2 0 0 2
Celtic   İskoçya 1 0 0 0 0 0 0 1
Fiorentina   İtalya 0 1 0 0 0 0 0 1
Sporting   Portekiz 0 1 0 0 0 0 0 1
Slovan Bratislava   Slovakya 0 1 0 0 0 0 0 1
Rangers   İskoçya 0 1 0 0 0 0 0 1
Magdeburg   Almanya 0 1 0 0 0 0 0 1
Dinamo Tbilisi   Gürcistan 0 1 0 0 0 0 0 1
Everton   İngiltere 0 1 0 0 0 0 0 1
Sampdoria   İtalya 0 1 0 0 0 0 0 1
Arsenal   İngiltere 0 1 0 0 0 0 0 1
Real Zaragoza   İspanya 0 1 0 0 0 0 0 1
Ipswich Town   İngiltere 0 0 1 0 0 0 0 1
Bayer Leverkusen   Almanya 0 0 1 0 0 0 0 1
Napoli   İtalya 0 0 1 0 0 0 0 1
ÇSKA Moskva   Rusya 0 0 1 0 0 0 0 1
Şahtar   Ukrayna 0 0 1 0 0 0 0 1
Atalanta   İtalya 0 0 1 0 0 0 0 1
Roma   İtalya 0 0 0 1 0 0 0 1
Olimpiakos   Yunanistan 0 0 0 1 0 0 0 1
Bordeaux   Fransa 0 0 0 0 1 0 0 1
Strasbourg   Fransa 0 0 0 0 1 0 0 1
Guingamp   Fransa 0 0 0 0 1 0 0 1
Karlsruhe   Almanya 0 0 0 0 1 0 0 1
Silkeborg   Danimarka 0 0 0 0 1 0 0 1
Lyon   Fransa 0 0 0 0 1 0 0 1
Bastia   Fransa 0 0 0 0 1 0 0 1
Auxerre   Fransa 0 0 0 0 1 0 0 1
Bologna   İtalya 0 0 0 0 1 0 0 1
Montpellier   Fransa 0 0 0 0 1 0 0 1
Celta de Vigo   İspanya 0 0 0 0 1 0 0 1
Udinese   İtalya 0 0 0 0 1 0 0 1
Twente   Hollanda 0 0 0 0 1 0 0 1
Málaga   İspanya 0 0 0 0 1 0 0 1
Troyes   Fransa 0 0 0 0 1 0 0 1
Fulham   İngiltere 0 0 0 0 1 0 0 1
Perugia   İtalya 0 0 0 0 1 0 0 1
Lille   Fransa 0 0 0 0 1 0 0 1
Lens   Fransa 0 0 0 0 1 0 0 1
Newcastle United   İngiltere 0 0 0 0 1 0 0 1
Braga   Portekiz 0 0 0 0 1 0 0 1

Ülkelere göre

değiştir

Bu tabloda kulüplerin kazandığı UEFA kulüp turnuvaları şampiyonluklarına göre ülke istatistikleri verilmiştir. İspanyol kulüpleri toplamda 65 şampiyonluk ile UEFA turnuvalarının en başarılı kulüpleridir. Aynı zamanda toplamda kazandıkları 19 UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu ile birinci sırada yer alır. İtalyan kulüpleri 48 kez şampiyon oldukları UEFA turnuvalarının en başarılı ikinci, İngiliz kulüpleri ise 43 UEFA turnuvası şampiyonluğu ile üçüncü sıradadır.

Ülke UŞL KGK UAL UKL ITK USK KK Toplam
  İspanya 20 7 14 0 5 16 4 66
  İtalya 12 7 10 1 4 9 7 50
  İngiltere 15 8 9 1 4 8 1 46
  Almanya* 8 4 6 0 8 2 3 31
  Hollanda 6 1 4 0 0 3 3 17
  Fransa 1 1 0 0 12 0 0 14
  Portekiz 4 1 2 0 1 1 2 11
  Belçika 0 3 1 0 0 3 0 7
  İskoçya 1 2 0 0 0 1 0 4
  Sovyetler Birliği# 0 3 0 0 0 1 0 4
  Rusya 0 0 2 0 0 1 0 3
  Romanya 1 0 0 0 0 1 0 2
  İsveç 0 0 2 0 0 0 0 2
  Türkiye 0 0 1 0 0 1 0 2
  Yugoslavya# 1 0 0 0 0 0 1 2
  Doğu Almanya# 0 1 0 0 0 0 0 1
  Çekoslovakya# 0 1 0 0 0 0 0 1
  Ukrayna 0 0 1 0 0 0 0 1
  Yunanistan 0 0 0 1 0 0 0 1
  Danimarka 0 0 0 0 1 0 0 1

# = Feshedilen federasyon ve ülke.
* = Batı Almanya'nın istatistikleri Almanya ile birlikte verilmiştir.

Not: Sovyetler Birliği, Çekoslovakya, Doğu Almanya ve Yugoslavya gibi artık mevcut olmayan federasyonların istatistikleri korunmaktadır.

Ayrıca bakınız

değiştir

Kaynakça

değiştir
Özel
  1. ^ "Sorteo de las competiciones europeas de fútbol: el Fram de Reykjavic, primer adversario del FC Barcelona en la Recopa" (PDF) (İspanyolca). lavanguardia.com. 13 Temmuz 1988. s. 53. 23 Mart 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2009. 
  2. ^ "Tutto inizio' con un po' di poesia" (İtalyanca). gazzetta.it. 24 Mayıs 1997. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2009. 
  3. ^ "UEFA Cup: All-time finals" (İngilizce). UEFA. 30 Haziran 2005. 9 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2008. 
  4. ^ "UEFA Super Cup - Format" (İngilizce). uefa.com. 31 Ağustos 2007. 5 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2009. 
  5. ^ "PREVIOUS WINNERS" (İngilizce). uefa.com. 13 Temmuz 2005. 25 Ekim 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2008. 
Genel

Dış bağlantılar

değiştir