Ana menüyü aç

UEFA kulüp turnuvaları şampiyonları listesi

Vikimedya liste maddesi

Milan taraftarları UEFA turnuvalarında en çok şampiyonluk görmüş taraftarlardır.

UEFA, Avrupa futbolunun en yüksek idari ve kontrol organıdır. UEFA Şampiyonlar Ligi, UEFA Avrupa Ligi ve UEFA Süper Kupası gibi önemli futbol turnuvalarını düzenlemektedir. UEFA Intertoto Kupası, UEFA Kupa Galipleri Kupası ve Kıtalararası Kupa gibi feshedilmiş ve artık oynanmayan turnuvaların da sorumluluğu kendisinde idi.

İtalyan kulübü Juventus, tüm UEFA kulüp turnuvalarını kazanan ilk kulüptür. Bu nedenle 12 Temmuz 1988 tarihinde UEFA Plaketi'ne layık görülmüştür.[1] Juventus, bu başarısından sonra UEFA Intertoto Kupası'nı da 1999 yılında müzesine götürmüştür.[2] UEFA'nın en önem verdiği kulüp turnuvası olan UEFA Şampiyonlar Ligi'ni en fazla kazanan kulüp ise İspanyol Real Madrid'tir. Real Madrid 13 kez şampiyon olduğu turnuvada en yakın rakibi İtalyan AC Milan'ın altı şampiyonluk önündedir. Tüm UEFA kulüp turnuvalarında en fazla şampiyonluğu 57 kez ile İspanyol kulüpleri yaşamıştır, İtalyanlar ise 48 şampiyonluk ile İspanyollardan sonra gelmektedir.

Feshedilmiş bir turnuva olan Fuar Şehirleri Kupası, şimdiki adı UEFA Avrupa Ligi olan UEFA Kupası'nın selefi olarak kabul edilmektedir. Fakat UEFA'nın bu durumu reddetmesinden dolayı Fuar Şehirleri Kupası'nın istatistikleri UEFA Avrupa Ligi'ne dahil edilmez.[3] 1972 UEFA Süper Kupası da bu durumdadır. De Telegraaf'ın maddi desteği ile oynanan bu kupa resmî olarak UEFA tarafından kabul edilmemekte ve istatistiklere dahil edilmemektedir.[4]

İçindekiler

Kulüplere göreDüzenle

Bu tabloda kulüplerin kazandığı UEFA kulüp turnuvalarının istatistiği verilmiştir. Real Madrid farklı UEFA turnuvalarında kazandığı toplamda 21 şampiyonluk ile UEFA'nın en başarılı futbol kulübüdür. Ayrıca UEFA'nın kulüp bazında en önemli turnuvası olan UEFA Şampiyonlar Ligi'ni de 14 defa kazanarak bu alandaki rekorlarını da ellerinde bulundurmaktadır. Real Madrid'i ise kazandığı 17 kupa ile AC Milan ve FC Barcelona takip etmektedir. Juventus ve Liverpool ise toplamda 11'er kez kazandıkları UEFA turnuvalarının en başarılı üçüncü kulüpleridir. Barcelona, UEFA Kupa Galipleri Kupası'nda kazandığı dört şampiyonluk ile de farklı bir rekoru elinde bulundurmaktadır. Sevilla ise beş şampiyonluk ile UEFA Avrupa Ligi'nin en başarılı kulübüdür.[5]

Bugüne kadar tüm UEFA kulüp turnuvalarında şampiyonluğa ulaşan üç takım bulunmaktadır. Juventus, Ajax ve Bayern München bu anlamda farklı bir yerde bulunmaktadır.

26 Mayıs 2018 itibarıyla
Kulüp Ülke UŞL KGK UAL UIK USK KK Toplam
Real Madrid   İspanya 13 0 2 0 3 3 21
Milan   İtalya 7 2 0 0 5 3 17
Barcelona   İspanya 5 4 0 0 5 3 17
Juventus   İtalya 2 1 3 1 2 2 11
Liverpool   İngiltere 5 0 3 0 3 0 11
Ajax   Hollanda 4 1 1 0 2 2 10
Bayern München   Almanya 5 1 1 0 1 2 10
Internazionale   İtalya 3 0 3 0 0 2 8
Manchester United   İngiltere 3 1 1 0 1 1 7
Porto   Portekiz 2 0 2 0 1 2 7
Atlético Madrid   İspanya 0 1 3 0 2 1 7
Chelsea   İngiltere 1 2 1 0 1 0 5
Anderlecht   Belçika 0 2 1 0 2 0 5
Valencia   İspanya 0 1 1 1 2 0 5
Sevilla   İspanya 0 0 4 0 1 0 5
Parma Calcio 1913   İtalya 0 1 2 0 1 0 4
Feyenoord   Hollanda 1 0 2 0 0 1 4
Hamburg   Almanya 1 1 0 2 0 0 4
Nottingham Forest   İngiltere 2 0 0 0 1 0 3
Aston Villa   İngiltere 1 0 0 1 1 0 3
Tottenham Hotspur   İngiltere 0 1 2 0 0 0 3
Dinamo Kyiv   Sovyetler Birliği
  Ukrayna
0 2 0 0 1 0 3
Borussia Dortmund   Almanya 1 1 0 0 0 1 3
Schalke 04   Almanya 0 0 1 2 0 0 3
Benfica   Portekiz 2 0 0 0 0 0 2
Borussia Mönchengladbach   Almanya 0 0 2 0 0 0 2
Aberdeen   İskoçya 0 1 0 0 1 0 2
Steaua București   Romanya 1 0 0 0 1 0 2
IFK Göteborg   İsveç 0 0 2 0 0 0 2
Mechelen   Belçika 0 1 0 0 1 0 2
PSV   Hollanda 1 0 1 0 0 0 2
Crvena Zvezda   Yugoslavya
  Sırbistan
1 0 0 0 0 1 2
Werder Bremen   Almanya 0 1 0 1 0 0 2
Lazio   İtalya 0 1 0 0 1 0 2
West Ham United   İngiltere 0 1 0 1 0 0 2
Galatasaray   Türkiye 0 0 1 0 1 0 2
Paris Saint-Germain   Fransa 0 1 0 1 0 0 2
Villarreal   İspanya 0 0 0 2 0 0 2
VfB Stuttgart   Almanya 0 0 0 2 0 0 2
Marseille   Fransa 1 0 0 1 0 0 2
Zenit   Rusya 0 0 1 0 1 0 2
Fiorentina   İtalya 0 1 0 0 0 0 1
Sporting   Portekiz 0 1 0 0 0 0 1
Celtic   İskoçya 1 0 0 0 0 0 1
Slovan Bratislava   Çekoslovakya
  Slovakya
0 1 0 0 0 0 1
Manchester City   İngiltere 0 1 0 0 0 0 1
Rangers   İskoçya 0 1 0 0 0 0 1
Magdeburg   Doğu Almanya
  Almanya
0 1 0 0 0 0 1
Eintracht Frankfurt   Almanya 0 0 1 0 0 0 1
Dinamo Tbilisi   Sovyetler Birliği
  Gürcistan
0 1 0 0 0 0 1
Ipswich Town   İngiltere 0 0 1 0 0 0 1
Everton   İngiltere 0 1 0 0 0 0 1
Bayer Leverkusen   Almanya 0 0 1 0 0 0 1
Napoli   İtalya 0 0 1 0 0 0 1
Sampdoria   İtalya 0 1 0 0 0 0 1
Arsenal   İngiltere 0 1 0 0 0 0 1
Real Zaragoza   İspanya 0 1 0 0 0 0 1
Bordeaux   Fransa 0 0 0 1 0 0 1
Strasbourg   Fransa 0 0 0 1 0 0 1
Guingamp   Fransa 0 0 0 1 0 0 1
Karlsruhe   Almanya 0 0 0 1 0 0 1
Silkeborg   Danimarka 0 0 0 1 0 0 1
Lyon   Fransa 0 0 0 1 0 0 1
Bastia   Fransa 0 0 0 1 0 0 1
Auxerre   Fransa 0 0 0 1 0 0 1
Bologna   İtalya 0 0 0 1 0 0 1
Montpellier   Fransa 0 0 0 1 0 0 1
Celta de Vigo   İspanya 0 0 0 1 0 0 1
Udinese   İtalya 0 0 0 1 0 0 1
Twente   Hollanda 0 0 0 1 0 0 1
Málaga   İspanya 0 0 0 1 0 0 1
Troyes   Fransa 0 0 0 1 0 0 1
Fulham   İngiltere 0 0 0 1 0 0 1
Perugia   İtalya 0 0 0 1 0 0 1
Lille   Fransa 0 0 0 1 0 0 1
ÇSKA Moskva   Rusya 0 0 1 0 0 0 1
Lens   Fransa 0 0 0 1 0 0 1
Newcastle United   İngiltere 0 0 0 1 0 0 1
Braga   Portekiz 0 0 0 1 0 0 1
Şahtar Donetsk   Ukrayna 0 0 1 0 0 0 1

Ülkelere göreDüzenle

Bu tabloda kulüplerin kazandığı UEFA kulüp turnuvaları şampiyonluklarına göre ülke istatistikleri verilmiştir. İspanyol kulüpleri toplamda 57 şampiyonluk ile UEFA turnuvalarının en başarılı kulüpleridir. Aynı zamanda toplamda kazandıkları 18 UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu ile birinci sırada yer alır.[6] İtalyan kulüpleri 48 kez şampiyon oldukları UEFA turnuvalarının en başarılı ikinci, İngiliz kulüpleri ise 40 UEFA turnuvası şampiyonluğu ile üçüncü sıradadır.

26 Mayıs 2018 itibarıyla
Ülke UŞL KGK UAL UIK USK KK Toplam
  İspanya 18 7 11 5 12 4 57
  İtalya 12 7 9 4 9 7 48
  İngiltere 12 8 8 4 7 1 40
  Almanya* 7 4 6 8 1 3 29
  Hollanda 6 1 4 0 3 3 17
  Fransa 1 1 0 12 0 0 14
  Portekiz 4 1 2 1 1 2 11
  Belçika 0 3 1 0 3 0 7
  İskoçya 1 2 0 0 1 0 4
  Sovyetler Birliği# 0 3 0 0 1 0 4
  Rusya 0 0 2 0 1 0 3
  Romanya 1 0 0 0 1 0 2
  İsveç 0 0 2 0 0 0 2
  Türkiye 0 0 1 0 1 0 2
  Yugoslavya# 1 0 0 0 0 1 2
  Doğu Almanya# 0 1 0 0 0 0 1
  Çekoslovakya# 0 1 0 0 0 0 1
  Ukrayna 0 0 1 0 0 0 1
  Danimarka 0 0 0 1 0 0 1

# = Feshedilen federasyon ve ülke.
* = Batı Almanya'nın istatistikleri Almanya ile birlikte verilmiştir.

Not: Sovyetler Birliği, Çekoslovakya, Doğu Almanya ve Yugoslavya gibi artık mevcut olmayan federasyonların istatistikleri korunmaktadır.

Ayrıca bakınızDüzenle

KaynakçaDüzenle

Özel
  1. ^ "Sorteo de las competiciones europeas de fútbol: el Fram de Reykjavic, primer adversario del FC Barcelona en la Recopa" (İspanyolca). lavanguardia.com. 13 Temmuz 1988. s. 53. 22 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2009. 
  2. ^ "Tutto inizio' con un po' di poesia" (İtalyanca). gazzetta.it. 24 Mayıs 1997. 22 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2009. 
  3. ^ "UEFA Cup: All-time finals" (İngilizce). UEFA. 30 Haziran 2005. 9 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2008. 
  4. ^ "UEFA Super Cup - Format" (İngilizce). uefa.com. 31 Ağustos 2007. 22 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2009. 
  5. ^ "PREVIOUS WINNERS" (İngilizce). uefa.com. 13 Temmuz 2005. 22 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2008. 
  6. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; uefa isimli refler için metin temin edilmemiş (Bkz: Kaynak gösterme)
Genel

Dış bağlantılarDüzenle