Turhan Bey

Turhan Bey (30 Mart 1922 - 30 Eylül 2012), Türk kökenli Avusturya doğumlu aktör. 1941-1953 yılları arasında Hollywood'da aktif olarak yer almıştır. Avrupa'ya döndükten sonra kariyerine fotoğrafçılık ve sahne yönetmeni olarak devam eden Bey, 1990'lı yıllarda ise bazı dizilerde konuk oyuncu olarak yer almıştır.

Hayatı ve kariyeriDüzenle

Gerçek adı Turhan Gilbert Selahattin Şahultavi olan Turhan Bey 30 Mart 1922 yılında İlk Avusturya Cumhuriyeti (şu anda Avusturya) Viyana'sında doğdu ve 30 Eylül 2012 yılında vefat etti. Babası Türk Diplomat ve annesi Yahudi Çek bir sanayiciydi. Turhan Bey 1940'lı yılların popüler bir Hollywood oyuncusuydu.

1930 yılında Turhan Bey Amerika Birleşik Devletleri'ne taşındı. Oyunculuğa eğilim gösterdi ve Pasadena Playhouse'da eğitim aldı. Oynadığı ilk film Shadows on the Stairs (Merdivenlerdeki Gölgeler, 1941) oldu.

Turhan Bey sıklıkla María Montez ile birlikte "egzotik" rollerde oynamıştır. İkili, birlikte Raiders of the Desert, Arabian Nights, Bombay Clipper, White Savage, Ali Baba and the Forty Thieves, Bowery to Broadway, Follow the Boys ve Sudan filmlerinde oynadı. Turhan Bey aynı zamanda The Amazing Mr. X filminde de hatırı sayılır bir rol üstlenmiştir.

Turhan Bey'in kariyeri, 1940'lı yılların sonuna doğru, 1953 tarihli son filmi Casbah ile zayıflamıştır. Ancak 1990 yılında bilim kurgu televizyon dizisi Babylon 5'ın iki bölümünde, birincisinde adı Turhan olan Centauri İmparatoru, sonrasında da Turval adlı bir Minbari Korucusu rollerinde yer alarak bir dönüş yaptı.

Turhan Bey hakkında 2002 yılında Andrea Eckert tarafından Vom Glück verfolgt. Wien-Hollywood-Retour adlı bir belgesel yapıldı.

FilmografiDüzenle

Aktör
Yıl Film Rol Not
1941 Shadows on the Stairs Ram Singh
1941 Footsteps in the Dark Ahmed
1941 Raiders of the Desert Hassen Mohammed
1941 Burma Convoy Mr. Yuchau
1941 The Gay Falcon Manuel Retana
1941 Bombay Clipper Captain Chundra
1942 Unseen Enemy Ito
1942 The Falcon Takes Over Jules Amthor
1942 Danger in the Pacific Tagani
1942 Junior G-Men of the Air Henchman Araka
1942 Drums of the Congo Juma, Henchman
1942 Destination Unknown Captain Muto
1942 Mumya'nın Mezarı Mehemet Bey
1942 Arabian Nights Captain of the Guard
1943 The Adventures of Smilin' Jack Kageyama Seri
1943 White Savage Tamara
1943 Captive Wild Woman End Narrator (voice) İsmi geçmiyor
1943 Background to Danger Hassan
1943 Crazy House İsmi geçmiyor
1943 The Mad Ghoul Eric Iverson
1944 Ali Baba ve Kırk Haramiler Jamiel
1944 Dragon Seed Lao Er Tan
1944 The Climax Franz Munzer
1944 Bowery to Broadway Ted Barrie
1945 Frisco Sal Dude Forante
1945 Sudan Herua
1946 Night in Paradise Aesop
1947 Out of the Blue David Gelleo
1948 Adventures of Casanova Lorenzo
1948 The Amazing Mr. X Alexis
1948 Parole, Inc. Barney Rodescu
1949 Song of India Gopal
1953 Prisoners of the Casbah Ahmed
1993 SeaQuest DSV Dimitri Rossovich Dizi (1 bölüm: "Treasure of the Mind")
1994 Healer Igor Vostovich
1994 Possessed by the Night Calvin
1995 Murder, She Wrote Sherif Faris Dizi (1 bölüm: "Death 'N Denial")
1995 VR.5 Abernathy Dizi (1 bölüm: "Reunion")
1995 Grid Runners Dr. Cameron
1997 The Visitor Dizi (1 bölüm: "The Black Box")
1995-1998 Babylon 5 Centauri Emperor Turhan / Turval Dizi (2 bölüm: "Learning Curve" ve "The Coming of Shadows" )
2000 The Skateboard Kid II Zeno, an Angel
2002 Vom Glück verfolgt. Wien - Hollywood - Retour Kendisi Belgesel

Dış bağlantılarDüzenle