Ana menüyü aç

Türkiye Kupası kazanan teknik direktörler listesi

Türkiye Kupası

Türkiye Kupası kazanan teknik direktörler listesi, TFF'nin kupa organizasyonu olan Türkiye Kupası'nı şmapiyon olarak tamamlayan teknik adamları içerir. Turnuva tarihinde 41 farklı teknik direktör bu kupayı kazanmayı başarmıştır. Gündüz Kılıç, Ahmet Suat Özyazıcı, Aykut Kocaman ve Fatih Terim üçer defa ile kupayı en çok kazanan teknik direktörlerdir.[1] Kupayı kazanan ilk teknik direktör 1963 yılında Galatasaray'ın başında mutlu sona ulaşan Gündüz Kılıç iken, ilk yabancı teknik direktör 1968 yılında Fenerbahçe'nin başında kupayı kazanan Ignác Molnár'dır.

Yedi teknik direktör iki sezon üst üste şampiyonluk yaşamıştır. Bu isimler, 1963 ve 1964 yıllarında Galatasaray'la Gündüz Kılıç, 1969 ve 1970 yıllarında Göztepe'yle Adnan Süvari, 1977 ve 1978 yıllarında Trabzonspor'la Ahmet Suat Özyazıcı, 1989 ve 1990 yıllarında Beşiktaş'la Gordon Milne, 1999 ve 2000 yıllarında Galatasaray'la Fatih Terim, 2006 ve 2007 yıllarında Beşiktaş'la Jean Tigana ve son olarak 2012 ve 2013 yıllarında Fenerbahçe'yle şampiyon olan Aykut Kocaman'dır.

İki farklı takımla kupayı kazanma başarısı gösteren dört teknik direktör vardır. Bu başarıya ilk önce 1979 yılında Fenerbahçe'yle ve 1988 yılında Sakaryaspor'la şampiyonluk yaşayan Necdet Niş ulaşırken ardından 2001 yılında Gençlerbirliği'yle ve 2003 yılında Trabzonspor'la şampiyonluk yaşayan Samet Aybaba gelmiştir. Bu alandaki üçüncü teknik adam 1991 yılında Galatasaray'la ve 2009 yılında Beşiktaş'la şampiyon olan Mustafa Denizli'dir. İki farklı takımla şampiyonluk yaşayan son isimse 2002 ile 2003'te Fenerbahçe'nin ve 2017 yılında Konyaspor'un başında şampiyon olan Aykut Kocaman'dır.

Kupayı hem futbolcu hem teknik direktör olarak kazanmayı başaran on bir isim bulunmaktadır. Bunlar Ayfer Elmastaşoğlu, Yılmaz Gökdel, Mustafa Denizli, Şenol Güneş, Fatih Terim, Gheorghe Hagi, Tolunay Kafkas, Tayfur Havutçu, Aykut Kocaman, Hamza Hamzaoğlu ve Okan Buruk'tur.[Not]

İçindekiler

Kazanan teknik direktörlerDüzenle

 
Jupp Derwall, 1985 yılının kazanan teknik direktörü
 
Mustafa Denizli, 1991 ve 2009 yıllarının kazanan teknik direktörü
 
Christoph Daum, 1994 yılının kazanan teknik direktörü
 
Şenol Güneş, 1995 ve 2010 yıllarının kazanan teknik direktörü
 
Holger Osieck, 1997 yılının kazanan teknik direktörü
 
John Toshack, 1998 yılının kazanan teknik direktörü
 
Fatih Terim, 1999, 2000 ve 2019 yıllarının kazanan teknik direktörü
 
Jean Tigana, 2006 ve 2007 yıllarının kazanan teknik direktörü
 
Tolunay Kafkas, 2008 yılının kazanan teknik direktörü
 
Aykut Kocaman, 2012, 2013, 2017 yıllarının kazanan teknik direktörü
[2] Final Teknik direktör Kulüp Not
1963   Kılıç, GündüzGündüz Kılıç Galatasaray [1]
1964   Özarı, CoşkunCoşkun Özarı Galatasaray [3]
1965   Kılıç, GündüzGündüz Kılıç Galatasaray [1]
1966   Kılıç, GündüzGündüz Kılıç Galatasaray [1]
1967   Bıçakçı, HalilHalil Bıçakçı Altay [4]
1968   Molnár, IgnácIgnác Molnár Fenerbahçe [5]
1969   Süvari, AdnanAdnan Süvari Göztepe [6]
1970   Süvari, AdnanAdnan Süvari Göztepe [6]
1971   Gegić, AbdullahAbdullah Gegić Eskişehirspor [7]
1972   Taner, ZiyaZiya Taner Ankaragücü [8]
1973   Birch, BrianBrian Birch Galatasaray [9]
1974   Didi, Valdir PereiraValdir Pereira Didi Fenerbahçe [10]
1975   Buhtz, HorstHorst Buhtz Beşiktaş [11]
1976   Demircan, FethiFethi Demircan Galatasaray [12]
1977   Özyazıcı, Ahmet SuatAhmet Suat Özyazıcı Trabzonspor [1]
1978   Özyazıcı, Ahmet SuatAhmet Suat Özyazıcı Trabzonspor [1]
1979   Niş, NecdetNecdet Niş Fenerbahçe [13]
1980   Elmastaşoğlu, AyferAyfer Elmastaşoğlu Altay [14]
1981   Gökdel, YılmazYılmaz Gökdel Ankaragücü [14]
1982   Sümer, ÖzkanÖzkan Sümer Galatasaray [15]
1983   Stanković, BrankoBranko Stanković Fenerbahçe [5]
1984   Özyazıcı, Ahmet SuatAhmet Suat Özyazıcı Trabzonspor [1]
1985   Derwall, JuppJupp Derwall Galatasaray [16]
1986   Kaloperović, TomislavTomislav Kaloperović Bursaspor [17]
1987   Türel, MetinMetin Türel Gençlerbirliği [18]
1988   Niş, NecdetNecdet Niş Sakaryaspor [19]
1989   Milne, GordonGordon Milne Beşiktaş [1]
1990   Milne, GordonGordon Milne Beşiktaş [1]
1991   Denizli, MustafaMustafa Denizli Galatasaray [14]
1992   Braems, UrbainUrbain Braems Trabzonspor [20]
1993   Feldkamp, Karl-HeinzKarl-Heinz Feldkamp Galatasaray [21]
1994   Daum, ChristophChristoph Daum Beşiktaş [22]
1995   Güneş, ŞenolŞenol Güneş Trabzonspor [14]
1996   Souness, GraemeGraeme Souness Galatasaray [15]
1997   Osieck, HolgerHolger Osieck Kocaelispor [23]
1998   Toshack, JohnJohn Toshack Beşiktaş [11]
1999   Terim, FatihFatih Terim Galatasaray [14]
2000   Terim, FatihFatih Terim Galatasaray [14]
2001   Aybaba, SametSamet Aybaba Gençlerbirliği [24]
2002   Karaman, HikmetHikmet Karaman Kocaelispor [23]
2003   Aybaba, SametSamet Aybaba Trabzonspor [25]
2004   Doğan, ZiyaZiya Doğan Trabzonspor [26]
2005   Hagi, GheorgheGheorghe Hagi Galatasaray [14]
2006   Tigana, JeanJean Tigana Beşiktaş [1]
2007   Tigana, JeanJean Tigana Beşiktaş [1]
2008   Kafkas, TolunayTolunay Kafkas Kayserispor [27]
2009   Denizli, MustafaMustafa Denizli Beşiktaş [28]
2010   Güneş, ŞenolŞenol Güneş Trabzonspor [29]
2011   Havutçu, TayfurTayfur Havutçu Beşiktaş [30]
2012   Kocaman, AykutAykut Kocaman Fenerbahçe [31]
2013   Kocaman, AykutAykut Kocaman Fenerbahçe [32]
2014   Mancini, RobertoRoberto Mancini Galatasaray [33]
2015   Hamzaoğlu, HamzaHamza Hamzaoğlu Galatasaray [34]
2016   Riekerink, Jan OldeJan Olde Riekerink Galatasaray [35]
2017   Kocaman, AykutAykut Kocaman Konyaspor [36]
2018   Buruk, OkanOkan Buruk Akhisar Belediyespor [37]
2019   Terim, FatihFatih Terim Galatasaray [38]

Birden fazla kazananlarDüzenle

Sıra İsim Şampiyonluk Kulüp(ler) Kazandığı yıllar
1
  Gündüz Kılıç
3
Galatasaray 1963, 1965, 1966
  Ahmet Suat Özyazıcı
3
Trabzonspor 1977, 1978, 1984
  Aykut Kocaman
3
Fenerbahçe, Konyaspor 2012, 2013, 2017
  Fatih Terim
3
Galatasaray 1999, 2000, 2019
5
  Adnan Süvari
2
Göztepe 1969, 1970
  Necdet Niş
2
Fenerbahçe, Sakaryaspor 1979, 1988
  Gordon Milne
2
Beşiktaş 1989, 1990
  Samet Aybaba
2
Gençlerbirliği, Trabzonspor 2001, 2003
  Jean Tigana
2
Beşiktaş 2006, 2007
  Mustafa Denizli
2
Galatasaray, Beşiktaş 1991, 2009
  Şenol Güneş
2
Trabzonspor 1995, 2010

Ülkelere göre performanslarDüzenle

Ülke Teknik Direktör Şampiyonluk
  Türkiye
23
36
  Almanya
5
5
  Yugoslavya
3
3
  İngiltere
2
3
  Fransa
1
2
  Belçika
1
1
  Brezilya
1
1
  Galler
1
1
  İtalya
1
1
  İskoçya
1
1
  Macaristan
1
1
  Romanya
1
1
  Hollanda
1
1

NotDüzenle

Not.  
  • Ayfer Elmastaşoğlu; 1967 yılında Altay'da futbolcu, 1980 yılında ise yine Altay'da teknik direktör olarak,
  • Yılmaz Gökdel; 1964, 1965, 1966 yıllarında Galatasaray'da futbolcu, 1981 yılında ise MKE Ankaragücü'nde teknik direktör olarak,
  • Mustafa Denizli; 1980 yılında Altay'da futbolcu, 1991 yılında Galatasaray'da ve 2009 yılında Beşiktaş'ta teknik direktör olarak,
  • Şenol Güneş; 1977, 1978, 1984 yıllarında Trabzonspor'da futbolcu, 1995 ve 2010 yıllarında ise yine Trabzonspor'da teknik direktör olarak,
  • Fatih Terim; 1976, 1982, 1985 yıllarında Galatasaray'da futbolcu, 1999, 2000 ve 2019 yıllarında ise yine Galatasaray'da teknik direktör olarak,
  • Gheorghe Hagi; 1999 ve 2000 yıllarında Galatasaray'da futbolcu, 2005 yılında ise yine Galatasaray'da teknik direktör olarak,
  • Tolunay Kafkas; 1995 yılında Trabzonspor ve 1999 yılında Galatasaray'da futbolcu, 2008 yılında ise Kayserispor'da teknik direktör olarak,
  • Tayfur Havutçu; 1997 yılında Kocaelispor ve 1998 yılında Beşiktaş'ta futbolcu, 2011 yılında ise yine Beşiktaş'ta teknik direktör olarak,
  • Aykut Kocaman; 1988 yılında Sakaryaspor'da futbolcu, 2012 ile 2013'te Fenerbahçe'de ve 2017'de Konyaspor'da teknik direktör olarak,
  • Hamza Hamzaoğlu; 1993 yılında Galatasaray'da futbolcu, 2015 yılında ise yine Galatasaray'da teknik direktör olarak,
  • Okan Buruk; 1993, 1996, 1999 ve 2000 yıllarında Galatasaray'da futbolcu, 2018 yılında ise Akhisarspor'da teknik direktör olarak kupayı kazanma başarısı göstermişlerdir.

KaynakçaDüzenle

  1. ^ a b c d e f g h i j k "Kupa tarihinden ilginç notlar". sabah.com.tr. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2011. 
  2. ^ http://www.goal.com/tr/news/450/ziraat-t%C3%BCrkiye-kupas%C4%B1/2016/05/27/23963992/jan-olde-riekerink-%C3%A7ok-%C3%B6nemli-bir-zafer-kazand%C4%B1k
  3. ^ Milliyet Gazetesi 30 Haziran 1964, Sayfa 8
  4. ^ "Nerede O Eski Günler". altaysk.com. 21 Şubat 2011 tarihinde |arşiv-url= kullanmak için |url= gerekiyor (yardım) arşivlendi.  Geçersiz |ölü-url=http://www.altaysk.com/1914/index.php/2010/12/17/nerede-o-eski-gunler/ (yardım);
  5. ^ a b "Fenerbahçe'nin Aldığı Kupalar". turkfutbolu.net. 27 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2011. 
  6. ^ a b "Adnan Süvari'nin izinde!". fanatik.com.tr. 4 Temmuz 2010. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2011. 
  7. ^ "Abdullah Gegiç". yasamoykusu.com. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2011. 
  8. ^ Milliyet Gazetesi 1 Haziran 1972, Sayfa 12
  9. ^ "Çift dikiş". ntvspor.net. 25 Ekim 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2011. 
  10. ^ "Waldır Parreira DİDİ". sabah.com.tr. Erişim tarihi: 20 Haziran 2011. 
  11. ^ a b "Şampiyon olmadan sevinmek yasak". zaman.com.tr. 9 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2011. 
  12. ^ "MİLLİ TAKIM ANTRENÖRÜ; FETHİ DEMİRCAN". buyukkulupdergisi.com. 25 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2011. 
  13. ^ "Fenerbahçe için Özer bir maç". radikal.com.tr. Erişim tarihi: 20 Haziran 2011. 
  14. ^ a b c d e f g "Kupa tarihinden ilginç notlar". sabah.com.tr. 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2011. 
  15. ^ a b "Türkiye Kupası". galatasaray.org. 19 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2011. 
  16. ^ "Jupp Derwall ve Galatasaray". galatasaray.org. 1 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2011. 
  17. ^ "Bursaspor". uefa.com. 1 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2011. 
  18. ^ "İlhan Cavcav'a teknik direktör dayanmıyor". zaman.com.tr. 9 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2011. 
  19. ^ "2010 Yılın Enleri Ödül töreni yapıldı". sporexpres.com. Erişim tarihi: 20 Haziran 2011. 
  20. ^ "TS'nin 9. yabancı teknik adamı". haber61.net. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2011. 
  21. ^ "Bir Feldkamp vardı !." ligtv.com.tr. 16 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2011. 
  22. ^ "Daum'dan itiraf!". htspor.com. 8 Mayıs 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2011. 
  23. ^ a b "Futbol ve Ben: Kırık Bir Aşk Hikayesi (3)". goal.com. 7 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2011. 
  24. ^ "SAMET AYBABA". bjk.com.tr. 7 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2011. 
  25. ^ "Samet Aybaba Trabzonspor'da!". hurriyetport.com. Erişim tarihi: 20 Haziran 2011. 
  26. ^ "Bir Ziya Doğan Dönemi Daha Bitti". spor.haberler.com. Erişim tarihi: 20 Haziran 2011. 
  27. ^ "Kafkas'a coşkulu karşılama". ntvspor.net. Erişim tarihi: 20 Haziran 2011. 
  28. ^ "Beşiktaşlılar bütün gece ayaktaydı". radikal.com.tr. Erişim tarihi: 20 Haziran 2011. 
  29. ^ "Güneş: İntikam maçı değildi". ntvmsnbc.com. Erişim tarihi: 20 Haziran 2011. 
  30. ^ "Tayfur Havutçu'nun ilk kupası". ntvspor.net. 8 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2011. 
  31. ^ "50. Ziraat Türkiye Kupası Fenerbahçe'nin". tff.org. 16 Mayıs 2011. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2011. 
  32. ^ "51. Ziraat Türkiye Kupası Fenerbahçe'nin". tff.org. 22 Mayıs 2013. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2013. 
  33. ^ "Ziraat Türkiye Kupası'nda şampiyon Galatasaray". tff.org. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2014. 
  34. ^ "Galatasaray 3-2 Bursaspor". hurriyet.com.tr. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2015. 
  35. ^ "Galatasaray 1-0 Fenerbahçe". hurriyet.com.tr. 9 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2015. 
  36. ^ "55. Ziraat Türkiye Kupası Atiker Konyaspor'un". tff.org. 17 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran 2017. 
  37. ^ "56. Ziraat Türkiye Kupası TM Akhisarspor'un". tff.org. 11 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2018. 
  38. ^ "57. Ziraat Türkiye Kupası Galatasaray'ın". tff.org. 6 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2019.