Ana menüyü aç

Samiye Hün (1918 - 14 Temmuz 2010) Türk tiyatro sanatçısı. Hadi Hün'ün eşi.

Samiye Hün
Doğum 1918
Türkiye / İstanbul
Meslek Oyuncu

BiyografiDüzenle

1925 İstanbul doğumlu. İstanbul İtalyan Kız Mektebi'nde okudu. 1932'de İstanbul Hallkevleri'nde amatör olarak sahneye çıktı. 1934'te Şaziye Moral'in teşvikiyle çocuk oyuncu olarak İstanbul Şehir Tiyatrosu'na girdi ve buradan 1978'de emekli oldu. Türk tiyatrosunun gelmiş geçmiş en iyi oyuncularından birisi kabul edildi. Muhsin Ertuğrul ve Beklan Algan'ın favori kadın oyuncusu oldu. Tiyatro sanatçısı Hadi Hün'le evlenip ayrıldı. Bu evlilikten Kazım,Atilla ve Filiz adlarında üç çocuğu oldu. Dublaj sanatçılığına da çalışma hayatında devam etti. Dönemin önemli filmlerinde rol aldı. 14 Temmuz 2010 tarihinde vefat etti;eşinin yanında Zincirlikuyu kabristanına defnedildi.

Rol aldığı bazı oyunlarDüzenle

  • Akın
  • 7 Köyün Zeynebi
  • Bu Akşam Semerkant'ta
  • Tartuffe
  • Cürüm ve Ceza
  • Kral Lear
  • Miras
  • Ocak Çekirgesi
  • Kafkas Tebeşir Dairesi
  • Ayak Takımı Arasında
  • İhtiras Tranvayı
  • Şafakta Gelen Kadın
  • Sinekler
  • Sezuanın İyi İnsanı
  • Ay Battı
  • Otmarlar
  • Tehlikeli Güvercin
  • Romeo ve Juliet
  • Yaprak Dökümü
  • Peer Gynt
  • Bernarda Alba'nın Evi
  • Ölüm ve Oyun
  • Hamlet 2001

FilmografiDüzenle

  • 1939 Bir Kavuk Devrildi (Muhsin Ertuğrul)
  • 1944 Deniz Kızı (Baha Gelenbevi)
  • 1947 Yanık Kaval (Baha Gelenbevi)
  • 1951 Allahısmaharladık (Sami Ayanoğlu)
  • 1956 Sönen Yıldız (Osman Seden)
  • 1967 Sinekli Bakkal (Mehmet Dinler)

ÖdülleriDüzenle