Richard C. Sarafian

Richard C. Sarafian (d. 28 Nisan 1930, New York; ö. 18 Eylül 2013), Amerikalı dizi ve sinema yönetmeni.

YaşamıDüzenle

Yönetmenlik kariyerine 1960'larda Gunsmoke, I Spy ve 77 Sunset Strip gibi televizyon dizileri ile başlayan Sarafian, Türkiye'de Alacakaranlık Kuşağı adıyla gösterilen The Twilight Zone dizisinin en dehşet verici bölümlerinden biri kabul edilen Living Doll 'u yönetmişti.

Sarafian, 1971'de yönettiği Türkiye'de Ölüm Noktası adıyla gösterime giren "Vanishing Point" filmi ile uluslararası ün kazanmıştı. Barry Newman, Cleavon Little ve Dean Jagger'in başrollerini paylaştığı film, bir Vietnam gazisi ile bir uyuşturucu satıcısı arasında Nevada çöllerinde geçen kovalamacayı konu alıyordu.

Ünlü yönetmen, Warren Beatty'in 1990'larda çektiği "Bugsy" ve Bulworth filmlerinde ise oyuncu olarak seyirci karşısına çıkmıştı. Ünlü yönetmen Sarafian zatürre nedeniyle 83 yaşında öldü.

FilmografiDüzenle

YönetmenDüzenle

  • 1962: Die Geächteten vom Rio Grande (Terror at Black Falls)
  • 1964: Andy
  • 1971: Fluchtpunkt San Francisco (Vanishing Point)
  • 1971: Ein Mann in der Wildnis (Man in the Wilderness)
  • 1973: Der Mann, der die Katzen tanzen ließ (The Man Who Loved Cat Dancing)
  • 1976: Öl (Film) (The Next Man)
  • 1979: Die Weiche steht auf Tod (Disaster on the Coastliner)
  • 1981: Bis zum letzten Schuß (Gangster Wars)
  • 1981: Träume zerrinnen wie Sand (Fernsehfilm, Splendor in the Grass)
  • 1990: Starfire (Solar Crisis)
  • 1991: Bugsy (Film)
  • 1995: Don Juan DeMarco
  • 1996: Heiße Lügen (Miami Hustle)
  • 1996: Der Untergang der Cosa Nostra (Gotti)
  • 1996: Bound – Gefesselt
  • 1964: Andy
  • 1958: Rauschgift-Banditen (The Man Who Died Twice)
  • 1958: Die Drogenfalle (The Cool and the Crazy)

Dış bağlantılarDüzenle