Ana menüyü aç

Nükleer silaha sahip devletler listesi

Vikimedya liste maddesi
Dünyanın nükleer silaha sahip devletleri.
  Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması uyarınca nükleer silaha sahip devletler (ABD, Birleşik Krallık, Çin, Fransa, Rusya)
  Nükleer silaha sahip diğer devletler (Hindistan, Kuzey Kore, Pakistan)
  Nükleer silaha sahip olduğuna inanılan devletler (İsrail)
  NATO'nun nükleer paylaşım devletleri (Almanya, Belçika, Hollanda, İtalya, Türkiye)
  Önceden nükleer silaha sahip devletler (Belarus, Güney Afrika, Kazakistan, Ukrayna)

Nükleer silahları başarılı bir şekilde kullanmış olan sekiz egemen devlet bulunmaktadır. Bunlardan beşi, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması uyarınca "nükleer silahlı devlet" olarak kabul edilmektedir. Nükleer silah edinme sırası şu şekildedir: ABD, Rusya (Sovyetler Birliği'nin halefi), Birleşik Krallık, Fransa, Çin.

Nükleer silaha sahip devletlerDüzenle

Ülke Savaş başlıkları
(Aktif / Toplam)
İlk test yılı
NPT'ye göre beş "Nükleer Silahlı Devlet"
  ABD 1,750 / 7,000[1] 1945 ("Trinity")
  Rusya (eski SSCB) 1,790 / 7,300[1] 1949 ("RDS-1")
  İngiltere 120 / 215[1] 1952 ("Hurricane")
  Fransa 280 / 300[1] 1960 ("Gerboise Bleue")
  Çin bilinmiyor / 260[1] 1964 ("596")
Diğer bilinen nükleer programlar
  Hindistan bilinmiyor / 100-120[1] 1974 ("Smiling Buddha")
  Pakistan bilinmiyor / 110-130[1] 1998 ("Chagai-I")
  Kuzey Kore bilinmiyor / 10[2] 9 Ekim 2006[3]
Bildirilmemiş nükleer silahları olan devletler
  İsrail[4] bilinmiyor / 60–400[1][5][6] yok / bilinmiyor veya 1979 (Vela Olayı)
NATO nükleer silah paylaşımı
  Almanya bilinmiyor / 20[7]
  Türkiye bilinmiyor / 60~70[7][8]
  İtalya bilinmiyor / 70~80[7]
  Belçika bilinmiyor / 10~20[7]
  Hollanda bilinmiyor / 22[9]

KaynakçaDüzenle

  1. ^ a b c d e f g h "Status of World Nuclear Forces" (2016 verileri baz alınmıştır.). 11 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Norris, Robert S. and Hans M. Kristensen. "North Korea's nuclear program, 2005," Bulletin of the Atomic Scientists 61:3 (May/June 2005): 64-67,[1]
  3. ^ globalsecurity.org. Nuclear Weapons Testing - North Korean Statements
  4. ^ Bakınız İsrail'in nükleer silahları
  5. ^ There are a wide range of estimates as to the size of the Israeli nuclear arsenal. For a compiled list of estimates, see Avner Cohen, The Worst-Kept Secret: Israel's bargain with the Bomb (Columbia University Press, 2010), Table 1, page xxvii and page 82.
  6. ^ Brower, Kenneth S (Şubat 1997), "A Propensity for Conflict: Potential Scenarios and Outcomes of War in the Middle East", Jane's Intelligence Review (special report) (14), ss. 14–5 .
  7. ^ a b c d "US tactical nuclear weapons in Europe, 2011". sagepub.com. 
  8. ^ "Türkiye'de 60'tan fazla nükleer bomba var". hurriyet.com.tr. 1 Aralık 2011. 3 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ "US nuclear bombs 'based in Netherlands' - ex-Dutch PM Lubbers". bbc.com. 10 Haziran 2013. 8 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi.