Mualla Kavur

Türk oyuncu
(Mualla Fırat sayfasından yönlendirildi)

Mualla Kavur (21 Şubat 1930, İstanbul - 1 Ocak 2000, İstanbul), Türk oyuncu.[1] 1962 yılında rol aldığı Ver Elini İstanbul filminde Leyla Sayar öpüşmesiyle film, lezbiyenliği içine dahil eden Yeşilçam'ın ilk sinema filmidir.

Mualla Kavur
DoğumMualla Fırat
21 Şubat 1930(1930-02-21)
İstanbul, Türkiye
Ölüm1 Ocak 2000 (69 yaşında)
İstanbul, Türkiye
MilliyetTürk
MeslekOyuncu
Evlilik
Renan Fosforoğlu
(e. 1945; b. 1951)

Refik Kavur (e. 1953)
Çocuk(lar)Enis Fosforoğlu
Akraba(lar)Belkıs Dilligil (ablası)
Seren Fosforoğlu (torunu)

Hayatı değiştir

Gerçek adı Mualla Fırat olan oyuncu, 1945'te İzmir Şehir Tiyatrosu'na çıkarak ilk oyunculuk kariyerine başlamıştır. Renan Fosforoğlu ile evliliğinden Enis Fosforoğlu dünyaya gelmiştir. Eşinden boşanıp 1953'te Refik Kavur'la evlenmiştir. Ayrıca Belkıs Dilligil'in kız kardeşi, Çiçek Dilligil'in teyzesidir.

Filmografi değiştir

  • 1948: Akıncılar
  • 1949: Kanlı Döşek
  • 1951: O Adam Kim
  • 1952: Hürriyet İçin Şahlanan Belde
  • 1952: Kan Kardeşler
  • 1952: Kara Efe / Zeynep'ın Gözyaşları
  • 1952: Kubilay
  • 1952: Süt Kuzuları
  • 1953: İhtiras Kurbanları
  • 1955: Beyaz Şehir
  • 1955: Ezo Gelin
  • 1956: Yedi Köyün Zeynebi
  • 1958: Daha Çekecek miyim?
  • 1959: Ana Kucağı
  • 1959: Kıtipiyoz'a Tuzak / Fosforlu'nun Oyunu
  • 1959: Sonbahar
  • 1959: Ömrümün Tek Gecesi
  • 1960: Başa Gelen Çekilir
  • 1960: Civanmert
  • 1960: Satın Alınan Adam
  • 1961: Oğlum
  • 1961: Seni Kaybedersem
  • 1961: Senin İçin AffettimSenin İçin Affettim
  • 1961: Suçlu Aşıklar
  • 1961: Ölüm Film Çekiyor
  • 1961: Şafakta Buluşalım
  • 1961: Şoför Ahmet
  • 1962: Küçük Hanımın Şoförü
  • 1962: Senden Ayrı Yaşayamam
  • 1962: Ver Elini İstanbul
  • 1963: Akdeniz Şarkısı
  • 1963: Hiç Mi Beni Sevmedin
  • 1963: Sıralardaki Heyecanlar
  • 1963: Çadır Gülü
  • 1964: Manyaklar Köşkü
  • 1964: Uçurumdaki Kadın
  • 1964: İstikbal
  • 1965: Hep O Şarkı
  • 1966: Can Düşmanı
  • 1967: Yaşlı Gözler
  • 1968: Yaşamak Haram Oldu
  • 1969: Dost Hançeri
  • 1969: Yaralı Kalp
  • 1972: Dinmeyen Sızı
  • 1974: Almanyalı Yarim
  • 1974: Kalleş'
  • 1975: Sevimli Frankenstein

Ayrıca bakınız değiştir

Kaynakça değiştir

  1. ^ "Sinematürk' te Mualla Fırat". 14 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2023. 

Dış bağlantılar değiştir