Leyla Sayar

Türk kadın sinema oyuncusu

Leyla Sayar (27 Aralık 1939 - 22 Temmuz 2016), Türk oyuncu.

Leyla Sayar'ın Merkezefendi Mezarlığı'ndaki kabri, İstanbul

Çerkes bir anne ve Selanik göçmeni bir babanın çocuğu olarak 27 Aralık 1939'da İstanbul'da dünyaya geldi. 1950'li yıllarda "Caddebostan Plaj Güzeli" seçildi. 1957'de Yıldız dergisinin düzenlediği "artist yarışması"nda Türkiye Güzellik Yarışması'nda ikinciliği kazandı. Yarışmaya katıldığı için kolejden atıldı. 1958 yılında sinemaya başladı. İlk filmini Hüseyin Peyda ve Semih Sezerli ile birlikte yaptı. Bir dönem Ankara Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü'nde eğitim gören oyuncu, ardından Duvaklı Göl filmiyle sinemaya adım attı. Dönemin vamp kadınlarından biri oldu. 1974'te Erdal Kasidecioğlu ile evlendi fakat bir yıl sonra boşandı. İlerleyen süreçte dansözlük yapmaya başladı. 1980 yılında şarkıcı Rüçhan Çamay ile beraber bir grup tarafından fidye için kaçırıldı.[1] Doksanlı yıllarda evinde ayin yaptığı gerekçesiyle polis tarafından gözaltına alındı.[2] 2016 yılının Ocak ayında kendisine kanser teşhisi konuldu ve tedaviyi reddetti.[3] 22 Temmuz 2016 tarihinde İstanbul'da öldü.[4] Cenazesi 23 Temmuz 2016 günü Merkezefendi Mezarlığına defnedildi.[5]

170 filmi olan Sayar'ın [6] önemli filmlerinden bazıları şunlardır.

FilmografisiDüzenle

  • Ankara Ekspresi - 1970
  • Ateş Gibi Kadın - 1965
  • Aman Dünya Ne Dar İmiş - 1965
  • Şeytanın Kurbanları - 1965
  • Suçlular Aramızda - 1964
  • Ve Allah Gençleri Yarattı - 1964
  • Aşk ve Kin - 1964
  • Baba Hasreti - 1964
  • Ankara'ya Üç Bilet - 1964
  • Beş Şeker Kız - 1964
  • Şehrazat - 1964
  • Aşk Hırsızı - 1963
  • Çapkın Hırsız - 1963
  • Çapraz Delikanlı - 1963
  • Kezban - 1963
  • Leyla İle Mecnun Gibi - 1963
  • Şafak Bekçileri - 1963
  • Makber - 1963
  • Öldür Beni - 1963
  • Sabah Olmasın - 1963
  • Zehir Hafiye - 1963
  • Büyük Yemin - 1963
  • Dişi Örümcek - 1963
  • Kavgasız Yaşayalım - 1963
  • Yakılacak Kitap - 1963
  • Çifte Nikah - 1962
  • Kadın Ve Tabanca - 1962
  • Şoförün Karısı - 1962
  • Bir Çiçek Üç Böcek - 1962
  • Geçti Buranın Pazarı - 1962
  • İki Çalgıcının Seyahati - 1962
  • Leyla - 1962
  • Öldüren Bahar - 1962
  • Ver Elini İstanbul - 1962
  • Aşk Güzeldir - 1962
  • Aşka Kinim Var - 1962
  • Dilberler Yuvası - 1962
  • Gümüş Gerdanlık - 1962
  • Ayrı Dünya - 1961
  • Çapkınlar - 1961
  • Boş Yuva - 1961
  • Gönülden Gönüle - 1961
  • İki Yetime - 1961
  • Kara Dut - 1961
  • Vahşi Kedi - 1961
  • Yaban Gülü - 1961
  • Yabancı Adam - 1961
  • Şeytanın Kılıcı - 1961
  • Aşk Rüzgarı - 1960
  • Can Mustafa - 1960
  • Devlerin Öfkesi - 1960
  • Ayşecik - 1960
  • Aslan Yavrusu - 1960
  • Ölüm Perdesi - 1960
  • Yangın Var - 1960
  • Aşk Hırsızı - 1960
  • Üç Kızın Hikâyesi - 1959
  • Kaderim Böyle İmiş - 1959
  • Ninno - 1959
  • Bizim Mahalle - 1959
  • Dertli Irmak - 1958
  • Duvaklı Göl - 1958
  • Üç Garipler - 1957

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Leyla sayar kaçırıldı". Sinematik Yeşilçam. 6 Ekim 2021. 1 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2020. 
  2. ^ "Eski manken ayin". SüzmeHaber. 6 Ekim 2021. 8 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2017. 
  3. ^ https://m.haberturk.com/magazin/fiskos/haber/1180480-leyla-sayardan-kotu-haber
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2021. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2021. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2021. 

Dış bağlantılarDüzenle