Mine Tugay

Türk oyuncu

Mine Tugay (d. 28 Temmuz 1978, Konya), Türk dizi, sinema ve tiyatro oyuncusudur.[1]

Mine Tugay
DoğumMelek Mine Tugay
28 Temmuz 1978 (45 yaşında)
Konya, Türkiye
Eğitimİstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Oyunculuk Bölümü
MeslekOyuncu, Tiyatrocu
Etkin yıllar1997-günümüz
AjansAhmet Koraltürk
ÖdüllerTüm Liste

Behzat Ç. Bir Ankara Polisiyesi adlı dizideki "Suna" karakteri ile tanınmıştır. Semaver Kumpanya ve Tiyatro Dot'ın sahnelediği oyunlarda rol alan oyuncu, Karatavuk adlı oyundaki performansı ile 13. Afife Ödülleri'nde En İyi Kadın Oyuncu ödülüne değer görülmüştür.

Hayatı değiştir

28 Temmuz 1978 tarihinde, Subay olan babasının görev yeri olan Konya'da doğdu. Ortaöğrenimini İstanbul'da Yeni Levent Lisesi'nde tamamladı.

1997 yılında Masal Gerçek Tiyatrosu'nda oynadığı Büyük Kulaklı Küçük Ayı adlı çocuk oyununda rol aldı. Aynı yıl Müjdat Gezen Sanat Merkezi'nde oyunculuk eğitimine başladı. 15 kişilik sınıftan disiplinsizlik iddiasıyla uzaklaştırılan aralarında Özge Özberk ve Özgü Namal'ın da bulunduğu 13 kişiden biri oldu.[2] 1998 yılında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'na girdi. Mezun olduktan sonra Semaver Kumpanya'da tiyatro oyunlarında oynamaya başladı.

2003 yılında Işıl Kasapoğlu rejisiyle Onikinci Gece ve Kuşlar Meclisi oyunlarında oynadı. Aynı yıl Gülbeyaz adlı televizyon dizisinde rol alarak dizi oyunculuğuna başladı. 2004 yılında Adı Aşk Olsun adlı dizide ve Gönül Yarası adlı sinema filminde rol aldı; Semaver Kumpanya'da ise Işıl Kasapoğlu ve Bülent Emin Yarar rejisiyle Mem ile Zin adlı oyunda oynadı.

Bahçeşehir Üniversitesi'nde İleri Oyunculuk yüksek lisans programına devam ederken Aşk Her Yaşta ve Aliye adlı dizilerde rol aldı. 2006 yılında yüksek lisans eğitimini tamamladı. 2007 yapımı Yoldaki Kedi adlı kusa filmindeki performansıyla Sinepark Kısa Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’ nü kazandı.[3]

Tiyatro Dot'ta Emre Koyuncuoğlu'nun yönettiği Çok Uzak ve Karatavuk adlı oyunlarda rol aldı. Karatavuk adlı oyundaki performansı ile 13. Afife Ödülleri'nde En İyi Kadın Oyuncu ödülüne değer görüldü.[4]

2006 yılında Show TV'de yayımlanan Gülpare, 2007 yılında Star TV'de yayımlanan Benden Baba Olmaz ve 2009 yılında TRT 1'de yayımlanan Aynadaki Düşman adlı dizilerde başrolü üstlendi. Behzat Ç. Bir Ankara Polisiyesi adlı dizide Narkotik başkomiseri "Suna" karakterini canlandırdı.

Öyle Bir Geçer Zaman ki, Medcezir, Kalp Hırsızı, Çilek Kokusu ve Paramparça dizilerinde rol aldı. 27 Nisan 2013 tarihinde düzenlenen 2013 Antalya Televizyon Ödülleri'ni Engin Hepileri ile birlikte sundu.

2019-2020 yılları arasında Kanal D'de yayımlanan Zalim İstanbul dizisinde başrol karakter olan "Şeniz Karaçay"'ı canlandırdı.[5]

Tiyatro, sinema ve televizyon oyunculuğunun yanı sıra reklam filmlerinde oyunculuk yapmaktadır.

Filmografisi değiştir

Sinema
Yıl Yapım Rol Notlar
2004 Gönül Yarası Pazarlık Yapan Kadın Yardımcı oyuncu
2005 Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü? Bacı Aslı
2009 Kaptan Feza Elif Başrol oyuncusu
2010 Herkes mi Aldatır? Nil
Kısa film
Yıl Yapım Rol Notlar
2007 Yoldaki Kedi - Başrol oyuncusu
Felix Und Scorpion Ayakkabı Müşterisi Başrol oyuncusu
2010 10, 9, 8, 7.. - Başrol oyuncusu
Televizyon
Yıl Yapım Rol Notlar Kanal
1998 Karambol Kamil - Başrol oyuncusu Kanal D
2002 Gülbeyaz Başak Yardımcı oyuncu
2004 Adı Aşk Olsun Eda Başrol oyuncusu
Aliye Defne Yardımcı oyuncu atv
2005 Aşk Her Yaşta Elvan Yardımcı oyuncu Kanal D
2006 Gülpare Gülbahar Başrol oyuncusu Show TV
2007 Benden Baba Olmaz Sevil Başrol oyuncusu Star TV
2008 Sınıf Özlem Başrol oyuncusu Show TV
2009 Aynadaki Düşman Nisan Yağmur Başrol oyuncusu TRT 1
2009-2010 Kapalıçarşı Feride / Elif Yardımcı oyuncu atv
2010 Şen Yuva Feride Yardımcı oyuncu atv /
FOX
2011 5'er Beşer Bengisu Başrol oyuncusu atv
2011-2012 Behzat Ç. Bir Ankara Polisiyesi Suna Yardımcı oyuncu Star TV
2012 İnsanlar Alemi İremsu Star TV
Yalan Dünya Aysu Yardımcı oyuncu Kanal D
2012-2013 Öyle Bir Geçer Zaman ki Bahar Yardımcı oyuncu
2013-2014 Medcezir Ender Serez Başrol oyuncusu Star TV
2014 Kalp Hırsızı Defne Başrol oyuncusu atv
2015 Çilek Kokusu Elçin Yardımcı oyuncu Star TV
2016-2017 Paramparça Asuman Terzioğlu Başrol oyuncusu
2019-2020 Zalim İstanbul Şeniz Karaçay Kanal D
2019 Verda Niran atv
2022 Gülümse Kaderine Neval Başrol oyuncusu FOX
2023 Yalı Çapkını Defne Konuk oyuncu Star TV
İnternet
Yıl Yapım Rol Notlar Platform
2021 Hükümsüz Güler Kırel Konuk oyuncu Exxen
2023 Merve Kült Leyla Yardımcı oyuncu Netflix
Kaynak:[6][7][8][9][10]
Tiyatro oyunları
Yıl Oyun Yer Notlar
2002-2003 On İkinci Gece Semaver Kumpanya
Kuşlar Meclisi
2003-2004 Mem ile Zin
2004-2005 Çok Uzak Tiyatro Dot
2007 Yalancı Tanık Nâzım Hikmet Nazım Günleri - Okuma Tiyatrosu "Nazım Hikmet 105 Yaşında"
2007-2008 Karatavuk Tiyatro Dot
2008-2009 Vur Yağmala Yeniden
2009 Yusuf ile Menofis Nâzım Hikmet Nazım Günleri - Okuma Tiyatrosu "Nazım Hikmet 107 Yaşında"
2010 İnsanlık Ölmedi Ya Nazım Günleri - Okuma Tiyatrosu "Nazım Hikmet 108
2010-2011 Beğendiğiniz Gibi Talimhane Tiyatrosu
Tilt (oyun İstanbul Devlet Tiyatrosu
2011 5'er Beşer BKM
2014 Arkadaşım Hoşgeldin Konuk Oyuncu
Kaynak:[11][12]
Reklamlar
Yıl Marka Ürün Slogan Kaynak
2007 / 2008 EcoBella Home 8 Mart Kadın Günü reklamı "Peki suçlu kim?" [13]
2008 Beko "Plazma TV" Reklam Filmi "Beko bir dünya markası" [14]
2016 Bulvar Loft Bulvar Loft X Mine Tugay "%32 kâr fırsatıyla ev sahibi olmak isteyenlerin buluşma noktası" [15]
Bosch Bosch çamaşır makinesi reklamı "Yaşam için teknoloji" [16]
Neutrogena Neutrogena X Mine Tugay "Yaş bir klişe" [17]
2010 10,9,8 Farkındalık [18]

Ödülleri değiştir

Yıl Ödül veren organizasyon Kategori Proje Kaynak Sonuç
2008 Sinepark Kısa Film Festivali En İyi Kadın Oyuncu Yoldaki Kedi Kazandı
VIII. LIONS Tiyatro Ödülleri Karatavuk [19][20] Kazandı
2009 13. Afife Tiyatro Ödülleri Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu (Küçük Salon) Karatavuk (Tiyatro Dot) [21][22] Kazandı

Kaynakça değiştir

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2013. 
  2. ^ "'Kovduk Fena mı Oldu!'". Haberler.com. 24 Nisan 2009. 27 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2021. 
  3. ^ "Yoldaki Kedi (Kurmaca - Kısa Film)". Kısadan - Sinema ve Kısa Film Portalı. 16 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2021. 
  4. ^ "Kazananlar / 2009 | Kazananlar ve Adaylar / 2009". www.afife.org. 21 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2021. 
  5. ^ "Mine Tugay fırtınası! 42 yaşında jakuziye girip poz verdi". Haberler.com. 22 Haziran 2021. 22 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2021. 
  6. ^ "Mine Tugay | SinemaTürk". www.sinematurk.com. 9 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "Mine Tugay". IMDb. 28 Mayıs 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "Mine Tugay". m.sinemalar.com. 23 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2023. 
  9. ^ "Mine Tugay". Beyazperde. 21 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  10. ^ "Mine Tugay". Diziler.com. 
  11. ^ "Mine Tugay | tiyatrolar.com.tr". tiyatrolar.com.tr. 12 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  12. ^ "Kişiler: Mine Tugay". tiyatronline.com. 18 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  13. ^ "eco bella home reklamı". 23 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi – www.youtube.com vasıtasıyla. 
  14. ^ "Bosch Çamaşır Makinesi Reklamı - Murat Yıldırım, Mine Tugay - 2007". 23 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi – www.youtube.com vasıtasıyla. 
  15. ^ "Bulvar Loft'un Mine Tugay ve Deniz Gökçe'li reklamı". 29 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi – www.youtube.com vasıtasıyla. 
  16. ^ "Murat Yıldırım ve Mine Tugay Reklamları - Dailymotion Video". Dailymotion. 3 Şub 2010. 23 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  17. ^ "Neutrogena reklamı - Mine Tugay". 23 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi – www.youtube.com vasıtasıyla. 
  18. ^ "10,9,8... - Dailymotion Video". Dailymotion. 15 Kas 2010. 29 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  19. ^ "8. LIONS Tiyatro Ödülleri Açıklandı - Tiyatro Dünyası - Tiyatro Oyunları, Tiyatrolar". www.tiyatrodunyasi.com. 29 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  20. ^ "8. Lions Tiyatro Ödülleri açıklandı". Milliyet. 13 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  21. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2021. 
  22. ^ "13. Afife Tiyatro Ödülleri sahiplerini buldu". www.ntv.com.tr. 13 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar değiştir