Ana menüyü aç

Macaristan devlet başkanları listesi

Vikimedya liste maddesi

1848 yılından günümüze Macaristan devlet başkanlarıDüzenle

Macar Devrimi (1848-1849)Düzenle

Partiler       Muhalefet Partisi

# Resim İsim Başlangıç Bitiş Siyasi Parti Görevler
1   Lajos Kossuth
(1802–1894)
14 Nisan 1849 11 Ağustos 1849 Muhalefet Partisi Vali-Başkan
Ayrıca Başbakan
1 Mayıs 1849'a kadar
  Artúr Görgey
(1818–1916)
11 Ağustos 1849 13 Ağustos 1849 Devrimci Ordu Geçici sivil ve askeri otorite

1848 Macar Devrimi'nin çöküşünden sonra Macaristan, Avusturya-Macaristan Monarşisi'nin ikili olarak kurulduğu 1867 yılına kadar Avusturya İmparatorluğu'nun ayrılmaz bir parçası oldu.

Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'daki Macaristan Krallığı (1867-1918)Düzenle

Macaristan Demokratik Cumhuriyeti (1918-1919)Düzenle

Partiler       F48P–Károlyi

# Resim İsim Başlangıç Bitiş Siyasi Parti Görevler
1   Mihály Károlyi
(1875–1955)
16 Kasım 1918 21 Mart 1919 F48P–Károlyi Cumhurbaşkanı
Ayrıca Başbakan
11 Ocak 1919'a kadar

Macar Sovyet Cumhuriyeti (1919)Düzenle

Partiler       MSZP/SZKMMP       MSZDP

# Resim İsim Başlangıç Bitiş Siyasi Parti Görevler
1   Sándor Garbai
(1879–1947)
21 Mart 1919 1 Ağustos 1919 MSZP/SZKMMP Merkez Yürütme Konseyi Başkanı
  Gyula Peidl
(1873–1943)
1 Ağustos 1919 6 Ağustos 1919
(devrildi)
MSZDP Geçici Devlet Başkanı
Ayrıca Başbakan

Macar Cumhuriyeti (1919-1920)Düzenle

Partiler       KNEP       Bağımsız

# Resim İsim Başlangıç Bitiş Siyasi Parti Görevler
1   Arşidük Joseph August
(1872–1962)
7 Ağustos 1919 23 Ağustos 1919 Bağımsız
(Naip)
Macaristan Naibi
  István Friedrich
(1883–1951)
23 Ağustos 1919 24 Kasım 1919 KNP → KNEP Geçici Devlet Başkanı
Ayrıca Başbakan
  Károly Huszár
(1882–1941)
24 Kasım 1919 1 Mart 1920 KNEP

Macaristan Krallığı (1920-1946)Düzenle

      Bağımsız

# Resim İsim Başlangıç Bitiş Siyasi Parti Görevler
2   Miklós Horthy
(1868–1957)
1 Mart 1920 15 Ekim 1944 Bağımsız
(Naip)
Macaristan Naibi

Ulusal Birlik Hükümeti (1944-1945)Düzenle

      Demir Haç Partisi

# Resim İsim Başlangıç Bitiş Siyasi Parti Görevler
1   Ferenc Szálasi
(1897–1946)
16 Ekim 1944 28 Mart 1945 Demir Haç Partisi Ulusun Lideri
De facto, Almanlar tarafından atandı
Ayrıca Başbakan

Sovyet destekli geçici hükümetler (1944-1946)Düzenle

      Bağımsız

# Resim İsim Başlangıç Bitiş Siyasi Parti Görevler
  Béla Miklós
(1890–1948)
21 Aralık 1944 25 Ocak 1945 Bağımsız Devlet Başkanı
Ayrıca Başbakan
Muhalefet
  Yüksek Ulusal Konsey 26 Ocak 1945 1 Şubat 1946 Çok-partili Kolektif Devlet Başkanlığı
28 Mart 1945'e kadar muhalefet

Macar Cumhuriyeti (1946-1949)Düzenle

Partiler       FKGP       MKP-MDP

# Resim İsim Başlangıç Bitiş Siyasi Parti Görevler
1   Zoltán Tildy
(1889–1961)
1 Şubat 1946 3 Ağustos 1948 FKGP Cumhurbaşkanı
2   Árpád Szakasits
(1888–1965)
3 Ağustos 1948 23 Ağustos 1949 MDP

Macar Halk Cumhuriyeti (1949-1989)Düzenle

Devlet Başkanlığı Konseyi BaşkanlarıDüzenle

Partiler       MDP-MSZMP       Bağımsız

# Resim İsim Başlangıç Bitiş Siyasi Parti Görevler
1   Árpád Szakasits
(1888–1965)
23 Ağustos 1949 26 Nisan 1950 MDP Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı
2   Sándor Rónai
(1892–1965)
26 Nisan 1950 14 Ağustos 1952
3   István Dobi
(1898–1968)
14 Ağustos 1952 25 Ekim 1956
(3) 25 Ekim 1956 14 Nisan 1967 MSZMP
4   Pál Losonczi
(1919–2005)
14 Nisan 1967 25 Haziran 1987
5   Károly Németh
(1922–2008)
25 Haziran 1987 29 Haziran 1988
6   Brunó Ferenc Straub
(1914–1996)
29 Haziran 1988 23 Ekim 1989 Bağımsız

Macar Çalışma Halk Partisi / Macar Sosyalist İşçi Partisi Genel SekreterleriDüzenle

Partiler       MDP-MSZMP

# Resim İsim Başlangıç Bitiş Siyasi Parti Görevler
1   Mátyás Rákosi
(1892–1971)
1948 18 Temmuz 1956 MDP Ayrıca Başbakan (1952-1953)
2 Ernő Gerő
(1898–1980)
18 Temmuz 1956 25 Ekim 1956
3   János Kádár
(1912–1989)
25 Ekim 1956 27 Mayıs 1988 MSZMP Ayrıca Başbakan (1956-1958 ve 1961-1965)
4   Károly Grósz
(1930–1996)
27 Mayıs 1988 7 Ekim 1989 Ayrıca Başbakan (1987–1988)

Macaristan (1989-günümüz)Düzenle

Partiler       MSZP       SZDSZ       Fidesz       Bağımsız

# Resim İsim Başlangıç Bitiş Siyasi Parti Görev Dönem
(Seçim)
  Mátyás Szűrös
(1933–)
23 Ekim 1989 2 Mayıs 1990 MSZP Geçici Cumhurbaşkanı
Árpád Göncz
(1922–2015)
2 May 1990 3 August 1990 SZDSZ Geçici Cumhurbaşkanı
1 4 Ağustos 1990 4 Ağustos 1995 Cumhurbaşkanı 1 (1990)
4 Ağustos 1995 4 Ağustos 2000 2 (1995)
2   Ferenc Mádl
(1931–2011)
4 Ağustos 2000 5 Ağustos 2005 Bağımsız 3 (2000)
3   László Sólyom
(1942–)
5 Ağustos 2005 6 Ağustos 2010 4 (2005)
4   Pál Schmitt
(1942–)
6 Ağustos 2010 2 Nisan 2012
(istifa etti)
Fidesz 5 (2010)
  László Kövér
(1959–)
2 Nisan 2012 10 Mayıs 2012 Geçici Cumhurbaşkanı
5   János Áder
(1959–)
10 Mayıs 2012 Görevde Cumhurbaşkanı 6 (2012)

Ayrıca bakınızDüzenle

KaynakçaDüzenle