Macaristan cumhurbaşkanları listesi

Vikimedya liste maddesi
(Macaristan devlet başkanları listesi sayfasından yönlendirildi)

1848 Macar Devriminden günümüze kadar görev almış Macaristan devlet başkanları listelenmektedir.

1848 yılından günümüze Macaristan devlet başkanlarıDüzenle

Macar Devrimi (1848-1849)Düzenle

Partiler       Muhalefet Partisi

# Resim İsim Başlangıç Bitiş Siyasi Parti Görevler
1   Lajos Kossuth
(1802–1894)
14 Nisan 1849 11 Ağustos 1849 Muhalefet Partisi Vali-Başkan
Ayrıca Başbakan
1 Mayıs 1849'a kadar
  Artúr Görgey
(1818–1916)
11 Ağustos 1849 13 Ağustos 1849 Devrimci Ordu Geçici sivil ve askeri otorite

1848 Macar Devrimi'nin çöküşünden sonra Macaristan, Avusturya-Macaristan Monarşisi'nin ikili olarak kurulduğu 1867 yılına kadar Avusturya İmparatorluğu'nun ayrılmaz bir parçası oldu.

Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'daki Macaristan Krallığı (1867-1918)Düzenle

Macaristan Demokratik Cumhuriyeti (1918-1919)Düzenle

Partiler       F48P–Károlyi

# Resim İsim Başlangıç Bitiş Siyasi Parti Görevler
1   Mihály Károlyi
(1875–1955)
16 Kasım 1918 21 Mart 1919 F48P–Károlyi Cumhurbaşkanı
Ayrıca Başbakan
11 Ocak 1919'a kadar

Macar Sovyet Cumhuriyeti (1919)Düzenle

Partiler       MSZP/SZKMMP       MSZDP

# Resim İsim Başlangıç Bitiş Siyasi Parti Görevler
1   Sándor Garbai
(1879–1947)
21 Mart 1919 1 Ağustos 1919 MSZP/SZKMMP Merkez Yürütme Konseyi Başkanı
  Gyula Peidl
(1873–1943)
1 Ağustos 1919 6 Ağustos 1919
(devrildi)
MSZDP Geçici Devlet Başkanı
Ayrıca Başbakan

Macar Cumhuriyeti (1919-1920)Düzenle

Partiler       KNEP       Bağımsız

# Resim İsim Başlangıç Bitiş Siyasi Parti Görevler
1   Arşidük Joseph August
(1872–1962)
7 Ağustos 1919 23 Ağustos 1919 Bağımsız
(Naip)
Macaristan Naibi
  István Friedrich
(1883–1951)
23 Ağustos 1919 24 Kasım 1919 KNP → KNEP Geçici Devlet Başkanı
Ayrıca Başbakan
  Károly Huszár
(1882–1941)
24 Kasım 1919 1 Mart 1920 KNEP

Macaristan Krallığı (1920-1946)Düzenle

      Bağımsız

# Resim İsim Başlangıç Bitiş Siyasi Parti Görevler
2   Miklós Horthy
(1868–1957)
1 Mart 1920 15 Ekim 1944 Bağımsız
(Naip)
Macaristan Naibi

Ulusal Birlik Hükümeti (1944-1945)Düzenle

      Demir Haç Partisi

# Resim İsim Başlangıç Bitiş Siyasi Parti Görevler
1   Ferenc Szálasi
(1897–1946)
16 Ekim 1944 28 Mart 1945 Demir Haç Partisi Ulusun Lideri
De facto, Almanlar tarafından atandı
Ayrıca Başbakan

Sovyet destekli geçici hükümetler (1944-1946)Düzenle

      Bağımsız

# Resim İsim Başlangıç Bitiş Siyasi Parti Görevler
  Béla Miklós
(1890–1948)
21 Aralık 1944 25 Ocak 1945 Bağımsız Devlet Başkanı
Ayrıca Başbakan
Muhalefet
  Yüksek Ulusal Konsey 26 Ocak 1945 1 Şubat 1946 Çok-partili Kolektif Devlet Başkanlığı
28 Mart 1945'e kadar muhalefet

Macar Cumhuriyeti (1946-1949)Düzenle

Partiler       FKGP       MKP-MDP

# Resim İsim Başlangıç Bitiş Siyasi Parti Görevler
1   Zoltán Tildy
(1889–1961)
1 Şubat 1946 3 Ağustos 1948 FKGP Cumhurbaşkanı
2   Árpád Szakasits
(1888–1965)
3 Ağustos 1948 23 Ağustos 1949 MDP

Macar Halk Cumhuriyeti (1949-1989)Düzenle

Devlet Başkanlığı Konseyi BaşkanlarıDüzenle

Partiler       MDP-MSZMP       Bağımsız

# Resim İsim Başlangıç Bitiş Siyasi Parti Görevler
1   Árpád Szakasits
(1888–1965)
23 Ağustos 1949 26 Nisan 1950 MDP Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı
2   Sándor Rónai
(1892–1965)
26 Nisan 1950 14 Ağustos 1952
3   István Dobi
(1898–1968)
14 Ağustos 1952 25 Ekim 1956
(3) 25 Ekim 1956 14 Nisan 1967 MSZMP
4   Pál Losonczi
(1919–2005)
14 Nisan 1967 25 Haziran 1987
5   Károly Németh
(1922–2008)
25 Haziran 1987 29 Haziran 1988
6   Brunó Ferenc Straub
(1914–1996)
29 Haziran 1988 23 Ekim 1989 Bağımsız

Macar Çalışma Halk Partisi / Macar Sosyalist İşçi Partisi Genel SekreterleriDüzenle

Partiler       MDP-MSZMP

# Resim İsim Başlangıç Bitiş Siyasi Parti Görevler
1   Mátyás Rákosi
(1892–1971)
1948 18 Temmuz 1956 MDP Ayrıca Başbakan (1952-1953)
2 Ernő Gerő
(1898–1980)
18 Temmuz 1956 25 Ekim 1956
3   János Kádár
(1912–1989)
25 Ekim 1956 27 Mayıs 1988 MSZMP Ayrıca Başbakan (1956-1958 ve 1961-1965)
4   Károly Grósz
(1930–1996)
27 Mayıs 1988 7 Ekim 1989 Ayrıca Başbakan (1987–1988)

Macaristan (1989-günümüz)Düzenle

Partiler       MSZP       SZDSZ       Fidesz       Bağımsız

# Resim İsim Başlangıç Bitiş Siyasi Parti Görev Dönem
(Seçim)
  Mátyás Szűrös
(1933–)
23 Ekim 1989 2 Mayıs 1990 MSZP Geçici Cumhurbaşkanı
Árpád Göncz
(1922–2015)
2 May 1990 3 August 1990 SZDSZ Geçici Cumhurbaşkanı
1 4 Ağustos 1990 4 Ağustos 1995 Cumhurbaşkanı 1 (1990)
4 Ağustos 1995 4 Ağustos 2000 2 (1995)
2   Ferenc Mádl
(1931–2011)
4 Ağustos 2000 5 Ağustos 2005 Bağımsız 3 (2000)
3   László Sólyom
(1942–)
5 Ağustos 2005 6 Ağustos 2010 4 (2005)
4   Pál Schmitt
(1942–)
6 Ağustos 2010 2 Nisan 2012
(istifa etti)
Fidesz 5 (2010)
  László Kövér
(1959–)
2 Nisan 2012 10 Mayıs 2012 Geçici Cumhurbaşkanı
5   János Áder
(1959–)
10 Mayıs 2012 Görevde Cumhurbaşkanı 6 (2012)

Ayrıca bakınızDüzenle

KaynakçaDüzenle