Ana menüyü aç

Macaristan başbakanları listesi

Vikimedya liste maddesi

1848 yılından günümüze Macaristan hükümet başkanlarıDüzenle

Macar Devrimi (1848-1849)Düzenle

Partiler       Muhalefet Partisi

# Resim İsim Başlangıç Bitiş Siyasi Parti Kabine Meclis
(Seçim)
1   Lajos Batthyány
(1807-1849)
17 Mart 1848 2 Ekim 1848 Muhalefet Partisi Batthyány Son Diyet
1 (1848)
  Ádám Récsey
(1775-1852)
Tanınmadı
3 Ekim 1848 7 Ekim 1848 İmparatorluk Ordusu
2   Lajos Kossuth
(1802-1894)
Fiili
2 Ekim 1848 1 Mayıs 1849 Muhalefet Partisi Ulusal Savunma Komitesi
3   Bertalan Szemere
(1812-1869)
2 Mayıs 1849 11 Ağustos 1849 Muhalefet Partisi Szemere

Macaristan Krallığı (Avusturya-Macaristan İmparatorluğu) (1867-1918)Düzenle

Partiler       Deák Parti/Liberal Parti/Ulusal İşçi Partisi       Ulusal Anayasa Partisi       F48P–Károlyi       Bağımsız

# Resim İsim Başlangıç Bitiş Siyasi Parti Kabine Meclis
(Seçim)
4   Gyula Andrássy
(1823–1890)
17 Şubat 1867 14 Kasım 1871 Deák Parti Andrássy
DP
3 (1865)
4 (1869)
5   Menyhért Lónyay
(1822–1884)
14 Kasım 1871 4 Aralık 1872 Deák Parti Lónyay
DP
5 (1872)
6   József Szlávy
(1818–1900)
4 Aralık 1872 21 Mart 1874 Deák Parti Szlávy
DP
7   István Bittó
(1822–1903)
21 Mart 1874 2 Mart 1875 Deák Parti Bittó
DP–BK
8   Béla Wenckheim
(1811–1879)
2 Mart 1875 20 Ekim 1875 Liberal Parti Wenckheim
SZP
9   Kálmán Tisza
(1830–1902)
20 Ekim 1875 13 Mart 1890 Liberal Parti K. Tisza
SZP
6 (1875)
7 (1878)
8 (1881)
9 (1884)
10 (1887)
10   Gyula Szapáry
(1832–1905)
13 Mart 1890 17 Kasım 1892 Liberal Parti Szapáry
SZP
11 (1892)
11   Sándor Wekerle
(1848–1921)
1. dönem
17 Kasım 1892 14 Ocak 1895 Liberal Parti Wekerle I

SZP

12   Dezső Bánffy
(1843–1911)
14 Ocak 1895 26 Şubat 1899 Liberal Parti Bánffy

SZP

12 (1896)
13   Kálmán Széll
(1843–1915)
26 Şubat 1899 27 Haziran 1903 Liberal Parti Széll
SZP
13 (1901)
14   Károly Khuen-Héderváry
(1849–1918)
1. dönem
27 Haziran 1903 3 Kasım 1903 Liberal Parti Khuen-Héderváry I
SZP
15   István Tisza
(1861–1918)
1. dönem
3 Kasım 1903 18 Haziran 1905 Liberal Parti I. Tisza I
SZP
16   Géza Fejérváry
(1833–1914)
18 Haziran 1905 8 Nisan 1906 Bağımsız Fejérváry
SZP
14 (1905)
(11)   Sándor Wekerle
(1848–1921)
2. dönem
8 Nisan 1906 17 Ocak 1910 Ulusal Anayasa Partisi Wekerle II
F48P–OAP–KNP–PDP
15 (1906)
(14)   Károly Khuen-Héderváry
(1849–1918)
2. dönem
17 Ocak 1910 22 Nisan 1912 Ulusal İşçi Parti Khuen-Héderváry II
NMP
16 (1910)
17   László Lukács
(1850–1932)
22 Nisan 1912 10 Haziran 1913 Ulusal İşçi Parti Lukács
NMP
(15)   István Tisza
(1861–1918)
2. dönem
10 Haziran 1913 15 Haziran 1917 Ulusal İşçi Parti I. Tisza II
NMP
18   Móric Esterházy
(1881–1960)
15 Haziran 1917 20 Ağustos 1917 Bağımsız Esterházy
NMP–F48P–OAP–PDP–KNP
(11)   Sándor Wekerle
(1848–1921)
3. dönem
20 Ağustos 1917 30 Ekim 1918 Ulusal Anayasa Partisi →
'48 Anayasa Partisı
Wekerle III
NMP–F48P–OAP–PDP–KNP
19   János Hadik
(1863–1933)
30 Ekim 1918 31 Ekim 1918 Ulusal Anayasa Partisi Hadik
Kurulmadı
20   Mihály Károlyi
(1875–1955)
31 Ekim 1918 16 Kasım 1918 F48P–Károlyi M. Károlyi
F48P–K–PRP–MSZDP
MNT (—)

Birinci Macaristan Cumhuriyeti (1918-1919)Düzenle

Partiler       F48P–Károlyi       Sivil Radikal Parti (PRP)

# Resim İsim Başlangıç Bitiş Siyasi Parti Kabine Meclis
(Seçim)
(20)   Mihály Károlyi
(1875-1955)
Geçici Devlet Başkanı
16 Kasım 1918 11 Ocak 1919 F48P–Károlyi M. Károlyi
F48P–K–PRP–MSZDP
MNT (—)
  Dénes Berinkey
(1871-1944)
Geçici
11 Ocak 1919 19 Ocak 1919 PRP
21 Dénes Berinkey
(1871-1944)
19 Ocak 1919 21 Mart 1919 Berinkey
F48P–K–PRP–MSZDP–OKGFP

Macaristan Sovyet Cumhuriyeti (1919)Düzenle

Partiler       MSZP/SZKMMP       MSZDP

# Resim İsim Başlangıç Bitiş Siyasi Parti Kabine Meclis
(Seçim)
22   Sándor Garbai
(1879-1947)
Fiili
21 Mart 1919 1 Ağustos 1919 MSZP/SZKMMP Merkez Yönetim Kurulu
MSZP/SZKMMP
TOGY (—)
23   Gyula Peidl
(1873-1943)
Geçici Devlet Başkanı
1 Ağustos 1919 6 Ağustos 1919
(Devrildi)
MSZDP Peidl

MSZDP

Karşı-devrimci hükümetler (1919)Düzenle

Partiler       Bağımsız

# Resim İsim Başlangıç Bitiş Siyasi Parti Kabine Meclis
(Seçim)
  Gyula Károlyi
(1871-1947)
5 Mayıs 1919 31 Mayıs 1919 Bağımsız Arad
31 Mayıs 1919 12 Temmuz 1919 Szeged Ben
  Dezső Pattantyús-Ábrahám
(1875-1973)
12 Temmuz 1919 12 Ağustos 1919 Bağımsız Szeged II

Macaristan Cumhuriyeti (1919-1920)Düzenle

Partiler       KNEP       Bağımsız

# Resim İsim Başlangıç Bitiş Siyasi Parti Kabine Meclis
(Seçim)
  István Friedrich
(1883-1951)
Geçici
7 Ağustos 1919 15 Ağustos 1919 Bağımsız Friedrich
KNP/KNEP–OKGFP
24 István Friedrich
(1883-1951)
Geçici Devlet Başkanı
15 Ağustos 1919 24 Kasım 1919 KNP → KNEP
25   Károly Huszár
(1882-1941)
Geçici Devlet Başkanı
24 Kasım 1919 15 Mart 1920 KNEP Huszár
KNEP–OKGFP–MSZDP–NDPP

Macaristan Krallığı (1920-1946)Düzenle

Partiler       KNEP       EPNEPMÉP       Bağımsız

# Resim İsim Başlangıç Bitiş Siyasi Parti Kabine Meclis
(Seçim)
26   Sándor Simonyi-Semadam
(1864–1946)
15 Mart 1920 19 Temmuz 1920 KNEP Simonyi-Semadam
KNEP–OKGFP
17 (1920)
27   Pál Teleki
(1879–1941)
1. dönem
19 Temmuz 1920 14 Nisan 1921 KNEP Teleki I
KNEP–OKGFP
28   István Bethlen
(1874–1946)
14 Nisan 1921 2 Şubat 1922 KNEP Bethlen
(KNEP–OKGFP)→EP
(28) 2 Şubat 1922 24 Ağustos 1931 EP
18 (1922)
19 (1926)
20 (1931)
29   Gyula Károlyi
(1871–1947)
24 Ağustos 1931 1 Ekim 1932 EP G. Károlyi
EPKGSZP
30   Gyula Gömbös
(1886–1936)
1 Ekim 1932 6 Ekim 1936
(görevdeyken öldü)
NEP Gömbös
NEP
21 (1935)
  Kálmán Darányi
(1886–1939)
geçici
6 Ekim 1936 12 Ekim 1936 NEP
31 Kálmán Darányi
(1886–1939)
12 Ekim 1936 14 Mayıs 1938 Darányi
NEP
32   Béla Imrédy
(1891–1946)
14 Mayıs 1938 16 Şubat 1939 NEP Imrédy
NEP
(27)   Pál Teleki
(1879–1941)
2. dönem
16 Şubat 1939 3 Nisan 1941
(görevdeyken öldü)
MÉP Teleki II
MÉP
22 (1939)
  Ferenc Keresztes-Fischer
(1881–1948)
geçici
3 Nisan 1941 MÉP
33   László Bárdossy
(1890–1946)
3 Nisan 1941 7 Mart 1942 MÉP Bárdossy
MÉP
  Ferenc Keresztes-Fischer
(1881–1948)
geçici
7 Mart 1942 9 Mart 1942 MÉP
34   Miklós Kállay
(1887–1967)
9 Mart 1942 22 Mart 1944
(devrildi)
MÉP Kállay
MÉP
35   Döme Sztójay
(1883–1946)
22 Mart 1944 29 Ağustos 1944 Bağımsız Sztójay
MÉP–MMP
36   Géza Lakatos
(1890–1967)
29 Ağustos 1944 16 Ekim 1944
(devrildi)
Bağımsız Lakatos
MÉP

Ulusal Birlik Hükumeti (1944-1945)Düzenle

Partiler       Demir Haç Partisi

# Resim İsim Başlangıç Bitiş Siyasi Parti Kabine Meclis
(Seçim)
37   Ferenc Szálasi
(1897–1946)
Devlet Lideri
16 Ekim 1944 28 Mart 1945 NYKP Szálasi
NYKP–MMP

Sovyet destekli hükumetler (1944-1946)Düzenle

Partiler       FKGP       Bağımsız

# Resim İsim Başlangıç Bitiş Siyasi Parti Kabine Meclis
(Seçim)
38   Béla Miklós
(1890–1948)
22 Aralık 1944 15 Kasım 1945 Bağımsız Geçici Ulusal Hükümet
FKGPMKPMSZDPNPPPDP
INGY (1944)
39   Zoltán Tildy
(1889–1961)
15 Kasım 1945 1 Şubat 1946 FKGP Tildy
FKGPMKPMSZDPNPP
23 (1945)

Macaristan Cumhuriyeti (1946-1949)Düzenle

Partiler       FKGP       MKP-MDP

# Resim İsim Başlangıç Bitiş Siyasi Parti Kabine Meclis
(Seçim)
40   Ferenc Nagy
(1903–1979)
4 Şubat 1946 31 Mayıs 1947 FKGP F. Nagy
FKGP–MKP–MSZDP–NPP
23 (1945)
41   Lajos Dinnyés
(1901–1961)
31 Mayıs 1947 10 Aralık 1948 FKGP Dinnyés
MKP–FKGP–MSZDP–NPP
24 (1947)
42   István Dobi
(1898–1968)
10 Aralık 1948 20 Ağustos 1949 FKGP → MDP Dobi
MDP–FKGP–NPP

Macaristan Halk Cumhuriyeti (1949-1989)Düzenle

Partiler       MDP-MSZMP       MSZP

# Resim İsim Başlangıç Bitiş Siyasi Parti Kabine Meclis
(Seçim)
(42)   István Dobi
(1898–1968)
20 Ağustos 1949 14 Ağustos 1952 MDP Dobi
MDP
25 (1949)
43   Mátyás Rákosi
(1892–1971)
14 Ağustos 1952 4 Temmuz 1953 MDP Rákosi
MDP
44   Imre Nagy
(1896–1958)
1. dönem
4 Temmuz 1953 18 Nisan 1955 MDP I. Nagy I
MDP
26 (1953)
45   András Hegedüs
(1922–1999)
18 Nisan 1955 24 Ekim 1956 MDP Hegedüs
MDP
(44)   Imre Nagy
(1896–1958)
2. dönem
24 Ekim 1956 3 Kasım 1956 MDP I. Nagy II
MDP/MSZMP–FKGP
3 Kasım 1956 4 Kasım 1956 MSZMP I. Nagy III
MSZMP–FKGP–MSZDP–PP
46   János Kádár
(1912–1989)
1. dönem
4 Kasım 1956 28 Ocak 1958 MSZMP Kádár I
MSZMP
47   Ferenc Münnich
(1886–1967)
28 Ocak 1958 13 Eylül 1961 MSZMP Münnich
MSZMP
27 (1958)
(46)   János Kádár
(1912–1989)
2. dönem
13 Eylül 1961 30 Haziran 1965 MSZMP Kádár II
MSZMP
28 (1963)
48   Gyula Kállai
(1910–1996)
30 Haziran 1965 14 Nisan 1967 MSZMP Kállai
MSZMP
49   Jenő Fock
(1916–2001)
14 Nisan 1967 15 Mayıs 1975 MSZMP Fock
MSZMP
29 (1967)
30 (1971)
50   György Lázár
(1924–2014)
15 Mayıs 1975 25 Haziran 1987 MSZMP Lázár
MSZMP
31 (1975)
32 (1980)
33 (1985)
51   Károly Grósz
(1930–1996)
25 Haziran 1987 24 Kasım 1988 MSZMP Grósz
MSZMP
52   Miklós Németh
(1948–)
24 Kasım 1988 7 Ekim 1989 MSZMP Németh
MSZMP
(52) 7 Ekim 1989 23 Ekim 1989 MSZP

Macaristan (1989–günümüz)Düzenle

Partiler       MSZP       Fidesz       MDF       Bağımsız

# Resim İsim Başlangıç Bitiş Siyasi Parti Kabine Meclis
(Seçim)
  Miklós Németh
(1948–)
geçici
23 Ekim 1989 23 Mayıs 1990 MSZP Németh
MSZP
53   József Antall
(1932–1993)
23 Mayıs 1990 12 Aralık 1993
(görevde öldü)
MDF Antall
MDF–FKGP–KDNP
34 (1990)
  Péter Boross
(1928–)
geçici
12 Aralık 1993 21 Aralık 1993 MDF
54 Péter Boross
(1928–)
21 Aralık 1993 15 Temmuz 1994 Boross
MDF–EKGP–KDNP
55   Gyula Horn
(1932–2013)
15 Temmuz 1994 6 Temmuz 1998 MSZP Horn
MSZP–SZDSZ
35 (1994)
56   Viktor Orbán
(1963–)
1. dönem
6 Temmuz 1998 27 Mayıs 2002 Fidesz Orbán I
Fidesz–FKGP–MDF
36 (1998)
57   Péter Medgyessy
(1942–)
27 Mayıs 2002 29 Eylül 2004
(istifa etti)
Bağımsız Medgyessy
MSZP–SZDSZ
37 (2002)
58   Ferenc Gyurcsány
(1961–)
29 Eylül 2004 9 Haziran 2006 MSZP Gyurcsány I
MSZP–SZDSZ
9 Haziran 2006 14 Nisan 2009
(istifa etti)
Gyurcsány II
MSZP–SZDSZ
38 (2006)
59   Gordon Bajnai
(1968–)
14 Nisan 2009 29 Mayıs 2010 Bağımsız Bajnai
MSZP[3]
(56)   Viktor Orbán
(1963–)
2. dönem
29 Mayıs 2010 6 Haziran 2014 Fidesz Orbán II
Fidesz–KDNP
39 (2010)
6 Haziran 2014 Görevde Orbán III
Fidesz–KDNP
40 (2014)

Zaman çizelgesiDüzenle

Viktor OrbánGordon BajnaiFerenc GyurcsányPéter MedgyessyViktor OrbánGyula HornPéter BorossJózsef AntallMiklós NémethKároly GrószGyörgy LázárJenő FockGyula KállaiJános KádárFerenc MünnichJános KádárImre NagyAndrás HegedüsImre NagyMátyás RákosiIstván DobiLajos DinnyésFerenc NagyZoltán TildyBéla MiklósFerenc SzálasiGéza LakatosDöme SztójayMiklós KállayLászló BárdossyPál TelekiBéla ImrédyKálmán DarányiGyula GömbösGyula KárolyiIstván BethlenPál TelekiSándor Simonyi-SemadamKároly HuszárIstván FriedrichDezső Pattantyús-ÁbrahámGyula KárolyiGyula PeidlSándor GarbaiDénes BerinkeyMihály KárolyiJános HadikSándor WekerleMóric EsterházyIstván TiszaLászló LukácsKároly Khuen-HédervárySándor WekerleGéza FejérváryIstván TiszaKároly Khuen-HéderváryKálmán SzéllDezső BánffySándor WekerleGyula SzapáryKálmán TiszaBéla WenckheimIstván BittóJózsef SzlávyMenyhért LónyayGyula AndrássyBertalan SzemereLajos KossuthLajos BatthyányMacaristanMacaristan Halk CumhuriyetiMacaristan Cumhuriyeti (1946-1949)Macaristan Krallığı (1920-1946)Macar Demokratik CumhuriyetiAvusturya-Macaristan İmparatorluğuHabsburg İmparatorluğu1848 Macar Devrimi 

Ayrıca bakınızDüzenle

KaynakçaDüzenle

  • Bölöny, Joseph – Hubai, László: Magyarország kormányai 1848-2004 [Dolapları Macaristan 1848-2004], Akadémiai Kiadó, Budapest, 2004 (5. baskı).
  • İzsák, Alajos – Pölöskei, Ferenc – Romsics, İgnác – Urbán, Aladár: Magyar miniszterelnökök 1848-2002 [başbakanlar Macaristan 1848-2002], Kossuth Kiadó, Budapest, 2002, 2003.
  • Markó, László: Bir Macar állam főméltóságai Szent İstvántól napjainkig – Életrajzi Lexikon [Yüksek Subayların Macaristan Devlet Aziz Stephen için günümüzde Bir Biyografik Ansiklopedisi] (2. Baskı); Helikon Kiadó Kft. 2006, Budapeşte; ISBN 963-547-085-1.

Dış bağlantılarDüzenle