Ana menüyü aç

Letonya başbakanları listesi

Letonya başbakanı Avrupa ülkesi Letonya'da 1918 ile 1940 yılları arası ile 1990 yılında itibaren ülkede kurulan hükûmetin başında yer alan kişiye verilen unvandır.

Letonya Cumhuriyeti (1918-1940)Düzenle

# Resim İsim Doğum-Ölüm Göreve başlama Görevi bırakma Parti
1   Kārlis Ulmanis 1877–1942 18 Kasım 1918 13 Temmuz 1919 LZS
14 Temmuz 1919 8 Aralık 1919
9 Aralık 1919 11 Haziran 1920
12 Haziran 1920 18 Haziran 1921
2   Zigfrīds Anna Meierovics 1887–1925 19 Haziran 1921 26 Ocak 1923 LZS
3   Jānis Pauļuks 1865–1937 27 Ocak 1923 27 Haziran 1923 Bağımsız
(2)   Zigfrīds Anna Meierovics 1887–1925 28 Haziran 1923 26 Ocak 1924 LZS
4   Voldemārs Zāmuels 1872–1948 27 Ocak 1924 18 Aralık 1924 DCP
5   Hugo Celmiņš 1877–1941 19 Aralık 1924 23 Aralık 1925 LZS
(1)   Kārlis Ulmanis 1877–1942 24 Aralık 1925 6 Mayıs 1926 LZS
6   Arturs Alberings 1877–1934 7 Mayıs 1926 18 Aralık 1926 LZS
7   Marģers Skujenieks 1886–1941 19 Aralık 1926 23 Ocak 1928 LSDSP
8   Pēteris Juraševskis 1872–1945 24 Ocak 1928 30 Kasım 1928 DCP
(5)   Hugo Celmiņš 1877–1941 1 Aralık 1928 26 Mart 1931 LZS
(1)   Kārlis Ulmanis 1877–1942 27 Mart 1931 5 Aralık 1931 LZS
(7)   Marģers Skujenieks 1886–1941 6 Aralık 1931 23 Mart 1933 LSDSP
9   Ādolfs Bļodnieks 1889–1962 24 Mart 1933 16 Mart 1934 LJSP
(1)   Kārlis Ulmanis 1877–1942 17 Mart 1934 15 Mayıs 1934 LZS
15 Mayıs 1934 17 Haziran 1940 Parteilos

Letonya Cumhuriyeti (1990-günümüz)Düzenle

# Resim İsim Doğum-Ölüm Göreve başlama Görevi bırakma Parti
1   Ivars Godmanis * 1951 7 Mayıs 1990 3 Ağustos 1993 LTF
2   Valdis Birkavs * 1942 3 Ağustos 1993 15 Eylül 1994 LC
3   Māris Gailis * 1951 15 Eylül 1994 21 Aralık 1995 LC
4   Andris Šķēle * 1958 21 Aralık 1995 13 Şubat 1997 Bağımsız
13 Şubat 1997 6 Ağustos 1997
5   Guntars Krasts * 1957 7 Ağustos 1997 26 Kasım 1998 TB/LNNK
6   Vilis Krištopans * 1954 26 Kasım 1998 16 Temmuz 1999 LC
(4)   Andris Šķēle * 1958 16 Temmuz 1999 5 Mayıs 2000 TP
7   Andris Bērziņš * 1951 5 Mayıs 2000 7 Kasım 2002 LC
8   Einars Repše * 1961 7 Kasım 2002 9 Mart 2004 JL
9   Indulis Emsis * 1952 9 Mart 2004 2 Aralık 2004 ZZS (LZP)
10   Aigars Kalvītis * 1966 2 Aralık 2004 20 Aralık 2007 TP
(1)   Ivars Godmanis * 1951 20 Aralık 2007 20 Şubat 2009 LC
11   Valdis Dombrovskis * 1971 12 Mart 2009 22 Ocak 2014 JL / V
12   Laimdota Straujuma * 1951 22 Ocak 2014 11 Şubat 2016 V
13   Māris Kučinskis * 1961 11 Şubat 2016 23 Ocak 2019 ZZS
14   Arturs Krišjānis Kariņš * 1964 23 Ocak 2019 Görevde V

Ayrıca bakınızDüzenle

Dış bağlantılarDüzenle