Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki siyasi partiler listesi

Vikimedya liste maddesi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki siyasi partiler listesi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki siyasi partilerin listelendiği maddedir.

Parlamentoda temsil edilen siyasi partilerDüzenle

2022 yılı itibarıyla Cumhuriyet Meclisi'nde sandalye sahibi partilere ilişkin genel bilgiler:

İsim Kısaltma İdeoloji Lider Milletvekili Belediye Başkanı Belediye Meclis Üyesi
Ulusal Birlik Partisi UBP Türk milliyetçiliği, Muhafazakârlık Faiz Sucuoğlu 24 7 122
Cumhuriyetçi Türk Partisi CTP Sosyal demokrasi, Birleşik Kıbrıs Tufan Erhürman 18 11 93
Demokrat Parti DP Kıbrıs Türk milliyetçiliği, Liberalizm Fikri Ataoğlu 3 1 12
Halkın Partisi HP Merkezcilik Kudret Özersay 3 0 16
Yeniden Doğuş Partisi YDP Türk milliyetçiliği, İslamcılık Erhan Arıklı 2 0 15
Bağımsızlar 0 8 8[1][2][3][4][5][6]
Boş sandalye 0 0 0

Faaliyette olan diğer siyasi partilerDüzenle

İsim Kısaltma İdeoloji Lider Resmî Ağ Sayfası Belediye Başkanı Belediye Meclis Üyesi
Toplumcu Demokrasi Partisi TDP Sosyal demokrasi, Birleşik Kıbrıs Mine Atlı tdpkibris.org 9 Şubat 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 1 7
Yeni Kıbrıs Partisi YKP Sosyalizm, Birleşik Kıbrıs Murat Kanatlı ykp.org.cy 22 Temmuz 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 0 5
Toplumcu Kurtuluş Partisi Yeni Güçler TKP Sosyal Demokrasi, Birleşik Kıbrıs Mehmet Çakıcı tkpyenigucler.org 12 Kasım 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 0 1
Bağımsızlık Yolu BY Sosyalizm, Birleşik Kıbrıs Celal Özkızan bagimsizlikyolu.org 22 Temmuz 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 0 1
Birleşik Kıbrıs Partisi BKP Sosyalizm, Birleşik Kıbrıs İzzet İzcan birlesikkibris.com 22 Temmuz 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 0 0
Milliyetçi Demokrasi Partisi MDP Aşırı milliyetçilik, Ülkücülük Buray Büsküvütçü mdpkktc.org 29 Aralık 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 0 0
Kıbrıs Sosyalist Partisi KSP Sosyalizm, Birleşik Kıbrıs Mehmet Birinci kibrissosyalistpartisi.com 22 Temmuz 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 0 0
Demokrasi ve Adalet Partisi DAP Merkezcilik, Laiklik Korhan Ekcan demokrasiveadaletpartisi.com 22 Temmuz 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 0 0

Faaliyette olmayan siyasi partilerDüzenle

Ulusal Birlik Partisi'ne katılanlarDüzenle

Özgürlük ve Reform Partisi'ne katılanlarDüzenle

  • Bizim Parti

Toplumcu Demokrasi Partisi'ne katılanlarDüzenle

Toplumcu Kurtuluş Partisi'ne katılanlarDüzenle

  • Atılımcı Halk Partisi
Atılımcı Halk Partisi'ne katılanlarDüzenle
Demokratik Halk Partisi'ne katılanlarDüzenle
  • Halkçı Parti

Demokrat Parti'ye katılanlarDüzenle

Yeni Doğuş Partisi'ne katılanlarDüzenle

  • Milliyetçi Türk Partisi
  • Türk Birlik Partisi
Milliyetçi Türk Partisi'ne katılanlarDüzenle
  • Sosyal Adalet Partisi
  • Islah ve Refah Partisi

Toplumcu Kurtuluş Partisi Yeni Güçler'e katılanlarDüzenle

  • Sosyal Demokrat Parti (2014)

Yeni Kıbrıs Partisi'ne katılanlarDüzenle

Milliyetçi Demokrasi Partisi'ne katılanlarDüzenle

Herhangi bir partiye resmen katılmayanlarDüzenle

  • Çözüm ve Avrupa Birliği Partisi
  • Yeni Parti
  • Milliyetçi Adalet Partisi
  • Kıbrıs Adalet Partisi
  • Ulusal Adalet Partisi
  • Özgür Düşünce Partisi
  • Özgürlük ve Adalet Partisi
  • Ulusal Diriliş Partisi
  • Birlik Egemenlik Partisi
  • Sosyal Demokrat Parti (1983)
  • Milli Kurtuluş Partisi
  • Çalışan Halkın Partisi
  • Kıbrıs Demokrasi Partisi
  • Milli Hedef Partisi
  • Milliyetçi Mücadele Partisi
  • Ulusal Mücadele Partisi
  • Yeni Türk Birliği Partisi
  • Vatan Partisi
  • Liberal Parti
  • Yeni Demokrasi Partisi

Kaynak:[7][8][9]

Seçim İttifaklarıDüzenle

Demokratik Mücadele PartisiDüzenle

1990 seçimlerinde; Cumhuriyetçi Türk Partisi, Toplumcu Kurtuluş Partisi, Atılımcı Halk Partisi ve Yeni Doğuş Partisi'nin ittifakıdır. Yüzde 44,5 oy ile ikinci parti olmuştur.

Milli Mücadele PartisiDüzenle

1993 seçimlerinde; Vatan Partisi, Milliyetçi Adalet Partisi ve Hür Demokrat Parti'nin ittifakıdır. Yüzde 1,97 oy ile barajı geçememiştir.

Milliyetçi Barış PartisiDüzenle

2003 seçimlerinde; Bizim Parti, Milliyetçi Adalet Partisi ve Adalet ve Barış Partisi'nin ittifakıdır. Yüzde 3,2 oy ile barajı geçememiştir.

Barış ve Demokrasi HareketiDüzenle

2003 seçimlerinde; Kıbrıs Sosyalist Partisi, Birleşik Kıbrıs Partisi ve Toplumcu Kurtuluş Partisi'nin ittifakıdır. Yüzde 13,1 oy ile en çok oy alan üçüncü parti olmuştur. İttifakı oluşturan üyelerin bir kısmı üç temel partiye geri dönmüşler, kalanlar ise Mustafa Akıncı öncülüğünde BDH'yi partileştirmişlerdir.

Değişim ve Kurtuluş İttifakıDüzenle

2018 seçimlerinde; Birleşik Kıbrıs Partisi ile Toplumcu Kurtuluş Partisi Yeni Güçler'in ittifakıdır. Yüzde 2,7 oy ile barajı geçememiştir.

Ayrıca bakınızDüzenle

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "HP'den bir istifa daha". Yenidüzen. 22 Mayıs 2019. 21 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2020. 
  2. ^ https://www.kibrispostasi.com/c88-GAZIMAGUSA/n304981-ydpde-3-belediye-meclisi-uyesi-istifa-etti?fbclid=IwAR0o976GrPBa_a0UdyvESei8k2hHejLLQHmweIjm_6Prnvq2IVNgScLY2Xo
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2021. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2021. 
  5. ^ https://www.kibrishakikat.com/hpde-sok-istifa-44655-haberi[ölü/kırık bağlantı]
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2021. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2016. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2016. 
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2017.