Krzysztof Kieślowski

Krzysztof Kieślowski Bu ses hakkında okunuşu  (d. 27 Haziran 1941 - ö. 13 Mart 1996) Polonyalı film yönetmeni ve senaryo yazarı.

Krzysztof Kieślowski
Krzysztof Kieślowski.jpg
Krzysztof Kieślowski, 1994
Doğum 27 Haziran 1941
Varşova, Polonya
Ölüm 13 Mart 1996 (54 yaşında)
Varşova, Polonya
Defin yeri Powązki Mezarlığı,Varşova, Polonya
Milliyet Polonyalı
Vatandaşlık  Polonya
Meslek Yönetmen, Senarist, Yazar
Etkin yıllar 1969 - 1996

En bilinen filmleri Üç Renk serisi (1993–1994), Dekalog (1989) serisi ve Véronique’in İkili Yaşamı (1991) adlı filmidir.[1] Kieślowski kariyeri boyunca Cannes Film Festivali Jüri Ödülü (1988), FIPRESCI Ödülü (1988, 1991) ve Ekümenik Jüri Ödülü (1991); Venedik Film Festivali FIPRESCI Ödülü (1989), Altın Aslan (1993) ve OCIC Ödülü (1993) ve Berlin Uluslararası Film Festivali Gümüş Ayı (1994) dahil olmak üzere sayısız ödül aldı ve 1995 yılında En İyi Yönetmen ve En İyi Yazma dallarında Akademi Ödülü adayı oldu.[2]

Kieślowski, 2002 yılında British Film Institute'ün Sight & Sound dergisinin modern zamanların en iyi on yönetmeni listesinde ikinci sıraya yerleştirildi.[3]

FilmografiDüzenle

BelgeselleriDüzenle

  • Yüz (Twarz) (1966), oyuncu
  • Ofis (Urząd) (1966)
  • Tramvay (Tramwaj) (1967)
  • İstek Parça (Koncert życzeń) (1967)
  • Fotoğraf (Zdjęcie) (1968)
  • Lodz Şehrinden (Z miasta Łodzi) (1968)
  • Ben Bir Askerdim (Byłem żołnierzem) (1970)
  • Fabrika (Fabryka) (1970)
  • İşçiler '71: Bizsiz Bizim Hakkımızda Hiçbir Şey (Robotnicy '71: Nic o nas bez nas) (1971)
  • Ralliden Önce (Przed rajdem) (1971)
  • Wrocław ve Zielona Góra Arası (Między Wrocławiem a Zieloną Górą) (1972)
  • Bakır Madeninde Güvenlik ve Hijyen Prensipleri (Podstawy BHP w kopalni miedzi) (1972)
  • Gospodarze (1972)
  • Alıkoyma (Refren) (1972)
  • Duvarcı (Murarz) (1973)
  • X-Ray (Przeswietlenie) (1974)
  • Altgeçit (Przejście podziemne) (1974)
  • İlk Aşk (Pierwsza miłość) (1974)
  • Özgeçmiş (Życiorys) (1975)
  • Hastane (Szpital) (1976)
  • Sakin (Spokój) (1976)
  • Klaps (1976)
  • Bilmiyorum (Nie wiem) (1977)
  • Gece Bekçisinin Gözünden (Z punktu widzenia nocnego portiera) (1977)
  • Farklı Yaşlarda Yedi Kadın (Siedem kobiet w roznym wieku) (1978)
  • Konuşanlar (Gadajace glowy) (1980)
  • İstasyon (Dworzec) (1980)
  • Haftada Yedi Gün (Siedem dni tygodniu) (1988)

Uzun Metrajlı Filmler ve TV DizileriDüzenle

Senaryosunu Yazdığı ve Başka Yönetmenler Tarafından Yönetilen FilmlerDüzenle

  • Nadzieja (2007) (Araf)
  • Enfer, L' (2005) (Cehennem)
  • Heaven (2002) (Cennet)
  • Duze zwierze (2001)

Kendi Hakkında Yaptığı BelgesellerDüzenle

  • Krzysztof Kieślowski: A Masterclass for Young Directors (1995) (TV)
  • Krzysztof Kieślowski: I'm So-So... (1995)
  • A Short Film About Decalogue: An Interview with Krzysztof Kieślowski (1996)

KitaplarDüzenle

  • Kieslowski Kieslowski'yi Anlatıyor - Danusia Stok

Ödülleri ve AdaylıklarıDüzenle

Öldürme Üzerine Kısa Bir FilmDüzenle

DekalogDüzenle

Véronique'in İkili YaşamıDüzenle

Üç Renk: MaviDüzenle

Üç Renk: BeyazDüzenle

Üç Renk: KırmızıDüzenle

Ayrıca BakınızDüzenle

KaynakçaDüzenle

Dipnotlar
  1. ^ https://www.imdb.com/name/nm0001425/
  2. ^ "Awards for Krzysztof Kieślowski". Internet Movie Database. Retrieved 19 May 2012.
  3. ^ "Sight & Sound | Modern Times". BFI. 25 January 2012. Archived from the original on 13 October 2018. Retrieved 9 September 2012.
Kitaplar

Dış bağlantılarDüzenle