Haşhaşîlerin suikastına uğrayan kişilerin listesi

11. yüzyıldan 13. yüzyıla kadar Güneybatı Asya, Orta Asya ve Mısır'da faaliyet gösteren Suikastçılara (Alamut Nizarileri) atfedilen suikast (girişim) listesi.

Suikastçılar, zapt edilemez kaleleri ele geçirerek veya inşa ederek, önce İran'da ve daha sonra Irak'ta bir Sünni Müslüman hükümeti olan Selçuklu İmparatorluğu'nun düşman topraklarında kendilerine ait bir "devlet" kuran Nizari İsmaili Şii Müslümanlar grubuydu. Nizarlerin bir ordusu yoktu bu yüzden düşmanlarını suikast ile ortadan kaldırmaya çalıştılar

Suikastçıları motive eden kesin ideoloji belirsizdir. Mağdurlara güvene ihanet ederek erişim sağladılar ve saldırıyı ritüel bir şekilde gerçekleştirdiler. Suikastçının ve kurbanlarının isimleri, daha sonraki Müslüman yazarlar tarafından kaydedilen Alamut Kalesi'nde tutulan bir şeref listesine yazılmıştır.[1][2]

Nizariler tarafından gerçekleştirilen suikastların çoğu, mücadelelerinin ilk on yılında gerçekleşti ve bu da yerel bir siyasi güç yaratmalarına yardımcı oldu. Bu taktik onlara karşı bir kızgınlık yarattı ve Nizarilerin suikastları ile müteakip katliamları arasında bir ilişki var; bu taktik yavaş yavaş azaldı ve daha sonra atfedilen suikastlar muhtemelen yerel kaynaklıdır.[2][3] Ortaçağ Arap kaynaklarının genellikle bu dönemdeki suikastların çoğunu İsmaililere atfetme eğiliminde olduğu dikkate alınmalıdır.[4]

Suikasta kurban gidenler genellikle Nizari İsmailî mezhebinin düşmanlarıydı, ama bazen yerel bir hükümdar tarafından ödenen para karşılığında öldürülen siyasi öneme sahip insanlardı.[5]

Selçuklu veziri Nizam el-Mülk'e suikast

Suikastçıların bazıları, özellikle arkadaşlık yaparak veya kurban tarafından çalıştırılarak, bazen yıllarca tanınmadan kalan uyuyan hücrelerdi.[6]

Suikasta uğrayanların listesiDüzenle

Kurban (lar) Açıklama Sonuç Tarih yer Suikastçılar Yöntem Notlar
Nizamülmülk Selçuklu veziri öldürüldü 14 Ekim 1092 Sahnah , Selçuklu İmparatorluğu derviş kılığında suikastçı ; öldürüldü, kaçtı veya hayatta kaldı bıçak En ünlü eylemleri.
Ahmed ibn Muhammed el-Labbad (أحمد بن محمد اللباد) İsfahan valisi öldürüldü 1093 İsfahan , Selçuklu İmparatorluğu Bilinmeyen Bilinmeyen
Unar Melikşahi(انر ملکشاهی) amir sipahdar öldürüldü 1096, Ocak-Şubat Bilinmeyen Hüseyin Harezmi (حسین خوارزمی) Bilinmeyen
Abdurrahman kazvini öldürüldü Hicri 490 Miladi 1096 Bilinmeyen Bir Horasanlı refik Bilinmeyen
Ebu Muslim Rey bölgesinin Valisi öldürüldü 1095 Bilinmeyen bir kişi Bilinmeyen
Abdulrahman el- Simirumi (عبد الرحمان السميرمي) Selçuklu veziri öldürüldü 1097 Bilinmeyen Ebu Tahir el-Arrani (أبو طاهر الأراني); kaçtı Bilinmeyen
Arguş el-Nizami (أرغوش النظامي) amir sipahdar öldürüldü 1095 veya 1097 Ray , Selçuklu İmparatorluğu Abd al-Rahman el- Horasani (عبد الرحمان الخراساني); hemen öldürüldü Bilinmeyen
Yaşlı Bursuk Üst düzey komutan Horasan Şıhne sorumlusu öldürüldü Eylül 1097 yakın Serahs , Selçuklu İmparatorluğu Bir Kuhistanlı refik Bilinmeyen Şii Selçuklu veziri Mecd el-Mülk Balasani suikasta karışmakla suçlandığı için öldürüldü.
Unar ve Siyah (Siyahpush?) Emir (kıdemli komutanl) öldürüldü 1099 yakın Sawa , Selçuklu İmparatorluğu 3 kişilik ekip; 2'si öldürüldü, bir kaçıp kurtuldu [Hüseyin veya Hasan Harezmi] bıçak
Gêçmîş(کجمش) Arguş el-Nizami'nin yardımcısı öldürüldü İbrahim Demavandi (ابراهیم دماوندی) Damadı ile birlikte öldürüldü.
Sarzan Melikşahi (سرزن ملکشاهی) Emir sipahsalar öldürüldü İbrahim Horasani (ابراهیم خوراشانی)
Hadi Kiya (هادی کیا ) Gilan imamı öldürüldü İbrahim ve Muhammed Kuhi
Ebu el- Fath Durdanah Dihistani (ابوالفتح دردانه دهستانی) Berkyaruk'un veziri öldürüldü bir Rus ' (?) ghulam
İskander Sufi kazvini (اسکندر صوفی قزوینی) öldürüldü Bir Kuhistanli refik
Sunkurçe(سنقرچه) (veya منعورحه) Dihistanlı vali , Amil öldürüldü Muhammed Dihistani (محمد دهستانی)
Balakabak Sarmuz (بلاكبك سرموز) veya buklabk srmz (بیکلابک سرمز) kıdemli komutan (Emir ) öldürüldü 1099 Sultan II.Mahmut 'in evinin girişi 2 kişilik ekip; bir öldürüldü, biri kaçtı Bilinmeyen
Ebu el-Muzaffar el- Hacendi (أبو المظفر الخجندي) Rey müftüsü öldürüldü 1102/1103 Rey , Selçuklu İmparatorluğu ; minberden indiğinde Ebu Feth siczi (ابو الفتح سجزی); hemen öldürüldü Bilinmeyen
Ebu 'Amid (ابو عمید) (veya ابو نیم) Mustavfi (muhasebeci) öldürüldü Rüstem Demavendi (رستم دماوندی)
Ebu Cafer Maşati Razi (ابوجعقر مشاطی رازی) Rey müftüsü öldürüldü Muhammed Demavendi (محمد دماوندی)
Ebu al-Kasim Müftîy Karaci kazvini (ابو القاسم مفتی کرجی قزوینی) öldürüldü Hasan Demavandi (حسن دماوندی)
Ebul -Hasan (ابوالحسن) Beyhak Reisi öldürüldü Fida'i (Hacı?) Demavendi (?) Maymun-Diz'e karşı yürüyordu .
Ebul Ferec Karatakin (ابو الفرج قراتکین) 17 Ramazan 472 hicri öldürüldü Rayy , Selçuklu İmparatorluğu
Ebu celil el Dihistani (أبو الجليل الدهستانی) Selçuklu Sultanı Berkayaruk'un veziri yaralardan öldü 1102/1103 İsfahan'ın kapısı, Selçuklu İmparatorluğu genç biri Bilinmeyen
Cenah-ed Devle Humus emiri öldürüldü 1103, Mayıs Humus Ulu Camii, Humus Emirliği (Suriye) 3 kişilik ekip Görünüşe göre suikast emri el-Hakim el-Müneccim tarafından verildi
Ebu Cafer el-Maşat (أبو جعفر المشط) Ray'de Şafii lideri öldürüldü 1104 Ray'in camisi, Selçuklu İmparatorluğu Bilinmeyen Bilinmeyen
Ebu l-Ala Sa'id ibn Ebi Muhammad el-Nisaburi (أبو العلاء سعيد بن أبي محمد النيسابوري) İsfahan Kadısı öldürüldü 1105/1106 İsfahan'ın camisi, Selçuklu İmparatorluğu Bilinmeyen Bilinmeyen
Halaf ibn Mula'ib Afamiyye'nin Fatımi emiri öldürüldü 3 Şubat 1106 içinde Qalaat el-Madiq (Afamiyya), Apamea Emirate altında ( Fatımi Halifeliği ) takım; kaçtılar hançer, karnına çarptı; tek kaynak başına harba ( حربة , "mızrak") tarafından Planlanan Abu Tahir'den el-Sa'igh , Ridwan , ve belirli bir Sarmin arasında Ebu'l Fath
isimsiz Selçuklu Sultanı Muhammed Tapar'ın teğmeni ( emir ) yaralı 1107 Shahdiz , Selçuklu İmparatorluğu bir fida'i Şahdiz Kuşatması sırasında başarısız bir müzakereden sonra . Kurban, özellikle Selçuklu kampında Nizari karşıtı bir komutandı.
Ebu el-Fetih Fakhr el-Mülk ibn Nizam el-Mülk Selçuklu sultanı Berkyaruk'un ( Sencer ?) veziri öldürüldü 1106/1107 Nişabur , Selçuklu İmparatorluğu Deynemin (?) Damağani (دینمین [?] دامغانی), bir dilekçe sahibi; tutuklandı, yargılandı, idam edildi bıçak
Ebu Ahmed Kaysan (Devletşahi?) Kazvini öldürüldü Bir Kuhistanli refikin başında bulunduğu 10 kişilik ekip
Abdullah İsfahani kadı öldürüldü 1099 Ebu el-Abbas Nakib Meşhedi (ابو العباس نقیب مشهدی)
Ebu el-Ala '(ابو العلاء) bilgin ve müftü arasında İsfahan öldürüldü 1101 İsfahan Jameh Camii , İsfahan, Selçuklu İmparatorluğu bir refik
Sultan el-Ulema 'Ebu el-Kasım Asfazari (سلطان العلماء ابو القاسم اسفزازی) Beyhak Reisi öldürüldü Şevval 495 Miladi

1103

Muhammed Biyari (محمد بیاری)
Mahmaşad (محمشاد) Kerramiye mezhebi lideri öldürüldü Hicri 496 Miladi 1102 Nişabur Ulu Camii , Selçuklu İmparatorluğu Abdülmülk Razi (عبد الملک رازی)
Sabbak el Curcani (سباک جرجانی) Misyoner öldürüldü Hicri 496 Miladi 1102 Hassan Sirac (حسن سراج) Şii imam Ali'ye hakaret ettiği için öldürüldü
Übeydullah ibn Ali el Hatibi (عبيد الله بن علي الخطيبي) İsfahanlı kadı, orada İsmaili karşıtılğının lideri öldürüldü 1108/1109, Cuma namazı sırasında Hamadan'ın camisi 1 suikastçı, onunla koruması arasına girdi bıçak
Eb el-Mahasin Abd el- Vahid el-Ruvayni (أبو المحاسن عبد الوحيد الرويني) Şafii Alim öldürüldü 1108/1109 Amol'un camisi Bilinmeyen bıçak Sadece bazı kaynaklar tarafından Nizarilere atfedilmiştir.
Sa'id ibn Muhammad ibn Abd el-Rahman (سعيد بن محمد بن عبد الرحمان) Nişabur kadısı öldürüldü 1108/1109, Ramazan Bayramı'nda öldürüldü Bilinmeyen
Ahmed ibn Nizam el-Mülk Selçuklu Sultanı Berkyaruk'un veziri yaralı 1109/1110 Bağdat Hüseyin Kuhistani (حسین قهستانی); suikastçı tutuklandı, sorguda herşeyi itiraf etti, arkadaşları yakalandı ve öldürüldü bıçaklar Alamut'a yaptığı sefer için.
Ebu Harb İsa ibn Zeyd zengin bir İranlı tüccar görev başarısız 1111 Halep , Halep Emirliği
Mevdud bin Altuntegin Musul Atabeyi öldürüldü 1111/1112 veya 1113 Şam , Şam Emirliği bir fida'i Bilinmeyen Suikastin arkasında Tuğtekin ve Rıdvan olabilir
Ahmedil ibn İbrahim el-Kurdi Mareğa emiri öldürüldü 1114 veya 1116 Muharram 510 Sultan Muhammed'in huzurunda büyük bir toplantıda 3 kişilik takım ikisi öldürüldü, Üçüncünün kaderi bilinmiyor Abdulmalik Razi [عبدالملک رازی] bıçaklar
Müntahi Alevi (منتهی علوی) Cürcan müftüsü öldürüldü 494 Hicri Hasan Daranbari (حسن دارانباری)
Sencer Selçuklu sultanı tehdit tehdit
el-Afdal Şahinşah Fatımi veziri öldürüldü 1121, 13 Aralık Kahire , Fatımi Halifeliği 3 kişilik takım başlarında Halepli bir refik kaderleri bilinmiyor bıçaklar
El-Amir bi-Ahkam Allah ve el-Ma'mun el-Bata'ihi Fatımi halifesi ve veziri arsa keşfedildi Kahire , Fatımi Halifeliği Alamut'tan yönetildi. El-Amir daha sonra suikasta kurban gitti (aşağıya bakınız).
Kemal el-Mülk Ebu Talib el-Simirumi Selçuklu Sultanı II.Mahmud'un veziri öldürüldü 1122 Bağdat'ta bir geçit töreni , Selçuklu İmparatorluğu 4 kişilik ekip; biri kaçtı, diğerleri öldürüldü bıçaklar Ali'nin türbesini yağmaladığı için öldürüldü
Gaşasef Curbadakani (گشاسف جربادقانی) (veya Karşaseb [کرشاسب]) öldürüldü Kasım-Aralık 1121 bir fida'i
Unar Horasan da Emir öldürüldü Aralık 1121 - Ocak 1122 Merv Selçuklu İmparatorluğu Ebu el-Hayyan (ابو الحیان) veya Isfandiyar Demavandi (اسفندیار دماوندی)
Tuğrul Mahalli (?) (طغرل محلی) Damgan Valisi öldürüldü Isfandiyar Demavandi (اسفندیار دماوندی)
Ebu Nasr Muhammed ibn Nasr ibn Mansur el-Haravi (آبو نصر محمد بن نصر بن منصور الهروي) Hamedan da Hanefi kadı öldürüldü 1125 Hemadan'ın camisi, Selçuklu İmparatorluğu Muhammed Razi (محمد رازی) ve Ömer Damağani (عمر دامغانی) Bilinmeyen
İbnü'l-Keşşab kadı ve Halep'in önde gelen simalarından biri öldürüldü 1125, gece el-Zajjajin çeyrek, evinin yakınındaki Halep , ayrılırken Büyük Camii Bilinmeyen bıçaklanmış Nizarilerin katliamından sonra.
Aksungur el-Porsuki Halep atabeyi öldürüldü 1127 (veya 26 Kasım 1126) Musul'un Ulu Camii, Selçuklu İmparatorluğu 10 kişilik ekip; kaderleri bilinmiyor, 3 kişi yaralandı bıçaklar
Mu'in el-Mülk Ebu Nasr ibn Fazl Ahmed Sencer'ın Selçuklu veziri öldürüldü 1127, 20 Mart Selçuklu İmparatorluğu ihanete uğrayan bir atlı; kaderi bilinmiyor Bilinmeyen
Mu'in el-Din el-Kaşi (معین الدین مختص الملوک ابونصر احمد الکاشانی) Selçuklu veziri öldürüldü 1127, 20 Mart veya 16 Mart veya Rabi 'I 525 AH Merv Selçuklu İmparatorluğu , saraydan camiye giderken güvenini kazanmış 2 fida'i (Muhammed Kuhac) [محمد کوهج] bıçaklar
Abdullatif el-Hacendi (عبد اللطيف الخجندي) İsfahan'da Şafii lideri öldürüldü 1129 İsfahan , Selçuklu İmparatorluğu bir fida'i Bilinmeyen Ona ihanet bir kişi tarafından öldürüldü
El-Amir bi-Ahkami'l-Leh Kahire'deki Fatımi Halifesi öldürüldü 7 Ekim 1130 Kahire , Fatımi Halifeliği 7 kişilik bir ekip
Seyyid Ebu Haşim Zeydi Taberistan'da Zeydi İmam öldürüldü Hicri 526
Tacülmülk Böri Şam Atabeyi bir yıl sonra yaralardan öldü 7 Mayıs 1131 (9 Haziran 1132'de öldü) Şam , Şam Emirliği (Suriye) gizlice sızmış olan iki iranlı Fidai ikisi de öldürüldü bıçaklar onu iki yerden yaraladı
Seyyid Davutşah Alevi (سید دولتشاه علوی) İsfahan valisi ( reis veya nakib ) öldürüldü Hicri 525 Ebu Abdullah Muğani (ابو عبدالله موغانی)
Aksunkur Ahmedili Merağa valisi öldürüldü Hicri 525 Ali (علی) ve Ebu Ubeydeh Muhammad Dihistani (ابو عبیده محمد دهستانی)
Şems Tebrizi ra'is (vali) Tebriz öldürüldü Hicri 525 Ebu Sa'id Ka'ini (ابو سعید قائنی) ve ابو الحسن قرمانی veya فراهانی
Müsterşid Abbasi halifesi öldürüldü 1135 veya 1134 Mareğa kapılarındaki kraliyet çadırında veya Hemadan , Selçuklu İmparatorluğu yakınında 14 veya 17 veya 24 kişilik ekip; gardiyanlar tarafından öldürüldüler bazıları kaçtı. bıçaklar, birçok kez bıçaklandı Bazı kaynaklar Selçuklu Sultanı Mesud'un işin içinde olduğundan şüpheleniyor . Bazı görevliler de öldürüldü.
Hasan ibn Ebi el- Kasim Karhi (Karaji?) (حسن بن ابي القاسم كرخي) Kazvin müftüsü öldürüldü Hicri 529 Muhammed Karhi (Karaji?) (محمد کرخی) ve Süleyman Kazvini (سليمان قزوینی) Bıçaklar
Râşid (Abbâsî halifesi) Abbasi Halifesi Öldürüldü 1135/1136 ya da 1138 Musul ya da İsfahan Hizmetine girmiş olan 4 veya 2 kişilik Horasanlı fidai kaderleri bilinmiyor. Birinin adı Belkasım Deriki Bıçaklar
Mukarrab el-Din Cevher(مقرب الدين جوهر) Rey Reisi Öldürüldü 1139/1140 Sultan Sencer'in kampı Merv Kadın kılığına girmiş bir suikastçi Bıçaklar Vali Abbas intikam olarak yüzlerce ismaili'yi katletti
Girdbazu (گردبازو) Mazendara Hükümdarı Şah Gazi Rüstem'in oğlu Öldürüldü 1142 Saraş Şah Gazi Rüstem intikam olarak yüzlerce ismaili'yi öldürüp kesik başlarından kule yaptı
Sultan Davud Irak Selçuklu Hükümdarı Öldürüldü 1143 Tebriz 4 kişilik ekip başlarında Suriyeli bir refik Pusuya düşürüldü Azerbaycan Nizarilerine karşı mücadele etmişti
Bilinmiyor Selçuklu veziri Öldürüldü Bilinmiyor Bilinmiyor Bilinmiyor Bıçak
Bilinmiyor Masyaf kalesi lordu Öldürüldü Bilinmiyor Bir ekip Bilinmiyor İhanete uğradı
Be Emvi Kuhistan kadısı Öldürüldü 1138/1139 Sultan Sencer'in kampı Marega Ibrahim Hanefiyyah el- Demağani(إبراهيم حنفية الدامغاني); kaderi bilinmiyor Bilinmiyor Nizarilerin katledilmesine sebep olduğu için öldürüldü
Tiflis kadısı Öldürüldü 1138/1139 İbrahim Buyah Demğani(ابراهیم بویه دامغانی) Bilinmiyor Nizarilere karşı fetva verdiği için öldürüldü
Bilinmiyor Hamedan kadısı Öldürüldü 1139/1140 Hamedan Camii Ismail el- Harezmi(إسمعيل الخوارزمي), Birkaç arkadaşı öldürüldü veya yakıldı Bilinmiyor Nizarilerin katledilmesine sebep olduğu için öldürüldü
Yemin el Devle Harzemşah (يمين الدولة خوارزمشاه) (Ayn el-Devle?) Selçuklu veziri Öldürüldü 1139/1140 Sultan Sencer'in kampı Harezm Bilinmiyor Bilinmiyor
Nasir el- Devle ibn el-Muhalhil (ناصر الدولة بن المهلهل) Selçuklu veziri Öldürüldü 1140/1141 Kirman Hüseyin el-Kirmani (الحسين الكرماني) Bilinmiyor
Garshasaf Gürcü bir Prens Öldürüldü 1143 Haziran-Temmuz Bilinmiyor Bir asker Bilinmiyor
Aksungur (آق سنقر) Sultan Sencer'e yakın bir komutan Öldürüldü 1146 2 kişi ve refik Yusuf ve Süleyman Bilinmiyor
Abbas (امیر پیر عباس) Rey de Şıhne Öldürüldü 1147 Rey ya da Bağdat Bilinmiyor Bilinmiyor Zırh giyerken öldürüldü
II.Raymond Trablus Kontu Öldürüldü 1152 Trablus şehrinin Güney kapısı Suikastin sebebi belirsiz iki Şövalye de öldürüldü
Selahaddin Eyyubi Eyyubi Sultanı Suikast başarısız oldu 11 Mayıs 1175 Selahaddin Eyyubinin kampı 13
Selahaddin Eyyubi Eyyubi Sultanı Başından yaralandı 1176 Masyaf Kalesi yakınları Tehdit Bazı kaynaklara göre sadece tehtid edildi
Adud el-Din Ebu al-Ferec Muhammed ibn Abdullah Abbasi Halifesi Mustadi'nin veziri Öldürüldü 1177/1178 Bağdat fida'i Suriyeli idi
Montferratlı Conrad Fiili Kudüs Kralı Öldürüldü 28 Nisan 1192 Acre, Kudüs Kralılığı İki kişi biri öldürüldü diğeri yakalandı Yan ve sırtından iki kez bıçaklandı Suikastin arkasında kimin olduğu bilinmiyor
Muhammed Gur Gur sultanı Öldürüldü 15 Mart 1206 Dahamiak kuzey sava, Gur imparatorluğu Bir kaynak suikastı Nizarilere bağlar
Mönge Han Moğol İmparatoru Suikast iddiası 1253 Karakum, Moğol Imparatorluğu 40+ suikastçi İmam Alaaddin Muhammed tarafından emredildiği iddia edilen bir suikast
IV. Boheomond'un oğlu Raymomd Antakya ve Trablus kontluğu varisi Öldürüldü 1213 Meryem Ana katedralinin hemen dışı Tartus, Trablus kontluğu IV.Bohemond intikam olarak Vahabiyi kuşattı ise alamadı
Orhan Harzemşahlı bir Emir Öldürüldü Gence Harzemşahlar imparatorluğu 3 kişi halk tarafından taşlanarak öldürüldüler Gizlenmiş bıçaklar Kuhistan'a yapılan seferlere misilleme olarak öldürüldü
Yaşlı Çağatay Moğol komutan Öldürüldü ~1249? Bıçaklar Nizari kalelerinin yıkılıp Nizarilerin öldürülmesinden sonra oğlu Bulghan tarafından öldürüldü.
Montfortlu Philip Tire lordu Öldürüldü 17 Mart ya da 17 Ağustos 1270 Tire kilisesi, Kudüs krallığı Hristiyan keşiş kılığında bir suikastçi yakalandı Hançer
Ata-Melik Cüveyni İlhanli valisi Hayatta kaldı. 1270 İlhanlılar Nizarilere atfedilen başarısız bir suikast girişimi
Lord Edward Gaskony Dükü Yaralandı. 1271 Acre, Kudüs krallığı Suriyeli bir fıdai öldürüldü Zehirli bir hançer Haçlı seferlerine misilleme olarak Baybars tarafından planlandığı iddia edilmektedir

KaynakçaDüzenle

  1. ^ Cook (1 Ocak 2012). "Were the Ismāʿīlī Assassins the First Suicide Attackers? An Examination of Their Recorded Assassinations". The Lineaments of Islam (İngilizce): 97-117. doi:10.1163/9789004231948_007. 
  2. ^ a b The Thirteenth Century: A World History (İngilizce). McFarland. 2018. s. 123. ISBN 978-1-4766-7185-7. 
  3. ^ The Templars and the Assassins: The Militia of Heaven (İngilizce). Simon and Schuster. 2001. s. 96. ISBN 978-1-59477-873-5. 
  4. ^ Syrian Ismailism: The Ever Living Line of the Imamate, AD 1100-1260 (İngilizce). Psychology Press. 1997. s. 10. ISBN 9780700705054. 
  5. ^ Encyclopaedia of Religion and Ethics (İngilizce). Scribner. 1910. s. 140b. 
  6. ^ The Sunni-Shia Conflict: Understanding Sectarian Violence in the Middle East (İngilizce). Nortia Media Ltd. s. 70. ISBN 978-0-9842252-1-7.