Gelirlerine göre en büyük şirketler listesi

Vikimedya liste maddesi
Gelirleri 400 milyar ABD doları üzerinde olan 4 şirketin logoları

Bu listede Dünyanın en büyük kamu ve özel işletmeleri konsolide gelirlerine göre sıralanmıştır. Liste 100 milyar ABD dolarını aşan yıllık geliri olan şirketler ile sınırlıdır.

Özel veya kamu şirketleri hakkında bilgilerin güncel durumu ve güvenilirliği sınırlıdır ve ülkeden ülkeye değişir, bu nedenle bu liste eksik olabilir. Bu listede gelirler ABD doları olarak gösterilmiştir. Dolar bazında gelirlerin değeri döviz kuru dalgalanmaları nedeniyle kısa bir süre içinde önemli ölçüde değişebilir.

AçıklamalarDüzenle

Sütun Açıklama
Sıra Şirketin gelir sırası
Şirket Şirket ismi
Endüstri Şirketin temel endüstrisi
Gelir Son mali yılda milyar ABD doları olarak şirketin gelir miktarı
Mali yıl Şirketin mali yılı
Sermaye miktarı 30 Mart 2012 tarihi itibarıyla Milyar ABD doları olarak piyasa değeri[1]
Çalışanlar Çalışan sayısı
Borsa Şirketin borsa ismi
Ana merkez Şirketin ana merkezi
Ref Kaynak

ListeDüzenle

Sıra Şirket Endüstri Gelir (milyar) Mali yıl Sermaye (milyar) Çalışanlar Borsa Ana merkez CEO Ref
1 Exxon Mobil Corporation Petrol ve doğal gaz $482.295 Aralık 31, 2012 $408.78 76,900 Şablon:NYSE2   Irving, Texas Rex W. Tillerson [2]
2 Royal Dutch Shell Petrol ve doğal gaz $481.7 Aralık 31, 2012 $236.34 90,000 LSERDSA   Lahey;   Londra Peter Voser [3]
3 Walmart Perakende $469.162 Ocak 31, 2013 $208.36 2,200,000 Şablon:NYSE2  Bentonville, Arkansas Michael Duke [4]
4 Sinopec Group Petrol ve doğal gaz $441.365 Aralık 31, 2012 400,513 Şablon:NYSE2  Pekin Su Shulin [5]
5 BP Petrol ve doğal gaz $388.285 Aralık 31, 2012 $140.27 83,400 LSEBP   Londra Bob Dudley [6]
6 China National Petroleum Corporation Petrol ve doğal gaz $378.025 Aralık 31, 2011 464,000 -   Pekin Jiang Jiemin [7]
7 Saudi Aramco Petrol ve doğal gaz $356 2011 est. 54,441  Zahran Khalid A. Al-Falih [8]
8 Vitol Emtia $297 Ocak 10, 2012 2,810 -  Rotterdam;  Cenevre Ian Taylor [9]
9 State Grid Corporation of China Elektrik hizmeti $265.962 2011 1,564,001   Pekin Liu Zhenya [10]
10 Chevron Petrol ve doğal gaz $253.706 Aralık 31, 2011 $211.95 61,189 Şablon:NYSE2   San Ramon, California John Watson [11]
11 ConocoPhillips Petrol ve doğal gaz $251.226 Aralık 31, 2011 $96.77 29,800 Şablon:NYSE2   Houston, Texas Ryan M. Lance [12]
12 Toyota Otomotiv $226.106 March 31, 2012 $149.58 325,905 TYO: 7203; NYSE: TM   Toyota, Aichi Akio Toyoda [13]
13 Total Petrol ve doğal gaz $215.567 Aralık 31, 2011 $120.37 111,401 Şablon:Euronext2   Courbevoie Christophe de Margerie [14]
14 Volkswagen Group Otomotiv $206.264 Aralık 31, 2011 $77.38 501,956 Şablon:ISIN   Wolfsburg Martin Winterkorn [15]
15 Japan Post Holdings Holding $201.187 March 31, 2012 229,134   Tokyo Jiro Saito [16]
16 Samsung Electronics Elektronik $187.9 Aralık 31, 2012 $181.77 221,726 KRX: 005930;KRX: 005935   Seul Lee Kun-hee [17]
17 Glencore Emtia $186.152 Aralık 31, 2011 $44.07 52,000 LSEGLEN; Şablon:SEHK   Baar Ivan Glasenberg [18]
18 Gazprom Petrol ve doğal gaz $158.1 Aralık 31, 2011 $145.76 432,000 MCXGAZP  Moskova Alexei Miller [19]
19 Apple Elektronik $156.508 Eylül 29, 2012 $559.00 76,100 NASDAQ: AAPL   Cupertino, California Tim Cook [20]
20 General Motors otomotiv $150.276 Aralık 31, 2011 $40.16 284,000 Şablon:NYSE2  Detroit, Michigan Daniel Akerson [21]
21 General Electric Holding $147.300 Aralık 31, 2011 $212.32 287,000 Şablon:NYSE2   Fairfield, Connecticut Jeffrey Immelt [22]
22 E.ON Elektrik hizmeti $146.14 Aralık 31, 2011 $47.86 78,889 Şablon:FWB2  Düsseldorf Johannes Teyssen [23]
23 Petrobras Petrol ve doğal gaz $145.915 Aralık 31, 2011 $170.84 80,492 Bovespa:PETR3; Bovespa: [2]   Rio de Janeiro Maria das Graças Foster [24]
24 Berkshire Hathaway Holding $143.688 Aralık 31, 2011 $201.13 217,000 Şablon:NYSE2;Şablon:NYSE2   Omaha, Nebraska Warren Buffett [25]
25 Eni Petrol ve doğal gaz $141.797 Aralık 31, 2011 $93.82 78,417 BITENI   Roma Paolo Scaroni [26]
26 Daimler otomotiv $137.837 Aralık 31, 2011 $64.20 267,274 Şablon:FWB2   Stuttgart Dieter Zetsche [27]
27 Allianz Finansal hizmetler $137.720 Aralık 31, 2011 $54.25 141,938 Şablon:ISIN   Münih Michael Diekmann [28]
- LG Corp Holding $136.9 Aralık 31, 2012 - 220,000 -   Seul Koo Bon-Moo [29]
28 Ford Otomotiv $136.264 Aralık 31, 2011 $46.72 27,531 Şablon:NYSE2   Dearborn, Michigan Alan Mulally [30]
29 Cargill Gıda işleme $133.958 May 31, 2012 158,000   Wayzata, Minnesota Gregory R. Page [31]
30 Lukoil Petrol ve doğal gaz $133.65 Aralık 31, 2011 $51.46 120,300 Şablon:RTS  Moskova Vagit Alekperov [32]
31 JX Holdings Petrol ve doğal gaz $130.477 March 31, 2012 $15.76 24,236 TYO: 5020  Tokyo [33][34]
32 Nippon Telegraph and Telephone Telekomunikasyon $126.877 March 31, 2012 $72.88 205,288 TYO: 9432   Tokyo Norio Wada [35]
33 AT&T Telekomunikasyon $126.723 Aralık 31, 2011 $185.15 256,420 Şablon:NYSE2   Dallas, Texas Randall L. Stephenson [36]
34 Valero Energy Petrol ve doğal gaz $125.987 Aralık 31, 2011 $15.54 21,942 NYSE: VLO   San Antonio, Teksas William R. Klesse [37]
35 PDVSA Petrol ve doğal gaz $124.754 Aralık 31, 2011 121,187  Caracas Rafael Ramírez [38]
36 McKesson İlaç $122.734 March 31, 2012 $21.60 31,800 Şablon:NYSE2   San Francisco, California John Hammergren [34][39]
37 Trafigura Emtia $121.5 Aralık 31, 2011 3,660 -   Luzern Claude Dauphin [40]
38 Hewlett-Packard Bilgisayar donanımı $120.357 October 31, 2012 $47.12 266,590 Şablon:NYSE2   Palo Alto, California Meg Whitman [41]
39 GDF Suez Electricity and gas utility $117.322 Aralık 31, 2011 $58.10 160,700 Şablon:Euronext2   Paris Gérard Mestrallet [42]
40 Hitachi Holding $116.716 March 31, 2012 $29.17 323,540 TYO: 6501  Tokyo Etsuhiko Shoyama [43]
41 Tesco Perakende $114.352 February 25, 2012 $42.36 492,714 LSETSCO  Cheshunt Philip Clarke [44]
42 Hon Hai Precision Industry Elektronik $114.063 Aralık 31, 2011 $41.47 961,000 Şablon:TSE   Tucheng Terry Gou [45]
43 Nissan Otomotiv $113.614 March 31, 2012 $48.40 127,625 TYO: 7201   Yokohama Carlos Ghosn [46]
44 Statoil Petrol ve doğal gaz $112.107 Aralık 31, 2011 $86.42 31,715 OSE: STL  Stavanger Helge Lund [47]
45 Pemex Petrol ve doğal gaz $111.734 Aralık 31, 2011 138,215   Meksiko Juan José Suárez Coppel [48]
46 AXA Finansal hizmetler $111.414 Aralık 31, 2011 $39.02 240,303 Şablon:Euronext2   Paris Henri de Castries [49]
47 Verizon Telekomunikasyon $110.875 Aralık 31, 2011 $108.40 203,100 Şablon:NYSE2   New York Ivan Seidenberg [50]
48 Koch Industries Holding $110 Aralık 31, 2011 60,000   Wichita, Kansas Charles Koch [51]
49 EXOR Yatırım $109.152 Aralık 31, 2011 $6.07 40 BITEXO   Torino John Elkann [52]
50 Cardinal Health İlaç $107.552 June 30, 2012 $14.38 40,000 Şablon:NYSE2  Dublin, Ohio George Barrett [34][53]
51 CVS Caremark Perakende $107.1 Aralık 31, 2011 $58.53 202,000 NYSE: CVS  Woonsocket, Rhode Island Larry J. Merlo [54]
52 IBM Bilgisayar hizmetleri $106.916 Aralık 31, 2011 $241.75 433,362 Şablon:NYSE2   Armonk, New York Ginni Rometty [55]
53 Carrefour Perakende $105.157 Aralık 31, 2011 $17.30 475,976 Şablon:Euronext2  Levallois-Perret Georges Plassat [56]
54 Assicurazioni Generali Finansal hizmetler $104.807 Aralık 31, 2011 $24.13 85,368 BITG   Trieste Sergio Balbinot; Giovanni Perissinotto [57]
55 Kuwait Petroleum Corporation Petrol ve doğal gaz $104.637 March 31, 2011 17,164  Kuveyt Saad Al Shuwaib [58]
56 Enel Elektrik hizmeti $102.883 Aralık 31, 2011 $33.96 58,548 BITENEL   Roma Fulvio Conti [59]
57 UnitedHealth Group Sağlık $101.862 Aralık 31, 2011 $61.59 99,000 Şablon:NYSE2   Minnetonka, Minnesota Stephen Hemsley [60]
58 Siemens Holding $100.657 Eylül 30, 2012 $92.02 405,000 Şablon:FWB2  Münih Peter Löscher [61]
59 TATA Group Holding $100.000 Eylül 30, 2012 455,947 NSETata  Mumbai Cyrus Pallonji Mistry [62]

Ayrıca bakınızDüzenle

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "FT Global 500 2012" (PDF). Financial Times. Erişim tarihi: 18 Kasım 2012. 
  2. ^ "2012 10-K Annual Report". Exxon Mobil. s. 61. 7 Eylül 2015 tarihinde kaynağından Arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2013. 
  3. ^ "Royal Dutch Shell Annual Report and Form 20-F 2012 (Page 99)" (PDF). Royal Dutch Shell. 14 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından Arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 16 Mayıs 2013. 
  4. ^ "Wal-Mart Stores, Inc. 2013 Form 10-K". Walmart. s. 40. 2 Haziran 2015 tarihinde kaynağından Arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2013. 
  5. ^ Sinopec Annual Report (page 3) 2,786,045 RMB millions, then using the Aralık 31, 2012 exchange rate of 1 RMB = 0.15842 US dollars
  6. ^ "Annual Report and Form 20-F: 2012" (PDF). BP. s. 56. 15 Ekim 2013 tarihinde kaynağından Arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 14 Mart 2013. 
  7. ^ 2011 CNPC Annual Report (page 53). 2,381,278.23 million yuans, then using the Aralık 31, 2011 exchage rate of 1 Chinese yuan = 0.158749 US dollars
  8. ^ Forbes: The World's 25 Biggest Oil Companies
  9. ^ 2012 Vitol Group Brochure (page 2)[ölü/kırık bağlantı]
  10. ^ Top 500 Companies of China in 2012. 1,675,359 RMB millions, then using Aralık 31, 2011 exchange rate of 1 RMB = 0.158749 US dollars
  11. ^ "2011 Chevron Supplement to the Annual Report (page 3)" (PDF). 16 Eylül 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2013. 
  12. ^ Annual Report (page 5)
  13. ^ 2012 Toyota Annual Report (page 21)
  14. ^ 2011 Total S.A. Registration Document (page 180). 184.693 billion euros, then using the Aralık 31, 2011 exchange rate of 1 euro = 1.2939 US dollars
  15. ^ Annual Report (page 4). 159,337 million euros, then using the Aralık 31, 2011 exchange rate of 1 euro = 1.2939 US dollars
  16. ^ 2012 Japan Post Group Annual Report (page 122). 16,661,440 million yen, then using the March 31, 2012 exchange rate of 82.8157 yen = 1 US dollar
  17. ^ Q4 2012: $52.4 Billion In Revenue Is Nice, But Operating Profit Surged 89% Year-Over-Year To $8.27 Billion
  18. ^ Glencore Annual Report (page 38)
  19. ^ 2011 Gazprom Financial Report (page 81). 4,735,822 million Russian rubles, then using the Aralık 31, 2011 exchange rate of 1 US dollar = 32 rubles
  20. ^ Form 10-K (page 25)
  21. ^ 2011 GM Annual Report (page 6)
  22. ^ "2011 GE Annual Report (page 44)" (PDF). 19 Kasım 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2013. 
  23. ^ 2011 E.ON Annual Report (page 2) Revenue -112.945 billion euros, then using the Aralık 31, 2011 exchange rate of 1 US dollar = 1.2939 euros
  24. ^ 2011 Petrobras Form 20-F (page 15)
  25. ^ Berkshire Hathaway Annual Report (page 26))
  26. ^ 2011 Eni Annual Report (page 65). 109.589 billion euros, then using Aralık 31, 2011 exchange rate of 1 euro = 1.2939 US dollars
  27. ^ 2011 Daimler Annual Report (page 186). 106.54 billion euros, then using the using the Aralık 31, 2011 exchange rate of 1 euro = 1.2939 US dollars
  28. ^ 2011 Allianz Annual Report (page 1) Revenue - 103.560 billion euros, then using the Aralık 31, 2011 exchange rate of 1 euro = 1.2939 US dollars
  29. ^ http://www.lgcorp.com/about/overview.dev
  30. ^ "2011 Ford Annual Report (page 2)" (PDF). 28 Ekim 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2013. 
  31. ^ Cargill Five-year Financial Summary
  32. ^ "2011 Lukoil Annual Report (page 11)" (PDF). 27 Ekim 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2013. 
  33. ^ 2012 JX Holdings Annual Report (page 16)
  34. ^ a b c 20 Forbes Global 2000
  35. ^ NTT Annual Report (page 6). 10,507.4 billion yen, then using the March 31, 2012 exchange rate of 82.8157 yen = 1 US dollar
  36. ^ 2011 AT&T Annual Report (page 32)
  37. ^ 2011 Valero Form 10-K (page 26)
  38. ^ 2011 PDVSA Annual Report (page 219)
  39. ^ 2012 McKesson Annual Report (page 31)
  40. ^ 2012 Trafigura Corporate Brochure (page 4)
  41. ^ Q4 2012 Quarterly Results - Financial Overview (page 2)
  42. ^ 2011 GDF Suez Registration Document (page 13). 90.673 billion euros, then using the Aralık 31, 2011 exchage rate of 1 euro = 1.2939 US dollars
  43. ^ 2012 Hitachi Annual Report (page 12) Revenue - 9,665,883 million yen, then using the March 31, 2012 exchange rate of 1 US dollar = 82.8157 yen
  44. ^ 2012 Tesco Annual Report (page 33). 72,035 million pounds, then using the February 25, 2012 exchange rate of 1 British pound = 1.58745 US dollars USD
  45. ^ 2011 Hon Hai Precision Industry Co., Ltd. Annual Report. 3,452,681 billion New Taiwanese dollars, then using the Aralık 31, 2011 exchange rate of 1 US dollar = 30.27 TWD
  46. ^ Nissan Annual Report (page 2). 9,409.026 billion yen, then using the March 31, 2012 exchange rate of 1 US dollar = 82.8157 yens
  47. ^ Annual Report (page 222). Revenue - 670.225 billion Norwegian krones, then using the Aralık 31, 2011 exchange rate of 1 US dollar = 5.97825 Norwegian krone
  48. ^ 2011 Pemex Annual Report (page 21). 1558.428922 billion Mexican pesos, then using the Aralık 31, 2011 exchange rate of 1 US dollar = 13.9477 Mexican pesos
  49. ^ 2011 AXA Annual Report (page 4) Revenue -86.107 billion euros, then using the Aralık 31, 2011 exchange rate of 1 euro = 1.2939 US dollars
  50. ^ 2011 Verizon Annual Report (page 25)
  51. ^ "Koch Industries Fact sheet". 6 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2013. 
  52. ^ 2011 EXOR Annual Report (page 146). 84.359 billion euros, then using the Aralık 31, 2011 exchage rate of 1 euro = 1.2939 US dollars
  53. ^ Annual Report (page 16)
  54. ^ 2011 CVS Annual Report (page 2)
  55. ^ IBM Annual Report (page 16)
  56. ^ 2011 Carrefour Financial Report (page 4). 81.271 billion euros, then using the Aralık 31, 2011 exchange rate of 1 euro = 1.2939 US dollars
  57. ^ 2011 Assicurazioni Generali Annual Report Consolidated Financial Statements (page 93). 81.0007 billion euros, then using the Aralık 31, 2011 exchange rate of 1 euro = 1.2939 US dollars
  58. ^ KPC Annual Report (page 38). 29.085005 billion Kuwaiti dinars, then using the March 31, 2011 exchange rate of 1 KWD = 3.59764 US dollars.
  59. ^ 2011 Enel Annual Report (page 146). 79.514 billion euros, then using the Aralık 31, 2011 exchange rate of 1 euro = 1.2939 US dollars
  60. ^ UnitedHealth Annual Report (page 31)
  61. ^ 2011 Siemens Key Figures Q4 and fiscal 2012. 78.296 billion euros, then using the Eylül 30, 2012 exchange rate of 1 euro = 1.2856 US dollars
  62. ^ [1]