Erkek millî basketbol takımları listesi

Vikimedya liste maddesi

Erkekler millî basketbol takımları listesi, dünyadaki tüm erkek millî basketbol takımlarının bulunduğu bir listedir.

  FIBA Avrupa.
  FIBA Asya.
  FIBA Amerika.
  FIBA Afrika.
  FIBA Okyanusya.
  FIBA üyesi olmayanlar.

Aktif takımlarDüzenle

FIBA, dünyadaki en yetkili basketbol yönetim organıdır. FIBA, 5 bölgeye ayrılmıştır ve 213 millî takım kendisine bağlıdır. Bu millî takımlar içerisinde en yenisi ise 2006'da üyeliği kabul edilen Karadağ'dır.

FIBA AfrikaDüzenle

 
  Alan 1.
  Alan 2.
  Alan 3.
  Alan 4.
  Alan 5.
  Alan 6.
  Alan 7.
  FIBA Afrika üyesi olmayanlar.

FIBA Afrika, 53 millî takımdan oluşmaktadır[1] ve 7 alana bölünmüştür.[2]

FIBA AmerikaDüzenle

 
  Karayipler.
  Karayipler ve Orta Amerika.
  Orta Amerika.
  Kuzey Amerika.
  Güney Amerika.
  FIBA Amerika üyesi olmayanlar.

FIBA Amerika, Kuzey Amerika, Orta Amerika, Karayipler ve Güney Amerika'daki 44 millî takımdan oluşmaktadır.[3] Kuzey Amerika, Güneş Amerika ve Orta Amerika ve Karayipler (CONCECABA) olmak üzere üç bölgeye ayrılmıştır.[4]

FIBA AsyaDüzenle

 
  Doğu Asya.
  Körfez.
  Orta Asya.
  Uzakdoğu Asya.
  Batı Asya.
  FIBA Asya üyesi olmayanlar.

FIBA Asya 5 bölgeye ayrılmıştır.[5]

FIBA AvrupaDüzenle

FIBA Avrupa, 51 üye basketbol federasyonundan oluşmaktadır.[6]

  Büyük Britanya, İngiltere, İskoçya ve Galler'den oluşan kombine bir takımdır. 2009 Avrupa Basketbol Şampiyonası'nda yer almıştır, 2012 Olimpiyatları'nda da yer alacaktır.

FIBA OkyanusyaDüzenle

FIBA Okyanusya 21 üye basketbol federasyonundan oluşmaktadır.[8]

FIBA üyesi olmayanlarDüzenle

Eski millî takımlarDüzenle

Bu ülkeler topluluğu 1992 Yaz Olimpiyatları'na bir defaya mahsus olmak üzere Bağımsız Devletler Topluluğu adı altında katılmışlardır.

FIBA ülke kodlarıDüzenle

FIBA, Uluslararası Olimpiyat Komitesi'ne üye olan ülkelerin Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nce kullanılan kısaltmalarını kullanmaktadır. Bu komiteye üye olmayan istisnai ülkeler içinse aşağıdaki kodları kullanmaktadır:

Ayrıca bakınızDüzenle

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "FIBA.com - Zones:FIBA Africa". 14 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2010. 
  2. ^ "FIBA-Africa.com". 27 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2010. 
  3. ^ FIBA.com - Zones: FIBA Americas
  4. ^ "About FIBA Americas". 19 Ağustos 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2010. 
  5. ^ FIBA.com - Zones: FIBA Asia
  6. ^ FIBA.com - Zones: FIBA Europe
  7. ^ "FIBA Europe". 18 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2010. 
  8. ^ FIBA.com - Zones: FIBA Oceania