Erdal Özyağcılar

Türk oyuncu

Erdal Özyağcılar (d. 4 Ağustos 1948, İznik), Türk tiyatro, sinema, dizi film oyuncusu ve seslendirme sanatçısıdır.

Erdal Özyağcılar
Erdal Özyağcılar.jpg
Doğum 4 Ağustos 1948 (1948-08-04) (73 yaşında)
İznik, Bursa, Türkiye
Milliyet  Türkiye
Meslek Oyuncu
Etkin yıllar 1966-günümüz
Evlilik
Çocuk(lar) Emrah Özyağcılar
Zeynep Özyağcılar
Ebeveyn(ler) Şükriye Özyağcılar

YaşamıDüzenle

Bursa Erkek Lisesinden sonra girdiği İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi ikinci sınıfından ayrılıp İstanbul Belediye Konservatuarına girdi.[1] Kenter Tiyatrosu ve Dormen Tiyatrosu'nun kadrolarında yer aldı.[2] Güzin Özyağcılar ve Haşmet Zeybek, Ertuğ Koruyan ile birlikte Gazete Tiyatrosu'nu kurdu. 1966 yılında Atıf Yılmaz'ın Ölüm Tarlası adlı filmiyle sinema oyunculuğuna başladı. Kibar Feyzo (1978), Çöpçüler Kralı (1977), Yılanların Öcü (1985) gibi filmlerde, Bizimkiler (1989), Yabancı Damat (2004), Elveda Rumeli (2007) gibi TV dizilerinde ve çeşitli tiyatro oyunlarında rol aldı. 1986 yılında 23. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülünü aldı. 1975'te girdiği İstanbul Şehir Tiyatroları'ndan emekli oldu. 1972'de evlendiği Güzin Özyağcılar ve kızı Zeynep Özyağcılar ile 2010 yılında “Karadağlar” dizisinde yer aldı. Tiyatronun yanı sıra 50'nin üzerinde sinema ve televizyon dizisinde rol aldı ve 60'ın üzerinde filmde seslendirme yaptı. Hâlen oyunculuğa devam etmektedir.[3][4]

Oyuncu verdiği bir röportajda şaman dinine inandığını ve şaman olduğunu açıklamıştır.[5]

Sahip olduğu ödüllerDüzenle

Rol aldığı bazı tiyatro oyunları[6]Düzenle

Filmografisi[7]Düzenle

Yıl Yapım Tür Karakter Oyuncu Seslendirme Yönetmen Notlar
2022- Balkan Ninnisi[8] Dizi Süleyman Evet
2022 Sivaslıyıh Gardaş Film Evet
2022 Aynasız Haluk Film Amir Evet
2020-2021 Yasak Elma Dizi Hasan Ali Kuyucu Evet Murat Öztürk
2020 Müstakbel Damat Film Evet İlker Ayrık
2019-2020 Şampiyon Dizi Yaman Günaltay Evet
2019 Mucize 2: Aşk Film Bahattin Evet Mahsun Kırmızıgül
2017 Aile Arasında Film Haşmet Kurt Evet Ozan Açıktan
2017 No 309 Dizi Yıldırım Yenilmez Evet
2016-2017 Gülümse Yeter Dizi Hasan Efendi Evet
2013 Sevdaluk Dizi Ali İhsan Evet
2012 2 Yaka Bir İsmail Dizi İsmail Evet Kemal Uzun
2010-2011 Karadağlar Dizi Halit Karadağ Evet
2007-2009 Elveda Rumeli Dizi Sütçü Ramiz Evet
2004 Altın Kafes Dizi Evet
2004-2007 Yabancı Damat Dizi Kahraman Baklavacıoğlu Evet
2003 Esir Şehrin İnsanları Dizi Evet
2002 Ah Yaşamak Var Ya Dizi Evet
2002 Abdülhamit Düşerken Film İsmail Kemal Evet Ziya Öztan
2002 Mihriban Dizi Necmi Evet Yalçın Yelence
2002 Beşik Kertmesi Dizi Aydede / Ayhan dede Evet
2000 Karakolda Ayna Var Dizi Eşref Evet Kudret Sabancı
2000 Delikanlı Film Evet Taner Akvardar, Orhan Oğuz
1996 Şehnaz Tango Dizi Tango Muhsin Evet
1996 Sevda Kondu Dizi Yakut Evet Türkân Derya, Filiz Kaynak
1990 Koltuk Belası Evet Kartal Tibet
1989 Bakımsız Tarzan Evet Aydemir Akbaş
1989-1997 Bizimkiler Dizi Şükrü Evet
1986-1988 Perihan Abla Dizi Evet Yalçın Yelence
1988 Kadının Adı Yok Evet Atıf Yılmaz
1988 Yarın Cumartesi Film Tarık Evet Bilge Olgaç
1988 Gömlek Film Şemsettin Ağa Evet Bilge Olgaç
1987 Adem İle Havva Film Evet Şerif Gören
1987 Alışırım Evet Temel Gürsu
1987 Alnımdaki Bıçak Yarası Evet Şahin Gök
1987 Ateş Böceği Evet İsmail Güneş
1987 Benim Olsaydın Evet Melih Gülgen
1987 Bez Bebek Evet Engin Ayça
1987 Bir Kırık Bebek Film Remzi Evet Nisan Akman
1987 Günah Gecesi Evet Erdoğan Tokatlı
1987 Muhsin Bey Evet Yavuz Turgul
1987 On Kadın Film Mahmut Evet Şerif Gören
1987 Sen de Yüreğinde Sevgiye Yer Aç Film Remzi Evet Şerif Gören
1987 Sis Muhtar Evet Faruk Turgut
1987 Su Da Yanar Evet Ali Özgentürk
1986 Ayrılamam Evet Temel Gürsu
1986 Bekçi Evet Ali Özgentürk
1986 Beyoğlu'nun Arka Sokakları Film Evet Şerif Gören
1986 Deli Deli Küpeli Evet Kartal Tibet
1986 Duvardaki Kan Evet Natuk Baytan
1986 Hastahane Film Evet Kamil Renklidere
1986 Kumarbaz Evet Arif Erkuş
1986 Tarzan Rıfkı Evet Natuk Baytan
1986 Ya Ya Ya Şa Şa Şa Film Şevket Evet Ümit Efekan
1986 Yoksul Evet Zeki Ökten
1986 Kocamın Nişanlısı Film Uyuz Ömer Evet Semih Evin
1985 Akrep Burcu Evet Ünal Küpeli
1985 Bir Avuç Cennet Evet Muammer Özer
1985 Çıplak Vatandaş Evet Başar Sabuncu
1985 Drole De Samedi (Cumartesi Cumartesi) Evet Tunç Okan
1985 Eroin Hattı Evet Remzi Jöntürk
1985 Kan Evet Şerif Gören
1985 Sensizliğe Alışacağım Evet Şahin Gök
1985 Sosyete Şaban Evet Kartal Tibet
1985 Yılanların Öcü Film Hac'eli/Hacı Ali Evet Şerif Gören
1985 Züğürt Ağa Film Kekeç Salman Evet Nesli Çölgeçen
1985 Aşık Oldum Film Macit Evet Ertem Eğilmez
1984 Beş Kafadar Evet Remzi Jöntürk
1984 Dil Yarası Evet Yaşar Seriner
1984 Firar Evet Şerif Gören
1984 Gülümseyen Dünya Evet Müjdat Gezen
1984 Güneş Doğarken Evet Şerif Gören
1984 Kanun Kanundur Evet Aykut Düz
1984 Karanfilli Naciye Evet Osman F. Seden
1984 Kartal Bey Evet Melih Gülgen
1984 Kaşık Düşmanı Evet Bilge Olgaç
1984 Namuslu Film Mustafa Evet Ertem Eğilmez
1984 Pehlivan Evet Zeki Ökten
1984 Ölmez Ağacı Evet Yusuf Kurçenli
1984 Ortadirek Şaban Evet Kartal Tibet
1984 Postacı Film Latif Evet Memduh Ün
1984 Şabaniye Film Şehmuz Evet Kartal Tibet
1983 Seni Seviyorum Film Evet Atıf Yılmaz
1984 Taçsız Kraliçe Evet Orhan Elmas
1984 Üşütük Evet Orhan Aksoy
1983 Çoban Yıldızı Evet Yunus Yılmaz
1983 Derman Evet Şerif Gören
1983 Dönme Dolap Evet Zeki Alasya
1983 İdamlık Evet Çetin İnanç
1983 Kılıbık Evet Uğur İnan
1983 Şaşkın Ördek Evet Ümit Efekan
1983 Tokatçı Evet Natuk Baytan
1983 Yorgun Evet İbrahim Tatlıses
1982 Çirkinler De Sever Evet Sinan Çetin
1982 Doktor Civanım Evet Kartal Tibet
1982 Faize Hücum Evet Zeki Ökten
1982 Göl Evet Ömer Kavur
1982 Yol Evet Şerif Gören
1981 Ah Güzel İstanbul Evet Ömer Kavur
1981 Bir Damla Ateş Evet Osman F. Seden
1981 Deli Kan Evet Atıf Yılmaz
1981 Kırık Bir Aşk Hikayesi Evet Ömer Kavur
1981 Üç Kağıtçı Evet Natuk Baytan
1980 Bereketli Topraklar Üzerinde Evet Erden Kıral
1980 Talihli Amele Film Duvarcı ustası Evet Atıf Yılmaz
1979 Hayatım Roman Dizi Evet Naci Çelik Berksoy
1978 Kibar Feyzo Film Zülfo Evet Atıf Yılmaz
1978 Sultan Film Çarli Cevat Evet Kartal Tibet
1977 Çöpçüler Kralı Film Hacer'in abisi Evet Zeki Ökten
1977 Seyahatname Film Anlatıcı Evet Atıf Yılmaz
1976 The Message (Çağrı) Evet Moustapha Akkad
1967 Balatlı Arif Film Evet Atıf Yılmaz
1987 Çantada Keklik Film Evet Semih Evin
1967 Asayiş Berkemal Film Evet Ahmet Soner
1966 Ah Güzel İstanbul Film Cengiz Evet Atıf Yılmaz
1966 Ölüm Tarlası Film Aziz Evet Atıf Yılmaz

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Erdal Özyağcılar". Wiki Bursa. 4 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Akılda Kalan - Erdal Özyağcılar". TRT. Nuriye Akman. 23 Ocak 2011. 7 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Erdal Özyağcılar". TSA. 8 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Erdal Özyağcılar'ı Daha Yakından Tanıyalım". Tiyatro Martı. 10 Mayıs 2018. 7 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2021. 
  6. ^ "Erdal Özyağcılar". Tiyatrolar. 6 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "Erdal Özyagcilar". imdb. 10 Mart 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "TRT'nin Balkan Ninni'si dizisinin kadın yıldızı kim oldu?". Birsen Altuntaş. 8 Mayıs 2022. 8 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2022. 

Dış bağlantılarDüzenle