Duygu Sağıroğlu

Duygu Sağıroğlu (d. 10 Kasım 1932, Trabzon), Türk senarist, film yönetmeni, tiyatro dekoratörü, sanat yönetmeni, öğretim görevlisi, profesördür.

Duygu Sağıroğlu
DuyguSagiroglu-2016-5-13.jpg
Doğum Ali Duygu Sağıroğlu
10 Kasım 1932 (1932-11-10) (89 yaşında)
Trabzon, Türkiye
Çocuk(lar) Aliş Sağıroğlu
Ödüller Altın Portakal Film Festivali
2012 – Yaşam Boyu Onur Ödülü

YaşamıDüzenle

Lise öğrenimi sırasında Küçük Sahne'de dekor yapmaya başladı.[1] Lisede lakabı Deli Mıgır.[2] Galatasaray Lisesinin ardından İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesinde eğitim gördü. 1956 yılında Küçük Sahne'de dekorcu ve grafiker olarak çalışmaya başladı. Uzun süre tiyatroda dekor tasarımı yaptı. Tiyatrocular Derneği ve Cep Tiyatrosu'nun kurucuları arasında yer aldı. Rockefeller bursuyla gittiği Amerika'da tiyatro dekoru tasarlamak konusunda çalıştı. Türkiye'ye geri döndüğünde opera dekorları tasarladı.[2]

1959'da Atıf Yılmaz'ın yönettiği "Karacaoğlanın Kara Sevdası" isimli filminde asistan olarak, sinema alanında çalışmaya başladı. Bu dönemde birçok filmde dekor tasarımı, sanat yönetmenliği, yönetmen asistanlığı yaptı.

1966'da ilk filmi "Bitmeyen Yol"u yönetti. Anadolu insanının dramının toplumsal gerçekçi bakış açısıyla aktarıldığı bu film büyük ilgi topladı. Sinemanın "Altın Çağı" olarak tanımlanan 1960-1967 döneminin en önemli yönetmenlerinden biri olan Duygu Sağıroğlu, 1976'ya kadar sinemada yönetmen, senarist ve sanat yönetmeni olarak çalıştı.

1979 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Sinema-TV Enstitüsü'nde Öğretim Görevlisi olarak çalışmaya başladı. 1990'lı yıllardan itibaren profesyonel çalışmalarını dekor konusunda yoğunlaştıran Duygu Sağıroğlu, 1990 yılı itibarı ile yaptığı dekor tasarımı çalışmalarıyla "En İyi Dekor" ödüllerine aday oldu, bazılarını kazandı. Hâlen Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Sinema-TV Bölümü'nde öğretim üyeliği yapmaktadır.

Ulusal SinemaDüzenle

Halit Refiğ, Metin Erksan, Lütfi Akad ve Sami Şekeroğlu ile birlikte "Ulusal Sinema" teorisini oluşturanlar arasında yeraldı. Türk Film Arşivi'nin çıkardığı Ulusal Sinema dergisinde yazılar yazdı.

Sağıroğlu 12 Nisan 1968 tarihli Ulusal Sinema dergisinde yayımlanan "görüntü hazinesi"[3] adlı yazısında şöyle diyor:

"Sinemamızın bir görüntüsel sanat olduğu, görüntü sanatlarının ise bizde İslâm etkileriyle bir gelişme gösteremeyip, ilkellikten bir türlü sıyrılamadığı, bu yüzden de Türk sinemacısının kendi özkök ve kaynaklarından faydalanmasına imkân bulunmadığından, öteden beri sızıldanılmakta, ille de her türlü kavram ve biçimi batıdan alma alışkanlığını marifet sanan çevrelerce Türk sinemacısı şu veya bu yoldan batı kalıplarını almağa zorlanmaktadır. (Yıllarca bu yolu deneyen Türk sinemacısı, kendi öz görüntü sanatları hazinesinden ve geleneksel kültüründen ya utanarak kaçmış veya böyle bir kökten hiç haberdar olmamıştır.)"

"Türk sinemacısı diğer sanat kollarında olduğu gibi kendi kendini kandırmak şansından uzaktır. Doğrudan doğruya halk kitlelerinin karşısındadır. Doğrudan doğruya halk kitlelerine hesap vermektedir. Kendi özkök ve kaynaklarımızın, bu arada görüntü hazinelerimizin ilkelliğinden ve kısırlığından bahsedenler yanılmakta, saçmalamakta, cehaletlerini batı yapısı yaldızlar arkasında saklamaktadırlar."

Sahip olduğu ödüllerDüzenle

Sahne tasarımı yaptığı bazı oyunlar[6]Düzenle

FilmografisiDüzenle

Filmografi
Yıl Yapım Tür Senarist Yapımcı Yönetmen Notlar
1976 Korkusuz Cengaver Film    
1975 Ağrı Dağı Efsanesi Film  
1975 İnsan Avcısı Film    
1975 Kılıç Aslan Film  
1974 Battal Gazi'nin Oğlu Film  
1974 Önce Vatan Film    
1973 Battal Gazi Geliyor Film  
1973 Gönülden Yaralılar Film  
1973 Kara Orkun Film  
1973 Toprak Ana Film  
1973 Yanaşma Film    
1972 Battal Gazi'nin İntikamı Film  
1972 Leyla İle Mecnun Film    
1972 Murat İle Nazlı Film  
1972 Namus Film    
1971 Satın Alınan Koca Film    
1970 Meçhul Kadın Film    
1970 Şoför Nebahat Film  
1969 Boş Beşik Film  
1969 Büyük Yemin Film  
1969 İnsanlar Yaşadıkça Film  
1969 Ölmüş Bir Kadının Mektupları Film  
1969 Vatan Ve Namık Kemal Film    
1967 Aslan Arkadaşım Film    
1967 Her Zaman Kalbimdesin Film  
1967 Seni Affedemem Film    
1967 Sonu Olmayan Yol Film  
1967 Yanık Kalpler Film    
1967 Ya Sev Ya Öldür Film    
1966 Kanlı Mezar Film  
1966 Nuh'un Gemisi Film    
1965 Ben Öldükçe Yaşarım Film    
1965 Bitmeyen Yol Film    


Dış bağlantılarDüzenle

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Gizli yapılan dekorlar". 9 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ a b Hülya Koçyiğit (Temmuz 2020). "Duygu Sağıroğlu". Film Gibi Hayatlar. TRT. 18 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ Duygu Sağıroğlu (12 Nisan 1968). "Ulusal Sinema dergisi". Görüntü Hazinesi. Türk Film Arşivi. 29 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Onur Ödülü - Duygu Sağıroğlu". Cemil Öztürk. 
  5. ^ "Duygu Sağıroğlu". İKSV Tiyatro Festivali. 1 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "Duygu Sağıroğlu". İstanbul Şehir Tiyatroları Kütüphanesi. 28 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi.