Dieter Mann

Dieter Mann (20 Haziran 1941, Berlin – 3 Şubat 2022, Berlin, Almanya), Alman aktör, yönetmen, akademisyen ve radyocu.[1][2]

Dieter Mann
Dietermann0111 72.jpg
Mann 2007'de
Doğum 20 Haziran 1941(1941-06-20)
Berlin, Brandenburg, Prusya, Almanya
Ölüm 3 Şubat 2022 (80 yaşında)
Berlin, Almanya
Meslek Oyuncu, yönetmen, akademisyen ve radyocu
Etkin yıllar 1965–2016
Evlilik Barbara Schnitzler (boşanma)
Çocuk(lar) 1

Yaşamı ve kariyeriDüzenle

Mann, 20 Haziran 1941'de Berlin, Almanya'da doğdu.[3] 1965-2016 yılları arasında devam eden oyunculuk kariyerinde en çok; Wilhelm Keitel rolünde olduğu 2004 yapımı Downfall ve Profesör Schäfer rolünde olduğu 2009 yapımı 13 Semester adlı sinema filmleriyle tanındı.[4]

ÖlümüDüzenle

Uzun süredir Parkinson hastalığı ile mücadele eden Mann, 3 Şubat 2022'de doğum yeri Berlin, Almanya'da 80 yaşında öldü.[5][6]

FilmografiDüzenle

Yer aldığı sinema ve televizyon yapımları:

  • 1965: Berlin um die Ecke - Olaf
  • 1967: Geschichten jener Nacht - Robert Wagner (segment "Die Prüfung")
  • 1968: I Was Nineteen - Willi Lommer
  • 1969: Unterwegs zu Lenin - Erich
  • 1969: Wie heiratet man einen König? - Götz
  • 1970: He, Du! - Bernd
  • 1973: Der kleine Kommandeur - Oberleutnant Schulz
  • 1974: Leben mit Uwe - Dr. Hunger
  • 1974: Der nackte Mann auf dem Sportplatz - Bauarbeiter
  • 1975: Lotte in Weimar - Karl, the butler
  • 1976: Requiem für Hans Grundig
  • 1976: Die Leiden des jungen Werthers - von Steinfeld
  • 1978: Brandstellen - Bruno Kappel
  • 1978: Ich will euch sehen - SD-Offizier
  • 1978: Das Versteck - Lutz Bibow
  • 1980: Glück im Hinterhaus - Karl Erp
  • 1980: Levins Mühle - Regierunsgrat von Tittlack
  • 1983: Mat Mariya
  • 1983: Moritz in der Litfaßsäule - Vater Zack
  • 1986: Drost
  • 1987: Stielke, Heinz, fünfzehn… - Untersturmführer
  • 1989: Zwei schräge Vögel - Dr. Bauer
  • 1992: Wunderjahre - Chefredakteur
  • 1993: Kaspar Hauser - Baron Wedel
  • 1995: The Promise (Das Versprechen) - Konrad's Father
  • 1996: Alles nur Tarnung - Die Guten: Regierungsdirektor Funkel
  • 2001: Goebbels e Geduldig
  • 2004: Blindgänger - Mann in Zivil
  • 2004: Downfall (Der Untergang) - Feldmarschall Wilhelm Keitel
  • 2009: 13 Semester - Profesör Schäfer
  • 2013: Vergiss dein Ende - Günther

KaynaklarDüzenle

  1. ^ Sebastian Bauer (27 Mayıs 2016). "Schauspieler Dieter Mann: "Ich leide an Parkinson"". bz-berlin.de. 31 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2022. 
  2. ^ Gerd Ueding: Fülle und Vielfalt 4 Ekim 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. In: Die Welt, 20. Januar 2001.
  3. ^ "Früherer Intendant des Deutschen Theaters in Berlin: Schauspieler Dieter Mann ist tot". Der Tagesspiegel. 3 Şubat 2022. 3 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2022. 
  4. ^ Berliner Morgenpost – Berlin (20 Mayıs 2016). "Der Berliner Intendant Dieter Mann blickt auf sein Leben zurück" (Almanca). 4 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2022. 
  5. ^ Schauspieler Dieter Mann gestorben 4 Şubat 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Almanca)
  6. ^ "Ehrenpreis für Dieter Mann im späten Sommer der Gerechtigkeit". www.berliner-zeitung.de. 20 Ağustos 2020. 20 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2022. 

Dış bağlantılarDüzenle